Gå til innhold

Den stOOOOOre kniv-tråden, tips og vedlikehold (Skrytetråden for knivene våre)


Skævvens_Mann

Anbefalte innlegg

Nått som däremot irriterar mig med knivmakare är dom "alltid" skall skryta av hur bra blad dom har. "Med mitt blad/kniv var det en som slaktade 12 elgar och den var precis lika vass efteråt!" Och det gäller dessvärre många knivmakare/smeder. Alla som faktiskt använder sina knivar aktivt vet att det inte finns en kniv i världen som är lika skarp efter att ha slaktat 12 elgar! Dessvärre kom uttalandet från en av dom stora här i landet (Norge).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Økser og/eller biler er vel det eggverktøyet som ligger mitt hjerte nærmest, men jeg har også noen kniver jeg tar EKSTRA godt vare på...

Turkniven er en Fiddleback Forge Bushfinger med scandislip og 1/8" tykt blad i Andy Roys unike 3D-spalta 01 stål. Nydelig handverk, men likevel først og fremst en brukskniv med et fantastisk ergonomisk og godt handtak.

Filétkniven min er en Hellekniv som en kompis fikk tak i på et lakseslakteri. Den er helt rå, men dessverre ser den ikke ut til å være tilgjengelig i Helles sortiment, så jeg har ikke peiling på modellbetegnelsen :(

I tilfelle jeg skulle finne på å ta en lyr, makrell, e.l. til matfisk når jeg er på fisketur, har jeg med meg en veldig praktisk bløggekniv (ligner mistenkelig på en Mora Craftline TopQ Precisionskniv, men med annen slire) og en sløyekniv med renseskei fra samme lakseslakteri.

För att undgå en del rostproblomatik coatar man bladet. Den här kniven är väldigt enkel att skärpa och den blir extremt skarp. Men den måste skärpas lite oftare.

Dette kan være et unntak, men økt rustbeskyttelse går gjerne ut over andre - og etter min mening viktigere - egenskaper, så personlig satser jeg heller på skikkelig vedlikehold for å unngå rust...

Investerte for øvrig i et sett med benkebryner fra Shaptons ceramic on glass serie for noen år siden, noe som har gjort sliping til noe å se frem til :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå begynner tråden å leve, kuuuult...:-) Jeg er også veldig

happy for at proffe folk på kniver kommer inn her.

Men jeg ser at jeg egentlig burde laget TO tråder;

En for kjøkken og kokkekniver, og en annen for URBAN-kniver...

Jeg få vurdere det... ;D

Forøvrig sluker jeg alt av info i denne tråden, møkkabra!... ;D ;D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg liker å sette kniven på markabuksa. Jeg får raskt et personlig forhold til kniven min. Jeg synes kniven min skal være pen. Håndverk. Gjerne (helst) en historie Dette er viktigere enn bruksegenskapene for meg..

Förstår absolut din infallsvinkel.

Men vad tänker du på i förhållande till en historia? Från egna upplevelser med den? Material osv?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ty3ane8y.jpgy6eneva4.jpg

Och för dom stora pojkarna. Fällkniven A1! Ingen allround brukskniv. Men till grövre jobb är den helt suverän! Alltid med när inte yxan är med. Till tändved, klyva ved, slakta stor fisk osv fungerar den mycket bra.

Finns massa alternativ så klart men diggar den. Har båda slidorna.

  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne tråden ble feil for meg. Men den får leve sitt eget liv uten meg.

Her ble det bare knivporno med nakenbilder. Ikke hva jeg mente

med en knivtråd:-). Jeg overlater denne tråden til andre som

har sansen for dette, og starter en helt ny tråd som KUN

skal dreie seg om KOKKE og KJØKKENKNIVER for et normalt

bruksområde. Så får vi se hva som skjer. Ny tråd startes i mårra.

No hard feelings.... ;D ;D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg liker å sette kniven på markabuksa. Jeg får raskt et personlig forhold til kniven min. Jeg synes kniven min skal være pen. Håndverk. Gjerne (helst) en historie Dette er viktigere enn bruksegenskapene for meg..

Förstår absolut din infallsvinkel.

Men vad tänker du på i förhållande till en historia? Från egna upplevelser med den? Material osv?

En kniv kan være et arvegods.. En trettiårsgave. Min sønn går rundt med sin dåpskniv. Min kniv setter jeg utrolig pris på. Jeg fikk den i gave av et foreldrepar som syntes jeg hadde gjort en i overkant jobb med deres unge (jeg er lærer). Kniven er smidd av en lokal knivsmed. Slira er pyntet med mine initialer og ei fiskeflue. Bladet er i overkant klumpete og blir svært raskt sløvt. Da sliper jeg den bare, og benytter den som den er. Kniven med dens historie er viktigere enn egenskapene.. Jeg liker å gå med grønnbuksa når kniven dingler på siden :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne tråden ble feil for meg. Men den får leve sitt eget liv uten meg.

Her ble det bare knivporno med nakenbilder. Ikke hva jeg mente

med en knivtråd:-). Jeg overlater denne tråden til andre som

har sansen for dette, og starter en helt ny tråd som KUN

skal dreie seg om KOKKE og KJØKKENKNIVER for et normalt

bruksområde. Så får vi se hva som skjer. Ny tråd startes i mårra.

No hard feelings.... ;D ;D

Turkniver bryr jeg meg lite om, kan like gjerne være en Mora plastkniv. Så ja, kjør på med kjøkkenkniver.

50% på kjøkkenstasj i u. etg. på Glassmagasinet grunnet ombygging

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne tråden ble feil for meg. Men den får leve sitt eget liv uten meg.

Her ble det bare knivporno med nakenbilder. Ikke hva jeg mente

med en knivtråd:-). Jeg overlater denne tråden til andre som

har sansen for dette, og starter en helt ny tråd som KUN

skal dreie seg om KOKKE og KJØKKENKNIVER for et normalt

bruksområde. Så får vi se hva som skjer. Ny tråd startes i mårra.

No hard feelings.... ;D ;D

Turkniver bryr jeg meg lite om, kan like gjerne være en Mora plastkniv. Så ja, kjør på med kjøkkenkniver.

50% på kjøkkenstasj i u. etg. på Glassmagasinet grunnet ombygging

Skulle det inte vara stora knivtråden för men!? ;)

Säker förnuftigt med två trådar. Har några av dom bästa köksknivar man får köpt. Men det är redskap för hela familjen. Inte en "guttegrej".

Grymma EDC knivar, turknivar osv får man ha mer för sig själv och kan ta av lite mer på. :) (även om frun har både Spyderco i handväskan och ett par handgjorda turknivar när vi drar på fiske eller fjället)

Har mycket kunskap om stål, slipning osv. Men räknade med att dom flesta tycker det blir allt för trist och torrt att skriva mycket om det. Synd att du tycker bilder sammt kort förklaring om knivens fördelar tolkas negativt.

Förstår ärligt talat inte vad som är fel med det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jan R.

Smider du blad själv?

Förstod att du gör en del handgjorda knivar. Kan vi få se lite bilder?

Vad är anledningen till att "alla" hemsmidda blad har så skarp eggvinkel? Har frågat några knivsmeder med inte fått något bra svar. Ofta är bladen ganska tjocka, smala och har skarp vinkel på eggen.

Mvh

O

Lenke til kommentar
Del på andre sider

No hard feelings.... ;D ;D

Turkniver bryr jeg meg lite om, kan like gjerne være en Mora plastkniv. Så ja, kjør på med kjøkkenkniver.

50% på kjøkkenstasj i u. etg. på Glassmagasinet grunnet ombygging

Skulle det inte vara stora knivtråden för men!? ;)

Säker förnuftigt med två trådar. Har några av dom bästa köksknivar man får köpt. Men det är redskap för hela familjen. Inte en "guttegrej".

Grymma EDC knivar, turknivar osv får man ha mer för sig själv och kan ta av lite mer på. :) (även om frun har både Spyderco i handväskan och ett par handgjorda turknivar när vi drar på fiske eller fjället)

Har mycket kunskap om stål, slipning osv. Men räknade med att dom flesta tycker det blir allt för trist och torrt att skriva mycket om det. Synd att du tycker bilder sammt kort förklaring om knivens fördelar tolkas negativt.

Förstår ärligt talat inte vad som är fel med det.

Hei du:-). Det er heeeelt i orden at denne tråden skal leve på et teknisk nivå.

Du har skikkelig peil på kniver og oppbygning.

Jeg liker det og komme til å følge med fremover, mye å lære:-)

Men jeg starter nå en egen tråd for kjøkkken og kokkekniver, for oss kjøkkenhomoer:-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ty3ane8y.jpgy6eneva4.jpg

Och för dom stora pojkarna. Fällkniven A1! Ingen allround brukskniv. Men till grövre jobb är den helt suverän! Alltid med när inte yxan är med. Till tändved, klyva ved, slakta stor fisk osv fungerar den mycket bra.

Finns massa alternativ så klart men diggar den. Har båda slidorna.

Dette er jo reeeene kunstverk. Heng dem på veggen.... ;D ;D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det forresten noen her som har peiling på "Normark"-kniver?

Jeg har en slik en tollekniv hvor bladet brettes inn i tre-skaftet.

Den må være ganske gammel. Noen proffe som har en mening

om hardheten i stålet på denne? Kanskje rundt HRC 60 eller noe?

Jeg har også en camillius fra USA. Den kjøpte jeg når jeg var ca 16 år.

for ca kr.900. Den gangen var det mye penger. Noen som har peiling

på denne og?

post-3637-13949895763352_thumb.jpg

post-3637-13949895763836_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ty3ane8y.jpgy6eneva4.jpg

Och för dom stora pojkarna. Fällkniven A1! Ingen allround brukskniv. Men till grövre jobb är den helt suverän! Alltid med när inte yxan är med. Till tändved, klyva ved, slakta stor fisk osv fungerar den mycket bra.

Finns massa alternativ så klart men diggar den. Har båda slidorna.

Dette er jo reeeene kunstverk. Heng dem på veggen.... ;D ;D

Hehe! Inte alla som menar det. :)

Har en bod med allt av turutstyr. Där hänger allt av gosaker på väggen.

Knivar, yxor osv. Och hyllor till ryggsäckar, sovsäckar, tält osv.

Hygge att gå in där en gång ibland i vardagen och drömma sig bort lite. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det forresten noen her som har peiling på "Normark"-kniver?

Jeg har en slik en tollekniv hvor bladet brettes inn i tre-skaftet.

Den må være ganske gammel. Noen proffe som har en mening

om hardheten i stålet på denne? Kanskje rundt HRC 60 eller noe?

Jeg har også en camillius fra USA. Den kjøpte jeg når jeg var ca 16 år.

for ca kr.900. Den gangen var det mye penger. Noen som har peiling

på denne og?

Känner dessvärre inte Normark kniven mer än att jag vet att dom var väldigt poppulära på 80talet.

Hade en själv men den är dessvärre borta nu.

Mvh

O

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lite tips angående knivslipning för nybörjare. Inte alltid lika lätta att slipa dagens knivar. Det är dessvärre många som går runt med slöa knivar och har problem med att slipa dom. Eller som helt enkelt låter bli för att det känns oöverkommligt och avskräckande. Men det finns några trix.

Här kommer en enkel införing i knivslipning. Kan komma med tips för vidarekommande senare om det är önskligt?

Skaffa ett enkelt men bra diamantbryne. Till exempel Dianova på Clas Ohlson

http://www.clasohlson.com/no/Dianova-Lapstone-Gold-diamantbryne/20-5923

Skaffa även en svart sprittusj. Gärna med bred spets.

Ta en kniv som det inte är så noga med. Tusja eggen svart. Bara själva eggen inte hela bladet.

Håll kniven stadigt i vänster hand (för högerhänta). Man han gärna lägga ”ryggen” på kniven mot bordskanten.

Lägg brynet plant mot eggen och dra det försiktigt i längdriktningen på eggen.

Har du rätt vinkel kommer eggen bli blank nästan med en gång.

Några menar att man skall röra brynet med cirkulära rörelser men det är svårare och inte nödvändigt på diamantbrynen som håller sig plana även efter lång tids bruk.

När hela eggen är blank på ena sidan känn försiktigt på den andra sidan av eggen. Du borde ha en ”råegg” ut med hela eggen. Har du inte det tar du lite till.

Nu vänder du kniven och gör samma sak på den andra sidan tills råeggen flyttat sig till den sidan du började på. Är eggen utan hack eller märken kan du börja med nästa steg. Annars fortsätter du bra lite till på båda sidor efter samma princip.

Alternera nu mellan dom båda sidorna på eggen. 3-5 drag på varje sida. Och så lösare och lösare. Mer och mer av råeggen kommer försvinna. Du har nu en vass kniv. Men med lite sågtandad egg. Och en liten råegg kvar.

En sån slipning är utmärkt till till exempel kockknivar!

Eggen kan bli ännu finare med mer behandling. Ett enkelt sätt är om man har en strigelrem. Sån som barberarna hade i gamla dagar. Men det är ju inte många som har nu för tiden. Har man någon form för kraftigt skin (använder en slida till ett gamalt bryne jag har i nödfall). Så kan du dra kniven i 90grader över skinet. Dra från eggen. Inte mot. Då skjär man rätt igenom. Alternera mellan bom båda sidorna på eggen tills råeggen är helt borta. Nu kan du ta ”raktesten” på baksidan av handen eller armen. Har du gjort ett bra jobb kommer håren att flyga bort utan att det luggar.

Det blir säkert inte perfekt första gången men det är bara att öva vidare så blir du en mästare i knivslipning!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lite tips angående knivslipning för nybörjare. Inte alltid lika lätta att slipa dagens knivar. Det är dessvärre många som går runt med slöa knivar och har problem med att slipa dom. Eller som helt enkelt låter bli för att det känns oöverkommligt och avskräckande. Men det finns några trix.

Det må jeg si sverige; Dette var jævlig bra skrevet og forklart:-)

Selv har jeg diverse slipeutstyr. Men det jeg mest bruker er en diamantstav

fra IKEA som er mono-belagt, og en "fin" keramisk stav som jeg pusser

med til slutt. De er begge kjøpt på IKEA og er RÅ-billige...:-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lite tips angående knivslipning för nybörjare. Inte alltid lika lätta att slipa dagens knivar. Det är dessvärre många som går runt med slöa knivar och har problem med att slipa dom. Eller som helt enkelt låter bli för att det känns oöverkommligt och avskräckande. Men det finns några trix.

Det må jeg si sverige; Dette var jævlig bra skrevet og forklart:-)

Selv har jeg diverse slipeutstyr. Men det jeg mest bruker er en diamantstav

fra IKEA som er mono-belagt, og en "fin" keramisk stav som jeg pusser

med til slutt. De er begge kjøpt på IKEA og er RÅ-billige...:-)

Tack för det! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...