Jump to content

Rune Stokkebekk

Administrators
 • Content Count

  5579
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  249

Everything posted by Rune Stokkebekk

 1. Mygg er nå litt som det meste annet. Dvs. er myggen oliven så bør fluene være det samme. Fisken blir minst like selektiv på ulike farger mygg og str som døgnfluer som vi lett bruker et liv på å perfeksjonere. Se på de som er på vannet, er myggen svart så er puppene også det, er den voksne myggen str. 18 så kan du fiske med pupper i krok 16. Puppene er ofte litt større enn den voksne myggen. Myggpuppene er jevnt over tynne, så det å bruke lim er både og... kan du ikke lage dem tynne så dropp limet. Du kan lage buzzere så enkelt som å ribbe en bindetrådskropp med en dobbel bindetråd eller meget tynn kobbertråd og lage en liten kule av dubbing som thorax. Mer skal ikke til. Så kan du la de henge statisk under en tørrmygg når fisken kommer svømmende. Eller du kan trekke den sakte inn når det er litt mer sporadisk aktivitet gjennom området der fisken har vist seg.
 2. Hei @Truls Veksten jeg har sett nå i disse to vannene synes jeg er eksepsjonell. Allerede i fjor var de over nesten 20cm på høsten. Disse fiskene har fulgt veksten på fisken vi har på anlegget fra 1-2år. Gjennomsnittlig ligger ofte veksten rundt 150gram i året for de fleste aldersklasser. Det som er ganske interessant er at de vokser ganske ujevnt disse jevngamle fiskene. Man har gjerne en øvre 25% som vokser nesten dobbelt så fort som de nedre 25% som ikke har skjønt greia. Og gapet mellom disse bare øker på ettersom åra går til de øvre 25% stagnerer. Så seinere smått kryper de andre nærmere men blir ikke like store. Den store fisken jeg fikk i går er 9 år gammel i år. Den ble satt ut i 2012 og i 2017 var den oppe på 1,2-1,3kg. Siden har den bare holdt matchvekta. Det tiltross for at det er rikelig med kyte i vannet, ingen andre arter fisk. Men jeg har sett de har stoppa opp før for så å ta nye steg etter noen år med samme vekta. Gode sommre har nok mer å si enn vi aner når det gjelder vekst på ørret. Flere vann var tydelig merket etter sommeren 2018 men det gikk seg til ila 2019 og i år. Hvis det er litt ok vann uten for mye fisk så mener jeg at noe slikt er ganske normalt hvis man setter ut 1-åringer på våren. - Etter 1,5 år i vannet/2,5-år gammel (høst): 24-26cm og 140-160gram ca. - Etter 2,5år i vannet/3,5-år gammel (høst): 350-400gram ca. - Etter 3,5år i vannet/4,5år gammel (høst): 500-700gram.
 3. Det har neimen ikke vært enkelt å være skaufisker på østlandet i august og sept sålangt i år. Tror jeg knapt med unntak av 2018 sett mindre liv på denne tia og tidligere. Men det ser ut som det er i ferd med å rette seg til litt. Jeg tror nok at varmen i august forskjøv ting ganske mye og at klekkingene kommer litt seinere nå enn normalt. Tipper ei uke ca. På denne tiden i fjor var det bra fart i myggen men nå har jeg kun sett bittelitt og veldig dårlig aktivitet. Målte 14,5grader i et vann her torsdag og det er nok 2-3 grader over det som var på samme tia i fjor. Så det braker vel løs snart Var ute på en runde i blåsten i går og testfisket et par vann jeg satte ut 1årig fisk 26 april i fjor. Da var de ca. 12cm... nå var de fra 32-35cm og nesten 500 gram på de største. Det må jeg si er veldig lovende. Hiver med et bilde av en av dem. Så ble det litt streamerdenging fikk en ok på 750gram på minizonkern og noen mindre, hadde flere som nafsa i zonkern men de satt ikke skikkelig. Tilslutt havna vi i et annet vann som hadde litt mer le og der fikk jeg jaggu en eldre luring inntil torva på en daddy krok 12 på pene 1,2. Spådd finere forhold til uka så får vi se om det er bare "luremus" eller fakta. Yr har nesten vært kroniske i år på langtidsvarslet med lite vind. For så så tverrsnu et par dager føre...
 4. Engelskmenn er ganske glad i å fiske "langline". Lewis her kjenner jeg litt og han har temmelig peiling. Er litt tips her:
 5. Skjegget er ikke så kritisk... du kan bruke rød marabou, litt dubbing etc... Jeg synes det blit finest med zonkerhår så derfor bruker jeg det.
