Gå til innhold

Svensk TVkjendis medeier i Tya Flyfishing?


Tya

Anbefalte innlegg

Det er det faktum at grunneierne er konger over elvene som er problemet her. La staten styre det hele så slipper man hele problemstillingen. Ihvertfall nesten. Nok en gang bruker jeg NZ som eksempel...

 

Med det systemet Norge har i dag er det nesten garantert at det i de områdene hvor det gudies vil bli begrenset tilgang for resten av befolkningen. Etter det jeg har forstått har det skjedd i Tya allerede?

 

Så vidt jeg har fått med meg så er det området fra nedstrøms Esfossen til og med Håen mot Ås ca 4,5km elv i perioden 15. juni til og med 15. juli som er reservert tyaflyfishing. resten av tiden er det fritt fram.

 

Synes ikke det er noe galt med at de får et strekke å forvalte jeg, bedre enn at en haug med kakkere kommer å dreper all fisken..

Du må heller ikke ha guide for å fiske dær i den perioden men det er vell begrenset kort salg.

 

Men tya gutta kan sikkert svare mer selv når de kommer ned fra påskefjellet...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 87
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

Gjest Oliver

Hvor mye fikk gutta i tørrfluelandet for å spille inn 3eren der da? Og si plassen på filmen. Virket jo nesten som ren reklame for elva. En eller annen smarting sitter bak her med flott markedsføring av elva, og vet hvordan en tjener penger. verre er det ikke. Det er vel fremdeles plass i elven til andre fiskere? Så lenge det er lov for normale dødelige folk å ferdes langs elva, ser jeg ingen problemer med at vi som tjener sinnsykt mye penger, og ikke får tid til å fiske kan støtte underbetalte, proffe, søte folk som Erik Eikre for å komme et steg videre. En må bare ha et åpent sinn med tanke på lærdom, og den letteste måten å få dette på ;) Jeg vil lære noe fort, enkelt osv, mens noen vil gnikke å gnu og ta den harde veien til Rom. Erik Pettersen (Erik og Erik fru Blom ;) ) vil jo lære alt selv, og ingen skal komme der og komme der. Men han om det :D Erik pettersen (døøhh) er søt på sin måte han og, men han har bare noen fordomme mot guiding....Men egne meninger er jo fullt lovlig i dette landet....enda :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

Vi skal prøve å informere så godt vi kan slik at alle vet hva som er reelt og ikke i forhold til det regulerte strekket i Tya(Esfossen til Håen 4,5km).

Vi ble i utgangspunketet plukket ut til å være guider for innspillingen av Tørrfluelandet3. Dette skjedde i kontakt med en i Tundra Outdoor og de lokale interessene(grunneiere og prosjektgruppen for markedsføring av elvene Tya/Nea). Vi skulle plukke ut det beste elvene hadde å tilby under de da rådende forhold. Markedsføringen var utgangspunketet for å øke verdiskapningen til bygdene Tydal og Selbu(meget bra). Ut av de stedene som ble eksponert i filmen, var vi spesielt bekymret for en spesiell strekning. Dette er da den strekningen vi i dag har en avtale rundt. Denne strekningen i Tya er særdeles sårbar, da den ikke har tilsvarende bufferkapasitet som de øvrige områdene og at et uregulert fiske ville kunne ødelegge det unike fisket på maks en sesong eller to. I og med at det ikke var planlagt noen forvaltning for vassdraget som sto i stil med markedsføringen, så vi det som en nødvendighet å kunne motvirke den negative effekten med å redusere fisketrykket over en måneds tid(15.juni-15.juli). Dette er viktig for bestanden av stor fisk, men også for at effekten av markedsføringen skal kunne bli langsiktig. Det viser seg nå i ettertid at denne måneden heller ikke er tilstrekkelig, men at man er avhengig av en hurtig endring i regelverket for uttak av fisk osv(Dette råder ikke vi over).

Guiding:

Man må ikke ha guide. Dette er den enkeltes valg, men at man har muligheten for guide om man måtte ønske. Dette er vel kanskje heller positivt enn negativt vil jeg tro? Vi tenker svært lite på hvem som ikke har behov for veiledning av ulik grad, men heller på de som føler at de kanskje har nytte av dette. Når det gjelder pris, så må man legge seg på et nivå som gjør at det er forsvarlig å drive med det om man skal ha et AS. Det er jo en ærlig og fin måte å tjene penger på.

 

Fiskekort: Du må kjøpe fiskekort, men det selges et begrenset antall hver dag(fisketrykk). Førstemann til mølla.

