Skævvens_Mann Skrevet 21. april 2013 Rapporter Del Skrevet 21. april 2013 Jeg er ingen proffesjonell på kokkekniver. Men emnet har interessert meg i flere år, og jeg har dermed fått en del erfaring rund dette som kanskje også i de ganske hjem kunne ha interesse av Jeg setter også pris på andres erfaring rundt dette..... Jeg skal begynne med å fortelle litt av det jeg VET og har ERFARING med om og rundt KOKKE-kniver: En kniv viktigste egenskaper er stålet. Så kommer mer smaksaksegenskaper, som håndtaket, balanse, lengde...etc.... Det finnes riktignok noe nytt nå; Knivblad i KERAMIKK. Jeg har en selv. Men det er altså ikke den typen kniver vi skal snakke om her Du skal "føle" kniven din, kjenne den. Kniven, enten det er en kokkekniv eller skau-kniv skal den ha "bittet". Du veit med en gang hva jeg mener hvis kniven har den egenskapen. Stålet i en kniv er grovt sett bygget opp av en blanding av karbon, stål og varme. Hardheten i stålet vises på en skala som heter Rockwell-skalaen, altså HRC. De fleste kokke-kniver av europeisk standard har f.eks en hardhet på mellom 56-58 HRC. Mange missforstår og tror at desto hardere stål, dess bedre er kniven. En gang for alle; HEEEELT FEIL!!!! ok? Det er helt riktig at kniver prises høyere dersom stålet er hardere, men det er ikke dermed sagt at en kniv med hardere stål er bedre enn en med mykere stål. Prisen er høyere rett og slett fordi det er DYRERE å produsere hardt knivstål enn det mykere. Om man velger ditt eller datt bestemmes av hva man skal BRUKE kniven til, OG; hva man foretrekker. Altså det er også "til dels" en smakssak. Har vi disse tingene klart for oss nå? Flott.... Det er generelt to....2 knivstandarder der ute å velge mellom: Europeisk eller Japansk. Dette gjelder altså kokkekniver. Ved andre typer kniver finnes det flere standarder. Hva du velger kommer helt an på dine vel-vurderte preferanser og IKKE hvor dyr kniven er. Japanske kokkekniver er generelt dyrere, men ikke dermed bedre. Dette skal jeg komme nærmere inn på i senere innlegg. I neste innlegg, avhenger av responsen her, skal jeg ta for meg diverse bruksområder, og hva som kan bestemme for DEG hvilken knivtype du bør velge... Dersom jeg skal gidde å legge sjela mi i denne tråden vil jeg ha litt respons. Dersom ikke, kan dere ha det så godt og velge kniver i hytt og pine og uten mening..... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Frode G. Skrevet 21. april 2013 Rapporter Del Skrevet 21. april 2013 Når det kommer til vedlikehold er det en ting som gjelder. Regler! De skal ikke i oppvaskmaskinen. De skal ikke slenge rundt. De skal henges opp og ikke ligge i en skuff. Her i huset får de andre ikke lov å røre mine kniver det er en hel skuff med kniver de kan bruke. Det er ikke riktig å si at hardt stål er dårlig men det er verre å få skarpt igjen. Men må ikke vente med å slipe/bryne til du kan ri på kniven. De slipesettene de selger til global er faktisk ganske bra. Bruker slipestål til slutt. Jeg har noen global kniver. De synes jeg er helt fantastiske å jobbe med. Og så er de fine og du har lyst å ta vare på de. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Skævvens_Mann Skrevet 21. april 2013 Forfatter Rapporter Del Skrevet 21. april 2013 Ruffen; Så bra, og du har helt rett angående oppbevaring av knivene. Så da slapp jeg å skrive det:-) Jeg selv liker ikke globalkniver. De passer meg lissom ikke selv om de er jævlig bra. Det er det som er med en kokkekniv. Den må lissom passe brukeren uansett pris... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
