Gå til innhold

F. Mortensen

Members
  • Innlegg

    61
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

    Aldri

Alt skrevet av F. Mortensen

  1. Takker . 2,3 var den, ble tatt på svært grunt sted hvor vanntempen på det tidspunkt var ca 10 grader. Bare noen hundre meter utover, dypere farvann var tempen 6,5. Tok 5 horngjel samme dag, de første for året det også, virket som de var på plass ca samtidig, selv om det skal være mulig å få havabbor på dette stedet enda tidligere, 15. januar ble det tatt en for noen år siden!
  2. Skulle lagt inn dette før, men bedre sent enn aldri. 30.april var datoen for årets første havabbor, et herlig hogg på langgrunt vann, bassen hadde ikke andre alternativ enn å gå. Fin kamp og plog etter flua på det grunne vannet før den tok den svarte W.Buggeren gjorde dette til en jeg vil huske. [attachimg=1]
  3. Apropos tøft! Og kanskje litt sprø.... http://www.youtube.com/watch?v=YSsE65z5W0o&feature=related
  4. Hvordan man skal definere en slik fisk kan vel diskuteres. I mine øyne er en aure som blir tatt i sjøen en sjøaure, slike fisker er vanlige i mange av vestlandsfjordene. Det er aure som på grunn av det brakke vannet ikke har behov for å smoltifisere, den trenger ikke omstillingen for å takle saltvannet. Dermed får den ikke det karakteristiske sjøaureutseendet som blankfisk, likevel må vel aure som lever i sjøen karakteriseres som sjøaure, må den ikke?
  5. Huffda Sjur! Tre haletråder på Baetis....skuffa nå
  6. Eller for å si det som karmøybuen i Vikedal, "Hvis den sjøauren hadde vært ei svidda, så hadde an f...meg vært ein laks!" 99,8% sikker på sjøaure.
  7. Det som er er et STORT paradoks i dette er at for Vestlandet sin del er det fullt lovlig å fiske med garn etter oppdrettsfisk fra oktober til slutten av mars. Jeg vet at rapporteringen her dreier seg om i beste fall promille oppfisket o-fisk i forhold til total mengde rømt fisk i sjøen. Så kan man spørre seg hvilken skade de samme garna gjør på villfisk! Jeg vil tro at stangfisket har en minimal innvirkning, unntaket er områder i nærheten av elvemunninger til viktige vassdrag. Kanskje man burde vurdere større fredningssoner utenfor viktige sjøaure-laksevassdrag i disse lusetider. Jeg føler at nok en gang innfører man tiltak fra feil ende, der de knapt innvirker på de reelle truslene. Misforstå meg rett, vi bør også ta ansvar...men det bør være lov å forvente mindre drastiske virkemidler som samtidig har større effekt.
  8. Utrolig vakkert, fra en lokal artist.
  9. F. Mortensen

    River Dee

    Kelt er utvandrende laks som har gytt, på godt norsk en støing.
  10. F. Mortensen

    River Dee

    Vi hadde vel en enda bedre isskyver på det andre strekket vi disponerte . 3 av 4 springere på laget ble tatt på 1"-1,5" plasttuber(6-8 cm). Den siste på en liten coppertube (flua ca 5 cm). Jeg gikk også motsatt vei av anbefalt, John ville brukt små fluer, men pga vanntempen og faktum at elva var svært liten gjorde at jeg satte på plasttube som ikke synker så mye og likvel har finere bevegelse i svak strøm. Prøvde med krokfluer først, de gikk i bånn med flyt/int! Calm Pool var stedet som ga meg springeren.
  11. F. Mortensen

    River Dee

    Kom hjem fra River Dee igår. Vi hadde en flott tur, hadde 2 strekk fra onsdag t.o.m. lørdag. Onsdag og torsdag ble korte økter. Temperaturer ned mot 15 kalde på natten gjorde sitt. Grue, grue, grue! Fikk likevel fisket noen timer fra ca 3-4 tiden på ettermiddagen til det ble mørkt. pga av kulden var imidlertid elva svært liten. Fredag og lørdag ble det mildere, jaggu godt å kjenne plussgrader igjen . Snøen langs bredden begynte å smelte litt, så elva steg sakte noe, vanntempen lå i starten på uka på 0,8 grader, på lørdagen steg den til 1,2. Ghillien måtte ut å knuse is, skyve ut isen som lå langs land hver dag. På tross av forholdene en del action, fikk selv en springer(på samme strekk som deg ) og 8 kelt i løpet av de 4 dagene. Mistet i tillegg to springere. De andre i laget fikk noen kelt, men det artigste....en av deltakerne fikk sin første fluelaks på torsdagen, siden tok han en ny hver dag! Han endte på 3 springere på vanskelige forhold i løpet av 4 dager, ikke verst! Strekkene vi fisket lå i Middle Dee. Isen er enda større problem i de øvre delene nå.
  12. Vangen 603 8 3/4", mener den var i klasse 7. Når jeg er i rette humøret hender det jeg drar den frem bare for sammenligningens skyld, går jo faktisk an å kaste med den også, men en drøm er det ikke akkurat.
  13. Hei Jarle! Å stenge elven er jeg imot, synes kanskje noe forhastet, når det er sagt er det ingen tvil om at beskatningen bør minimeres. Dersom man har tenkt å totalfrede sjøauren sier det seg selv at vanskelig lar seg kombinere med fiske med makk. Dersom man har strenge nok kvoter synes jeg man bør la det bli med det i første omgang, så føler ikke sluk og makkafiskerne seg helt ute. Det jeg er redd for med tanke på å frede elva totalt er at på sikt vil det bli stadig færre som står fram for å ta vare på villfisken, engasjementet lokalt vil gradvis forsvinne, grunneierinteressene vil også gradvis falle fra. På den annen side vil man jo sørge for at det er nok gytefisk, strenge kvoter bør derfor være på sin plass. En dagskvote på 1 fisk, sesongkvote på 3-4 fisker bør være nok til å spare nok fisk til gytingen, og totalfreding av sjøauren selvfølgelig. Elveeigarlaget kan f.eks i tillegg komme med en oppfordring til alle fiskere om å sette ut all hunnlaks. Angående telling hver 14 dag er jo det fornuftig men kanskje det er for ressurskrevende, kanskje en gang innen 10. juli ville være fornuftig, midt i den normale hovedoppgangen. Forstår uansett at grunneierene kan få en utfordring mtp hvordan organisere et evt salg av fiske.......
  14. Varmekjær fisk ja, men på våren fra mars av og utover kommer de ofte inn på grunt vann og kan rett og slett sole seg, særlig inntil store steinblokker osv som blir oppvarmet av sola. Har som oftest sett de største i mars/april/mai. Oppdager de ofte under fiske etter sjøaure på denne tiden, det er bare å ha øynene og brillene med seg.
  15. Hei! Ikke prøv deg Tanglopper, så ryker nok rekorden min, på synk. Den på 1,595 så jeg først. To stk bergylter hvor den "lille" tok, tangloppa var godt fortynget. Bergylta begynte å stige mot loppa rett etter at den hørte ploppet i vannet. Den andre var nok bortimot det dobbelte i vekt. Burde ikke være noe hokuspokus å pynte på den rekorden.
  16. Dessverre en katastrofe som resten av elvene i dette området. Vikedalselva er foreslått totalfredet for fiske de neste 4 årene av FM! Det finnes omtrent ikke verken laks eller sjøaure igjen i vassdraget. Lakselusa må nok ta det meste av skylda, i tillegg til for høyt fangstpress i vassdraget. Under tellingen mtp. gytebestandsmål i høst fant de kun 92 laks av type vill! Med sjøauren står det enda verre til, fra en fangst på drøye 2 tonn årlig ble sjøauren fredet for 2 år siden, i år fant de omtrent ikke gytefisk av sjøaure! Den tiden du var der sist var vel da luseproblemet for alvor ble et betydelig problem, spørs om ikke all smolten du var prematur sjøaure som ble presset tilbake til ferskvann pga avlusing som følge av høye lusepåslag...... Hatt noen turer i Ryfylke i høst med hvor luspåslag pr. sjøaure stort sett varierer fra ca 15 til 150 lus pr fisk!! Da er det snakk om fisker på 0,4 til 0,7 kg for det meste!
  17. Fisk er også forskjellige som oss, noen er sofagriser og noen er maratonløpere . Har selv sett backing på brunaure både i stille vann og elv, men som regel opplever jeg dette i store vassdrag med tung strøm. Det opptrer likevel ikke veldig ofte, imidlertid skjer det noen ganger på fjellet, da som regel når fisken har tatt turen på grunt vann og setter avgårde mot dypere, tryggere vann langt ute. På sjøaure er imidlertid situasjonen en annen. Der hender det noe oftere at backingen forsvinner ut stangringene, dette som oftest på større eksemplarer som jeg vil tro er typiske sildespisere. Sjøaure som jakter på sild i frie vannmasser(har nylig jaktet sild) mistenker jeg har lettere for å bruke kreftene sine på å stikke vekk og ut i større grad enn den typiske sjøauren som lever det meste av sitt liv mellom tang/tareklyser og på grunt vann. Det er jo der den oppholder seg det meste av tiden, på samme måte som en stor sildespiser følger sildestimene eller hva det skulle være. Laks er jo en mester å utnytte fordelene med tung strøm, så der kommer backingen til syne hver sesong . Tror ikke jeg er spesielt snill med fisken, men hvor ofte treffer man på et menneske som er maratonløper
  18. Flott film! Så den for andre gang igår, det som slo meg da var at filmen ikke befattet myggfiske! Mitt fiske på fjellet innbefatter ca 50% myggfiske, til tross for tilhold på forblåste vestlandsfjell Har vi mer i vente?
  19. Oisann, kjente trakter ja Her var det jo både fra høyt og lavt. Fikk rette feelingen nå, får håpe vinteren gir seg tidlig
  20. Spiser ikke oppdrettslaks, kjøper ikke oppdrettslaks, gir den vekk om jeg tilfeldigvis skulle fiske en, det være seg på kysten eller i elva. Dessverre må jeg nesten si, så kakker jeg et par røykelaks og noen middagsfisker hver sesong av type vill, de fleste slipper likevel med skrekken. På Vestlandet hvor vi ser lakselusproblemene på nært hold, skadene de påfører villfisken,rømmingene(som aldri blir meldt fra) jeg vil aldri i verden støtte denne næringen med en eneste krone .
  21. Dette er jo tross alt oppgitt som middelvind, 5-6 m/s betyr ofte( i alle fall i mine trakter) at det kan være kuling i vindkastene, noe det forøvrig har vært svært mye av denne måneden
  22. Disse må til http://www.youtube.com/watch?v=uaHDCXWc-9U&feature=related
×
×
  • Opprett ny...