Gå til innhold

Fluefotokroken.


Tore Slettengen.

Anbefalte innlegg

Terje ringte i stad og syntes at jeg for en gangs skyld hadde finni på noe lurt på GG, og burte legge det ut her også.......så hvis dere synes detta er bare dumt er det hass skyld! :D

 

Noen av problema med makrobilder av fluer er dybdeskarphet, vinkler kontra komposisjon og lyssetting, pluss fluas plan i forhold til billedbrikkas plan osv.

Fire småting som langt på vei løser de problema er:

 

En nøytral bakgrunn som gjør hviteballansen lettere og takle for enkle kameraer, av den grunn bruker jeg nøytal lys grå papp.

(Folk med litt proffere utstyr har ikke samme problemene med hvitebalansen og kan velge litt friere i bakrunnsfarge.)

 

Ei enkel halogenlampe med bøybar arm.

 

Et enkelt bordstativ, det på bildet er fra Manfrotto.

 

Og sist, men ikke minst en fleksibel flueholder som kan justeres i alle vinkler i forhold til "filmplan" og komposisjon.

Den du ser på bildet er en Helping Hand fra Clas Olson til ca 70kr.

 

Bilde nummer en er slik hele "labben" ser ut.

(Kameraet er en Pentax Optio WP (den er for ordens skyld helt vanntett....noe som er fint hvis du sikler mye.)

12414_s.jpg

 

Bilde nummer to er gismoen fra Clas Olson, The Helping Hand.

12725_s.jpg

 

Bilde nummer tre er gismoen med en pinett montert i sokkelen til forstørrelsesglasset....grunnen er at krokodilleklemmene er såpass grove at de i noen tilfeller kommer i veien for motivet, serlig i vinkler underifra...ei mindre krokodilleklemme gjør samma nytta.

(Stoppskiva på pinsetten holder kjevene lukket.)

12472_s.jpg

 

Bilde nummer fire er ett ferdig resultat.

12419_s.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den siste flua der så ganske lur ut, men funker det oppsettet der optimalt når du har lyset ovenifra og tar bildet fra undersiden? Synes det ble litt mørkt. Bruker selv et lignende oppsett med kontorlampe(halogen), kamerastativ og vanlig kompaktkamera.

Synes jeg får rimelig skarpe bilder utstyret tatt i betraktning.

post-526-13949846955593_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan få det så lyst du vil Øyvind, flua på bildet over ble bare litt mørk fordi jeg likte det sånn.

Her er det et par eksempler til med litt annen lyssetting!

(Du kan også bruke litt sølpapir på undersia for og lette opp skyggesia til litt større og tettere fluer, men det er ikke gjort på noen av disse.)

 

12473_s.jpg

 

12415_s.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest nicolaj brekke

Jeg har selv drevet å tatt en drøss makrobilder av fluer i den senere tid.

Etter å ha fiklet mye frem og tilbake gjorde jeg følgende. Lånte testplater med maling fra fargehandelen. Sjekket ut ulike bakgrunner til jeg fant en som taklet de fleste farger som er på alle de forskjellige fluene. Droppa alle kunstige lys da du bør ha proffutsyr før dette blir bra. Tok alle bildene mellom klokka 11 og 15 da lyset ute er mest stabilt. Det kan være en utfordring her på sunnmøre skal jeg si deg.. hehe. Jeg rigga opp omtrent som du har gjort her, men satte alt nitti grader fra vinduet. Så tok jeg et stort speil og sendte lyset slik at flu blei opplyst fra andre siden også. Jeg synest selv at det ble mye bedre ette at jeg gjorde dette. Dere kan se resultatet selv.

post-367-13949846974624_thumb.jpg

post-367-13949846975224_thumb.jpg

post-367-13949846975714_thumb.jpg

post-367-13949846976375_thumb.jpg

post-367-13949846977105_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jostein Berg

Jeg må selvfølgelig spørre, siden alt ved min PC og min internettforbindelse/telefonforbindelse er feil for tiden:

 

Er det bare jeg som får Nicolajs blide åsyn over alt i denne tråden?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har selv drevet å tatt en drøss makrobilder av fluer i den senere tid.