 

Ekskluderende:

Det kan for enkelte føles ekskluderende da det er et begrenset kortsalg, men som sagt så tror jeg dette kommer de fleste tilgode, da det opprettholder på en bedre måte det gode fisket. Scenariet ville være at man istede ville fisket på 250-400grams fisk når man ved en slik løsning fortsatt får fiske på drømmeørret med tørrflue. Vi setter også av dager hvor barn under 16 år får fiske(gratis) uten at det er andre fiskere tilsede. Dette taper vi selvfølgelig en del penger på, men det er viktig å ta vare på gryende generasjoner. Lokalbefolkningen finner vi også en løsning for.

Ellers må det sies at det tross alt dreier seg om et strekke på 4,5km av totalt 60km elv, så det er ikke så ekskluderende som det kan virke. For de som er godt kjent i Tya, vet at de resterende områdene av Tya ikke er dårligere enn den delen som er regulert, men at den regulerte delen er langt mer sårbar for fisketrykk.

 

Vi er ikke et produkt av noen guideskole eller noe liknende. Forøvrig overraskende at noen synes en sånn form for skolering er negativt.

Ellers må det sies at å oppfordre til sabotering fordi man ikke liker noe, er litt synd. Vi kjeppjager selvfølgelig ingen, men synes jo det er litt trist om noen skulle gå inn for å skape uhygge. Vi er vel generelt trivelige trøndere.

 

Mvh

 

Ole Kristian Berggård

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vel det jeg reagerer mest på.....hvorfor dra inn den svenske tv-kjendisen......det gjør det bare mere fjottete!

 

Hvordan er det fjottete? Han er en person som brenner for tørrfluefiske og forvaltning. Hadde det vært bedre om han var webdesigner? poenget er vel at han har noe å fare med i forhold til våre ønsker. Det er viktig å brenne for det man gjør, og det gjør William til de grader. At han jobber i TV er bare moro.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erik Eikre

 

Fiskekort: Du må kjøpe fiskekort, men det selges et begrenset antall hver dag(fisketrykk). Førstemann til mølla.

 

Vi setter også av dager hvor barn under 16 år får fiske(gratis) uten at det er andre fiskere tilsede.

 

Lokalbefolkningen finner vi også en løsning for.

 

Et par spørsmål bare: Betyr det at lokale fiskere f.eks. kan kjøpe sesongkort eller er det andre løsninger? Slik jeg ser det så finnes det ikke noe verre enn at en lokal 17-åring må stå å se på at turister (som kanskje kan fiske hele året) har fått de eneste kortene som er å oppdrive. Å vokse opp noen få meter fra elva bare for å se at noen andre tar plassen fordi de har lyst må være et lite h*****e. Det får være nok med laksen i så måte. Men har dere kun kortbegrensinger for oss "turister" så er det jo veldig bra da. "Førstemann til mølla" er vel på kanten? Er ikke loddtrekning til gitte tidspunkt bedre? Er jo ikke alle som kan ta fri døgnet rundt for å stille seg i køen...

 

Er det slik at de under 16 år får egne dager hvor de er alene i tillegg til at de kan fiske når de vil ellers? I så fall er det jo genialt så lenge noen passer på at ingen drukner. :)

 

Jeg er på ingen måte negativ (heller motsatt) og bare lurer.

 

:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest staffan@epost.no

Jeg fisket sansynligvis i Tya før gutta som driver elvestrekningen i dag var påtenkt eller gikk med bleier.....og jeg er så konservativ i hue mitt at jeg vil det skal være mulig og at ikke elvestrekning på elvestrekning skal bli lagt under slike betingelser. Det sies at elva blir holdt oppe enkelte dager for personer under 16 år....DET SKAL VÆRE HVER DAG.....og det skal jeg undersøke juridisk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Pål Andersen

På langt vei enig med Staffan her. Barns fiske er fundamentalt, MEN de skal følge gjeldende fiskeregler... Enig med Erik også; vanskelig å stå i kø daglig... PÅ en annen side ser man viktigheten av "alternativ" skjøtsel av vassdrag. Her har faktisk lokale grunneiere (garnfiskere), steialderkultivering og "griske" fiskere skylda.....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjære Staffan!

 

Selvfølgelig har alle under 16 år fri rett til fiske i elva. Det er nedfelt i loven at alle under 16 har denne retten. Men selv om du begynner å bli gammel så trenger du ikke bli gretten også  ;)

Hva hadde du gjort dersom du hadde muligheten til å hindre forsvaret å ødelegge Renaelva????

Jeg har selv snakket med svenske markfiskere som har kakket i hjel 25 fisk over kiloen på ei uke i Tya. Hvert år settes det garn i elva. I tilegg kan du risikere at ei otefjøl går ute i strømmen på de beste plassene fra morgen til kveld (festet i et tre på land). Det sier seg selv at dette ikke kan frisleppes. For at den mest sårbare strekningen i elva skal kunne være åpen MÅ det innføres regler for fisket.

