Gå til innhold

Fortomsmateriale


Osprey

Anbefalte innlegg

Jeg har ikke forstått det slik at alle som snakker om fortommer nødvendigvis taperer fortomen selv. Uansett må man ha en fortomspiss, også på en ferdig fortom...

Til lakse- og sjøørretfiske har vi de siste årene brukt ferdige fortommer, mest Loop LNL og noe Airflo. Til spiss på den har vi brukt Maxima, prøvd en del andre og vi gikk med FrogHair i fjor.

Til lettere enhånds taperer vi for det meste selv, fordi mange av de ferdige fortommene vi har kjøpt har vist seg å være råtne etter å ha hengt lenge i butikken. Der har vi ikke mange å anbefale.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjelder ferdig taperte fortommer så skal jeg med god samvittighet anbefale de fra Foxtail da disse har en emballasje som gjør at forringingen av disse blir svært lav. Og av en eller annen merkelig grunn så er det bare disse som bruker denne typen innpakning. Noe som med stor sikkerhet skyldes utseende og dets salgsfremmende effekt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror at det viktikste ved kjøp av fortommer og sene generelt, er at man kjøper i en butikk med forholdsvis høy omløpshastighet på slikt.

Det hjelper ikke om materialet heter Maxima, frog hair el ron thompson, hvis det blir kjøpt i en "sportsforetning" som hovedsaklig selger f.eks gym-klær. Da er sjansen for å få "råtten" sene rimelig stor.

Kjøpte en gang flyteline til min #7/8 stang, og ga 699,- for vanlig WF line.

Dette skulle sikkert vært ei fin line, men jeg har aldri, verken før eller senere hatt line med så mye minne. Mistenker at denne hadde ligget på bakrommet en stund :evil:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Registrerer at det er mange som ikke taperer sine egne fortommer. Kan være enig i at det å bruke en ferdigtapert fortom som utgangspunkt kan være en god løsning, men uforholdsmessig dyr og litt lite fleksibel. Til laksefiske er jeg fristet til å påstå at fortommens viktigste oppgave er å gi vannfeste til underhåndskast, og det er viktig det, men det stiller egentlig ikke allverdens krav til tapering. Til ørretfiske derimot med fjærlette(bokstavelig talt) fluer, totalt uten evne til å dra fortommen etter seg, er fortommen avgjørende for å få tilstrekkelig strekk, kontroll og presisjon. De som ikke har prøvd det, bør ta seg tida til å knytte en ordentlig fortom en gang og registrere forskjellen. Plutselig blir man en bedre fluefisker :-). De ferdigtaperte kan være bra, men synes personlig de har litt ujamn kvalitet og dessuten synes jeg ikke de gir det samme grunnlaget dersom fortommen plutselig skal forlenges eller forkortes med noen fot.

 

mvh

RJ

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror at det viktikste ved kjøp av fortommer og sene generelt' date=' er at man kjøper i en butikk med forholdsvis høy omløpshastighet på slikt.

Det hjelper ikke om materialet heter Maxima, frog hair el ron thompson, hvis det blir kjøpt i en "sportsforetning" som hovedsaklig selger f.eks gym-klær. Da er sjansen for å få "råtten" sene rimelig stor.[/quote']

 

Meget viktig poeng "flue-amatør", for det er nok her mange av de dårligste erfaringene stammer fra. Dette er også grunnen til at jeg har etterlyst datostempling på alt av snører og fortommer i div. fora tidligere. Det er ikke alle forunt å kunne handle i en utstyrsforretning der dagsomsetningen på ferdigfortommer er proporsjonalt med melkekartongsalget på Bjørkelangen... 8-[

 

Ferdigfortommer er behagelig praktisk og enkelt. Så enkelt at jeg ikke lenger ser gevinsten i å sette av tid til å knyte fortommer til elvefiske selv. På stille vann bruker jeg konsekvent aldri [-X selvknytt fortom, flettet fortom, eller ferdigløkker, fordi disse striper noe grusomt når man skal bevege litt på flua... #-o

 

Maxima har blitt nevt her som spiss, men jeg synes Maxima`n kommer best til sin rett som ferdigtapert fortom, med spiss av et annet mykere og smidigere materiale. Climax er også en grei ferdigfortom, men jeg synes nå det viktigste fortsatt er spissen ! Har man på en flue med for mye luftmotstand, eller at man har satt på en ekstrem lang fortom, må kastestilen allikevel endres litt, og det er faktisk ikke verden undergang om man føler at man må dra til seg snøret eller stanga litt i slutten av kastet for å strekke ut fortommen.... Heller det enn å sitte å knyte knuter ( som jeg faktisk er ganske god på :oops: ).....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

-Når det gjelder fortomsmatr. , så kommer jeg aldri utenom Maxima. Binder opp alt selv, og er fornøyd med blant annet minnet, som jeg mener er mye mindre enn i fks de ferdigtaperte(de jeg har testet,da!). Har også meget sjelden røket for meg, under kjøring. Dette gjelder med både 0.12(Marka+sky aure i stilleflytende elv), og 0.15, som spiss. Men her kommer et STORT OBS!!: I det viljen til å ta inn Maxima til de diverse butikker synes for synkende(hvorfor teoriserer jeg om senere), så må man sørge for at man får tak i "fersk sene"! La selv egget ifjor, da jeg bestilte direkte fra leverandør; sjekket ikke før jeg bandt på spissen, og mistet faktisk to aurer, før jeg hentet fram IQen! Men av 10 spoler, så var det bare den ene, 0.12ern som var røten. Krev ferske greier når du bestiller/kjøper i butikk og test gjerne i butikken!! PS: Det er som sagt fullt mulig å bestille fra lev. hvis mannen bak disken ikke gidder å gjøre det for deg.

-Og hvorfor butikkene ikke tar inn så mye av disse 25m spolene, kommer av div:

-"High-Tech-holdning" hos de med ansvaret for innkjøp, idet de gjerne er "Hardcore" fluedengere selv.: Det er jo klart det er kjedelig med dette gamle produktet, da det finnes så mye "Hi-end" produkter å diskutere. Man innbiller seg vel ikke at mannen som driver villmarks-avdelingen i de store kjedene,fks, står i elva å slenger med nybegynner settet til Fenwick,etc??? Selv om han bare får lov av de store sjefer til å ta inn billige stenger i avdelingen. -Men det han tar inn, og som hans overordnede ikke har filla freie på, er "krimskramset", som favoritt-krokene, fortommene, smøre/imp midler, etc. Smått og uannseelig, og forsvinner uansett.

-Og, i og med at det selger like bra, selger man jo seff det som koster mest! -Logisk!

-Når det gjelder rene nisjebutikker, så kan vel det siste gjentaes her.

 

PS: Når det gjelder fortom som er "gått ut på dato", synes jeg det faktisk er verre med snører som har gjort det!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Personelig er ikke jeg i tvil,Stroft har vist seg for meg å funke best.

Dette gjelder bruddstyrke og kasteegenskaper.

Jeg vil ikke si at andre merker er dårlige,for det meste er jo bra om dagen.Jeg bruker ferdig taperte fortommer og spisser med Stroft.

Mitt tips for å fange sky fisk er å tørre å gå ned på diameteren,og fiske med så lang fortom som du klarer å mestre.Jeg bruker veldig mye 0.10mm på de minste fluene.Et lite tips er å binde en løkkeknute på fluer som skal flyte spesiellt(f.eks klekkere)

.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...