Gå til innhold

Kortlinefiske


Stig Vivelid-Nilssen

Anbefalte innlegg

Flott og lese at du ofrer livet ditt for det som er verdt og leve for B.R ;D Viss dette er same elva som det var bilder av sist, så har den blitt betraktligt større ja :o Men viss ein skal sjå det positive i det, så nærmer det seg ihvertfall deilige tider :D

JonnyS...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal ikke stille kjedelige detaljspørsmål ang fisket "før/etter", vil heller bare si; deilig å lese at du gjennom hardt arbeid blir belønnet med fine fisk.

Selv om rekreasjonsfaktoren i slike harde strømmer har sine begrensninger :)

Det er gøy at du holder fokus på det som virkelig betyr noe i livet :) :)

Har selv ikke kortlinefisket på lang stund, men fikk rapport forleden om oppsiktsvekkende fangster, og at vedkommende koste seg glugg ihjel :)

Gleder meg likevel til første tur med Staff of Merlin, da skal jeg fiske på delvis ny manèr, etter våre gode franskmenns råd :) :)

Det blir spennende, og høyst sannsynlig givende under rette forhold

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har du innledet badesesongen allerede Bent? Var ikke det litt tidlig da  ;D ;D. Flott med østlige rapporter igjen  :) :)

Må skjerpe meg, bidrar lite selv om dagen. Skal få lagt ut litt om en veldig artig nymfetur jeg hadde i påsken. Det var ett av mønstrene dine jeg brukte Bent. Startet med den og sluttet med den. Var ikke vits i å prøve noe annet  ;) ;)

:) :)

bjorni

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har du innledet badesesongen allerede Bent? Var ikke det litt tidlig da  ;D ;D. Flott med østlige rapporter igjen  :) :)

Må skjerpe meg, bidrar lite selv om dagen. Skal få lagt ut litt om en veldig artig nymfetur jeg hadde i påsken. Det var ett av mønstrene dine jeg brukte Bent. Startet med den og sluttet med den. Var ikke vits i å prøve noe annet  ;) ;)

:) :)

bjorni

Vi gleder oss :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja Bjorni nå har jeg tatt vår badet he he

Forövrig inget som jeg rekomenderer for det var kaldt :P

Men hva gjör man ikke når man har sjukdommen (må fiske nå med engang) som er ubotlig  ;D ;D

Så kult at fiskene dine liker nymfa mi ;) og en rapport ser vi fram i mot  :D

Håper også at Stig kommer seg ut etter litt "fransk" fiske for han er rå på det 8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fikk for alvor smaken på kortlinefisket i fjor. Det er noe med denne fiskeformen som virkelig facinerer meg. Teknikken i seg selv er relativt enkel. Lang fortom, nappindikator, tynn mono + 1 til 3 nymfer. Ytterste flue er gjerne fortynget som utgjør kastevekten. Det er en fordel med lang, lett og ikke altfor stiv stang. Du vipper fluene ut i strømmen og følger nøye med på hva som skjer.

Enkelt ja, men likevel krevende å beherske, noe jeg ikke gjør ennå. Dette er jo teknikken for øyeblikkene det ikke vaker. Det gjør at du må oppsøke fisken og prøve å finne ut hvor den står. Det gjør at du er tvunget til å lese strømmene og elva på en helt annen måte enn når fisken viser deg hvor den står. Det er som forskjellen på å jakte sittende på post og jakte smygende i terrenget. Begge deler er spennende på hver sin måte.

I påsken fisket jeg i elva\bekken som renner ned fra Gautefallheia mot Drangedal. Tidligere kunne en få noe fisk av brukbar størrelse her, men de siste årene har fisken blitt mindre og mindre ettersom de har blitt flere og flere. Fra å være dominert av kanadisk bekkerøye, som tålte surheten, er bekken nå "tatt tilbake" av brunørreten ettersom pH'en er blitt bedre.

Jeg fisker ikke her for å få trofe fisk, da ville jeg blitt skuffet. Jeg er ikke spesielt glad i å dra opp masse småfisk heller, i alle fall ikke på tørrt. Men, for å lære seg nymfeteknikk er slike småbekker\elver konge.