Etter å ha fiklet mye frem og tilbake gjorde jeg følgende. Lånte testplater med maling fra fargehandelen. Sjekket ut ulike bakgrunner til jeg fant en som taklet de fleste farger som er på alle de forskjellige fluene. Droppa alle kunstige lys da du bør ha proffutsyr før dette blir bra. Tok alle bildene mellom klokka 11 og 15 da lyset ute er mest stabilt. Det kan være en utfordring her på sunnmøre skal jeg si deg.. hehe. Jeg rigga opp omtrent som du har gjort her' date=' men satte alt nitti grader fra vinduet. Så tok jeg et stort speil og sendte lyset slik at flu blei opplyst fra andre siden også. Jeg synest selv at det ble mye bedre ette at jeg gjorde dette. Dere kan se resultatet selv.[/quote']

 

Proff utstyr er alltids å foretrekke ja ingen tvil om det.For det første av den grunn at med slik utstyr har men bedre kontroll på tingene generelt.

 

Men jeg må legge til at jeg har til dels hatt dårlig erfaring med å bruke dagslys.Hvis rommet du står i eksempelvis har en eller anne sterk farge kan dette påvirke fargen i flua .Jeg tok bilder i daglys inne i et gult rom en gang og fluene fikk en gulaktig farge.man er avhengig av direkte sollys ,men problemet med det er at det ofte fører til for store kontraster.

Samme effekten kan du også få ute dersom du tar bildene i nærheten av en farget vegg..eller annet som kaster "farget" lys tilbake

Sollys forander seg jo også i løpet av dagen og i forhold til været .

 

På de fleste digitalkameraene kan du måle hvitbalansen på et hvitt ark og det er etter min mening lettere å kontrollere og gjengir fargene mere korrekt eller man får et mere stabilt resultat for hver gang man skal ta bilder.

Et problem med å måle hvitbalansen er dersom man har flere ulike lyskilder fra forskjellige sider/vinkler, da vil ikke kameraet finne den rette "balansen".Man er avhengig av likt lys fra samtlige vinkler.

Tok en serie med bilder av samme flua (manuelle innstillinger)og flyttet bare litt på lyskildene for hvert bilde , etterpå la jeg bilden sammen som en animasjon og det var ganske artig å se hvor mye kontrast/fargene varierer for så lite. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alt er "desverre" normalt her Jostein! :(

 

Veldig fine og naturlige farger Nikolaj, men det var det tidsvinduet du beskriver som skremte meg til den lysegrå bakrunnen og hallogenlampe!

Naturlig lys er selvsagt det beste hvis man softer det litt, men den årstia vi går inn i nå er ikke akkurat full av sånt! :D

 

Mac'en min har ett lite enkelt program for oppretting av blandt annet lett fargestikk, men det var ikke nødvendig å bruke det på annet enn det aller øverste bildet der hvitebalangsen fikk problemer med masse furu og brun beis.

Er man ikke litt forsiktig er det som Teton sier lett og få fargestikk fra omliggende flater, ser dere på det første bildet mitt av vårflua mer en anes nettopp den skrivebordsplata av furu!

(syntes faktisk det var litt fint, så jeg lot det vere sånn!)

 

Åkke som er det nesten utrulig hva dagens kameraer får til......da jeg var ung måtte det makrobelg til for og få til slikt som den lille Pentax'en min får til....ligna mest på en som spelte trekkspill da! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest nicolaj brekke

Hehe. Du får sagt det du Tore. Jeg bruke Photoshop CS2 på Mac for å korrigere bildene mine. Alle originalbildene ble ganske mørke når jeg bare brukte dagslys. Heldigvis fikser PS slikt veldig greit. Jeg bruke forøvrig et Lumix dmc-fx01 med en Leica linse på. Og som du sier Tore så skal man jo ikke mange årene tilbake før dette var meget dyrt profft utsyr:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Burte kansje ikke flytte mer nå, er vel egentlig litt dumt, men jeg har så lyst til og vise et bilde av mitt forige kamera....sånn at dere guttunga virkelig får se åssen det var før!

(Og her er ikke belgen påsatt engang!)

Det er en helautomatisk Hasselnøttknekker-Automatica Grand-Luks-Vitale fra 1952, med 28-250mm Karl Marks Mikroplukkomat linse.

