Jump to content

Kim Roger

Medlem NFF - Standard
 • Posts

  107
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Everything posted by Kim Roger

 1. Nydelig fisk og nydelig bilde.
 2. Tror nok det er riktig, og at det skal være slik. Jeg flyttet glidelåsene, så de møtes på et høyere punkt. Men ikke helt fritt for vann på glidelåsene uansett. Bak meg i farkosten er det vann stort sett hele tiden ja. Fikk altså prøvd bellyboaten i dag, kjøpte den veldig nylig, og var skikkelig spent. Gjorde meg diverse erfaringer, i kronologisk rekkefølge: 1. Svømmeføtter er noe herk å ha på seg. Må også finne ut hvordan jeg fester reimene bedre på spennene, så de ikke glir opp. Brukte støvelvaderne mine, med fast støvel. Men ble da greit til slutt. 2. Å bruke belly boat er vanskeligere enn jeg trodde. Jeg prøvde først i ei lita grunn vik. Det var jo nesten umulig å styre denne greia med beina. Tanken på å prøve på dypt vann fristet svært lite . Var inne på tanken å kjøpe meg ei åre. Men etter hvert fikk jeg mer dreisen på det, heldigvis. 3. Jeg hadde håpet at jeg hadde mer kontroll på driften, f.eks. sammenlignet med en pack raft (at jeg bruker beina mens jeg fisker). Men det var overraskende utfordrende å holde belly boaten der jeg ønsket den. Den gikk ikke en gang rett bakover, men skjente svakt til venstre. Men det skyldes kanskje ulik mengde luft i sidene (?). Ellers drev den ganske lett, og hvis den driver bakover, må jeg snu hele greia for å komme i posisjon igjen. Litt tungvindt. 4. Jeg fikk heldigvis mer kontroll på belly boaten etter hvert, men hadde som sagt håpet at den var enda enklere å manøvrere. Men det skal sies at kontrollen ble langt bedre med mer trening. Etter hvert ble det også vindstille, og da var det enklere (selv om vindstille åpenbart ikke er vindstille, fant jeg ut, da jeg likevel drev en del) 5. Belly boat er litt tungvindt å drasse med seg. Må finne ut hvordan jeg løser det, siden jeg også har med ryggsekk. Finner nok en OK løsning. Er uansett ikke langt å gå til vannet jeg skal bruke den klart mest. 6. Belly boat er skikkelig artig. Å ligge i vannskorpa på et blikk stille vann i godvær, mens insekter flyr og driver rundt deg. Det er naturopplevelse! Dette hørtes litt negativt ut, men jeg likte belly boaten skikkelig godt, da jeg fikk mer dreisen på det. Men særlig langt fra land frister det ikke å bruke den med det første. Og flytevesten blir alltid brukt. Kan også nevne at det var svært få vak å se, selv om det var masser av insekter. Litt typisk for dette vannet. Jeg hadde en ørret som tok ismopuppan, men den ville ikke feste seg (noe jeg har opplevd flere ganger med ismopuppan i sommer). Jeg gleder meg til å prøve belly boaten igjen.
 3. Har blitt mye bedre vant til Simms-fluevesten, og er godt fornøyd. Sånn ellers: Jeg har aldri prøvd belly boat før, og er usikker på om det skal være fullt av vann framme i båten? Det blir kanskje sånn uansett, hvis ikke er den ikke blåst opp helt optimalt. Kommer jo fort vann inn de to glidelåsene som møtes helt fremst på farkosten, foran der vannet ligger. Dermed blir det jo vann inne i tubene/ringene på sidene. Edit: ser det er åpning helt framme, så da skal vel partiet fremst fylles med vann. Men rart at ringene kan fylles, selv om de nesten er fulle av luft i tubene. Burde vært noe annet enn glidelås (?).
