Gå til innhold

Flyttet: Rena - Antall fiskekort


fettfinnejeger

Anbefalte innlegg

Til Tore S.

Når vi diskuterer årets og framtidas fiskeregler for Rena, og noen skriver at de vet noe om "framdrift og strategi" pluss "ett par andre ting", forutsetter jeg at det har med nettopp framtidas fiskeregler å gjøre,bl.annet!? Selvfølgelig kan jeg ikke linke det direkte opp mot c&r, flere fluesoner osv., men det må da være lov å TENKE tanken!?

Absolutt lov å tenke tanken Lars Gunnar, som du ser har jeg tenkt en del sjøl! :)

Det var jo ikke bare ditt innlegg som lå til grunn for mitt, men tvert imot mye av det du nevner her og som har tydeliggjort seg over flere innlegg fra andre.

Påenget var å belyse i hvilken del av værden en kansje bør lete hvis noen har planer som går utover det som ikke er uttalt av makta som rår og setta fingeren på det, slik at enkelte av de spekulasjonene du nevner og som er fremført av andre, ikke blir belasta feil folk bare fordi det passer så godt for døm!

De samme setningene du og andre har påpekt og som går mot at noen veit mer enn døm vil ut med er altså det som driver oss begge litt her! :)

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 160
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Gjest Terje Refsahl

Hm........

 

Du er i mot C&R sier du , men slipper ut igjen alt av harr....????

Her skurrer det vel litt, ÅDDVAR?

 

Er ikke harr "et liv" for deg?

 

Hvorfor fisker du hvis du ikke liker å leke med liv??

 

Vidar

 

Skurrer vel mer enn bare litt, Vidar :o

C&R kun på arter man selv har definert som "drittfisk" og som man har mest lyst til å slenge i skauen. :rolleyes: ::) Blir litt sånn "dommer og bøddel" på meg det her...........

Åddvard skrev:

Får jeg en ørret på over 600 i Rena så er turen fin. Den tar jeg med hjem. Får jeg 2 tar jeg også den. Da er jeg fornøyd. Da trenger jeg faktisk ikke gjøre ett eneste kast til.

Det viser vel klart å tydelig at for noen så måles en vellykket fisketur i antall fisk man kan få med hjem, gjør det ikke??

 

Så til det om å "leke med liv".

Åddvard skrev:

Jeg er imot CnR fordi jeg mener det er feil å "leke med liv". At elva gradvis har gått i den retningen kan nok de fleste se.

Lurer litt på om fisken er særlig opptatt av det, når han nå allikevel fighter som en gal med en krok i kjeften i enden av en eller annen fortom. "shit, lurer på om det er en fiskespiser eller en c&r fisker som har lurt meg nå??" "Blir jeg kakka eller blir jeg satt ut igjen"?? "to be or not to be....??" "

Lurer på hva fisken ville ha valgt hvis den fikk sjansen?? :rolleyes: ::)........Life or death??.....hmmm.....let me see..........

Får nok aldri svar på det, men en ting er sikkert og det er at det er vi mennesker som til syvende å sist tar valget. For noen er fisketuren kun for matens skyld mens for andre handler det om helt andre ting.

For meg er fisk både mat og spennende utfordringer og det er en stor glede å kunne sette tilbake ett fint eksemplar av en fisk.

 

I hvilken grad den som reiser på fisketur kun for å få matfisk ikke "leker med liv", er jeg sterkt tvilende til. Har fryktelig vondt for å se for meg en hvilken som helst fisker i Rena som ikke koser seg glugg i hjel mens det kviner i snella, enten fisken skal i stekepanna eller ut i elva igjen. Hadde vedkommende reist utelukkende for matens skyld så hadde vi vel strengt tatt kunne lagt bort fiskestanga for godt og satt garn i hele elva eller noe sånt. Nei du, detta er en "lek med liv" uansett om du praktiserer c&r eller tar alt du får. Du fritas ikke fra "leken" fordi du liksom kan skjule deg bak å ha "kakka`n" etterpå. Hvordan de som er imot c&r har klart å få det til at det å ta livet av fisken er helt greit mens å velge å gi fisken en ny sjans er å "leke med liv", er rett og slett imponerende godt gjort, spør du meg.

Jeg lurer rett og slett om det brukes kun for å forsøke å fjerne fokus fra det som man egentlig ønsker, nemlig å få ta med seg all den fisken man måtte ønske uten

innblanding fra andre. Jeg bare lurer rett og slett................ :rolleyes: ::):rolleyes:

 

For mitt vedkomende håper jeg at jeg kan få muligheten til å både ta med meg litt fisk når jeg ønsker det samt å fortsatt få ha den gleden som det å sette ut en fisk igjen gir meg fordi jeg vet at det er med på å gangne elva, en mulighet jeg føler dagens regler i høyeste grad gir meg.  Innerst inne er jeg også overbevist om at fisken synes det er greit å få en sjanse til.........

Lurer på om elgjegeren reiser på elgjakt kun for matens skyld eller om det ligger ett enormt adrenalinkick i selve jaktelementet. Kanskje han gjør det rett og slett fordi det er vanvittig moro og sykt spennende?? Kanksje til og med elgjegeren blir litt leken og blir litt sånn guttunge igjen?? Jeg må huske på å spørre en elgjeger om dette neste gang jeg møter en. Jakter du utelukkende for mat eller er det noe mer som driver deg??

Dette kun som et apropos til å "leke"..............

 

to be continued..........

 

Terje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vidar, jeg fisker ikke etter harr. Ikke sik heller for den slags skyld. Det er ørreten jeg er på jakt etter. Får jeg noe annet, som jeg oftest gjør virker det som, da slipper jeg de ut igjen. Samme gjelder fisk som ikke er lovlige. Så pga dette er vel jeg også en CnR fisker  :rolleyes: selv om jeg ikke drar på fisketur med innstillingen om at jeg ikke skal ha med meg fangsten hjem.  :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Terje, hvis fisken kunne valgt om den ville ha gått på kroken til en "kakker og nakkebrekker" eller en "sympatisør" så tror jeg faktisk ikke den hadde vært dum nok til å gå på noe av det vi slenger uti elva  :P. Faktum er at den forstår at den blir dratt etter kjeften inn mot land, og den kjemper for livet for å ikke komme på land. Mens vi står og smiler fordi dette er moro. Ja, det er moro. Spennende er det også. Så jaktinstinktet vårt er det nok ingenting å si på. Forskjellen ligger i at noen fisker BÅDE for rekreasjonens skyld (jakt, spenning, friluft og alt det der) OG maten, mens andre fisker BARE for rekreasjonens skyld. Jeg tror ærlig talt ikke at det finnes en eneste elgjeger som drar på jakt med paintballmarkør, eller? Blir litt av det samme.

 

Men nå er vi igjen inne på en ren CnR debatt, og den har vi allerede hatt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå var det jaggu blitt mange elementer i debatten her... :P

 

Årets fiske:

Vær klar over at årets regler har virkning fra dag én. At det har vært flere store fisk som har vaket i år er ikke rart, når alle blir satt ut igjen. Maxmål har den heldige bieffekten at fisk som ble tatt 6.juni også kan sees vake 7.juni... ;)

 

Årets regler:

Ser at noen reagerer negativt på at regler endres ofte. Hva er galt med dette, så lenge informasjonen er god..? Elvas økologi endres hele tiden, og tilrettelagte regler er flott så lenge de er til fiskestammenes gode. Dersom det viser seg at reproduksjonen blir FOR god om noen år, så kan det åpnes for større uttak av fisk under en viss størrelse. Et par år senere må de kanskje stramme inn igjen.

Gode regler = levende regler.

 

Fiskeoppsyn:

Det er helt klart at dette ikke fungerer i dag! Er villig til å betale litt ekstra for å få til et fungerende oppsyn, men da skal det fungere! Oppsyn er ekstremt viktig for at folk skal få respekt for reglene, for det er nok av eksempler på at noen Renafiskere ikke viser respekt for disse i dag..

 

Kan vi gjøre noe for å "hjelpe" oppsynet selv? Jeg foreslår at man gjør noen enkle tiltak for at det skal bli vanskeligere å tyvfiske, fiske uten fiskekort, og bryte gjeldende regler:

1) Lag en folder med gjeldende fiskeregler og kart som deles ut til alle kortkjøpere.

2) Kortkjøper må krysse av på fiskekortet at fiskeregler er kjent og forstått.

3) Fiskekortet skal ha tydelig datostempling med store tall, og bæres GODT synlig under fisket.

   (dette kan enkelt gjøres ved å kopiere et system fra Sverige (se bilde))

 

[attachimg=1]

 

 

4) Fiskere kan med full rett spørre om å få se på andres fiskekort dersom det misstenkes lovbrudd.

5) Innføre legitimasjonsplikt ved kjøp av fiskekort (litt på grensen, men..)

 

Fang & slipp:

Jeg registrerer at noen ikke liker c&r på fisk over maxmål, og ikke skjønner hvorfor dette lenge har vært et helt vanlig forvaltningsverktøy på de beste fiskeplassene i hele verden. Har de tenkt på at dette kanskje er grunnen til at disse stedene FORTSATT har det beste fisket i verden, og ikke er ødelagt av overfiske...?

 

Å "leke" med fisken gjør vi alle. Jeg har personlig tatt det standpunktet at jeg innrømmer å plage/stresse fisken, men gjør dette på den mest "skånsomme" måten som mulig. Alle vi som fisker, plager fisken uansett hva vi gjør med den etter håving - dermed basta! Man skal ha respekt for fisken, men det eneste alternativet er å slutte å fiske!! Hvem her ønsker det...?

 

Det er nevnt at ;" ...men jeg har jo bare ca. 4 turer i året, og vil gjerne ta opp all fisk jeg får på disse få turene. Det kan da ikke skade elva..?"

 

Nei, men hvordan skal man skille på de som tar opp ALT på tre-fire turer, og de som tar opp alt på 17-18 turer..? Man er nødt til å ha et system som omfavner ALLE, så enkel og urettferdig kan verden være..

 

Hva skal du ellers si til naboen din Åddvard, dersom han har samme negative syn på maxmål og baglimit som deg, men fisker 40 dager i året...? Ville ikke han ha gjort store innhogg i bestanden dersom han var en dyktig fisker..? Hva om du da hadde 30 slike naboer..? osv osv...

 

"Rikmannsfiske":

Vel, det er ingen ting i dag som tyder på at det vil bli slik i Rena...

Tendensen man ser, at flere og flere elveeierlag innfører fremtidsrettet forvaltning, er jo i seg selv veldig positivt, og man skal ikke tillegge disse noen "skumle baktanker" uten å vite noe sikkert!

 

Noe som er ganske sikkert, er at dersom det blir nok gode elver på Østlandet, så vil fiskerne spre seg mer. Da blir det ikke like høyt fiskepress på de FÅ gode elvene som eksisterer i dag, og litt av "eksklusiviteten" blir borte. Altså, jo flere slike elver, desto bedre for fisk og fiskere...

 

Skal vel være så ærlig å si at det finnes en mulighet for at kortpriser vil øke litt i fremtiden, men dette kan faktisk være greit dersom økningen er moderat, og kanskje "øremerket" til oppsyn, kultivering, søppelrydding, biotopendringer etc etc..

 

 

Konspirasjonsteorier:

Nå er det vel på tide at man slutter med å lage slike teorier, er det ikke???

Dersom de ikke er oppdiktet eller TEORIER, så kom med noen konkrete saker da!!

Er så lei dette her..... :P

 

Forsvaret:

Blir ganske bekymret når jeg leser ToreR's innlegg om forsvarets planer...

Her føler jeg meg litt maktesløs, for jeg kjenner ikke til én eneste detalj i forvarets fremtidsplaner, eller hva man kan få gjort med de planene som berører Rena elv. Hvis det er noen som har / kan skaffe litt info her, så er det bare å legge det ut.. (helst i en egen tråd om Rena VS Forsvaret..).

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Til Terje

Jeg ser at du mener vi skal slutte med å komme med antagelser,og heller konse på elvas økologi. Men det går da an å ha to tanker i hue samtidig!? ;D

Er det ikke nettopp DET et slikt forum er til a? og kunne synse litt om en tenkt utvikling, en utvikling som kanskje blir en realitet en dag!? Da mener jeg at det er bedre med "føre var"-prinsippet enn med "vente og se"-taktikken!

Skulle det nå vise seg at det er "ugler i mosen", så kanhende denne diskusjonen her vil bringe det fram i lyset ? Da har vi da iallefall oppnådd noe!

Jeg kan ikke se noe negativt i det å "synse" litt, jeg tror ikke det er ødeleggende for noe eller noen! ;D ;D

 

Til Tore S.

Når vi diskuterer årets og framtidas fiskeregler for Rena, og noen skriver at de vet noe om "framdrift og strategi" pluss "ett par andre ting", forutsetter jeg at det har med nettopp framtidas fiskeregler å gjøre,bl.annet!? Selvfølgelig kan jeg ikke linke det direkte opp mot c&r, flere fluesoner osv., men det må da være lov å TENKE tanken!?

 

Til Tore L.R.

Det er nettopp DETTE jeg har sett på som en av de største truslene for Renaelva! :'( Det blir spennende å se hvilke kons.bestemmelser det legges opp til!

 

 

Lars G.

 

 

Helt enig i at det går an å ha to tanker i huet samtidig, Lars Gunnar. ;D

Ikke er det noe problem for meg at man tenker høyt på et slikt forum heller :), gjør gjerne det for min del.

 

Tror allikevel at det blir en vanskelig debatt hvis man skal bruke energi på å gjette på hva som kommer eller anta

at noen har skumle planer etc uten faste holdepunkter som går i den retning.

Da tenker jeg det må være mye bedre å fokusere på de fakta som foreligger, så får man ta tak i andre fakta som måtte

dukke opp underveis.

 

Just one man`s opinion, og ikke ment som å nekte andre å synse så mye de vil ;D ;D

 

Terje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Det finnes nok langt mer reelle trusler der ute. Det er nå vedtatt en OVAS utbygging, dvs forsvaret har nå fått lov til å bygge disse tersklene i elva som de skal kjøre Leopard stridsvogn på. Nå skal det legges et sett med konsesjonsvilkår på dette. DET er viktig for fremtida til elva. Man kan tenke seg ene ytterlighet: Forsvaret får veldig løse konsesjonsbestemmelser som gjør at de kan kjøre når og så ofte de vil. Andre ytterligheten kan være at de kun får lov til å krysse elva i korte perioder som ligger utenfor fiskesesong og som skader minst mulig i forhold til gyting, egg osv.

 

Kan noen snart fortelle meg hvordan man når inn i hjernebarken på politikerene i Åmot.

De må jo ha fullstendig resignert der oppe.

 

Jeg har prøvd å finne politiker utsagn som viser motstand mot forsvarets planer, men gjør det ikke. >:( >:(>:(

Jeg hadde i min naivitet trodd at partier som SP, SV, V ville vise en viss motstand mot naturinngrep av denne sorten, men nei har ikke funnet noe enda. >:( >:(

At FRP, H og AP ikke bryr seg nevneverdig om inngrep foretatt av Det Norske Forsvaret er igrunn ikke en bombe. :rolleyes:

 

Jeg har sagt det før og sier det igjen. Den dagen Kartongfabrikken forsvant, ble Rena solgt til forsvaret.

Forsvarspartiet har nå både ordfører, rådmann og hele kommunestyret i sine rekker.

 

PÅ STEDET HVIL, HVIL............................

 

Terje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det finnes nok langt mer reelle trusler der ute. Det er nå vedtatt en OVAS utbygging, dvs forsvaret har nå fått lov til å bygge disse tersklene i elva som de skal kjøre Leopard stridsvogn på. Nå skal det legges et sett med konsesjonsvilkår på dette. DET er viktig for fremtida til elva. Man kan tenke seg ene ytterlighet: Forsvaret får veldig løse konsesjonsbestemmelser som gjør at de kan kjøre når og så ofte de vil. Andre ytterligheten kan være at de kun får lov til å krysse elva i korte perioder som ligger utenfor fiskesesong og som skader minst mulig i forhold til gyting, egg osv.

 

Kan noen snart fortelle meg hvordan man når inn i hjernebarken på politikerene i Åmot.

De må jo ha fullstendig resignert der oppe.

 

Jeg har prøvd å finne politiker utsagn som viser motstand mot forsvarets planer, men gjør det ikke. >:( >:(>:(

Jeg hadde i min naivitet trodd at partier som SP, SV, V ville vise en viss motstand mot naturinngrep av denne sorten, men nei har ikke funnet noe enda. >:( >:(

At FRP, H og AP ikke bryr seg nevneverdig om inngrep foretatt av Det Norske Forsvaret er igrunn ikke en bombe. :rolleyes:

 

Jeg har sagt det før og sier det igjen. Den dagen Kartongfabrikken forsvant, ble Rena solgt til forsvaret.

Forsvarspartiet har nå både ordfører, rådmann og hele kommunestyret i sine rekker.

 

PÅ STEDET HVIL, HVIL............................

 

Terje!

 

Den mest effektive måten å nå frem er vel via media, ett tips til dagbladet/vg kanskje... Det er jo allerede skrevet om det dårlige klima budsjettet, ett slikt oppslag om natur voldtekt i nasjonal media(klima/natur relaterte saker=solgte aviser) vil vel tvinge ett desperat SV til å gjøre noe... Det  samme med Sp, som har ett mål om å styrke bygdene, å rasere ei elv som tilfører positiv økonomi i det lokale næringslivet er jo ikke positivt... Begge disse partiene er jo presset, og tillegg vil Ap høyst trolig også blande seg inn da, de vil jo ikke ha på seg at de er mot naturen og for krig...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Nå var det jaggu blitt mange elementer i debatten her... :P

 

Årets fiske:

Vær klar over at årets regler har virkning fra dag én. At det har vært flere store fisk som har vaket i år er ikke rart, når alle blir satt ut igjen. Maxmål har den heldige bieffekten at fisk som ble tatt 6.juni også kan sees vake 7.juni... ;)

 

Årets regler:

Ser at noen reagerer negativt på at regler endres ofte. Hva er galt med dette, så lenge informasjonen er god..? Elvas økologi endres hele tiden, og tilrettelagte regler er flott så lenge de er til fiskestammenes gode. Dersom det viser seg at reproduksjonen blir FOR god om noen år, så kan det åpnes for større uttak av fisk under en viss størrelse. Et par år senere må de kanskje stramme inn igjen.

Gode regler = levende regler.

 

Fiskeoppsyn:

Det er helt klart at dette ikke fungerer i dag! Er villig til å betale litt ekstra for å få til et fungerende oppsyn, men da skal det fungere! Oppsyn er ekstremt viktig for at folk skal få respekt for reglene, for det er nok av eksempler på at noen Renafiskere ikke viser respekt for disse i dag..

 

Kan vi gjøre noe for å "hjelpe" oppsynet selv? Jeg foreslår at man gjør noen enkle tiltak for at det skal bli vanskeligere å tyvfiske, fiske uten fiskekort, og bryte gjeldende regler:

1) Lag en folder med gjeldende fiskeregler og kart som deles ut til alle kortkjøpere.

2) Kortkjøper må krysse av på fiskekortet at fiskeregler er kjent og forstått.

3) Fiskekortet skal ha tydelig datostempling med store tall, og bæres GODT synlig under fisket.

   (dette kan enkelt gjøres ved å kopiere et system fra Sverige (se bilde))

 

index.php?action=dlattach;topic=6563.0;attach=13657;image

 

 

4) Fiskere kan med full rett spørre om å få se på andres fiskekort dersom det misstenkes lovbrudd.

5) Innføre legitimasjonsplikt ved kjøp av fiskekort (litt på grensen, men..)

 

Fang & slipp:

Jeg registrerer at noen ikke liker c&r på fisk over maxmål, og ikke skjønner hvorfor dette lenge har vært et helt vanlig forvaltningsverktøy på de beste fiskeplassene i hele verden. Har de tenkt på at dette kanskje er grunnen til at disse stedene FORTSATT har det beste fisket i verden, og ikke er ødelagt av overfiske...?

 

Å "leke" med fisken gjør vi alle. Jeg har personlig tatt det standpunktet at jeg innrømmer å plage/stresse fisken, men gjør dette på den mest "skånsomme" måten som mulig. Alle vi som fisker, plager fisken uansett hva vi gjør med den etter håving - dermed basta! Man skal ha respekt for fisken, men det eneste alternativet er å slutte å fiske!! Hvem her ønsker det...?

 

Det er nevnt at ;" ...men jeg har jo bare ca. 4 turer i året, og vil gjerne ta opp all fisk jeg får på disse få turene. Det kan da ikke skade elva..?"

 

Nei, men hvordan skal man skille på de som tar opp ALT på tre-fire turer, og de som tar opp alt på 17-18 turer..? Man er nødt til å ha et system som omfavner ALLE, så enkel og urettferdig kan verden være..

 

Hva skal du ellers si til naboen din Åddvard, dersom han har samme negative syn på maxmål og baglimit som deg, men fisker 40 dager i året...? Ville ikke han ha gjort store innhogg i bestanden dersom han var en dyktig fisker..? Hva om du da hadde 30 slike naboer..? osv osv...

 

"Rikmannsfiske":

Vel, det er ingen ting i dag som tyder på at det vil bli slik i Rena...

Tendensen man ser, at flere og flere elveeierlag innfører fremtidsrettet forvaltning, er jo i seg selv veldig positivt, og man skal ikke tillegge disse noen "skumle baktanker" uten å vite noe sikkert!

 

Noe som er ganske sikkert, er at dersom det blir nok gode elver på Østlandet, så vil fiskerne spre seg mer. Da blir det ikke like høyt fiskepress på de FÅ gode elvene som eksisterer i dag, og litt av "eksklusiviteten" blir borte. Altså, jo flere slike elver, desto bedre for fisk og fiskere...

 

Skal vel være så ærlig å si at det finnes en mulighet for at kortpriser vil øke litt i fremtiden, men dette kan faktisk være greit dersom økningen er moderat, og kanskje "øremerket" til oppsyn, kultivering, søppelrydding, biotopendringer etc etc..

 

 

Konspirasjonsteorier:

Nå er det vel på tide at man slutter med å lage slike teorier, er det ikke???

Dersom de ikke er oppdiktet eller TEORIER, så kom med noen konkrete saker da!!

Er så lei dette her..... :P

 

Forsvaret:

Blir ganske bekymret når jeg leser ToreR's innlegg om forsvarets planer...

Her føler jeg meg litt maktesløs, for jeg kjenner ikke til én eneste detalj i forvarets fremtidsplaner, eller hva man kan få gjort med de planene som berører Rena elv. Hvis det er noen som har / kan skaffe litt info her, så er det bare å legge det ut.. (helst i en egen tråd om Rena VS Forsvaret..).

 

 

Fullstendig enig! :) :) :)

 

Terje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Henning

Er en ting jeg ikke helt skjønner. Det er jo ikke så vansklig å skjønne at vist en tar opp all fisken vi får, så vil det minke fort?????...Hvor mangen fiskekort/fiskere er det i Rena på en sesong? Jeg var der i en uke...Fikk ca 20 ørreter mellom 7hg og en kilo. Vist vi sier 2 fisker pr dag da, så er vi ikke så langt vekke. Vist vi ganger 2 fisker med antal fiskedøgn, hvor mangen ørreter blir dette?....Er det god nok bærekraft i ørretstammen i Rena til å tåle dette uttaket av fisk?....Kan man svare på dette, så har vi svaret på om reglene er bra eller dårlige for elva.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange konkrete og bra forslag her. Når det gjelder C&R så må alle innse at utviklingen i sportsfiske har tatt noen store steg de seneste 20-30 åra. Før kunne man gå alene i en elv med markstanga, og gjerne ta med det man ville hjem til middag. Ser for meg Hemsila og Rena i høysesongen der alle var ute etter mat. Under de største klekkingene hadde rekken av fiskere gjort et solid innhogg i bestanden på en eneste dag! Det er jo faktisk slik at fluefiske kan være grusomt effektivt under riktige forhold!

 

Så kan vi selvsagt bable i vei i private lag om at fluefiske dreier seg om opplevelser, at man føler godt av å slippe ut fisken igjen, at man fisker humant og enda mere bla, bla. Men det viktigste med C&R (eller skal vi begynne å si fang og slipp?) er definitivt forvaltning og sikring av gode bestander og godt fiske også i fremtiden. Jeg tror også vi overfor andre samfunnsgrupper tjener stort på å fremholde dette argumentet, og gjerne i kombinasjon med maxmål og baglimit slik vi nå ser blir innført og vurdert flere steder! Tror faktisk denne kombinasjonen som forvaltningsgrep er mer spiselig for menigmann, NJFF og DNV enn forsvar av rent C&R-fiske!

 

Jørn

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Henning

....Er det god nok bærekraft i ørretstammen i Rena til å tåle dette uttaket av fisk?....Kan man svare på dette, så har vi svaret på om reglene er bra eller dårlige for elva.

 

.... og hvor stor er den stammen som er der i dag ? Hvor stor fiskestamme tåler elva ?

 

Tror nok det at hadde alle tatt ut 2 fisk mellom 7hg og en kilo hver gang de var i elva, hadde det minka fort.

Men det reknestykket kan vi jo ta når vi finner ut hvor mangen fiskedøgn det er i elva. Det er sikkert noen som vet et sånn ca tall på det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

For en 5-6 år siden var det en undersøkelse som sa noe sånt som om at gjennomsnittsfiskeren oppholdt seg 9 dager i elva i løpet av sesongen.

 

Men hvis vi tar ett hypotetisk anslag og sier at i perioden fra st. hans og frem til og med ut juli befinner det seg sånn ca 50 fiskere (har til tider sett flere enn det) i elva hver dag på ett strekke melllom Holmbo og hengebrua, og så sier vi at hver av dem får 3 fisk hver seg hver dag (ikke umulig det iallefall ikke med tanke på både harr og ørret). Vi sier videre at det er ikke tilltatt å sette ut igjen fisken (noen ønsker jo at vi ikke skal ha C&R....) og at de 3 fiskene er på mellom halvkiloen og kiloen (noen eksemplarer vil garantert være større). 50x3=150 fisk opp og ut av elva hver dag i en hel måned=4500 fisk opp og ut av elva i løpet av en liten måned.

Hva blir konsekvensen av dette mon tro?? "you do the math"....... :rolleyes: ::) Ikke rart vi må ha ett settefiskanlegg tilknyttet elva :rolleyes: ::):rolleyes:........

 

Nå er det sikkert noen som mener at disse tallene er helt urealistiske, men jeg tror ikke vi er langt unna fakta.

Ta en tru til hengebrua i denne perioden både i løpet av uka og i helga og se hvor mange biler som står parkert der. Ta med Holmbo, rødsbakken, Deset område, Tømmervelta, Lindstad og Hengebrua og se om antall fiskere jeg skisserer er helt på jordet eller ikke..........(denne sesongen er muligens ikke helt representativ, men det er uvesentlig med tanke på hvordan noen ønsker at det skal være..... :rolleyes: ::))

 

Jeg takker gudene for at det urealistiske i det er at mange av disse jeg her refererer til heldigvis setter tilbake det meste av det de får, men hva da om de ikke

gjorde det............hva da.........tenk igjennom det.

 

Terje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når jeg ser på noen av svarene på mine innlegg, føler jeg meg litt missforstått. Det er mulig jeg har uttrykt meg litt klønete,og det tar jeg selfølgelig selvkritikk på! Men jeg gir meg ikke på "tørre hestemøkka! ;D

"Konspirasjonsteorien" var noe jeg kastet inn i debatten mer som en spøk, jeg har ingen holdepunkter for at noe slikt finnes!!

Men det som virkelig finnes, er "snakket "blant enkelte fiskere, da først og fremst de som stort sett er imot alt som heter regler, og som helst skulle sett at man kunne ta med seg "rått og røti"! Disse folka har lagt sammen 2 og 2 og fått minst 4! De har sett hvilken retning det går (altså den retningen DE tror at det går) og tror da at den utviklingen vil fortsette. "For noen år siden kunne vi ta med oss 5 fisk, så 3, så blir vi som ikke fisker med flue, skviset ut av den øverste strekningen, og nå er det kun en villørret/harr vi kan ta med!! Og de skal atpå til være under 40 cm.! Hvor skal dette ende? Dem kommer vel til å stenge elva for oss som ikke fisker med fluestang!!?"

Dette er omtrent ordrett hva som er blitt sagt! Og fra det å snakke om det,til å prøve og finne en "syndebukk" er veien veldig kort! Det er på vegne av disse

jeg har lurt på om det er noen som "jobber i kulissene" for en regelendring i retning av det disse "pessimistene "drømmer om i sine værste mareritt!!

Det jeg har villet med mine innlegg, er å rette søkelyset på en "tenkt " utvikling.Personlig har jeg ingen tro på at det går i den retning, men man kan heller ikke være skråsikker!

Og det er jo som Terje skriver, man bør nok fokusere på helt andre og langt alvorligere ting, men for debattens skyld, la oss nå si at disse fiskerne får rett i sine antakelser, at det f.ex. blir en ren fluefiskeelv en gang i framtida;Hva synes vi fluefiskere om det ? Er det en ønsket utvikling?

Det er selve DEBATTEN jeg er ute etter, ikke å sette i gang spekulasjoner for å dra fram noen syndebukker(som sansynligvis ikke finnes!!)

Jeg vet at noen av dere har vært inne på dette i tidligere innlegg, og stort sett sagt det dere mener, men debatten har gått i flere retninger, og jeg ville i utgangspunktet kun fokusere på hva morgendagen vil bringe av ev. overraskelser, og "forumistenes" synspunkter rundt dette.

 

Lars G.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å få litt fakta på bordet har jeg startet prosessen med å bla i dokumentbunker.... Ser at Lars Gunnar Mostue har levert egne høringsuttalelser i prosessen. Veldig bra! Du kan i alle fall slå deg på brystet og skryte av at du har forsøkt å begrense galskapen, du.

Jeg skal pløye noen km med papir, så skal jeg komme tilbake og forsøke å informere om hvor saken står og hva som kan gjøres ( i en ny tråd). Unnskyld off topic tendensen her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Når jeg ser på noen av svarene på mine innlegg, føler jeg meg litt missforstått. Det er mulig jeg har uttrykt meg litt klønete,og det tar jeg selfølgelig selvkritikk på! Men jeg gir meg ikke på "tørre hestemøkka! ;D

"Konspirasjonsteorien" var noe jeg kastet inn i debatten mer som en spøk, jeg har ingen holdepunkter for at noe slikt finnes!!

Men det som virkelig finnes, er "snakket "blant enkelte fiskere, da først og fremst de som stort sett er imot alt som heter regler, og som helst skulle sett at man kunne ta med seg "rått og røti"! Disse folka har lagt sammen 2 og 2 og fått minst 4! De har sett hvilken retning det går (altså den retningen DE tror at det går) og tror da at den utviklingen vil fortsette. "For noen år siden kunne vi ta med oss 5 fisk, så 3, så blir vi som ikke fisker med flue, skviset ut av den øverste strekningen, og nå er det kun en villørret/harr vi kan ta med!! Og de skal atpå til være under 40 cm.! Hvor skal dette ende? Dem kommer vel til å stenge elva for oss som ikke fisker med fluestang!!?"

Dette er omtrent ordrett hva som er blitt sagt! Og fra det å snakke om det,til å prøve og finne en "syndebukk" er veien veldig kort! Det er på vegne av disse

jeg har lurt på om det er noen som "jobber i kulissene" for en regelendring i retning av det disse "pessimistene "drømmer om i sine værste mareritt!!

Det jeg har villet med mine innlegg, er å rette søkelyset på en "tenkt " utvikling.Personlig har jeg ingen tro på at det går i den retning, men man kan heller ikke være skråsikker!

Og det er jo som Terje skriver, man bør nok fokusere på helt andre og langt alvorligere ting, men for debattens skyld, la oss nå si at disse fiskerne får rett i sine antakelser, at det f.ex. blir en ren fluefiskeelv en gang i framtida;Hva synes vi fluefiskere om det ? Er det en ønsket utvikling?

Det er selve DEBATTEN jeg er ute etter, ikke å sette i gang spekulasjoner for å dra fram noen syndebukker(som sansynligvis ikke finnes!!)

Jeg vet at noen av dere har vært inne på dette i tidligere innlegg, og stort sett sagt det dere mener, men debatten har gått i flere retninger, og jeg ville i utgangspunktet kun fokusere på hva morgendagen vil bringe av ev. overraskelser, og "forumistenes" synspunkter rundt dette.

 

Lars G.

 

 

Du kan slappe helt av Lars Gunnar. Jeg har aldri misforstått deg. Vet veldig godt hva du står for. ;D ;D Skjønte til og med "ironien" i innleggene dine. :) :)

Fra mitt ståsted handla det bare om å få frem at hovedpoenget er å ha fokus på elva og det var ikke ment som en kritikk mot deg og dine innlegg.

Har ingen problemer med å se at det er helt andre personer som står for "konspirasjonsteorier" i denna tråden, noe de selv har tydelig fremsatt uten å kunne dokumentere eller villet dokumentere filla rundt dette.

 

En debatt rundt fluesoner og annet er bare sundt og noe vi absolutt bør kunne diskutere. Det er en debatt vi bør kunne føre og som er rellevant da innføring av fluesoner er noe som gjøres i norske elver og vassdrag.

Det samme gjelder debatten om kortpriser. En debatt som burde føres åpent og med mangfold.

Det er noe helt annet enn å diskutere om grunneiere har planer om ditt og datt, som noen har prøvd seg på her inne. Da blir det kun spekulasjon og ett svært dårlig utgangspunkt for en fruktbar diskusjon.

Med andre ord så er det konteksten en diskusjon springer ut av som gir rom for den gode eller dårlige debatten etter mitt syn.

 

Stå på Lars Gunnar ;D ;D

 

Terje!

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så da er jeg visst negativiteten sjøl! Det jeg forsøker å si, selv om det blir vendt på og oppnådd enighet i de eniges rekker, er at jeg mener Rena ikke trenger så strenge regeler som iår. Det blir litt dumt når man på den ene siden sier "man må slippe ut all fisk man får for å bedre bestanden" mens man på den andre siden sier "det er landets aller beste fiskeelv" :o. Er det rart man blir oppgitt? Nå har jeg kommet med flere forslag, men tror neimmen ikke jeg har fåt svar på annet enn en (den var fra Terje);

- reduser antall solgte kort

- spør de som tilbringer flest døgn i elva om de vil bistå fiskeoppsynet med jobben sin, mens de selv fisker

- totalfred elva i et par sesonger

 

Hvorfor er noen av verdens beste fsikesteder fortsatt såpass bra? Det er ikke bare pga F&S (fang og slipp). Det har også blitt lagt en ramme rundt det hele som gjør vassdraget eksklusivt. Pisene deretter. Dette tror jeg kommer til å skje i Rena innen 5 år. Med god hjelp og full støtte fra politikerne.

 

Admin, greit at regelene omfatter alle. Eller rettere sagt; påvirker alle. Men jeg mener at det er en stor gruppe sportsfiskere som føler at de blir mer eller mindre utestengt fra elva. Ja, jeg vet at det er samme baglimit osv for alle, men det er mange som mener at dette gjør at det ikke er bryet verdt til å kjøre til "verdens navle"  :rolleyes: når de ellers kan fike friere andre steder. Ja, for noen er det viktigste å fange flest fisk. Nå sa jeg ikke størst, men flest. Dette er folk jeg ellers snakker med på jobb og på fri, og etter å ha forklart baglimit og maxmål så bare ler de og sier at de iallefall ikke gidder å støtte opp om et sånt finmannsfiske. Heldigvis bor vi i et langstrakt land, og muligheten til å finne ei lita, stille elv er absolutt tilstede.

 

Btw, bare kall meg fiskemorderen heretter.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Så da er jeg visst negativiteten sjøl! Det jeg forsøker å si, selv om det blir vendt på og oppnådd enighet i de eniges rekker, er at jeg mener Rena ikke trenger så strenge regeler som iår. Det blir litt dumt når man på den ene siden sier "man må slippe ut all fisk man får for å bedre bestanden" mens man på den andre siden sier "det er landets aller beste fiskeelv" :o. Er det rart man blir oppgitt? Nå har jeg kommet med flere forslag, men tror neimmen ikke jeg har fåt svar på annet enn en (den var fra Terje);

- reduser antall solgte kort

- spør de som tilbringer flest døgn i elva om de vil bistå fiskeoppsynet med jobben sin, mens de selv fisker

- totalfred elva i et par sesonger

 

Hvorfor er noen av verdens beste fsikesteder fortsatt såpass bra? Det er ikke bare pga F&S (fang og slipp). Det har også blitt lagt en ramme rundt det hele som gjør vassdraget eksklusivt. Pisene deretter. Dette tror jeg kommer til å skje i Rena innen 5 år. Med god hjelp og full støtte fra politikerne.

 

Admin, greit at regelene omfatter alle. Eller rettere sagt; påvirker alle. Men jeg mener at det er en stor gruppe sportsfiskere som føler at de blir mer eller mindre utestengt fra elva. Ja, jeg vet at det er samme baglimit osv for alle, men det er mange som mener at dette gjør at det ikke er bryet verdt til å kjøre til "verdens navle"  :rolleyes: når de ellers kan fike friere andre steder. Ja, for noen er det viktigste å fange flest fisk. Nå sa jeg ikke størst, men flest. Dette er folk jeg ellers snakker med på jobb og på fri, og etter å ha forklart baglimit og maxmål så bare ler de og sier at de iallefall ikke gidder å støtte opp om et sånt finmannsfiske. Heldigvis bor vi i et langstrakt land, og muligheten til å finne ei lita, stille elv er absolutt tilstede.

 

Btw, bare kall meg fiskemorderen heretter.

 

 

 

Bare til opplysning, Åddvard.

Det er ingen her som sier at "vi må slippe ut all fisk vi får for å bedre bestanden". Skjønner ikke helt hva du baserer dette på.

Reglene sier to fisk pr dag, en ørret og en harr. Det burde gå ann å innse at det er mer enn nok i denne elva basert på de fakta som er lagt frem. Du kan da siden du ikke tar harr, ta med deg en ørret rundt ca 8 hekto hver dag hvis du klarer å lure`n :) Skulle bli ett par kilo fisk det på noen dager hvis du lykkes. Det er altså ikke nok......hmmmm.....nei vel.......

Det er heller ingen som i løpet av denne debatten har tatt til ordet for at Renaelva skal være en ren c&r elv, bortsett fra dere motstandere som fremstiller

det gang på gang som om det er det vi ønsker. Tull og tøys, ingen av oss har sagt det!!!!!!!!!!

 

Kommer forøvrig aldri til å kalle deg fiskemorder, ta gjerne med deg så mye fisk du bare ønsker fra de elver og vann hvor det er mulig.................. :)

 

Kan forøvrig fortelle deg at på New Zealand som regnes som ett ørreteldorado, så er selve fisket svært billig slik jeg har forstått det. Hvor mye det koster å fiske der kan sikkert tmags eller noen andre si mer om. Det samme gjelder Montana, Argentina, Chile m.fl. Så det er direkte feil å si at noen av verdens beste ørretelver er direkte eksklusive med tanke på pris. Det finnes elver hvor det er svært dyrt å fiske også bevares, men det blir feil å fremstille det som om det er slik overalt.

Derimot så er de svært eksklusive for fiskeren, fordi man i motsetning til den ekstremt gammeldagse holdningen vi har her i Norge, har klart å bygge opp elver hvor vi som fiskere kan få oppleve å fiske på svært stor ørret.

Hvordan tror du situasjonen hadde vært i NZ, Argentina, Chile, Montana osv hvis man ikke hadde hatt innført de strenge reglene de har i disse landene og holdt på slik som vi har gjort i Norge frem til nå. Goodbye til storørretstammer er svaret!!!!!!!! I mange av disse landene har de skjønt hvor viktig fisketurisme er og hvor mye kjærkomne kroner disse genererer til ei lita grend, landsbygd, by etc. Mulig de til og med har skjønt at de ikke trenger å skru kortpriser i været fordi de rett og slett tjener nok penger på hva fisketuristen legger igjen på andre ting..............

 

 

Terje!

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Glemte å nevne i forrige innlegg... og siden mange ørreteldoradoer blir nevnt kan det også nevnes at det er guideplikt :-[. Man kan altså ikke vandre sin egen sti på ørretjakt. Man leier inn eksperter for å vise en hvor fisken står og va den tar. Dette er ingen billig tjeneste. Det er heller ikke lodgene som eier store elvestrekninger, alltid de beste, og som tar seg en meget pen fortjeneste for å la deg få lov til å fiske i elva deres. Er guideplikt et scenario de kommende år i Rena?

 

En ørret på 8 hekto i elva er ikke en ørret på 8 hekto i panna Terje. Den er kanskje 450g - slaktevekt. Altså trenger man 2-3 når man har stormiddag med enten familie eller venner. Det er kang fra hver gang man klarer å lure en slik fisk heller, så for de av oss som ikke bor ved elvebredden (de som ikke har lærerferie eller er arbeidsledige) er det bortimot et hån at vi må forandre vårt fiske for å kunne fortsatt holde på lovlig i dette vassdraget.

 

For all del fang og slipp ut igjen så mye fisk dere bare orker, og fortell gjerne andre dere treffer langs elvebreddene om hvorfor dere gjør det. Tipper dere får flere tilhengere. Men IKKE forandre regelene til de grader at det skapes splid mellom fiskere. At man bare kan ta 1 ørret og 1 harr gjør at for veldig mange ikke er bryet verdt å kjøre mange mil for å dra til landets beste elv (dette begrepet blir nevnt flere plasser på dette forum og andre). Det er kanskje også en forskjell i å drive fang og slipp med sluk/spinner/mark enn med flue? Nå tenker jeg på treblekroker vs fluekroker. Og dermed har man ekskludert en stor del fiskere. At man heller burde fokusert på måtehold blant fiskere er en annen ting. Enkelte vil alltid ta fryseren full, de fleste tar med seg det de trenger, og noen slipper ut igjen alt. Syns ikke det er så ille jeg da. Hadde man kunnet ta med seg 3 hjem, uansett kombinasjon av arter, til og med med maksmål på 40cm, så tror jeg at folk som meg selv ikke hadde kjefta og klaga så mye.

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...