-
Innlegg
6 200 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
-
Dager vunnet
592
Innholdstype
Profiler
Forum
Hendelser
Nettbutikk
Artikler
Informasjon
Fluedatabasen
Klekkedatabasen
Blogger
Videoer
Quizzes
Alt skrevet av Rune Stokkebekk
-
Nedslaget skremmer, derfor vi bør fiske med lange fortommer når det er klart vann og krevende forhold. Linen i lufta skremmer også hvis den går over hodet på fisken. Ørreten er temmelig var på raske bevegelser.
- 5 svar
-
- 3
-
-
-
Eller hvorfor ikke følgende... Litt bris, vulgataklekking, sett på en top dropper som dupp og la det drifte...
- 218 svar
-
- 2
-
-
Gå til fluen High Viz Beetle Denne fisker du hele sommern når fisken gomler biller og det gjør de rett som det er. [...Les mer] Imitasjon: Biller Fluetype: Tørrflue Vann: Elv, Stille vann Art: Ørret Stadium: Voksen
- 1 svar
-
- 7
-
-
Skråklipp foamen i front og bind den ned bakover, før det legger du et dobbelt lag med trå på krokskaftet. Dubb kroppen eller surr herlet, sett av rikelig med plass foran. Brett over foamen og bind ned helt fram til krokøyet. Fest en fyldig cdc fjør midt oppå kroken og klipp av overskytende, lag den ca like lang som til enden av bakkroppen. Denne gjør flua lett å se på vannet. Løft på plass 2 sett med bein og bind godt ned. Brett tilbake foamen og bind ned tett inntil vingen. 3 runder holder. Nå tar du litt lim på tråden og fester sighteren i gropa som ble til når du festet den svarte foamen. 3 surringer holder. Så går du med tråden fram og avslutter med whipfinish. Klipp sighteren kort først deretter foamen. Ha på lakk eller lim på undersiden av framkroppen og klipp beina til passe lengde. Krok: TMC 112TR #13-17 (her 15) Tråd: Svart. Ryggskjold/Hode: 3mm Evazote foam, Wapsi, dette er viktig. Vanlig 3mm foam av typen matt/hard... blir vanskelig. Kropp: Påfugldub eller påfuglherl. Bein: Svart Krystal Flash, 2 strå på hver side blir bein med 2 fiber i hver. Vinge: Hvit eller beige cdc som her, en passe fyldig fjør. Sighter: Orange eller gul 2mm foam, kappet tynn, typ 1-1,5mm. Denne fisker du hele sommern når fisken gomler biller og det gjør de rett som det er.
-
Jadda sesongen er i gang i skauen, hadde min første tur ut 6 april som var ca 4 dager etter isen gikk. Ikke rekordtidlig men ikke langt unna heller. Tidligste jeg har fanget i skauen hjemme er 27 mars, 2020. Det har vært ganske mange dager med temmelig dårlige forhold men innimellom all iskald nordavind så har det vært noen vinduer og det har latt seg fange vakende fisk. Siste uka har det også blitt fisk over kiloen på tørt og det er helt passe. Biller! De har vært aktive, både lyngblad og andre typer som også trolig overvintrer og svermer tidlig. Jeg har tatt fisk på lyngbladbiller og en variant jeg lager på en krok 16 med kort skaft, den er 7mm. En godt synlig bille, tror jeg har lagt ut High-Viz beetle her før et sted. Ellers så har mygg fanga i litt ulike former. Status sålangt er 8 turer ut, 5 med fisk og 3 hvor det ble å snu på hæla kort tid etter ankomst. En edit: mekka en beskrivelse av billa her:
- 19 svar
-
- 12
-
-
FC synker raskere enn mono, dobbelt så fort. Men når du bruker fluro på spiss i 4-5-6-7x så gjør ikke det så mye utslag, det er mest om du bruker hele taperte fortommer av materialet.
-
Ekstra langt skaft er ikke nødvendigvis så bra...
-
Ser da veldig bra ut det der, burde ikke være noen problemer. Fisken kan være litt ekkel å kroke av og til på vulgata, det har jeg også opplevd. Var det kun denne dagen?
-
Fin oppsummering Jarle! Av nysgjerrighet... hva slags krok og hvor lange lager du dine Vulgataer? Jeg bruker jo faux haler på mine og opplever ikke at jeg drar mye bom. Jeg binder dem aldri over 20mm lange, og er vel ikke mer enn 10mm eller så på utsiden av krokbøyen. Lager de stort sett på Ken Swada DD1 str 12 eller TMC 112TR #11.
