Jump to content

Rune Stokkebekk

Administrators
 • Posts

  5797
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  305

Everything posted by Rune Stokkebekk

 1. Viktigste for ørretfiske er at bremsen er jevn, uten at den hakker og at man kan stille den gradvis nok. Og med gradvis nok mener jeg at den ikke plutselig går fra for løst til for hardt. Det er et viktig poeng når man fisker pen fisk på tynn fortom. Å drive å bremse med hånda anser jeg som tøys. Er da mye bedre å stille bremsen helt passe og nyte "ferden". Forøvrig er det ikke noen stor sammenheng mellom disse kvalitetene på billige vs. dyre sneller. Det handler mer om hva slags type bremsesystem snella har og om det er pålitelig ifht. plutselig å overløpe ved en glipp eller låse seg. Generelt så har sneller bevegelige komponenter i "drevet" og de bør man gi et lite ettersyn. Rense litt et par ganger i året, sjekke at evt. funksjoner som er skrudd til sitter tight. Og når snella lagres for vinteren så plukker man spolen av, åpner bremsen og tar et "ku-tips" og sjekker om det er no bøss. Hvis så, rengjør.
 2. Hei, Det kan funke men flyter dårligere samt at fibrene er tykkere. Har du høne av god kvalitet, nesten tørrflue fra feks. whiting så kan det funke. En annen er utfordring med fiberlengde på små fluer å få de korte nok.
 3. Skal jammen si man har flyt når to slike lar seg fange på bursdagen sin. Den største'n der må da være noe av det penere jeg har fått med tanke på proporsjoner og farge. Sinna var den au og stakk 30m utover vannet etter den slurpa i seg mauren min på 6-7m hold. Kom subbende's langs land og vaka en gang og jeg så retningen, la ut flua og venta i 10 sek før den kom i det nydeligste head & tailvaket. Makan!
 4. Sesongen er fremdeles i full gang her jeg bor og nå har det vært noen lyspunkter siste uka med litt brukbart myggfiske i korte perioder. Klekker fine mygg i str 14-18, innimellom nok til at litt finere fisk kommer opp. Har fått naila kilos på buzzer og da er den haken på bucketlisten ok for i år.
 5. Hei, Jeg har kun brukt cottarellien siden jeg kjøpte den, ikke fordi den er sååå mye bedre. For det er den jo ikke. Cottarellien er veldig enkel, rask og fin å bruke og jeg har ikke savnet noe. Så det har bare blitt til at jeg bruker den. TMC har etter mitt syn den ultimate fleksibiliteten, men cottarelli med midge jaws er ikke langt unna. Jeg kan tilte toppen på stikka opp og ned og vri rundt så jeg føler jeg har god nok fleksibilitet sammenliknet med det jeg alltid har likt med TMC. Får nok plass til å binde alle mine fluer som er ned til #22 og mindre går fint det au. Jeg glemte vel å skrive at jeg bestilte ekstra kjeft, midge og det er den jeg liker best på stikka. Det øker avstanden fra "knekken" og ut til flua som jeg setter pris på. Eneste jeg ønsker meg er en bøsspåsa til italienern, har en plan om å lage en selv til å passe på det "stativet" som sitter på stikka.
 6. Slettes ikke uvanlig når det er mye av de minste på vannet, ofte er det noen større innimellom og de ryker først Hadde samme opplevelsen for et par dager siden og har hatt det mange ganger før.
 7. Fisken skvatt litt på første vaket, tipper den tok veps og det svei litt i gommen . LItt seriøst så er en liten svart mygg typ cdc myggen på 17-19 krok veldig allsidig når fisk plukker noe du ikke ser på fjellet og i høyereliggende elver. Det går ned utrolige mengder ulike svarte fluer i vann og vassdrag nært fjellet ila sommern.
 8. Det viktigste er ikke å kunne så voldsomt mye, men self. er man interessert desto mer tar man til seg. Det aller viktigste å vite er noe om hva du kan forvente når du skal på tur. Er det i fjellvann, skogsvann, elv etc. hvilken tid på året.. Det er noen klekkinger som man bør kunne og være forberedt på. Ofte er det slik at man planlegger for å treffe disse siden det normalt gir godt fiske hvis man treffer. Og insekter kommer ofte på samme tiden hvert år gitt at temperaturen i vann og luft er det samme sånn ca. Samt vannføring. Rekkefølgen de kommer i er temmelig fast.
 9. Hvis det er noe på vannet som fisken tar og det er flere av dem så imiterer jeg det. Og for å lykkes med fluefiske så er det ingen vei utenom å lære seg endel om insekter og klekkinger. Man kan selvfølgelig få fisk nå og da uten å kunne noe men du vil aldri mestre alt du måtte møte på ved vann og elv uten å kunne endel. Og det er nå en av de store gledene ved dette fisket kontra sluk, mark... Er det bare litt diverse saker på vannet så setter jeg ofte på noe som ser godt ut og er i passe str. ifht resten den har spist den seinere tia, gjerne litt større men ikke brutalt. Som oftest blir dette noen form for landinsekt: Daddys i ulike str, biller, maur... Fluetyper som fisker bra når fisken ikke er spesielt fokusert på noe spesifikk. Se på vedlagte flue, dette er en paraloop daddy bundet på kurvet krok i str. 10, den likner vel ikke på noe spesielt, men fisken tar den gjerne når den er i humøret til det. Selv synes jeg det er morsomt å fiske med fluer som ikke nødvendigvis imiterer noe helt rett, bare en kombinasjon av litt ulike elementer som fisker bra og er god å fiske med rent praktisk.
 10. Var en tur ute i går og småmævern var på gang! Årets mest steady vaking sålangt. Utrolig moro.. Holdt på å vaka jevnt fra 18-21. Og det var maur i str 18 og 16 som var på vannet. Fanga 7 stk mellom 40-44cm og bomdro et par og mista en i blekkene.. MORO!! Fiska med helt standard dubbingmaur i rustbrun krok 17. FØLG MED NÅ!! 20 Aug er den magiske datoen. Spådd fine forhold til helga også her jeg bor.
 11. Det er ganske mange typer som flyr men man må ikke ha en drøss med ulike typer fluer. Det jeg har hatt behov for er hovedsaklig 3 ulike farger som lages i noen få str. Jeg kan liste opp noen her hvor man bruker dubbing i fram- og bakkropp, hackle på midten og f.eks vinge av polygarn. Det er enkle greie fluer som fisker helt topp. Selv fisker jeg mest med sånne med uvlim på bakkroppen men det er ikke noe must, mest fordi jeg synes de fluene er flotte å se på selv og fisken deler min oppfattning. Dubbing Maur 1 - Rusty Brown Krok 16-18. Jeg hadde nok kjørt denne i feks TMC 112TR str 17 og 19. (102y) Tråd: Brun. Bakkropp/Framkropp: Flyrite nr. 5 Rust eller Superfine Rusty Brown. Hackle: Brunt. Vinge: Grått Polygarn eller Aero Dry Wing. Kan også legge på naturlig brun cdc gjerne over en glissen vinge av grå poly eller organza. Dubbing Maur 2 - Rusty Orange Krok 16-18 / TMC 112TR str 17 og 19 (102y) Tråd: Rusty Brown. Bakkropp/Framkropp: Flyrite nr. 18 Rusty Orange. Hackle: Brunt. Vinge: Grått Polygarn eller Aero Dry Wing. Kan også legge på naturlig brun cdc gjerne over en glissen vinge av grå poly eller organza. Dubbing Maur 3 - Svart Jordmaur Krok 14. Tråd: Svart. Bakkropp/Framkropp: Sort bakkropp og ditto framkropp. Hackle: Brunt. Vinge: Grått Polygarn eller Aero Dry Wing. Kan også legge på naturlig brun cdc gjerne over en glissen vinge av grå poly eller organza.