moby Skrevet 21. april 2013 Rapporter Del Skrevet 21. april 2013 Ruffen; Så bra, og du har helt rett angående oppbevaring av knivene. Så da slapp jeg å skrive det:-) Jeg selv liker ikke globalkniver. De passer meg lissom ikke selv om de er jævlig bra. Det er det som er med en kokkekniv. Den må lissom passe brukeren uansett pris... Skauens knivmann er med ett blitt en kjøkkenhelt Kunne ikke dy meg Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Skævvens_Mann Skrevet 21. april 2013 Forfatter Rapporter Del Skrevet 21. april 2013 Ruffen; Så bra, og du har helt rett angående oppbevaring av knivene. Så da slapp jeg å skrive det:-) Jeg selv liker ikke globalkniver. De passer meg lissom ikke selv om de er jævlig bra. Det er det som er med en kokkekniv. Den må lissom passe brukeren uansett pris... Skauens knivmann er med ett blitt en kjøkkenhelt Kunne ikke dy meg Veeeel....eeeh....? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Skævvens_Mann Skrevet 21. april 2013 Forfatter Rapporter Del Skrevet 21. april 2013 Her følger noen faste og ufravikelige regler om Kjøkkenkniver dersom du vil beholde dem lenge og vel: 1: Legg ALDRI kniver i oppvaskmaskin (som ruffen påpekte) 2: La aldri knivene ligge og slenge i en skuff uten beskyttelse. Skaff deg en knivblokk eller magnetlist (som Ruffen påpekte) 3: Skaff deg en skjerpestav av KERAMIKK, ikke stål. Denne vil IKKE Slipe kniven, men staven retter opp ujevnheter etter bruk så den holder seg skarp lenge. Bruk den hver gang du har brukt kniven. Et par drag på hver side er nok. 4: Bruk ALLTID skjære-brett av helst tre, men plast er også ok, særlig til kjøtt. Jeg bruker forskjellige brett for grønnsaker og kjøtt.... 5: VASK og skjerp kniven rett etter bruk. Sett den tilbake i holderen, ALLTID. Dette er enkle kjøreregler dersom du vil at knivene skal holde lenge på skarpheten..... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Skævvens_Mann Skrevet 21. april 2013 Forfatter Rapporter Del Skrevet 21. april 2013 Jeg skal nå fortelle dere noe de færreste vet.... Europeere og japanere har heeeelt forskjellig forhold til sin kokkekniv. Her i Europa, særlig i scandinavia, dersom du ikke er kokk, driter vi stort sett i hvordan vi behandler vår kokkekniv. Vi har simpelthen ikke kultur for kniver. Japanerne har et totalt annet forhold til sin kjære kokkekniv, og det er alltid mannen som er sjef over kjøkkenknivene. De er som oss fluefiskere når det gjelder fluestanga. De blir behandlet med stooor respekt og kjærlighet..... ;D. For den jevne Japaner vil du oppfattes som merkverdig og slurvete dersom du ikke har et personlig forhold til kokkekniven din. Det er helt vanlig for en japse at etuiet kniven stolt ligger i er MINST like dyr som selve kniven. Av japanske kniver er det stort sett 3-4 merker som går igjen. Her i Norden skal du virkelig ha tunga rett i ræ.... dersom du vil gå for en japansk kniv. Du kan VELDIG LETT velge feil. Mange av de japanske EGG-PROFILENE er omtrent HÅPLØST å få slipt opp her i Norden. Og dersom du finner en som påstår at de kan det, ville jeg allikevel være i sterk tvil. Så altså, velger du japansk, bør du ha en STERK mening om HVORFOR! Dersom du velger uten kunnskap og viten, men bare skal "JÅLE" deg for kamerat-gjengen vil du nesten garantert drite deg ut.... ;D Men; ikke missforstå, japse-kniver er ofte jævlig gode, men de er ikke for alle... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Torleiv Grøndalen Skrevet 21. april 2013 Rapporter Del Skrevet 21. april 2013 Hva med ceramic? Kyocera? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Skævvens_Mann Skrevet 21. april 2013 Forfatter Rapporter Del Skrevet 21. april 2013 Hva med ceramic? Kyocera? Jeg har en, men dersom du leser gjennom tråden dreier dette seg ikke om keramiske kniver... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Frode G. Skrevet 21. april 2013 Rapporter Del Skrevet 21. april 2013 Jeg skal nå fortelle dere noe de færreste vet.... Europeere og japanere har heeeelt forskjellig forhold til sin kokkekniv. Her i Europa, særlig i scandinavia, dersom du ikke er kokk, driter vi stort sett i hvordan vi behandler vår kokkekniv. Vi har simpelthen ikke kultur for kniver. Japanerne har et totalt annet forhold til sin kjære kokkekniv, og det er alltid mannen som er sjef over kjøkkenknivene. De er som oss fluefiskere når det gjelder fluestanga. De blir behandlet med stooor respekt og kjærlighet..... ;D. For den jevne Japaner vil du oppfattes som merkverdig og slurvete dersom du ikke har et personlig forhold til kokkekniven din. Det er helt vanlig for en japse at etuiet kniven stolt ligger i er MINST like dyr som selve kniven. Av japanske kniver er det stort sett 3-4 merker som går igjen. Her i Norden skal du virkelig ha tunga rett i ræ.... dersom du vil gå for en japansk kniv. Du kan VELDIG LETT velge feil. Mange av de japanske EGG-PROFILENE er omtrent HÅPLØST å få slipt opp her i Norden. Og dersom du finner en som påstår at de kan det, ville jeg allikevel være i sterk tvil. Så altså, velger du japansk, bør du ha en STERK mening om HVORFOR! Dersom du velger uten kunnskap og viten, men bare skal "JÅLE" deg for kamerat-gjengen vil du nesten garantert drite deg ut.... ;D Men; ikke missforstå, japse-kniver er ofte jævlig gode, men de er ikke for alle... He he har jeg dritt meg når jeg kjøper en global? Vil i tilfelle gjerne vite hvorfor. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Skævvens_Mann Skrevet 21. april 2013 Forfatter Rapporter Del Skrevet 21. april 2013 Jeg skal nå fortelle dere noe de færreste vet.... Europeere og japanere har heeeelt forskjellig forhold til sin kokkekniv. Her i Europa, særlig i scandinavia, dersom du ikke er kokk, driter vi stort sett i hvordan vi behandler vår kokkekniv. Vi har simpelthen ikke kultur for kniver. Japanerne har et totalt annet forhold til sin kjære kokkekniv, og det er alltid mannen som er sjef over kjøkkenknivene. De er som oss fluefiskere når det gjelder fluestanga. De blir behandlet med stooor respekt og kjærlighet..... ;D. For den jevne Japaner vil du oppfattes som merkverdig og slurvete dersom du ikke har et personlig forhold til kokkekniven din. Det er helt vanlig for en japse at etuiet kniven stolt ligger i er MINST like dyr som selve kniven. Av japanske kniver er det stort sett 3-4 merker som går igjen. Her i Norden skal du virkelig ha tunga rett i ræ.... dersom du vil gå for en japansk kniv. Du kan VELDIG LETT velge feil. Mange av de japanske EGG-PROFILENE er omtrent HÅPLØST å få slipt opp her i Norden. Og dersom du finner en som påstår at de kan det, ville jeg allikevel være i sterk tvil. Så altså, velger du japansk, bør du ha en STERK mening om HVORFOR! Dersom du velger uten kunnskap og viten, men bare skal "JÅLE" deg for kamerat-gjengen vil du nesten garantert drite deg ut.... ;D Men; ikke missforstå, japse-kniver er ofte jævlig gode, men de er ikke for alle... He he har jeg dritt meg når jeg kjøper en global? Vil i tilfelle gjerne vite hvorfor. Hallooooo! Det har du ikke. La meg slippe å gjenta meg selv... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Torleiv Grøndalen Skrevet 21. april 2013 Rapporter Del Skrevet 21. april 2013 Hva med ceramic? Kyocera? Jeg har en, men dersom du leser gjennom tråden dreier dette seg ikke om keramiske kniver... Krever omskriving av tittel. Hittil finner jeg min forespørsel om keramiske kokkekniver helt legitim Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Jan R. Abrahamsen Skrevet 21. april 2013 Rapporter Del Skrevet 21. april 2013 Hvorfor kan man ikke bruke Ståle av annet keramikk? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Roy Ole L. Jakobsen Skrevet 21. april 2013 Rapporter Del Skrevet 21. april 2013 artig tråd - men hvorfor ikke oppvaskmaskin. Så lenge kniven legges i "riktig hylle" i oppvaskmaskina (har en med sånn hylle med spor du legger knivene i) - her ligger de vel forholdsvis urørt av annet enn vann. Men jeg tar vel garantert helt sikkert 100% feil her.... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Skævvens_Mann Skrevet 21. april 2013 Forfatter Rapporter Del Skrevet 21. april 2013 Hva med ceramic? Kyocera? Jeg har en, men dersom du leser gjennom tråden dreier dette seg ikke om keramiske kniver... Krever omskriving av tittel. Hittil finner jeg min forespørsel om keramiske kokkekniver helt legitim Joda, men keramikk er lissom ikke en ordentlig kniv av stål. Det er litt begrensa bruksområde for keramiske kniver. De er ekstremt skarpe og veldig bra. Som sagt har jeg selv en kyocera 16cm, men den gir meg ikke samme følelsen... Ikke saaant.... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Skævvens_Mann Skrevet 21. april 2013 Forfatter Rapporter Del Skrevet 21. april 2013 artig tråd - men hvorfor ikke oppvaskmaskin. Så lenge kniven legges i "riktig hylle" i oppvaskmaskina (har en med sånn hylle med spor du legger knivene i) - her ligger de vel forholdsvis urørt av annet enn vann. Men jeg tar vel garantert helt sikkert 100% feil her.... Ja, du tar 100% feil... . Skarpe kniver hater oppvaskpulver. Kan du tenke deg hvorfor?..... . Pulver kombinert med sterk høy varme "sløver" kniven din til gangs... . Vask for hånd, til og med ostehøvelen. Alt du vil at skal beholde skarpheten... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Torleiv Grøndalen Skrevet 21. april 2013 Rapporter Del Skrevet 21. april 2013 Hva med ceramic? Kyocera? Jeg har en, men dersom du leser gjennom tråden dreier dette seg ikke om keramiske kniver... Krever omskriving av tittel. Hittil finner jeg min forespørsel om keramiske kokkekniver helt legitim Joda, men keramikk er lissom ikke en ordentlig kniv av stål. Det er litt begrensa bruksområde for keramiske kniver. De er ekstremt skarpe og veldig bra. Som sagt har jeg selv en kyocera 16cm, men den gir meg ikke samme følelsen... Ikke saaant.... Min erfaring med keramikk er èn til $14. Var fin til gipsplater til den knakk Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Olof Lilja Skrevet 22. april 2013 Rapporter Del Skrevet 22. april 2013 artig tråd - men hvorfor ikke oppvaskmaskin. Så lenge kniven legges i "riktig hylle" i oppvaskmaskina (har en med sånn hylle med spor du legger knivene i) - her ligger de vel forholdsvis urørt av annet enn vann. Men jeg tar vel garantert helt sikkert 100% feil her.... Ja, du tar 100% feil... . Skarpe kniver hater oppvaskpulver. Kan du tenke deg hvorfor?..... . Pulver kombinert med sterk høy varme "sløver" kniven din til gangs... . Vask for hånd, til og med ostehøvelen. Alt du vil at skal beholde skarpheten... Det är en sida av saken. En annan är att ofta är handtagen nitade med nitar av aluminium. Oppvaskpulver innehåller lut och "äter" aluminium. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Olof Lilja Skrevet 22. april 2013 Rapporter Del Skrevet 22. april 2013 Global knivar ja. Vet inte varför men har inte riktigt värmt upp till dem. Men har slipat och använt några och måste säga att dom har mycket goda egenskaper. Lätta att skärpa, håller sig vassa ganska länge. Och dom har ganska tunna blad så att dom skjär lätt genom det mästa. Men dom har inte vikten till dom stora proffknivarna (på gott och ont). Personligen tycket jag det är mer behagligt med en tyngre kniv när man skall jobba länge på köket. Mvh O Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Skævvens_Mann Skrevet 22. april 2013 Forfatter Rapporter Del Skrevet 22. april 2013 Global knivar ja. Vet inte varför men har inta riktigt värmt upp till dem. Men har slipat och använt några och måste säga att dom har mycket goda egenskaper. Lätta att skärpa, håller sig vassa ganska länge. Och dom har ganska tunna blad så att dom skjär lätt genom det mästa. Men dom har inte vikten till dom stora proffknivarna (på gott och ont). Personligen tycket jag det är mer behagligt med en tyngre kniv när man skall jobba länge på köket. Mvh O Helt enig med deg. Jeg liker heller ikke global, også pga vekten. Men for all del nå må ikke noen bli fornærmet her. Global er RÅ-bra kniver. Men de passer ikke til alle. Jeg har selv en global jeg ikke bruker. Jeg f.eks sverger til noe så enkelt som IKEA sin "slitbar" serie. Og for den saks skyld også den rimeligere serien deres med gummihåndtak. Begge seriene er FANTASTISKE kniver og i forhold til PRIS er det et RØVERKJØP! Det er som sagt ikke "kniven" som bestemmer om den er bra, det er DU selv. Passer den ikke deg, hjelper det ikke hvor "bra" den er. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Frode G. Skrevet 22. april 2013 Rapporter Del Skrevet 22. april 2013 Herrgud, jeg blir jo faen ikke fornærmet fordi om dere ikke liker det samme som meg så det trenger dere ikke tenke på. Har vel ikke tenkt noe særlig over dette med vekt. Sikkert gjeldene hvis man skal hakke 100 kg løk og 4 kasser neper Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Skævvens_Mann Skrevet 22. april 2013 Forfatter Rapporter Del Skrevet 22. april 2013 Herrgud, jeg blir jo faen ikke fornærmet fordi om dere ikke liker det samme som meg så det trenger dere ikke tenke på. Har vel ikke tenkt noe særlig over dette med vekt. Sikkert gjeldene hvis man skal hakke 100 kg løk og 4 kasser neper Neida. Det er som sagt smak og behag. Jeg liker tyngre kniver... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Frode G. Skrevet 22. april 2013 Rapporter Del Skrevet 22. april 2013 Herrgud, jeg blir jo faen ikke fornærmet fordi om dere ikke liker det samme som meg så det trenger dere ikke tenke på. Har vel ikke tenkt noe særlig over dette med vekt. Sikkert gjeldene hvis man skal hakke 100 kg løk og 4 kasser neper Neida. Det er som sagt smak og behag. Jeg liker tyngre kniver... Liker du tunge kvinnfolk og? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Olof Lilja Skrevet 23. april 2013 Rapporter Del Skrevet 23. april 2013 Herrgud, jeg blir jo faen ikke fornærmet fordi om dere ikke liker det samme som meg så det trenger dere ikke tenke på. Har vel ikke tenkt noe særlig over dette med vekt. Sikkert gjeldene hvis man skal hakke 100 kg løk og 4 kasser neper Neida. Det er som sagt smak og behag. Jeg liker tyngre kniver... Liker du tunge kvinnfolk og? För min del är det kombinationen av lite tyngre kniv och lite kraftigare handtag som gör skillnaden. Blir lite som kompaktkamera kontra systemkamera. Lite mer precision och lite behagligare att jobba med. Mvh O Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg