Gå til innhold

Didymo i Patagonia!!


Tore M. Nilsen

Anbefalte innlegg

Nå er en av de verste "pestene" en ørretelv kan få nådd Patagonia. Bare et tidsspørsmål før de fleste elvene er infisert... :'(

http://www.santiagotimes.cl/index.php?option=com_content&view=article&id=18963:invasive-algae-species-discovered-in-chiles-patagonia-region-&catid=44:environmental&Itemid=40

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er jo lengre somre enn i Norge der dette har blitt et problem ihvertfall i New Zealand og i USA, så kanskje det ikke er varmt lenge nok til at problemet blir stort nok i Norge. Burde kanskje tatt en prøve neste gang en ser liknende ihvertfall og fått det undersøkt. Vet ikke hvor nøye til verks en må gå for å fastslå arten på en slik alge?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er ironisk at det er de landene som allerede har didymo som er mest strikse på regler ved innreise. I norge er det kun ved laksefiske det er krav til desinfisering av utstyr. I ørretelver finnes ingenting slik. Og vil man gjøre det frivillig må man kjøpe midlet og utstyret selv for å gjøre det. Burde vært krav til at alt utstyr som har vært brukt og skal brukes i vann skal desinfiseres ved innreise til landet som en førevar ordning. Og da må selvsagt tollen ha utstyr for å desinfisere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I Norge er det faktisk en indikator for vannkvalitet. Hvis den finnes så er det et tegn på god kvalitet.

Den finnes bl.a. i Hallingdalselva, Atna, Gudbrandsdalen, og mange andre steder over hele landet. Den liker kalkholdig vann.

Man har hele tiden trodd at dette var en alge som krevde kaldt, rent og næringsfattig vann. Men på Sørøya så ser det ut til at den trives i varmere, og mer forurenset vann enn først antatt.

Denne enorme blomstringen er også unormal, men forsåvidt normal for en introdusert art. Men den blomstrer også i deler av verden som har hatt algen "hele tiden". Bl.a i Canada.

Som Nico sier så har det hatt lite innvirkning på fiskebestanden. Anadrom fisk ser ikke ut til å være påvirket i det hele tatt. Bortsett fra Rapid Creek

i Sør Dakota, hvor brunørretenbestanden sank enormt etter at aglen ble oppdaget. Man vet ikke helt hvorfor.

Ingen av elvene i NZ har hittil vist redusert bestand. Faktisk har noen elver hatt en økt gjennomsnittsvekt, men det kan være tilfeldig. Det varierer uansett fra år til år.

For oss fluefiskere så er det største problemet det rent estetiske. Det er som å fiske i ei elv full av gammelt dasspapir. Det ligner så veldig at oppblomstring i Europa flere ganger har blitt oppdaget etter at folk har rapportert kloakkutslipp til myndighetene. Det viste seg altså å være didymo blomstring. Ikke særlig kult å fiske i slike elver... :-\

Elver på Island ble forøvrig også infisert for få år siden, og hadde en blomstring ala NZ. Men der har det gått mye tilbake. Uvisst av hvilken årsak.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...