 4. Jeg har egentlig aldri vurdert å kjøpe bellyboat. Helt til før forrige helg. Jeg "oppdaget" et lokalt skogsvann for et par år siden, med bra fisk, og som jeg holder på å bli kjent med. Utpå sommeren vokser det opp vannliljer, som dere ser på bildet nedenfor. Hvis det vaker i vannet, er det gjerne utenfor disse. Før helga bestemte jeg meg for å fiske på en fin ørret (6-7 hekto), som gikk og vaket her. Jeg visste det var bingo, og fare for å miste fisken. Og riktig nok, etter noen kast tok ørreten ismopuppan med et fint "rullehopp" helt ut av vannet, før den snart gikk seg fast i vannliljene (man kan ikke vade helt ut til kanten av vannliljene). Jeg fikk den dessverre ikke løs, og slet både flua og fisken, beklageligvis. Etter dette begynte tankene å kverne om bellyboat... I dag var jeg tilbake ved vannet, i 24 grader, sol og med nok en vakende ørret på samme sted. Godt mulig samme fisken. Jeg valgte å ikke kaste på den. Men du verden hvor herlig det måtte ha vært, å plaske rundt utpå der i godværet i en bellyboat, liggende et stykke utenfor vannliljene. I den andre retningen er det mye siv, som også hadde vært fint å bruke bellyboat utenfor. Må si dette fristet veldig, jo mer jeg lekte med tanken. Ok, nok pjatt. Jeg ser Skitt Fiske selger Berkley TEC Pulse XCD til 1 800 kroner, nedsatt fra 2 850. Jeg aner ingenting om bellyboat, men ser den har OK anmeldelser. Er dette et godt kjøp? Jeg tenker ikke å bruke særlig mer penger enn dette. Hvilke svømmeføtter bør jeg kjøpe, og hvor handler jeg disse? Jeg bare oppgir størrelsen på vadestøvelen, så får jeg kjøpt noe som passer? Noe mer jeg bør tenke på? Trenger jeg noe mer? Og hvor lett er det å frakte en slik med seg? Til skogsvannet er det ikke langt, men jeg tenker evt. til andre vann jeg vet om.
 5. @Rune Stokkebekk Det så jo rimelig herlig ut
 6. Jeg har fått en horngjel i mitt liv, hadde feilkroket den, så utrasene ble rimelig heftige i tidevannsstrømmen. Trodde først det var en laks. Tok den og spiste den. Snedig med beina som ser radioaktive ut ved oppvarming i kasserollen, selvlysende grønne. Smaken er OK, men litt for mye småbein til min smak.
 7. Jeg ville ha valgt en hareørenymfe, kun kropp og ribbing.
 8. Hijacking går bra ja. Jeg bør definitivt ikke gjøre det, men kommer sikkert til å prøve Orvis-vesten jeg ikke kjøpte, hvis jeg ser den i butikk. Er som sagt middels fornøyd med de horisontale lommene på Simms-vesten jeg endte opp med. Ellers liker jeg å ha håven på ryggen, langt unna buskas og kratt (med håndtaket nederst). Det funker bra med vest. Rygglomme bruker jeg aldri. Er ellers lite fan av innerlommer, for annet enn fiskekort med mer. Skulle gjerne hatt et par ytterlommer til foran på simmsen, som den gamle Walton-vesten hadde, da den var lengre. Har med 1-3 fluebokser, 2-3 ruller med snører/tippet, et par ferdige fortommer, klipper, impregnering for tørt, knuteverktøy, ullindikator-sett og krokutløser. Mobilen havner i ei lomme på innsida på nyvesten. I lakseelva har jeg også med en prest. Trenger ikke prest, men den er litt nostalgi og gir meg en god følelse.
 9. @RoaasDu får komme med status igjen til høsten da
 10. Ok, bra svar. Interessant å høre andres erfaringer. Jeg skal sjekke ut chest pack litt mer, selv om jeg neppe kommer til å kjøpe.
 11. @Ørjan Pretorius Og hvordan vurderer du produktene til ditt fiske? Jeg kjøpte for øvrig Simms-vesten, jamfør en annen tråd. Så forresten en liten video der Guideline Experience Waistbag fikk litt reklame. Ser jo også veldig bra ut til sitt bruk.
