-
Innlegg
206 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
-
Dager vunnet
34
Innholdstype
Profiler
Forum
Hendelser
Nettbutikk
Artikler
Informasjon
Fluedatabasen
Klekkedatabasen
Blogger
Videoer
Quizzes
Alt skrevet av Kim Roger
-
Prøvde ei lokal ørretelv i dag, der normalen er 2-4 hekto. Men plutselig kan man støte på en kilos... Etter å ha brutt årets kilosgrense på fjellet i går, var det fortsatt medvind i dag, da jeg fikk en nydelig ørret på 1,1 kilo. Tok ei nedstrøms fisket hareørenymfe, som satt godt i munnvika. Dette gjorde godt.
-
Endelig ble det litt stang inn... Været i Trøndelag har mildt sagt vært forferdelig i lang tid. Nå har det derimot lysnet litt værmessig. I går mistet jeg en kilos sjøørret i tidevannsstrømmen ved heimplassen, som var litt nedtur. Kan bare skylde på meg selv, fluelina synger på siste verset, og jeg har ikke rukket å bytte den. Sist uke var jeg på en bomtur i fjellet, en liten dagstur. Det vaket på blikkstille vann da jeg ankom, men litt etter slo nordavinden til, og det ble ganske så dødt. I dag var jeg derimot tilbake ved det samme vannet, som huser få fisk, men de har gjerne bra størrelse. Et mål hver sommer er å bryte kilosgrensa på fjellet, og det er definitivt mulig her. Som forventet slo Murphys lov til igjen, det vaket da jeg ankom, men snart kom tidvis nordavind, og det ble stille igjen. Timene gikk med sporadiske vak, noen head and tail og noen mer kontante. Men det var langt imellom dem. Jeg fisket litt med Once and Away klekker og litt med Rackelhanen vårflue. Man følger jo med flua, venter på et eventuelt vak, som jo aldri skjer. På et tidspunkt ble jeg oppmerksom på noe i naturen, og rettet fokuset dit ganske lenge. Flua mi (Rackelhanen) driver imens inn mot land, bare 6-7 meter fra meg. Da tar selvsagt ørreten, i et kjempeplask. Jeg skvetter, praktisk talt, og med mye løssnøre tar det litt tid å få kontakt. Men heldigvis sitter flua godt i kjeften, og etter en fin liten fight, ligger en nydelig fjellørret på drøyt et kilo i håven. Et av sommerens fremste mål er nådd, og det på tørrflue. Litt flaks skal man ha, men det har jeg strengt tatt fortjent også. Stang inn og 1-1 med tanke på forrige tur hit. Nå blir det å sikte seg inn på nye fiskevann, og jakte mer storørret fremover.
- 19 svar
-
- 1
-
-
Sesongen har så langt vært ganske varierende... har vært ute noen turer i vår og på forsommeren, prøvd ut min nye buzzerrigg en del, med flere fluer på ulike dyp. Har hatt liten suksess, må jeg innrømme. Det faste skogsvannet har fått noen besøk av bellyboaten, der har jeg fått litt, selv om det ikke har vært noe størrelse å snakke om. Stort sett 2-5 hekto, som ikke er unormalt. Men er jo fint det, selv om jeg håper på større innimellom også, det er gode muligheter for det. Har også ventet og håpet på vulgata, for et par år siden var det vulgata-bonanza i skogsvannet, noe som var en naturopplevelse. Sist uke begynte også ryktene å gå om vulgata i noen vann i nærområdene... Da passet det godt med første feriedag i dag. Cirka 14-15 grader, tidvis regn og tidvis opphold, med en svak vind fra sørvest. Men inne på grunnene var det delvis blikkstille. Og ganske riktig, etter hvert begynte vakfesten. Om ikke bonanza, så ble det iallfall en skikkelig god klekking langs den ene bredden av vannet. Vulgataklekkere