 12. Er jo litt tia når det ikke skjer mest nå og det er store variasjoner fra type vann til vann. Det er jo litt maur som svermer om dagen uten at jeg har sett mengder. Men det kommer plutselig. Og da bør man være ved vannet sånn i 4-5tia... og kan fiske til det er mørkt. Nå er nok det beste tia trur jeg. Når myggen kommer igang seinere typ i sept så er dagfiske også ok. "Bra" fiske i august/sept uten spesielle klekkinger handler mye om ryddefisk, seinere også. Og er det dager med vind så er tia når det løyer fisken tar seg runden sin. Ofte kommer dette litt utpå sånn i 6-7-8tia.. og da bør man være parat.
 13. Har målt litt siste uka og i noen småvann så er tempen nede i mellom 17-18 og jeg har vært ute et par turer og fanget litt
 14. Bare hyggelig! Det jeg har hatt bra suksess med er å prøve å beregne litt hvor fisken går og kaste godt foran og forsøke å få til at mauren fremdeles synker når fisken kommer å ser den.
 15. Rigg og eksempel på maurnymfe... har glasshode den nymfa foran dub i kropp og foam over... "slow intermediate". Lag de saktesynkende til stillevannsfiske, det er nok best, fisken blir mest trigget når flua er i synkefasen (er min erfaring).
 16. Bruker mest sånne: Og vanlige av dubbet kropp funker også fin fint!
 17. Mine guumaur er ment som rene imitasjoner av de arter maur jeg har observert der jeg fisker. Ok, de ekte har stort sett blankere vinger men når cdc blir utsatt for lys så er det da litt skinn i dem. Og som du korrekt sier, flua henger på vingen. Når vi kommer ned i krok 18-20 så kan man like gjerne droppe framkroppen og kjøre hackle litt lengre fram og bare vinge. Husker dere snålingen vedlagt fra i våres? Den rakkern her leverte faktisk bra på et par turer her hvor ørreten luska langs noen bergskal og gomla maur som hadde blåst ut. Var bla. en kilosfisk som ikke ville ha en vanlig guumaur som tok denne her ganske fort når jeg satte den på. Satt i kjærra og gnudde på den i rundt halvtimen før den satt. Surra litt fram og tilbake... Gøy! Skal jammen lage meg noen pissmaur også på denne lesten her å se hvordan det funker og legge inn litt organza i vingen i tillegg.
 18. Takker! Nymfemaur ja. Fargen var fishy synes jeg. Skal du ha tørrfluer så vær meget varsom med mengden uv lim, hvis du ikke vil dresse fluene temmelig hardt. De må ikke være på langt nær så tykke som disse på bildet.
 19. Sleng inn en skjermdump her a 🙂
 20. Tipper det hadde funket passe snus med en buzzer i rett str dratt inn foran nasan på de der, da trenger man ikke no tynn fortom, 5x/015 går fint. Se på skall etter myggpupper på vannet eller se etter voksen mygg og stem av farge noenlunde, puppene er større enn den voksne, en size opp.
 21. Fisker man med fortommer med lange buttdeler og tapering så skal det mye til at ikke alle liner synker i spissen under ventefiske. Mono trekker vann og blir tungt nok til å dra ned spissen selv om man har forseglet lina eller ikke. Hele fortommer av FC = Nymfe og Streamerfiske, spiss av FC utgjør ingen forskell vs mono om spissen på lina synker eller ei til det er dimensjonene ytterst for tynne. Dette er jo et vannfiske issue og det er bare å venne seg til å fette inn buttdelen på fortommen og litt av tuppen på lina når man skal fiske på grunt vann hvor du risikerer at flua dykker og hekter i bånn/planter ved inntrekk det er jo det som er det virkelige irriterende med synkespisser imo.