 12. Takk for gode tips. @Jon Arne Tomter Det så ut som en bra løsning ja
 13. Da ble det ny fluevest, siden den gode og veldig gamle Walton-vesten er utslitt. Simms Headwaters Pro. Som jeg skrev i en annen tråd, jeg vurderte også Orvis Ultralight, som har vertikale lommer, men til dobbel pris. Førsteinntrykk: Middels. Litt som jeg fryktet, så kommer høythengende horisontale lommer litt i veien (på gamlevesten hang de store boksene lenger ned). Men satser på at det blir en vanesak, og at jeg blir fornøyd. Ellers virker vesten bra, og jeg gleder meg til å bruke den på tur.
 14. 1. Surr inn bindetråden cirka der thorax skal være. Surr bakover i tette runder, så selve kroken ikke vises. Surr litt nedover krokbøyen, før du går tilbake til utgangspunktet. Surr tette surringer hele veien. Noen binder inn tråden bakerst i stedet, så man går tre runder med surringer fram til thorax/hode-området. Det viktigste er uansett at kroppen ikke blir for tykk. 2. Bygg opp en forhøyning med bindetråden, der thorax skal være. Forhøyningen bør være mer avlang enn bratt og kort, da blir det enklere å feste thorax. 3. Bind inn en påfuglherl over forhøyningen, som thorax. Sjekk gjerne at fjærene/herlene er litt fyldige på begge sider av stammen. Vær også forsiktig med å bruke den tynneste delen av fjærene, legger du på press når du surrer så ryker de gjerne. 4. Fest tråden og avslutt hodet. 5. Påfør blank fluebindelakk på hele kroppen, for å gjøre flua sterkere. Dette kan eventuelt gjøres før man binder inn thorax. Krok: TMC 2488 eller 2487 str. 12-22 (bildet viser TMC2487 str. 16) Tråd: Sort og tynn Kropp: Bindetråd Thorax: Påfuglherl Noen ganger er det enkle det beste. Number 1 Buzzer er en svært enkel imitasjon av en fjærmyggpuppe. Men ingen bør la seg lure av den grunn. Number 1 Buzzer fisker ofte veldig godt, og er et effektivt mønster. Den er samtidig rask og enkel å binde, spesielt i små størrelser. Det gjør flua til et godt buzzer-alternativ i flueboksen. Jeg er usikker på hvem som er opphavsmannen til mønsteret, men det brukes en del på de britiske øyer. mygg, midge, buzzer
 15. @Truls Det der var jo ganske rått @J.E.Hagen + @Jarle + @Truls m.fl.: Hvor i landet fisker dere?
 16. @Ørjan Pretorius Jeg har aldri brukt en pack, så har liten erfaring der. Men inntrykket mitt er at en vest passer behovene mine bedre. Jeg ser følgende fordeler, på mine turer: Ørretfiske ved et fjellvann: Da pakker jeg ryggsekken, og bringer kanskje ikke vesten heller. Men sjansen er større for at jeg tar med fluevesten, enn en ekstra pack i tillegg til ryggsekken. Da er en pack uaktuell. Sjøørretfiske i sjøen: Her fisker jeg mest i en tidevannsstrøm, og har med en stolsekk til diverse ting. Da er det ideelt med en vest, når jeg går rundt i området. Skal jeg spise eller drikke, eller trenger en ekstra genser, har jeg stolsekken som base. Andre steder jeg fisker sjøørret (om våren), hadde derimot en chest pack vært fin. I lakseelva: Likedan som over, jeg har en stolsekk som base, til tingene mine. Så er vesten ideell for flueboks, fortommer, klipper med mer, når jeg går rundt og fisker. Å gå langs ei ørretelv, f.eks. på en varm dag på New Zealand: Her vil kanskje en pack være bedre, men det kommer an på turen. Er jeg på flerdagerstur, bringer jeg ikke en ekstra pack. Da er ryggsekk/tursekk og fluevest bedre. På dagsturer har jeg en liten ryggsekk på skuldra, sammen med fluevesten på. Da er kanskje en pack bedre. Men en lett vest i mesh vil nok også fungere bra, sammen med en liten ryggsekk. Når det gjelder chest pack vs fluevest sånn generelt, så tenker jeg at en vest gir bedre oversikt og har mindre lommer. Alt blir lettere tilgjengelig. Jeg anser en chest pack som "klumpete", og at jeg drasser rundt på ting jeg heller har liggende i stolsekken. Så skal det sies at jeg ikke overlesser fluevesten med ting, da ville den blitt ubehagelig. Men igjen, jeg er vel en "vest guy" i utgangspunktet, så godt mulig at jeg er preget av det, og overser noen av fordelene med pack også. @RolvS og @Lamson Guru Takk for tips. Men til mitt bruk tror jeg vestene ovenfor kommer litt foran på lista. Har hørt veldig mye bra om G3, men den er vel litt tyngre, og dyrere. Experience så jo interessant ut, men synes Orvis sin virker litt lettere og luftigere.