Den er også påmontert ett 600watts lokke-hønn med over 3000 forskellige parringsbrøl og andre unoter fra like mange dyrearter inkludert budeielokk.

(Den budeielokken må man foresten vere fryyyktelig forsiktig med, da den ser ut til og tiltrekke seg nettopp budeier....mange budeier.....kjekt når du er ung, men småskummelt når du er gammal og Viagra-avhengig i det lange løp!)

Som dere sikkert ser er hele stasen fjærnstyrt og kan opereres fra gostolen i sikker avstand fra mygg og knott!

Litt tung, men helt grei....som meg!

 

12323_s.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjempeflott kamera Tore S. ! Reodor; sleng deg i veggen ! :)

 

Skjønner stort sett hvordan kameraet er ment å skulle virke, og elementet med påmontert lokkelyd var jo flott. Ser også den åpenbare fordelen med barometerstyrt klimajustering, men lurer fælt på den lille bryteren ut til høyre for det norske flagget. Altså ikke den nederste (for den skjønner jeg jo :) ) men den midterste. Hva i all verden er den til ?

 

Mvh

Rolf J. Fjærbu

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er pannikknappen det Osprey, i tilfelle dævelskapen slår seg vrang og går løs på både fotograf og motiv.

Det skjedde i vassfaret en gang på 70 tallet,.....da utysket gikk tom for strøm hadde det desimert dyrebestanden helt inn til beinet i store deler av to fylker!

Det var foresten etter den historia der jeg fikk kjøpt kameraet råbillig av den da sterkt fungsjonshemma forige eieren.....han hadde mista lysta på fotografering og gått over til oljemaling....med munnen! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er pannikknappen det Osprey' date=' i tilfelle dævelskapen slår seg vrang og går løs på både fotograf og motiv.

Det skjedde i vassfaret en gang på 70 tallet,.....da utysket gikk tom for strøm hadde det desimert dyrebestanden helt inn til beinet i store deler av to fylker!

Det var foresten etter den historia der jeg fikk kjøpt kameraet råbillig av den da sterkt fungsjonshemma forige eieren.....han hadde mista lysta på fotografering og gått over til oljemaling....med munnen! :)[/quote']

 

Akkurat, skjønner. Har aldri vært borti panikknapp på kameraer før, men skjønner jo godt at man trenger det når kameraet har slike tilbøyligheter som du beskriver. Problemet ville kanskje også kunne reduseres noe ved å redusere størrelsen på powepak'n og samtidig lagt inn et overspenningsvern på styringsenheten ? Nei vent, det ville kanskje redusere naturtroheten på lokkebrølene ? Nei detta vett nok du best sjøl, som bruker og konstruktør mener jeg. Du kommer kanskje snart med en 2.0 versjon ? Med brannmur ?

 

Mvh

Rolf J. Fjærbu

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...
Jeg har selv drevet å tatt en drøss makrobilder av fluer i den senere tid.

Etter å ha fiklet mye frem og tilbake gjorde jeg følgende. Lånte testplater med maling fra fargehandelen. Sjekket ut ulike bakgrunner til jeg fant en som taklet de fleste farger som er på alle de forskjellige fluene. Droppa alle kunstige lys da du bør ha proffutsyr før dette blir bra. Tok alle bildene mellom klokka 11 og 15 da lyset ute er mest stabilt. Det kan være en utfordring her på sunnmøre skal jeg si deg.. hehe. Jeg rigga opp omtrent som du har gjort her' date=' men satte alt nitti grader fra vinduet. Så tok jeg et stort speil og sendte lyset slik at flu blei opplyst fra andre siden også. Jeg synest selv at det ble mye bedre ette at jeg gjorde dette. Dere kan se resultatet selv.[/quote']

 

Enkelt og nær opp til proft fotolys kan man lage seg enkelt selv. Ta ei vanlig skrivebordslampe av den gamle sorten og sett inn ei 40 eller 60 vatts vanlig pære. Ta så et gammelt laken og tape for lysåpningen på lampa. Voila så har du et stabilt og ganske så "proft" fotolys som ikke spiller deg noen puss slik dagslys og kunstig lys fra vanlige lamper kan gjøre. Fluene vil helt klart fremstå i et "nytt" lys. Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...