 6. Beste jukseflua jeg har sånn jevnt over i elv og vann er nok den lille grå zonkern: Og jeg anbefaler virkelig å være iltt tro til mønsteret når det gjelder vekting og bruk av de materialene som listes opp. Spesielt holde seg til ekornzonker fremfor å bruke kanin. Det er også viktig å få disse til å bli ganske slanke og fine for at de skal fiske virkelig bra. Dirty Yellow utgaven er også en virkelig bra flue: Libellene var nok mått våpen nr. 1 i mange år i skauen og de er topp 3 nå også (2). Jeg har kommet over et nytt materiale til disse som er under utprøving som forenkler mye og gir en veldig fin fasong, balanse og synkehastighet.
 7. Kanskje den er tingen jeg trenger, liker ikke at all uv jeg skal bruke er tykk. Spesielt ikke på kropper som coating. Så får se om jeg får testet når bindesesongen kommer igjen.
 8. Jeg har også brukt Solarez siste 4 åra eller noe... Bruker også den oppladbare lykta til Loon som har usb utgang. Dette synes jeg funker veldig bra, ikke mye "tackyness" Men Uansett så må jeg fram med negllakken for å sette finishen syne jeg. Har sett at Solarez har noe som heter bone dry, den kunne jeg tenkt meg å teste men ingen har den jo inne når jeg skal handle no. Noen som har testet denne? Eneste dritten med solarez er at det stinker litt mer enn bug bond. Jeg synes også bug bond var bra. Skulle vært interessant å fått litt av det tannlegen bruker til test, det er jo helt vilt stekt, blankt og tackfree. Mulig den uvlampa de stikker i kjefen på oss er litt heftigere enn det vi har til "husbruk".
 9. Cdc'n er godt innafor, tok ut et par never og sorterte litt til ymse bruk og fant vel ut at 80% er brukbart som er godt innafor når man kjøper i bulk. Når man kjøper cdc fra gressender så er ganske stor andel bra. Hvis man gidder å sitte ned å gjøre en liten jobb med en slik bulkpakke så sparer man veldig mye tid seinere. Og ikke minst, man unngår å bruke opp de beste fjærene på de bindeoperasjonene som egentlig ikke krever det. Satt faktisk her å grubla litt på dette med CDC og bulkpakker, ulike typer sortering, ulike typer Cdc... Lurer på om jeg ikke skal tromme inn en- eller flere personer til vintern og rett og slett lage en Cdc-skole på video her på FFS som går på ulike fjær, ulike typer fluer. Lære seg å sortere, lære seg å utnytte alt maksimalt. Forstå hva man skal se etter osv.. type fjør man skal kjøpe, det er utrolig mye dritt på markedet av cdc. Svært mye klapper like lett sammen som marabou når du tilsetter vann og er nærmest umulig å friske opp til fisk nr 2... Mmm skinna er helt fine de, Jeg har også kjøpt noen slike. som jeg skal teste å farge litt her til vintern, har vel funnet ut at grå/gråbrune fjør er lite brukt slik de kommer i natur. Beste rapphøne skinna jeg har hatt er fra UK. Fishermen's Feathers hadde noen episke skinn for typ 10-15 år siden, har aldri sett maken. Burde kanskje ha ramma inn de jeg fikk tak i. Men Steve på Cooks har masse fint som er fra villfugl i UK. Fasanfjøra fra han er også veldig bra og noe helt annet enn det som kommer via andre. Det er svære halefjær fra godt voksen fugl som har veldig fin lengde og tykkelse på fibrene, alt for mye på markedet er fra kyllinger/ungfugl med stutte haler.
 10. jeg skal sørge for at det skjer, hehe... takk for etterlysningen
 11. Ja det der er Crome spole med antracite logoplate på spoleskruen. 24 sneller er varenr. #100208 46 sneller er varenr. #100212
 12. Speaking of cdc... handla meg litt saker fra Cookshill siden slike fjør er manko innafor landegrensa i butikkene..., deribland naturbrun cdc. Dette er farge khaki som er den naturbrune vi liker til mye. Helt ok kvalitet og mye bra fjør til rundt 120,- påsan. Tipper det er 2gram i denne sånn ca. Fargen wild mallard derfra er også ok, det er de naturlig mørkere grå. Sånn nå skal jeg sette meg ned å bukre opp med små ittehækkel og comparas til en kommende elvetur... i hope.. Han har også veldig fine fasanhaler btw..