som tidvis ble sugd ned i rolige vak, eller plaskevak som angrep en stakkars dun som tørket vingene. Jeg hadde begrenset med tid, men fikk 5-7 ørreter, og mistet/hadde etter flere. Skikkelig moro! Jeg fisket kun med Ismopuppan, så liten grunn til å bytte, siden den fungerte såpass bra. Ørretene lå stort sett på 3-6 hekto, med den største på cirka 9 hekto (fant jeg ut da jeg sammenlignet vektene mine i etterkant). Da den tok flua, virket ryggen dens ganske liten, men et hopp avslørte størrelsen, og fikk hjertepumpa til å gå litt hardere. Det gjorde seg virkelig med prikken over i-en, som ble dagens siste ørret. Etterpå var det bare nytelse og ro. Å sitte i bellyen med alle seilene på vannflata... noen flagrer rundt deg, andre svever grasiøst forbi.... de enorme mengdene med nymfer/klekkere under vannfilmen... en og annen spinner som har takket for dansen... dette hadde jeg ventet på hele vinteren. Vulgata er noe helt spesielt. Nå blir det et par dager uten fiske, før jeg har 3 uker kun for meg selv og fiskestanga. Blir nok en tur til fjells på torsdag, med en eller flere overnattinger i telt. Satser på å legge ut noen flotte fjellørreter her til helga, med andre ord. Er jo bare å legge lista høyt, med ny motivasjon og selvtillit, etter dagens gleder. Men ja, fremover blir det fjellørreten som gjelder. Det er meldt høytrykk og godvær på torsdag. Det kan definitivt gi noen interessante klekkinger...
- 19 svar
-
- 3
-
-
-
Guideline Alta NGx Sonic skalljakke (kjøpt på finn) Guideline ULBC Tactical jakke (vindjakke) Guideline ULBC day pack 25 ryggsekk Guideline ULBC Waistbag 3 (kompatibel med ryggsekken, for å fungere som chestpack) Guideline fingerløse ullvotter ULBC er for øvrig Guidelines Ultra Light Back country-serie. Det meste ble kjøpt/etterspurt på Agdars i Trondheim.
-
Den har jeg faktisk i bokhylla :). Klassiker ja.
-
Kan være farlig å sitte for lenge på Internett, før man legger seg: Orvis Ultralight Waders. Kjøpt på finn til halv pris. De gamle er ødelagt, og jeg har kjent på stor frustrasjon over at produktet er så å si utgått. Glimrende vadere. Kom på å sjekke finn, og der lå de til salgs til halv pris, uåpnet i pakke. Nå er de på vei i posten, til stor glede for den nye eieren :). Kinetic Neogaiter neoprenvadere. Fordi jeg er lei av å småfryse om våren. Med fremtidig mer fokus på tidligfiske med fjærmygg, samt til sjøørretfisket, trenger jeg disse. Linekurv. Tydeligvis en kopi av Take sin (ser lik ut, men uten navnet). Fikk prøve en Take linekurv forleden, og innser at jeg trenger det. Spesielt siden jeg tidvis fisker sjøørret i en tidevannsstrøm. Diverse til fluebinding: Kroker, flexifloss, holotinsel, marabou, bindetråd, trådholdere, øyne.... Loon River Mud. Aldri prøvd, men ser nytten. Får teste det ut. Guideline tippet ringer. Får prøve dette jeg også. Fint for fortommene mine. Fortommer og tippetspoler. Har kjøpt diverse fluorkarbon og copolymer, tilpasset mitt bruk og hva jeg ønsker å teste ut. Nå har jeg derimot alt jeg trenger, for svært mange år fremover. Har ganske mange av oss sagt før 😏.
-
Motiverende at sesongen er i gang, fint med noen korte rapporter. Skal komme med en liten oppdatering selv om et par dager. @RolvS Vi bør vel ikke lage noen telt-tråd ut av dette, men herlig å se at X-Miden er med på tur 😁.