 17. Min kjære Walton fluevest fra 90-tallet har takket for seg. Nå blir det ny vest, og det står mellom og Gamlevesten ligner mest på Simms sin, og den var jeg godt fornøyd med (selv om Simms sitter høyere på kroppen). Headwaters Pro virker også perfekt for lange vame dager, f.eks. i 30 grader på New Zealand. I tillegg er den halve prisen av Orvis (1 000 vs 2 000). Jeg synes derfor Headwaters Pro virker som et veldig godt kjøp. Orvis Ultralight-vesten har derimot vertikale lommer, noe som tiltaler meg. Det er liten tvil om at flueboksene vil komme mindre i veien, spesielt under kastinga. Er det noen som har prøvd både med horisontale og vertikale lommer? Orvis-vesten veier også kun 340 gram, mot Simms som veier 453 gram. Det teller opp. Jeg vil tro Simms-vesten tørker litt raskere, men vet det ikke sikkert. Jeg har for øvrig Orvis Ultralight vadebukse, som jeg er godt fornøyd med. Så får jeg selvsagt også prøve å finne ut hvem som passer best på kroppen. Ellers har jeg ikke behov for veldig mange lommer. Budsjettet var i utgangspunktet en tusenlapp, men hvem har ikke sprengt budsjettet sitt en gang eller ti? Innspill?
 18. I fjor "oppdaget" jeg et godt fiskevann i hjemkommunen, som ligger lavere og mer tilgjengelig enn fjellvannene jeg normalt besøker. Der jeg fisker er halvkilos fin fisk, og målet mitt hvert år er å bryte kilosgrensa. DET er bra fisk (skal sies at jeg vet om vann med langt større ørret). I det nye vannet er det definitivt mulighet for kilosfisk, en kompis fikk en på to i fjor (på mark). Selv fikk jeg noen halvkilos i løpet av de få turene jeg fisket der, stort sett på vårflueimitasjoner, og mistet en langt større. Jeg ble selvsagt nysgjerrig på å finne ut hvilke insekter som lever i vannet, og fant blant annet en svært liten oransje døgnflue, som jeg aldri har sett før. I tillegg så jeg noe jeg er rimelig sikker på måtte være spinner av vulgata. Og siden jeg aldri har hatt en vulgata-imitasjon, må jeg selvsagt binde opp noen før sesongen. Og den første har nå forlatt bindestikka. Jeg valgte Runes Polychenille Vulgata & Danica fra Fluedatabasen som utgangspunkt, men med litt andre materialer. Krok Ahrex FW500 str. 12, kropp av superfine dubbing, og hale av Veniard Extra fine vernille chenille. Jeg hadde derimot to utfordringer: Jeg vet ikke hvordan vulgataene i vannet mitt ser ut, med tanke på farge. Jeg har også kun bundet catskill tørrfluer, og kun kjøpt parachute-fluer. Dette ble derfor en litt ny bindeteknikk, selv om flua ikke er veldig avansert. Spørsmål: 1) Hvor mye har fargen å si for fangsten? Jeg mener å ha lest noen skrive at fargen spiller liten rolle, og at de får like mye uavhengig av farge. Nå er jo formen og avtrykket generelt det viktigste. Jeg skulle gjerne hatt noe brun chenille, men oliven er jo også greit. Eller, jeg vet jo ikke, fordi jeg kun har sett en mørk spinner in real life ved vannet. Men siden jeg hadde oliven for hånden, ble flua laget i den fargen. Så håper jeg "mine" vulgataer er likedan i virkeligheten, men det skal vel godt gjøres. Jeg finner det ut i sommer, men brun er vel mest vanlig (?). 