Gå til innhold

Skarpest mulig skjerm, PC/MAC.


Gjest Oliver

Anbefalte innlegg

Hei.

Lurer på et par ting ang PC, eller MAC.

Hva er det i en datamaskin som gjør skarphet/klarhet på et bilde?

Hvilke komponenter i en maskin, er det som tilsier at bildekvaliteten, skjermen er dritgod?.

Hvordan er en macpro i forhold til en god Laptop/pc?

Det som slår meg er at noen datamaskiner er så inni helsikken klare/gode på bilder, og andre er ikke fullt så bra.

Og det kan virke som om prisen på mskinen ikke er så viktig.

Døme.

Jeg har en laptop som er sånn helt grei på bildekvalitet. 4500kr kostet den.

En kolega jobber med en HP maskin som koster 20 000kr. Den er ca samme bildekvvalitet på som min.

Muttern kjøpte seg nett en laptop, til 5500kr, og den har en jækli god bildekvalitet! MEGET bra.

Min søster har en litt eldre sak til ca 10 lapper som er bedre en min. Ikke fullt så drita god som muttern sin, men dog. En del bedre en min er det i hvertfall.

Hvor mye har skjermstørrelse å si?

Blir glad om noen kan "greie litt ut" om dette.

Hva bør jeg se etter når jeg skal kjøpe en PC som det smeller litt av?

Hva MÅ den inneholde for å være i top of the pops i bildesammenheng?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 90
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

TN-panel er det mest brukte og det billigste.. Typisk for disse er pris (såklart) og rask responstid.. MAO veldig bra å bruke hvis man gamer (ghosting).. Minuset med disse er varierende fargegjengivelse, innsynsvinkel etc.

PVA/IPS ++ er velegnet til foto der man har visse krav til at fargene er korrekte. Skjermen med disse panelene er som regel en god del dyrere, men vil man ha best mulig resultat så er det verdt det.

Det er hva jeg kommer på i farta, men det er nok noen andre her som kan komme med mer utfyllende svar :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest staffan@epost.no

du som gjerne vil jobbe med bilder bør vel gå for ekstern skjerm med litt størrelse  Lacie er vel noe av det den grafiske bransje velger  http://www.lacie.com/no/products/range.htm?id=10016  men de koster, men siden du er vant med å handle inn dyrt fotoutstyr så burde 10 000.- være et kakestykke

http://www.lacie.com/no/products/range.htm?id=10016

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da har jeg et spørsmål.

Er det SKJERMEN som gjør bildene helt konge, eller PC.

Dvs, kan jeg kjøpe en grom skjerm og plugge inn min laptop, og få bra kvalitet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er relativt komplekst. Mange maskiner med blank skjerm gir mer "smell" i fargene. Men det betyr ikke at det er bra. Så spørsmålet er om du vil ha noe som smeller, eller ha en god skjerm som viser farger og kontrast slik de er.

Jeg selv har valgt en dyr skjerm fra eizo, samt kjøpt en relativt dyr skjermkalibrator for å gjenskape et riktig inntrykk på skjermen av det jeg skal printe.

Skjermen har helt klart mest å si, men oppløsningen som skjermkortet leverer har selvfølgelig også betydning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest staffan@epost.no

billige pc har vel ikke all verden av skjemkort.....ville nok tatt en oppdatering på det kortet ja...... klart at du vil få et annet syn på bildene med stor skjerm.....men forhør deg om maskinen kan drive skjermen før du handler. Det kan være noe problematikk der

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er relativt få skjermkort i dag som ikke klarer å levere "normale" oppløsninger. Dvs opp til 1920x1200, evt 1920x1080 (1080p HD). Skal du derimot opp på høyere oppløsninger, som 27" og 30" ofte har, så bør du investere i ett nytt skjermkort. Bare sørg for å koble til skjermen med HDMI eller DVI, og ikke VGA (Den standard blå skjermkabelen).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok  :P

Da står det på skjermen med andre ord.

Da er det panelet som er brukt i skjermen som teller. Blank / glossy skjerm er vel det som gir mest kontrast og smell i fargene. Men som sagt så er det mange i den grafiske bransjen som unngår dette fordi skjermen "lyver".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På egenskaper står det følgende hos meg:

Intel® Core i3 CPU  M350 @2.27ghz

4GB RAM

64 biters operativsystem

GeForce GT320M

Holder dette til å få en god skjerm til å bli bra ved tilkobling? Eller er det drit?

Jeg snakker ikke skjerm i 10 000kr klassen.