- 18 svar
-
- 1
-
-
Inspirasjonstråd: Fjærmygg, fjærmyggklekkere
Rune Stokkebekk svarte på Tom Tomassen sitt emne i Fluemønstre
Juju midge står på agendaen her... bra flue fra Charlie Craven. Jeg liker denne veldig godt til å lage litt mindre myggpupper, man får med seg fin segmentering og flere farger uten at flua bllir klumpete. Jeg lager disse fra 14-18 og mest i oliven/svart som her. Krok: TMC 2488 str 14-18. Tråd: Tan til bakkroppen og sort foran. Bakkropp: Oliven og Sort Super Hair 2 fibre av hver her på krok 14. Vingesekk og "bein"/Cheeks: Hvit, fluorofiber. Ligger film her: -
August er over, september er over og det nærmer seg slutten av oktober. Selv har jeg hatt en meget aktiv høstsesong med mange fine turer. Flere enn på lenge, været har vært ganske bra og det har vært plenty med dager hvor fisken har vaket. Ser jeg har 30 turer ut i september og oktober til sammen pr nå og det har vært få bomturer. Seinest lørdag var det virkelig bra fiske, hadde halvparten av dagene i mai/juni vært såpass så hadde det vært gull. 8 grader i vannet, mygg i et par varianter og fisk som vaker steady midt på dagen er så bra som det blir. Selv om det blåser litt så vaket de i helga, rooolige vak, du hører dem ikke og de har god tid. Gjelder å være virkelig laidback med tilslagene. Gøyalt fiske med småfluer, mest brukt er cdc myggen krok 19-21.
- 42 svar
-
- 11
-
-
-
Langtidstest Bindestikke - Cottarelli De Luxe Travel
Rune Stokkebekk svarte på Rune Stokkebekk sitt emne i Utstyrsprat
Hei, Jeg er like glad i stikka og har bundet temmelig mange fluer på den (1000+), har ikke brukt noen annen stikke i mellomtiden. Kvaliteten på stålet i kjeften og holdbarheten på denne her virker helt topp, like bra som andre high-end stikker. Prisen nå ligger på 395 EUR hos 54 Dean Street.- 5 svar
-
- 2
-
-
Gå til fluen APT - All Purpose Terrestrial Allsidig flue som har fisket bra når fisken tar litt diverse, kan være en mygg, en maur eller [...Les mer] Imitasjon: Landinsekt Fluetype: Tørrflue Vann: Elv, Stille vann Art: Ørret Stadium: Voksen
-
- 5
-
-
-
Dette er et mønster fra Paul Procter som jeg har modifisert litt. Du kan binde inn vingen etter bakkroppen eller du kan binde den inn foran hacklet. Litt avhengig av om du vil ha en litt lengre eller litt kortere vinge. Enklest er å binde den inn etter kroppen da slipper du billigere unna med plass problematikken. Før du klipper hacklet på undersiden så gre det ut til sidene med fingrene, klipp og legg på en liten dråpe lim under. Krok: TMC 2487/2488 str 14-18. Tråd: Svart, gjerne litt tynn så blir bindejobben enklere. Ribbing: Rainbow tråd, finnes i bla. Madeira Glamour thread nr 8, Semperfli Micro Glint og "originalen" Lureflash Twinkle. Legge dobbel og tvinn hardt før du ribber! Bakkropp: Sort Superfine Dubbing. Vinge: 2 brune cdcfjør. Hackle: Naturlig Grizzly. Hode: SLF Prism i svart. Eller feks sort ice dub. Allsidig flue som har fisket bra når fisken tar litt diverse, kan være en mygg, en maur eller noe annet. God attraktor. Lag den gjerne i små str! En litt flashy flue er heller ikke dumt i dårlig lys og fiske i mørke vann.
-
Slippe for tidlig resulterer nok i at man lettere ikke klarer å strekke lina skikkelig på vannet
- 4 svar
-
- 1
-
-
Jeg setter inn trekket underveis i kastet, mot siste del av bevegelsen. Og jeg slipper lina etter at jeg har stoppet stangen i framkastet og linen er på vei utover.. Går jo på full autopilot det der, ikke ofte jeg tenker så mye over det. Er jo snakk om hundredeler...
-
Jarle har vel dekket det meste, i kategorien mygg... Svart CDC Palmer er ikke dumt på krok 16-18.. Jeg var oppi der for endel år siden og mener det var noen døgnfluer som ikke var så små også. Den elva er "late bloomer" og fisker bra til langt utti sept/okt, gjerne etter de første frostnettene.
- 2 svar
-
- 2
-
-
Takker, fisket fra land ja.