 22. Jeg trur du gjør lurt i ha litt små baller også, De jeg har brukt mest er str 17-19. Ellers så er fluene som er nevnt topp. Hybrid av Shipmans og mock palmer er fin vri det. Eller bare svart cdc spunnet... Jeg gjør ofte som Roaas og bruker cdc myggen på en 17 krok, med helsvart cdc og kropp, godt dresset
 23. I vinter kjøpte jeg meg en ny stikke, en Cottrelli De Luxe Travel og har til nå bundet ganske mange fluer på den. Tipper at det har blitt rundt 400 stk. Årsaken til kjøpet var egentlig ren affeksjon og lysten på noe nytt som også er kjekk å pakke ned til turer. Etter å ha sittet temmelig mange timer er konklusjonen min at dette er et stykke verktøy av meget god kvalitet og funksjonalitet. 1: Rotary - Justeres lett og holder momentet, dvs. løsner ikke lett. Er smooth. Skal du binde mye true rotary så bør du vurdere en C-Clamp da beina blir litt fort "nervøse" hvis du bruker litt makt på sveivinga, dvs. stikka kan vagge litt på bordet. Men til å vri på flua under binding etc. så er stabilitet ikke tema. 2: Beina - Beina kan skyvels inn som gjør den lett å pakke med seg. Som nevnt over litt nævøse til typisk rotary binding hvor du påfører materialene ved å bruke sveiva bakerst. 3: Finish - Topp finish og meget gjennomtenkt design, stikka kan justeres i høyden og den medfølgende Jolly support med kontrastplate funksjonen er veldig kjekk for en aldrende "myser". 4: Kjeften - Smooth justering av kjeften og de krokstr jeg har testet sitter meget godt. Jeg bruker mest midge kjeften som jeg kjøpte i tillegg siden den er lengre og gir enda bedre arbeidsrom når man binder mye mindre fluer som jeg gjør (16-22). Stålet ser ut til å være av veldig bra kvalitet. En varsku er o-ringen som gjør at kjeften flekser når du justerer... slike har en tendens til å trøttne litt med tia så er nok lurt å koste på seg et par stk til 2eur pr stk hvis man kjøper en slik stikke. 5: Kneleddet på stikka er også mulig å tilte slik at du kan komme over stammen på stikka som er en stor fordel når man binder de minste fluene for å få maksimal plass bak kroken. Dette leddet er også veldig smooth og motstanden jeg har satt den holder seg godt til tross for mye "vri og bend".. 6: Manko: Eneste jeg savner er en bøsspose som er laget for travel utgaven, det finnes en for c-clamp versjonen som monteres på stammen. Jeg har bestilt den for å se om jeg kan lage til en festeanordning hvor jeg kan vinkle den litt inn og ut. 7: Konklusjon: Cottarelli er high end og er man på kikk etter en stikke i segmentet 3500,- og opp så er denne antakelig helt i toppen på alle kriterier. Funksjonaliteten og utformingen synes jeg overgår de fleste man kan få tak i der ute til imitasjonsfluebinding. Jeg gir denne 9,5 av 10 i score etter 8mnd bruk. Så får vi se om det står seg om noen år når den har blitt mer slitt. Eneste som gjør at den ikke får 10 er løsningen med bøssposen der burde de ha laget en integrasjon til Jolly supporten som er et "system" som man kan bygge om litt hvis man vil. Dette er ikke et produkt jeg har noen tilknytning til/markedsfører.
 24. Takk, den der var ganske spesiell ja, derfor måtte jeg legge den ut. Den som har vært i den elva kjenner farge/tegninger igjen. Men kondisen på dem der nå er jammen bedre enn jeg har sett før. Du har forøvrig rett i at det er ganske mye kiloser som florerer på SOME som er i gata med fisken din, dvs. 7-900gram Får fremme et forslag om obligatorisk hvit tapebit på stengene på 47cm.
 25. Kom hjem fra "årets" elvetur i går i hvertfall den lengste.. vært borte i 9 dager. Oppsummert så ble de da fisk hver dag på kilos/kilos+ så utbyttemessig var det helt innafor det. Klekkingene var meget sparsomme og mye varmt drittvær og tildels dager med mye vind. Men klager ikke når man har bra kompiser med seg på tur og gjør det man vil hele døgnet Slenger med bilde av den peneste som var nesten 1,7. Trur knapt jeg har vært på tur rundt sankthans og nesten bare fisket med småfluer. Cdc mygger krok 17 og 19, og små comparas på 17 og 19 gikk det i. Fanga vel 2 fisk på sulfurvilliien en dag det var noen få slike på vannet og fisken beitet litt på dem. Vel... bare å pakke til familieferie og glede seg til neste tur i elva om ikke for lenge håper jeg. For på skauen er det helt mørkt nå i minst 1mnd til. God Sommer!
×
×
 • Create New...