 13. Ikke rart du ikke finner dem, de er jo ikke avbildet på vår egen side Skal be om at det fikses asap. Men de er der... Disse som heter Crome/Antracite og Crome/Bronze er de blanke. Antracite og Bronze er fargen på innerdelen av spoleskruen.
 14. Helt fin farge på den der synes jeg, ittno å lure på. Lag den på 16 også. Kan godt kjøre mer rustbrun dub foran. Flyrite nr 5 feks.
 15. Her har det naturlig nok vært stille en stund, men nå bør folk begynne å kjenne sin besøkelsestid i marka også. Småmauer'n har begynt å røre på seg og jeg har vært ute 3 turer for å se etter dem. Første svermingen jeg vet om kom 31 juli og da var det ganske mye på farta visse plasser. Der jeg dro var det ikke allverden men litt. Dog skuffende med vaking og jeg måtte runde av alt for tidlig. Var ute forigårds og det var lunkent med maur. Men i går var det litt mer, nok til at det kom opp litt pen fisk. Ikke mange som vaka mye men litt her og der. Var ved vannet sånn 18.20 og så litt maur på vingene, fram til kl. 19 så kom det litt i ny og ne og satte seg utpå og fisken kom litt igang. Brukte nesten all tiden på å komme i posisjon for å få kastet på noen uten å skremme dem. Skremte en pen fisk ved at jeg var litt for ivrig med å legge ut flua slik at den trolig fikk lina over hodet. Så ikke no mer til den, mulig den bare ga f også. Litt typisk for flere fisker at de tok en runde på 5-6 vak så ble borte. Men fikk da bra retning og hold på en og fikk lagt flua forsiktig ut i banen og den tok (en guumaur krok 16), overraskende sprek til at det er 19 grader i vannet på rundt 70-80cm. Men dette er et dypt stort vann så det stikker nok ikke så dypt. Fisken var vårsprek og kom seg fort. Etter den så klarte jeg å bomdra en pen, ble alt for triggerhappy på kort hold. De tar seg ofte god tid til å slurpe disse fluene forsiktig i seg, hehe.. Vel det der vel å anse som en liten "kick-off" for høstsemesteret selv om jeg har vært ute i juli også og fanget ganske bra en dag (30de). Gjelder å smi nå for den som vil oppleve maur. Dager som er stille, varme og gjerne litt sånn trykkende luft er prima.
 16. LItt samme prinsippet som Crawford men du må vel slå "løkka" rundt den underste delen også før du snur å går fram?
 17. MM mulig den kan bli fin den til mye maur, blir nok ganske mye mørkere når du får sausa den inn med UV. Legg inn bilde a når du har testa
 18. Prøv crawford og du vil aldri se deg tilbake. Aldi krøll på fortommen når du drar til, hvis jeg husker rett så er den sterkest (96-98%) og minst. 3 ting på en gang!! KINDEREGGKNUTEN! Jeg har brukt denne knuten i rundt 20 år og har aldri vurdert å bytte. De gangene jeg ryker så forsvinner hele tippeten med flua da kirurgknuten er svært mye svakere. Vrikk litt på knuten når du drar til slik at du får til et lite knepp.
 19. Høstfiske må deles litt opp i ulike faser/klekkinger. Jeg fisker i de samme vannene som om våren men snur ofte litt om på hvilke jeg besøker først når vi kommer inn i perioden hvor det er snakk om klekkinger. Store vann kjøles saktere ned slik at de kommer ofte litt seinere igang med myggklekkingene og de holder seg litt bedre utover seinhøsten enn de små synes jeg. På våren er det stikk motsatt, da går isen tidligere på de store og det kan være bra fiske i de i flere uker før det skjer noe i småputtene hvor isen kan ligge både 1 og 2 uker lengre... Også er jeg såpass sær at jeg synes det er mye mer stas å jakte på myggspisende ørret i litt større vann enn å gnu på torva i småpytta med daddy når det jeg vet det er bra myggføre andre steder hvor fisken er litt mer picky. Jeg fisker konsekvent fang og slipp i skogsvannene som jeg besøker, og fisker ikke når temperaturen er over 18 grader. Dette styrer når jeg setter igang med skaufisket runde 2. Augustfiske er normalt tiden for å prøve å blinke seg ut de gode dagene for maursverminger og en skikkelig sverming av småmaur er nok noe av det morsomste jeg vet. Normalt så er tidsrommet 5 August til 15 september tiden for dette. Den aller beste tiden er normalt 10-25 august. I august er det også endel vårfluer på farta som kan lokke