Jump to content

Jon Arne Tomter

Medlem NFF - Standard
 • Content Count

  107
 • Joined

 • Last visited

About Jon Arne Tomter

 • Rank
  Viderekommen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Dette er i stor grad snakk om smak og behag, samtidig som du vil ha vanskeligheter med å vite hva som er best for deg uten å ha prøvd begge alternativene. Et alternativ som du kan vurdere, dersom du har en «spenstig» femmer, er å skaffe deg et sekser-snøre som du kan bruke på femmer’n når det blåser i overkant mye. (Jeg bruker dette) Etter litt erfaring med det oppsettet, kan du gjøre en ny vurdering av ei eventuell ny stang. Dette er i alle fall en rimeligere start enn å skaffe seg ei stang du kanskje ikke blir fornøyd med. Lykke til!
 2. Blir nok noen esker med 212 TR ja, i hvert fall størrelse 13 - 19. Kanskje nissen leser dette ? Har trua !
 3. Takk for svar! Er for såvidt klar over at 212 finnes i både Y og TR, men så vidt jeg ser så viser flyhooks.org at disse har samme wiretykkelse. I hvert fall i størrelse 13 (0,40 mm). Jeg har brukt bare 212 Y, men hvis det stemmer at TR er sterkere, må jeg nok skaffe disse da jeg liker fasongen. Bruker også rette kroker til klekkere, og da særlig 112 Y og TR da jeg synes disse har passe stort krokgap. Noen erfaringer med såkalte «klinkhamer-kroker» (Partridge, Daiichi + evt. andre)?
 4. Ser at denne burde vært lagt under «Fluebinding».
 5. Jeg har enda ikke funnet en krok jeg er helt fornøyd med til binding av klekker / puppe / klinkhamer, og vil gjerne ha tips om gode kroker. Jeg liker fasongen på Tiemco TMC 212, men synes den er for tynn i godset. TMC 2487 / 2488 er ok, men jeg savner en variant med litt lengre buet krokskaft. Daiichi 1160 har vel «riktig» fasong for klinkhamere, med lang buet krokstamme for bakkroppen, men jeg synes ikke den kroker effektivt. Erfaringer og tips ?
 6. Hadde sverming av små (ca 5 mm) svarte jordmaur på Skrim ved Kongsberg for ei uke siden, drøyt 500 moh.
 7. Kommer litt an på hvor du bor, men et godt utgangspunkt er å skaffe OFA (Oslomarkas fiskeadministrasjon) sin fiskekartbok som dekker både Nordmarka og Østmarka. Alternativt gå inn på ofa.no/oversiktskart, og lese om de forskjellige vannene. Lykke til!
 8. Jeg bruker i dag solbriller som er laget for å ha utenpå vanlige briller (se bilde). Disse er kjøpt hos optiker, er av merket Polaroid, og koster ca. 400 kr om jeg husker riktig. Løsningen med å ha solbrillene / fiskebrillene utenpå de vanlige brillene synes jeg er genial og meget fleksibel. Jeg er veldig fornøyd med de jeg har, men har lite grunnlag for å sammenlikne kvaliteten med dyrere briller. Dessuten er det dårlig utvalg i farger på glassene. Er det noen her som vet om andre produsenter som leverer slike "utenpå"-briller slik at det går an å sammenlikne kvalitet? Eventuelt om
 9. Takk for tips! Må ut å shoppe faux bucktail, skjønner jeg. Kommer nok til å ta med noen hårdotter fra elgen til høsten også, innimellom flått og hjortelusfluer.
 10. Jeg ser at kroppshår fra amerikansk elg (moose) blir brukt til haletråder på døgnfluer. Er dette noe bedre enn norsk elg? Tenker jo at det må gå an å ta med seg en bunt hår eller en liten skinnlapp fra det neste dyret som stuper. Men hvor på dyret bør det i så fall tas fra? Jeg synes forøvrig at haletråder er noe av det vanskeligste å få til når jeg binder fluer. Jeg tenker da på døgnfluer, spesielt no-hackle, hvor haletrådene bør ligge riktig for å gi flua støtte og flyteevne. Jeg har nok blitt litt skjelven med åra, så finmotorikken er ikke all verden lenger. Synet har heller
 11. Der vil det nok bli tilbragt mange trivelige timer i vinter, tenker jeg! Angående belysning, vil jeg understreke at det er viktig med lys fra flere kanter. Dette er antakelig viktigere enn hva slags lamper som benyttes. Jeg begynner å bli godt voksen (les gammel), og behovet for godt lys bare øker. Jeg bruker nå fire lamper; en fra venstre og en fra høyre, begge en tanke bakfra, samt to ovenfra / forfra. Dette gjør at ingen del av flua eller arbeidsbordet havner i skygge.
 12. Tja... Lurer på hva slags grunnlag Mattilsynet har for å si at minstemålsforvaltning er helt ok, mens de da implisitt sier at f.eks. maksmålsforvaltning er uakseptabelt. («Dersom du får liten fisk eller fisk under minstemålet, skal du slippe dem ut dersom de er uskadet.») Hva med fisk over maksimumsmålet? Videre lurer jeg på grunnlaget for å gjøre «unntak» for laks og sjøørret, men ikke for andre fiskeslag (ikke-anadrome arter); brunørret, harr osv. Her lukter det økonomiske interesser lang vei. («Eneste unntak er begrenset fang og slipp av laks og sjøørret i enkelte bestandstruede vassdr
 13. Jeg har brukt anker på Allyen på stille vann, og da har jeg brukt den minste paraplydreggen jeg har fått tak i. Jeg har pålimte hemper for bruk av spruttrekk, og jeg har dratt ankertauet gjennom en stor karabinkrok festet i hempa i baugen. Derfra har jeg trukket tauet til der jeg sitter i kanoen og bundet det fast i tverrspantet. På denne måten har jeg kunnet slippe ned og trekke ankeret opp igjen uten å måtte flytte meg i kanoen, samtidig som ankeret er festet i enden på kanoen og dermed legger seg på langs i vindens retning. Jeg har ikke prøvd dette i elv, men det spørs om den p
 14. Bruker mest dobbel slukknute, men på små fluer er gjerne krokøyet så lite at jeg ikke får sena to ganger gjennom øyet selv med de tynneste spissene. Leter derfor fortsatt etter en god knute til de små fluene. Har prøvd mye forskjellig, men har ikke fått noen favoritt.
 15. Ca. hvor lang er'n? Hvor i landet? Type vann; rennende / stille, myrvann?
×
×
 • Create New...