- 19 svar
-
- 1
-
-
Fortsetter på denne tråden, i stedet for å skrive ny... I år tenker jeg å bytte ut nylon og blodknuter med delvis fluor og tippet ring. Har også tenkt å prøve opphenger-rigg på buzzere, i stedet for enkle buzzere eller dry dropper fra krokbøyen. Vil prøve mer målrettet buzzerfiske på ulike dyp. Planen er å bruke Ismopuppan som indikator, festet med 3 turn water knot. Eller kun bruke en ull-indikator, for lettere å justere dybden (samt lettere å kaste). Deretter et par buzzere på to ulike dyp. Skulle gjerne hatt enda en opphenger-buzzer, men dette lukter allerede floker lang vei🙂. Jeg har en lett femmerstang, og to middels kraftige sekserstenger. Utfordringen er å kombinere riggene til mitt fiske, slik at det blir færrest mulig fortomsbytter, enklest mulig, og at det blir billigst mulig. Da må det bli noen kompromisser. Siden jeg aldri har prøvd fluorcarbon og tippet ring, og i liten grad dypfisket flere buzzere, tas evt. innspill imot med takk. Riggene nedenfor er for øvrig ganske likt det jeg bruker i dag, men da med nylon og blodknuter. Har basert deler av mine nye oppsett på denne tråden, så takk for det. Planen er som følger: Skogsvann og belly boat: 5-eren: Tørrfluer og single nymfer, evt. dry dropper. 12 ft nylon tapert til 4X - Tippet ring - 4-5 ft fluor i 5X 6-eren: Nymfe/buzzerrigg på flyteline. 12 ft fluor tapert til 3X eller 4X - Tippet ring - cirka 4 ft fluor i 5X 6-eren: Streamere. 9 ft fluor tapert til 0X - Tippet ring - cirka 4 ft i 1X fluor Sjøørret i sjøen 6-er: 9 ft fluor tapert til 0X - Tippet ring - cirka 4 ft 1X fluor Fjellvann + lita ørretelv: 5-eren for tørrfluer/nymfer/dry dropper, og 6-eren for streamere Med belly boaten har jeg normalt med to stenger. Går jo greit å bytte fortommer og tilpasse, men nå blir jeg nesten fristet til å ta med tre stenger. Uavhengig av kastestil og andre variabler, har noen innspill til de foreslåtte riggene? Når det gjelder buzzerriggen, er det fristende å bytte fluor-fortommen med nylon, med tanke på pris m.m. Går sikkert greit, spesielt siden det er stille vann. Men har fluor som utgangspunkt. Kan evt. også bytte 12 fot til 9 fot, med samme tippet. Usikker på hva som blir best. Og ja, jeg har lest artikkel om buzzerfiske, og ja, jeg tenker å bruke indikator. Et bonusspørsmål (gidder ikke skrive i annen/egen tråd, så helst ingen lange diskusjoner om denne): Hvilke kroker foretrekker dere til imitasjoner av vannymfer/damsel, samt til Wooly Bugger? Jeg har mine preferanser, men hører gjerne andres innspill, mtp typer og størrelser. Skal binde opp nye slike fluer før sesongen, og vurderer om jeg skal bytte kroker. Kom gjerne med konkrete forslag, i så fall. Takk på forhånd.
-
Herlig å se at folk er i gang. Motiverende! @Joachim Strømsnes Det er noe av det drøyeste jeg har lest, når det gjelder sjøørretfiske. Utrolig bra fiske, og ikke minst en svært stor ørret. Imponerende!
-
@eide Fine fluer 👍
- 619 svar
-
- 1
-
-
Kjempebra oppsummering av en utrolig bra fiskesesong . Å få så mange store ørreter på en sommer må være herlig :).
- 18 svar
-
- 1
-
-
Jeg har fått laget mine med gul overside, for lettere å se dem i vannet. Fungerer mye bedre enn mørk overside, mtp synlighet.
- 2 svar
-
- 1
-
-
Ikke unormalt å finne igjen samme fisken nei. Har hørt om det på NZ. Ørreten er nok "vanedyr".
-
inspirasjonstråd: Vårfluer, vårfluepupper, klekkere og nymfer
Kim Roger svarte på Tom Tomassen sitt emne i Fluemønstre
Ismopuppan fisker godt og flyter glimrende. Men jeg sliter med at fisken ikke kroker seg. Mulig krokgapet er noe mindre enn dine, men antar den harde kroppen gjør at flua ofte blir dyttet ut av kjeften. -
Den husker jeg :).