Hva får en for 2-4000kr av skjerm i dag?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest storfemti
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest staffan@epost.no

skal du da ha skjerm ville jeg gått på bruktmarkedet og finne en ordentlig, du ba om en skikkelig skjerm for å se på de fine bildene......men det er tyspisk pc brukere....alltid det sekundære......ojjj hva skrev jeg nå???:rolleyes:;D ;D, men det hjelper liksom ikke med supert fotoutstyr da

Lenke til kommentar
Del på andre sider

skal du da ha skjerm ville jeg gått på bruktmarkedet og finne en ordentlig, du ba om en skikkelig skjerm for å se på de fine bildene......men det er tyspisk pc brukere....alltid det sekundære......ojjj hva skrev jeg nå???:rolleyes:;D ;D, men det hjelper liksom ikke med supert fotoutstyr da

Denne tråden motbeviser jo akkurat det.. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

EIZO Flexscan S2243W er mye skjerm for penga. Jeg bruker den nå og den er stabil, gjengir 96% av Adobe RGB og lar seg lett kalibrere opp. Den får du for 5 000 på Fotovideo. Jeg er litt skeptisk til å kjøpe skjermer brukt hvis de ikke er relativt nye. Det har skjedd mye de siste årene, og skulle vi kjøpt en skjerm med de samme egenskapene ett år tidligere hadde vi måttet punde ut med det dobbelte.

Du finner lignende skjermer fra NEC og Lacie. Skal du ha noe raffere bør du gå for en hardware-kalibrert sak, men da snakker vi fort 10 lapper.

Blanke skjermer er ikke i utgangspunktet dårligere, men de er vanskeligere å kalibrere riktig og det kan være plagsomt med reflekser. En del blanke skjermer - spesielt på laptops - gir for høy kontrast og fargemetning i bildene og er enda verre å kalibrere opp. Resultatet blir ofte blasse bilder på trykk. Men dette lar seg løse hvis man prøver seg fram og tilbake, selv om det selvfølgelig er bedre med en skjerm som har en mer "korrekt" fargegjengivelse. Det er mange som bruker f.eks skjermen på iMac 27" til kritisk arbeid.

Og bare for å understreke dette: Skjermen bestemmer. Skjermkortet har fint lite å si. Bruk en digital utgang hvis du har, HDMI eller DisplayPort er bra.

Huff. Nå begynte jeg å tenke på fargestyring, som vel er det neste du kommer til å lure på. Og da får jeg hodepine ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://delt.superion.no/mac1/kompendium_fargestyring.pdf Hehe  ???

Jeg tar meg den frihet og summérer opp med fare for feil:

Kjøp en skjerm med PVA/IPS ++ panel, jamfør lista til Claus.

Kjøp 22"-24" tommer med 16:10 format = oppløsning på 1920x1200 pixler (manglende høyde på 16:9 skjermer suger)

Kjøp NEC, Apple, Lacie, Eizo

Du får mer for pengene brukt (bedre med en brukt til 4k enn en ny til 4k)

Kalibrering er viktig, hardware best (Fargestyring likeså, vær obs på kameraprofil, skjermprofil, softwareprofil og printerprofil)

Kort svar på opprinnelig spørsmål: Kjøp en glossy skjerm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det viktigste for at bildene skal se bra ut er som det er nevnt tidligere er skjermen. Det som teller er hva slags lcd plate som er brukt, ips er best, og "hvor mange farger" skjermen kan gjengi. Som nevnt i en tidligere post har Eizo skjermer til ca. 5000 som gjengir en stor del av Adobe RGB, dette er bra. Men som alle andre steder så gjelder det at kvalitet koster. Uansett hva slags skjerm du har, så må den kalibreres for at det skal være noen vits å benytte den til redigering av bilder.

Siden du spurte hva som er best, PC eller Mac, så brukte jeg MYE tid på akkurat det spørsmålet i sommer. Gamle laptopen ble utsatt for et glass farris så jeg måtte ha ny. Jeg var i utgangspunktet linux bruker, og ønsket meg en laptop med god skjerm. Det jeg fant ut var at det for de aller fleste laptop modeller er helt umulig å forutsi hva slags skjerm den blir levert med. Produsentene velger det som er billigst i øyeblikket. Jeg holdt på å kjøpe en Sony Vaio der jeg fant i spekken at den støttet full Adobe RGB, men rett før jeg skulle kjøpe fant jeg ut den spekken gjaldt kun modellen som ble solgt i Asia, den europeiske hadde en annen LCD plate.

Jeg fant HP og Lenovo modeller som er laget for bilderedigering, men de kostet fra 25 lapper og oppover. Så til slutt beit jeg i det sure eplet (bokstavelig talt :-) og kjøpte en MacBook pro 17". Apple bruker ips skjermer på allt fra iPhone, iPads etc. Så bilder ser utrolig bra ut selv på ipaden. Har ikke angret et sekund. Det var helt rått og se sine egne bilder på en så bra skjerm, det er mye farge informasjon som du ikke ser på en dårlig skjerm.

Hvis du er ute etter en stasjonær maskin, så kjøpte samboern min en iMac 27". Den kan også anbefales på det sterkeste. Helt rå skjerm. Og du får ikke en bra PC med en bra skjerm noe billigere enn det det koster for en iMac.

Så det er vel ikke egentlig Mac som er bedre en PC eller omvendt. Når du kjøper en Mac så vet du hva du får. Du kan få like bra PC, men ikke i billigmodeller. Av en eller annen grunn er skjermen det det knusles mest på på PCer. Det er synd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...