2) Hvor viktig er haletråder? Har dere prøvd mye både med og uten? Jeg leste også en som skriver at haletrådene er uviktige, fordi han fikk like mye fisk uten. Men hva vet jeg. Jeg valgte å droppe dem, da jeg generelt ønsker enkle og effektive fluer. Men jeg er selvsagt lydhør når det gjelder ekspertisen. 3) Den største utfordringen med flua var naturligvis hackelet. En del fibre vrir seg litt oppover, og jeg måtte klippe av noen få. Å få flatt hackle er vel en treningssak. Men kom gjerne med tips, hvis det finnes noen snarveier. Hva er det viktigste å tenke på? 4) Jeg vil tro vingen er litt for lang? Hvordan er proporsjonene ellers? Flua jeg bandt er cirka 2,5 cm lang, så skal jeg selvsagt måle litt nærmere hvis jeg treffer vulgataer igjen i sommer. Jeg legger ved et bilde av insektet jeg traff på i midten av juli i fjor. Bekreft gjerne at dette er en vulgata spinner, det kan neppe være så mye annet (evt. en marginata med gen-feil på steroider). Det var inne på land, så i verste fall er det bare noen hanner inne på land, og generelt lite vulgata-aktivitet i vannet. Men det finner jeg forhåpentligvis ut av.
 19. Ok. Er dessverre sjelden jeg får fisket i elv, så da blir det stort sett andre plasser enn der jeg bor. Kom til å tenke på at et nett i noen tilfeller kunne vært lurt. Jeg drømmer også om en NZ-tur neste år, og husker et par ørreter som stod og vaket sist jeg var der, og jeg klarte ikke å finne ut hva de tok. Da hadde et nett vært genialt. Men har aldri eid eller prøvd det, så tenkte å høre hvilke erfaringer dere har.
 20. Hva dere bruker for å sjekke insekter i elva, hvis dere ikke ser hva fisken tar.
 21. Kim Roger

  Insektnett

  Hvor mange bruker dette, og hvilken type? Det finnes vel blant annet løsninger man trekker over håven med mer. Erfaringer?
 22. 1. Klipp opp polygarn til du har noen 1-2 cm. små biter. Bearbeid garnet med fingrene, slik at det blir rufsete. Dette dubber du på tråden, og binder oppover kroppen. Stopp langt nok ned på kroken, så du får plass til vinger og en stor fremkropp. 2. Klipp av en strimmel polygarn, som er lang nok til begge vingene. Bind inn garnet foran kroppen, der du plasserer den ene enden av garnet slik at det peker skrått opp og bakover på siden av kroppen. Brett den andre enden av garnet over kroken, og bind motsatt vinge likedan. Vingene skal danne en V-form bakover kroppen. Klipp deretter vingene, slik at de går cirka til enden av kroken (til krokbøyen). 3. Dubb polygarn på tråden og bygg fremkroppen, ved å surre dubbingen foran vingene og bakkroppen. 4. Avslutt flua. Krok: Str. 10-18 Kropp + vinger + fremkropp: Brunt polygarn Rackelhanen ble skapt av Kennth Boströms i 1967. Flua har blitt en berømt og populær imitasjon av en voksen vårflue. Flua kan fiskes på mange måter, en klassisk teknikk er å trekke flua under vann, for å la den stige opp til overflaten. Flua flyter godt, og gir en fin silhuett av en voksen vårflue.
×
×
 • Create New...