- 289 svar
-
- 1
-
-
Planlegger tur til New Zealand 2024 tips tas gjerne imot!
Kim Roger svarte på Kenny Nguyen sitt emne i Utlandet
Herlig med rapport :). Alltid interessant å lese fra NZ. Det gikk litt som fryktet angående været da, med El Niño som ikke gjorde fisket noe lettere. Og det er jo utfordrende nok fra før, som dere fant ut. Også fint med rapporter som gir et mer balansert bilde av NZ, sammenlignet med diverse videoer på YouTube. Er mange som reiser ganske tomhendt hjem, når det gjelder fangster. Nå er dere uansett litt mer rustet til neste gang, på alle måter. Og som du påpeker, en NZ-tur er jo utrolig fin i seg selv. Kjekt å få tatt "runden" på Sørøya, og bare oppleve å være på tur. Et innspill/spm.: Dere fisket tidvis nedstrøms, slik jeg forstod det, fordi dere måtte gå nedstrøms. Dere kunne vel også gått nedstrøms (litt fra elva), og fisket igjen oppover? Det hadde trolig vært mer fruktbart. Takk for rapport! -
Hvilken type stang bruker dere til laksefiske?
Kim Roger svarte på Sputnik sitt emne i Laks og Sjøørret
Jeg fisket litt i Gaula på slutten av 90-tallet, med slukstang (sluk + flue og dupp) og en selvbygd NorStar fluestang på 14 fot. Sistnevnte var et samarbeid mellom Hardy (fibatube) og butikken NorSport i Trondheim, eller noe sånt. Stanga så ikke ut etter jeg var ferdig, men artig med selvbygd da :). Fikk noen få lakser, landet en på 8,7 kilo på den, etter en fight for historiebøkene. I dag fisker jeg bare i smålakselver, stort sett bare en. Har gått i enhånds 9 fot i klasse 6, helt til for et par år siden. Da kjøpte jeg ei lett sjuerstang, Guideline ULS Hybrid på 10 fot. Bruker den sammen med ULS 3d + skyteline, samt skyteklumper i 16 gram. Det er, som du vet, veldig stor forskjell på Namsen og ei smålakselv. ULS Hybrid-stanga mi kan helt sikkert takle stor fisk, og det passer fint, siden min "smålakselv nummer 2" kan gi lakser på godt over 10 kilo. I tillegg er stanga fin på kun smålaks, selv om jeg godt kunne brukt lettere utstyr der. Til mitt laksefiske "slipper jeg derfor unna" med kun en stang, som passer meg fint. Namsen derimot, kan gi lakser på 20 kilo pluss. Da ville jeg ikke hatt ULS-stanga, men heller noe kraftigere. Men skulle jeg hatt noe kraftigere, som du ser på, vil det trolig bli overkill til smålaksen. Og trolig litt lett for stor Namsen-laks. Dette kommer jo også an på når du fisker. Tidligfiske med synkesnører og stor laks krever kraftigere utstyr, Jeg er ingen ekspert, men ut fra min erfaring og kunnskap anbefaler jeg to stenger. Så fremt du skal fiske i både Namsen og i smålakselv. En tohånds på 14 fot for Namsen, og en enhånds for smålakselva, evt. en hybrid-stang, hvis det kan smelle på større laks også. Hvis du lander på to stenger, er det jo mye å velge blant. Jeg vet ikke hva som er best, med tanke på priser, forskjeller og kvalitet. Men Guideline har iallfall mye bra, i så måte. Du må nesten bare sjekke litt på nett, og høre i en butikk. Da får du de beste rådene, med tanke på spesifikt utstyr i ulike klasser, og for ulikt fiske. Der er jeg ikke helt oppdatert på hva som finnes av utstyr. Evt. får du kjøpe bare en hybrid-stang på rundt 10 fot. Men jeg ville ikke brukt den på tidligfiske i Namsen, for å si det sånn. Har du råd, er nok to stenger det beste. Fisker du utelukkende smålaks i noen elver, kan du bruke f.eks. en enhånds sekser til både ørret og laks. Og det har du kanskje fra før? I så fall trenger du bare en tohånds. Så alt kommer an på typer elver, størrelse på fisken og forholdene du vil fiske under. -
Grattis med (ny) stang
- 11 svar
-
- 2
-
-
Jeg endte opp med samme dilemma for halvannet år siden: https://www.fluefiskesiden.no/forum/index.php?/topic/31312-jeg-har-lyst-på-ei-femmerstang/#comment-541426 Som det står i tråden, LPX Tactical har litt dypere aksjon, noe som er litt smak og behag. Årsaken til at jeg valgte LPX Tactical, var at den supplerer sekserstanga mi bedre, da LPX klassifiseres som 4.75 (?) i klasse. Altså en lett femmer. I tillegg forstod jeg det slik at NT8 var en litt mer utgående modell, som kan bli verre å skaffe deler til på sikt. Det er mulig NT8 er bitte litt bedre i vind da. Ellers er jo begge supre stenger, som du trolig blir fornøyd med, uansett hvilken du velger.