 

Vi i Tya ble innleid av Selbu/Tydal kommune og grunneierlagene for å være med å promotere fisket i Nea-dalføret. I utgangspunktet var vi vedlig betenkte til hele greia. Men det ble presentert på en slik måte at her skulle det satses, også på forvaltning. Fra dag en har vi jobbet iherdig for å få på plass en fornuftig forvaltningsplan (denne er forøvrig ferdig utarbeidet og presentert for rettighetshaverne). Men å få gjennomslag for selv de minste tiltak har mildt sagt vært utrolig vanskelig. Vi må bare prise oss lykkelige for at vi har kunnet kvotere fisket i den hardeste rushperioden etter Tørrfluelandet 3. Hva fremtiden bringer er vanskelig å forutse, men vi må bare håpe at man innser at dersom en skal selge elva må en også forvalte den riktig. Når forvaltningen er på plass vil de som måtte ønske det få fiske i Tya, bare en følger reglene.

 

Nei Staffan, gå ned på Prestengbrygga og ta deg en pils og litt tørrfisk du, så skal du se at du finner roen ;)

 

Til slutt vil jeg bare si at vi er svært mottakelige for tips og synspunkter i forhold til forvaltning. Det finnes alltid rom for forbedringer. Kjør på med KONSTRUKTIVE innlegg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest staffan@epost.no

det konstruktive svaret kan jeg desverre ikke gi slik at du ser på det som involvert som konstruvit.....det fordi at du synes det du er riktig og at jeg synes det er helt feil......så det er vel der saken strander!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Aner litt misunnelse i luften her :) Dere som driver i Tya sørger for at skeptikerne stilner??

 

Ja-ja... det var vel bare et tidsspørsmål... før noen kom drassende med argumenter om misunnelse, eller, enda værre, jantelov. På det tidspunktet er debatten drept. Død. Slike argumenter er en saklig falitterklæring.

 

Dersom debatten, og da snakker jeg ikke kun om Nea/Tya, men om utleie av fiskestrekk til guiding generelt, stilner etter et svar som på ingen måter burde virke beroligende, så sier vel det ubehagelig mye om evnen til å bedrive kritisk tenkning hos de som føler seg beroliget. Problemet ligger ikke i at det i 4,5 kilometer av Tyas 60 km gjelder spesielle regler. Man må evne å se saken i et større perspektiv - endog evne å forutse scenarier på hvordan det vil gå med "fiske for alle"-konseptet etter en stund med fri utfoldelse av de frie markedskrefter i elvene våre. Man trenger hverken være særlig smart eller fantasifull for å skjønne hvordan dette vil gå. Bare se på laksefisket.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest staffan@epost.no

hmmmm......fred alle fiskene over 40 cm.......1 fisk om dagen kan taes, men den må være under 30 cm........da har man plukka bort mange som fiker for matens skyld

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erik Eikre

Hehe, jepp du er fredet Staffan - uansett! Noen er verneverdige vet du.  ;)

 

Halvt seriøst: Hvor store stekepanner har folk egentlig?

 

Seriøst: Hvilke vassdrag i Norge tåler egentlig masseturisme? Min påstand er at alle nærliggende vassdrag (til sammen) tåler en normal beskatning fra lokalmiljøet. Altså holde familier med fiskemat i passe mengde i sommerhalvåret. Problemet oppstår når "alle" andre også skal fiske på samme sted. Som i Hemsedal (hvor jeg er godt kjent) så er det ofte mange nærliggende vann i tillegg til en elv eller to. Men "alle" skal altså fiske i samme elva og helst så ofte som mulig. Vannene overlater de til grunneiere med garn og som fyller frysere eller hva det måtte være slik at de kan ikke bare fylle magen med fisk året rundt, men de skal kunne tilby hyttegjester rakfisk hele vinteren også. Rart det går galt? Samme hvordan jeg snur å vender på det så ender jeg opp med at mennesket er griskt nok til å ta livet av seg selv bare det får mer enn andre.

:-[

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest staffan@epost.no

jeg har tenkt å forsøke meg mere på stille vann i Troms i sommer......har endel mange mindre van med stor fisk og ganske greit tilgjenglig

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tjuvfisker hver eneste sommer og vil oppfordre alle "fiske-kids" å gjøre det samme der de føler at de blir fratatt mulighet til å fiske på grunn av tåpelige retriksjoner satt av folk som vil tjene store penger, eller grinete grunneiere.. Men jeg kjøper med stor glede fiskekort i elver og vann som drives av ildsjeler, fiskeforeninger, grunneierlag eller enkeltpersoner som pusler med vann og vassdrag for at de skal bli opptimale for et bredt publikum.

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...