- 42 svar
-
- 1
-
-
Tirsdag 13 august følte jeg at alt stemte for en solid maursverming og dro sammen med en kompis inn på skauen i 16:00 tiden, framme ved vannet rett før kl 17, kikket utover og konstaterte spredte vak. Jeg kikket litt rundt og konstaterte litt maur på vannet. I løpet av en halvtime så ramla det utpå syke mengder med små maur krok 20-ish... brune. Og innimellom de disse rustbrune som er en krok 16. Og da starta ballet! Det virket som fisken ble småstressa av de litt større maurene og de flyttet veldig mye på deg. Jeg fikk peilet meg inn på en som jeg synes var pen og jammen klarte jeg å bomdra den fisken når den rolig og pent stakk opp hodet bare 2m foran beina mine... kun fortom ute og litt nervøs for å sette kroken skikkelig hender slår litt inn.. Vel.. jeg stakk den ikke. Så, kort tid etter kom en 700grams og tok mauren min, deretter så jeg nok en pen sak og nå satt den! Nesten samme plassen som der den store tok og etter litt klabb og babb kjøring sikk sakk mellom vannliljer så lå den i håven og vekta viste 1,5kg. Seinsommermaurfisket var reddet! Det hadde vel gått en snau halvtime og det var fortsatt bra aktivitet, jeg stilte meg inn på en annen fin fisk og før den rakk å komme til flua så tok en 600grams... Og det ble litt mye halloi og plasking så den store så jeg ikke noe til på en liten stund.. Ventet ut litt og så kom det en ny fin fisk på hold og nå stemte alt. Fikk presentert i banen, og den gikk rett på flua og tok. Stakk av med lina et stykke ut på vannet før jeg fikk den inn og ny runde med sikksakk kjøring mellom blekker og gress. Inn i håven og det var en fin, brun kubbe på 1,3. Etter den så hekta jeg flua på stanga, nok får være nok og aktiviteten hadde begynt å avta. Det lå fremdeles syke mengder maur på vannet og det var noe vaking, men jeg så stort sett disse mindre som fisken ikke viste noen interesse for. Så det ble til at vi pakket sammen etter litt og tusla retning bilen sånn rundt kl. 20.00. Flua jeg brukte var forresten en rustbrun guumaur på krok 16-ish lager den på litt ymse kroker men flua var 7-8mm lang. Det var så tydelig at de var fokuserte på de litt større maurene for flua mi gikk ned pronto bare den kom i banen til fisken. Jeg tok meg en tur ut i går også, kun småmaur på vannet der jeg kikka og bare småfisk som vaket sporadisk... Sånn er dette fisket, man må være på ballen hele tiden for mauren er lunefull. Har vi flaks så kommer det noen dager med litt regn eller en del vind før det glimter til med en fin, stille dag som er varm.. Da er det ganske sannsynlig at det er ting på gang igjen. Bare å komme seg ut, det skal i hvertfall jeg framover!
- 42 svar
-
- 10
-
-
Guideline LPX Tactical eller Guideline NT8
Rune Stokkebekk svarte på Sputnik sitt spørsmål i Nybegynner
Til info.. Nt8 er utgått modell.- 11 svar
-
- 1
-
-
Guideline LPX Tactical eller Guideline NT8
Rune Stokkebekk svarte på Sputnik sitt spørsmål i Nybegynner
NT11 og LPX Tactical er like og ulike... I Klasse 4 så er det ikke så stor forskjell i aksjonen, NT11 er litt dypere i del 3 men de oppleves temmelig like når du kaster med dem. I klasse 5 så er NT11 raskere enn LPX Tactical, LPX Tactical er en ganske lett 5er hvis du måler den i CSS, NT11 er det vi i Guideline vil karakterisere som en "normal 5er". NT8 og NT11 kan ikke sammenliknes, de er ganske ulike.- 11 svar
-
- 1
-
-
Jeg fisker med de fortommer vi (Guideline) har designet selv, de har veldig kort spiss, lang butt og tapering. Sjekk profiler på de fortommer du kommer over så får du et bra bilde på hvordan de oppfører seg. Jo lengre spiss de har, desto mindre kan du skjøte på før de kollapser. Det er jo ikke alltid sånn at man behøver så lang fortom, mange ganger er det bare pes og unødvendig. Man trenger ikke fluor til spiss, mono funker fint det, jeg har drevet med en liten "avvenningskur" i sommer fra FC for å teste litt nye materialer og egenskaper og merker ikke noe forskjell på fangstraten. Eneste praktiske fordelen FC har for meg ved tørrfluefiske er at det tåler mer gnissing mot vegetasjon og steiner før det ryker.