fisken opp og man finner ofte biller, litt stankelbein og andre havarerte landinsekter på vannet på kvelden. Daddy som gutta sier er skikkelig allrounder når det ikke er maur sammen med vårfluer på krok 12-14 (gjerne litt lyse vinger på høsten hos meg). September er tiden da myggen gjør sitt inntog og man kan ha myggfiske på både dag- og kveldstid. Dager som er litt grå og stille er ofte meget giftig på dagtid. På kvelden så dør aktiviteten ofte raskt etter at solen er borte og det blir kaldt. Vindstille er nesten et must. Mener at det er ganske bra tid fra rundt 5-20 september for mygg. Da er temperaturen ofte et sted mellom 8-13 grader i vannet. Det er fremdeles landinsekter (ofte endel bærfis på vannet på solrike dager fra midten av mnd.) men jo lengre ut i måneden du kommer tynnere med insekter blir det og myggen blir mer og mer dominant som på våren. Oktober kan også by på bra myggfiske og litt diverse landinsekter men nå bør man ha varme. Frostnetter og såvidt over 0 på dagen gir skjelden no bra fiske. Og kommer det en periode med dette så blir det fort slutt på sesongen. Det er snakk om at fisken gjør seg noen rydderunder når det er stille. År om annet kan det komme bra med små hårmygger på høsten og det kan gi ganske bra fiske i slutten av september og inn i oktober.
 20. Kan bruke spanflex au, det råtner ikke sånn som gummistrikk, ta en beta på 10cm eller så, lag knute og sett den på samme pin on som klippern så er den stand by.
 21. Enig and. cdc oil, jeg har sluttet å bruke den på fibre selv, synes det ble for lett kladd. Cdc Gel og typ Dry Magic har blitt mine go-to. Samt shake med kost i lokket for freshups under fiske.
 22. Enig Terje, links boka er mest hyggelig lesning om historie og noen av de som har påvirket bruken ved ulike typer bindeteknikker. Petitjeans bok er litt av et verk men jeg synes det er endel snodig bruk av cdc der. Det er litt sånn at det skal være cdc i alle kroppsdeler for alle penga, den synes ikke jeg er helt optimat. Spes ikke på edel klekkere, nymfer etc... Når man bruker utelukkende cdc så kan man risikere å gjøre flua granske lite bruksvennlig da cdc klistrer seg lett sammen når det blir vått. har man blanda inn litt hår eller syntet i visse deler av kroppen så kan flua bli langt mer trivelig å fiske med. F.eks CDC Myggen, kunne aldri tenke meg å lage den med vinge av cdc. Polygarnet gjør flua langt mer fiskevennlig og flyter ikke noe dårligere. Kropp av cdc på en slik flue blir også fort tykk. Det er litt av drawbacket på mygg og døgnfluer med kropp av cdc. Hjelper selvfølgelig mye å strippe ene halvdelen av fjæra før man surrer... En annen ting som er vanskelig med å gå all in cdc er farger på kropp, og en konstant tilgang til de man finner og konsekvent farging. Det er ikke alltid like lett. Og er man fersk og skal binde opp typ fluer for elva så er det ikke så mye referanser å finne til de insekter man ønsker å imitere typ Rhodani, Aurivillii, Dalecarlica, and so on..
 23. Jeg dro ut på sparket kl. 16 i går men det var ikke no bonanza på det vannet. Masse bitte små maur som de ikke brydde seg så mye om. Dessuten så var det litt sånn pain in tha ass bris som kom såfort de begynte å vake. Og noen få av disse rustbrune krok 16, så vel kanskje noen svarte også. Men lite vaking, og de få som vaka var oppe typ 2 ganger. Men... jeg fikk da til å dra bom på en kilosfisk på den timen jeg hadde til rådighet . Målte btw 17,5 grader på 70cm dyp i det vannet som er ganske stort. Var innom noen småvann forigårds og fanga litt ;-) der var det 16-17 grader imo, helt innafor å fiske C&R da. Været i går var klasseeksempel på "maur-vær", rette tia + lettskyet, lømmert, klamt og varmt som fan.. Tipper det kommer litt i dag også, bare synd det er litt mye blåst.. Neste 20 dagene er prime maurtid.
 24. Ikke dumt det, cdc krever at man velger rett type fjær til rett bindeprosess. Du bør få tak i deg en pose med de små naturbrune også fra villfugl (wild mallard). De er overlegne til vinger og blir ikke så lett fjonete som andre typer. Har rett og slett stivere fibre.
×
×
 • Create New...