-
Et par innspill fra en middels erfaren laksefisker i små elver: Den generelle teknikken er jo å kaste skrått nedstrøms, og la flua drive inn, før du trekker inn til nytt kast. Det gjelder stort sett også her, så fremt elva ikke er veldig liten og "steinete". Den viktigste erfaringen min (tips jeg fikk tidlig) er å sette litt fart i flua når den begynner å svinge mer inn mot land. Altså når flua begynner å miste litt fart. Dette ga definitivt resultater, da mange lakser tar akkurat da. Lokalkunnskap er ofte viktigere enn teknikk. Vet du hvor fisken står, fisker du langt mer effektivt. Spiller liten rolle hvor mye fart du har på flua, hvis det ikke står laks der... Lær elva å kjenne, og standplassene. Da kaster du etter hvert bort mindre tid, med å fiske der det ikke er fisk. Tipset blir altså å fiske det samme strekket ofte, i stedet for mange strekninger/vald sjeldnere. Ellers gjelder jo "universelle" råd for standplasser: Laksen hviler på brekket, eller står i strømkanter, eller ved/foran/bak en stein. På lav vannstand finner du den oftere i stryk. Større lakser står dypere... Det kan være lurt å variere farten på flua, ved å mende eller trekke inn mens flua driver (mending er for øvrig best i lufta). Nedstrøms mending gir mer fart, oppstrøms gir lavere fart. Generelt bruker man jo ofte lavere fart på tidlig og kald elv, og raskere fart på sommerelv. Men det er smart å variere litt der og da, hvis du ikke får noe. Et svært godt tips jeg fikk for noen år siden (av mesterfisker Jan Erik Granbo), og som jeg faktisk aldri hadde tenkt på: Er det flua ellers snøret som når standplassen(e) først? Man kaster gjerne ut, og lar snøret drive. Man fokuserer på flua som fisker, uten å tenke over at snøret vil dekke mange potensielle lakser før flua. Det kan skremme fisken. I et slikt scenario kan det lønne seg å mende oppstrøms. Eller enda bedre, vad til en posisjon så du fisker mer nedover. Etter dette ble jeg mer obs på vading og vinkler for flytet. Nå ser jeg alltid på fluesnørets posisjon i forhold til flua, slik at jeg ikke skremmer fisken. Aner ikke hvorfor jeg ikke tenkte på det før. Men jeg er langt fra alene, da dette utvilsomt er noe mange overser. Nevnte Granbo poengterer ofte at laksefiskere snakker veldig mye om fluene, og langt mindre om snørene. Vi bytter flue ofte, og tenker mindre over hvilken dybde vi fisker på. Greit nok at mannen promoterer fluesnører, men at han genuint mener dette er utvilsomt. Det samme at han har helt rett. I mye av elva "mi" er dybden såpass liten at snørevalg har litt mindre å si, da et flytesnøre/intermediate dekker det meste, bortsett fra på stor elv. Men tipset er definitivt verdt å ta med seg: Hvis du fisker på et strekke som tidvis har dypere partier, spesielt med stor vannstand, er det lurt å variere dybden du fisker på. Et basic tips, som mange ofte ikke bryr seg om. Så i stedet for å bytte flue, prøv å fiske på en annen dybde. Som oftest fisker man for høyt, heller enn for dypt. Her er snører/utstyr jeg forleden har kjøpt, men pga sommertørke og svært lite laks knapt har fått brukt. Men oppsettet er iallfall bra for små elver: https://www.granbo-flyfishing.no/uls-ultra-light-scandi/ I liten elv kan det tidvis bli mer "snikfiske": Lure seg bak steiner og legge korte kast i mindre strømmer. Det gjelder å lese elva. Men mange av innspillene ovenfor gjelder uansett. Det kan være lurt å være forsiktig, slik at man ikke skremmer laksen, både visuelt og når man vader. Det er også et generelt råd. Jeg har knapt prøvd nymfefiske etter laks, som jeg så du nevnte i en annen tråd. Men vet jo at det tidvis funger på "ørretvis". Det samme gjelder for tørrflue. Jeg fisker tidvis oppstrøms, men det kommer an på fiskeplassen. Er det mange steiner som vil ødelegge flytet, kan et oppstrøms kast være en fordel. Eller hvis elva er veldig klar, og laksen vil se flua på lang avstand. Da kan et kast nedenfra ha bedre effekt. Timing er generelt viktig. Nygått laks er jo klart enklest å få. Prøv å time turene til de beste forholdene, hvis du har lite tid tilgjengelig. Dette er jo helt generelt og basic, men det første jeg tenker på for mitt laksefiske, iallfall. Så er det garantert mer jeg ikke kommer på akkurat nå. Og mye som mer erfarne laksefiskere kunne bidratt med. Du finner jo også mye litteratur på området. Mye er likt for mindre elver, som i større elver. Nå har taktikk og teknikk uansett lite å si for mitt laksefiske, for det er for øyeblikket ikke-eksisterende. Innsiget av laks har de siste årene vært fryktelig dårlig. I fjor ble det kun en tur til elva, og da så jeg kun en laks. I år blir det ingen turer, og lakseelver stenges jo over hele landet. Trist, men sant. Vi får håpe på bedre tider.
- 2 svar
-
- 5
-
-
- flue
- laksefiske
- (og 4 andre)
-
Har de siste dagene kjent lukta av vulgata, så måtte ta fri fra jobb i dag. I fjor opplevde jeg skikkelig vulgata-fest over hele skogsvannet "mitt", som jeg bruker å besøke med belly boaten. Hadde aldri opplevd det før. Uheldigvis hadde jeg (i fjor) glemt av vulgata-imitasjonene, men kroket og mistet noen på andre fluer. En utrolig opplevelse å se plaskevakene overalt. Håpet å time det i år også, og hadde store forventninger. Kort fortalt: En liten del av vannet hadde bra vulgata-klekkinger og mange vak. Ikke like sykt som i fjor, da var større deler av vannet involvert. Men det ble en veldig fin dag, med gode klekkinger og flere fisker på flua. Dessverre var krokings- og landingsprosenten lav, og de jeg berget var "bare" rundt halvkiloet (i dette vannet er det fint mulig med 1-2 kilo og større). Jeg hadde vel 10-15 på flua, og berget kun 3. Men, men. JEG synes det uansett er stas med halvkilos og masse vak! Det blir dessverre lite fisking på meg i sommer, av ulike årsaker. Dette var vel kun min andre fisketur for sommeren. Så jeg setter ekstra stor pris på turene jeg får. Vulgata-klekkinger og masse action på flua var derfor en flott opplevelse, selv om fangsten isolert sett var i underkant. Artig mens det stod på. Sånn ellers så jeg noen døgnfluer på avstand, usikker på hva. I tillegg var det noe fjærmygg, og enkelte vårfluer. Så noe som trolig var en grandis (?).
- 42 svar
-
- 7
-
-
Skulle bodd i Åfjord . Var i tjønna der du fikk på mygg her om dagen. Vaket en i vika rett foran meg. Uheldigvis hadde jeg bare med fotoapparatet. Men med bildene du legger ut, må jeg snart få startet sesongen jeg også. God motivasjon.
-
Flott å være i gang da