- 14 svar
-
- 2
-
-
Hei, Jeg hadde litt lite trua på at dette skulle gå bra selv for fisken var skikkelig sinna. Jeg har ikke for løs brems når jeg har den litt på avstand men når den kommer nærme og jeg begynner å kjøre på bare noen få meter flueline og selve fortommen da løsner jeg opp ja slik at sånne brutale rykk og nøkk ikke skal gjøre at det ryker. Jeg kjører nok relativt hardt men passer på å være forberedt til å parere når de finner på noe, puster man med magan og ikke stresser og holder jevnt press så blir ikke fisken så gal heller. Nå er vel ikke denne kaliberen de som hopper og finner på mest slikt, går mer som et lokomotiv og parkerer innimellom og er trassig. Ble nok løping både opp og nedover.
- 18 svar
-
- 5
-
-
Nettopp kommet meg hjem fra en drøy uke med elvefiske. Tynt med klekkinger og varmt, men av og til noen dryss med små døgnfluer. Nok til at fisken vaket litt i korte perioder. Startet bra med pene fisker på tett oppunder 2 kilo og skuldrene falt ganske godt på plass. En av de siste dagene kom jeg over denne her og for en fisk! Hadde jeg visst at den var så stor så hadde jeg byttet stang til en 5er med 5x tippet på. Knallsol og helt stille er ganske krevende, sånn sett så er 6x safere for å få de til å ta. Men det er ganske skjelden at det ikke funker med 5x, tipper det også hadde gått bra.... Jeg snek meg innpå, litt etter litt.. Tilslutt satt jeg på knærne kanskje 10m bak den. Lot den vake 3-4 ganger før jeg strakk spissen på fortommen over hodet på den, nesten rett oppstrøms. Fisken spiste små døgnfluer tett på land og tok min variant av Rene Harrop's biot dun emerger på krok 18. Fisken tok og bød opp til et helvetes race. Først 50m tverr/oppstrøms hvor den parkerte i hardstrømmen og det frådet rundt lina. Fikk lirket den løs og så bar det nedover.. i flere utras på kryss og tvers.. Jeg synes det tok uendelig lang tid, var tålmodig og parerte det den fant på. Var ikke stresset slik at jeg presset for mye.. 3 forsøk på å lande måtte til før den lå i håven... rundt 150m lengre nede. 4er stang og 6x spiss er langt over grensen på denne kaliberen men det gikk fint og den stakk fort avgårde etter fighten som nok pågikk i et kvarter. Vekta viste i overkant av 2,6kg, tipper det går ei kule til neste opplevelse som dette. Det ble en god time på ryggen under ei stor bjørk med skygge etter den der. Lufta gikk ut av ballongen og har ikke kommet tilbake ennå 😅
- 18 svar
-
- 20
-
-
Det lønner seg alltid å gå ned en str på dimensjonen på tippet vs tapert fortom. Spesielt hvis den taperte er så tynn som 5x. På 4x er det ok med samme . Taperte fortommer er som regel svakere i spissen enn materiale på spoler og derfor er det lurt å bruke den taperte fortommen som en naturlig forlengelse av fluelinen. Mao. ikke noe man knyter flua rett i ved tørrfluefiske med dimensjoner på 5 til ... 6/7x. Det viktigste med fortom er å få den til å oppføre seg som du vil, og da bør du vite noe eller ha erfaring med typen du kjøper. De fleste fortommer er laget for å bruke as is og kan forlenges litt hvis du vil at den skal slå over og strekke spissen. Så har du fortommer som er laget for å forlenge som tåler at du skjøter på flere seksjoner med mellomledd og lang spiss. Ved fiske i vann er det somregel greit at fortommen strekker seg helt ut og lander rett på vannet, i elv derimot er det ofte en fordel at den ikke strekker seg helt ut slik at du får en liten naturlig slakk i spissen. Dette hjelper oss mye når strømmen i elva blir vrien og driftet kort. Til skaufiske holder det stort sett fint med en 9 fots tapert fortom som man skjøter på 1,5m. De gangene jeg bruker 12fot er når jeg fisker på større klare vann med sky fisk og ofte fra flytering. Hvis du vil ha litt fleksibilitet så er det fint å kjøre en 3X tapert fortom til dette, sett på en microring og deretter en spiss på 3 eller 4x for å fiske med store nymfer og små streamere. Skal du fiske tørt... på med 50-60cm 4x og i den setter du spissen på 5x. Til elvefiske kjører jeg stort sett en 12ft 4x som jeg setter på en bit 4x (50cm) og spiss på 5x eller skal jeg ha 6x spiss så 50cm 5x og ofte 2m 6x for å få kontrollert slakk. Dette er ting man må prøve seg fram til, kommer an på nivået på kasteren også.
- 14 svar
-
- 3
-