Å fiske med 3 fluer har jeg funnet ut kan være slitsomt pga av at det fort blir mye hekt og vas. Derfor fisker jeg ofte bare med to. En tung nymfe ytterst og en lettere som opphenger. Nå, tidlig på året synes jeg døgnfluenymfer ofte fungerer bra, så jeg startet med to gullskaller. Stig sier at en skal være litt forsiktig med gullskaller i sterk sol, men mye av elva lå i skygge så jeg tenkte jeg fikk prøve.

Det ble til at jeg fisket med det første paret hele dagen. Begge fungerte bra. Den ene etter mønster fra Bent, den andre en spesialare fra Stig. Konkurransegutter begge to, og det er vel få som kan mer enn dem om dette fisket i Norge. Jeg gikk fort ut av tellingen og antallet var jo ikke så viktig.

Jeg så ikke et vak i de strømmende partiene av elva hele dagen. Likevel fikk jeg totalt en 30-40 fisker, noe bekkerøye, men mest ørret. Den største var vel ca 200g. Jeg burde vel egentlig kakket alle sammen, men de ble satt tilbake. Kansje ubevisst, for å glede andre kortfiskere..

For noen vil en fisketur som dette være en bomtur. Bare en haug med småfisk og ingen tatt på tørrt...madness.

Jeg opplevde å glemme alle bekymringer en 50 åring kan ha i hodet sitt. Spennende å se hvordan elva ser ut rundt neste sving. Hvordan går strømmen, hvor er standplasser og gjemmeplasser. Prikke inn nymfene og følge indikatoren.

Fast fisk, men skjønner fredeles kke helt hvordan jeg oppdaget nappet....

Hmmm, Stig og Bent har jo en slags 7'de sans, det har jeg sett. For ikke å snakke om Erik Eikre og Erlend Vivelid når de er i gang. Følg med på dem i en konkurranse!

Det er langt dit, og tro meg, det er jeg skikkelig glad for  :D :D

:) :)

bjorni

post-1017-13949887395159_thumb.jpg

post-1017-13949887395771_thumb.jpg

post-1017-13949887396371_thumb.jpg

post-1017-13949887397011_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Herlig bjorni. :)

Ser ut til å være verdens flotteste klasserom,typisk liten østlandselv,som egner seg godt til læring.

Forstår veldig godt The Stig's lille skepsis til gullskaller,for det har jeg hatt blandet erfaring med selv.

Men nappinstinktet øker med økt utøvelse.Nå vet ikke jeg hva tempen i elva var,men da vi begynte her i mars engang var det neppe mer enn 2 grader i vannet,og da kan det være kinkig når fisken bare "holder" nymfa,så det blir endel tilslag på mistanke. ;D

Ellers er jeg som deg:Glad for at jeg har et stykke vei å gå,den veien gleder jeg meg til! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vakkert Bjorni, vakkert...og det var da voldsomt til flotte ord...oss som du nevner har uendelig mye å lære også, det er det artige, tro du meg :)

Aldri like forhold vet du ;)

Forøvrig var det den elvestumpen du viser frem her vi skulle hatt kurset i for snart to år siden.

Et kurs jeg husker så uendelig godt..av flere grunner. Skulle vi kunne gjort det om att, alle mann.

Spesielt en godgutt som gledet meg masse :)

Fortsett å ha det trivelig i skauen Bjorni, synd vi ikke bor nærmere hverandre.

Stig

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nydelig Bjorni :)

Jeg unner deg og missunner deg denne elv, for pocket fiske synes jeg er drit göy og ikke minst spennende :) :)

Veldig morro å höre om din måte å fiske denne elven på 8) og med de fangstene som du fikk der, er det uannsett vanskelig å holde fokus og väre på alerten hele tiden.

Med andre ord veldig bra fiska!

Utrolig bra du prater om oss da, man takker og bukker men er ikke mer enn dödlig jeg heller vet du he he

Skulle glede meg stort å läre deg all min lille erfaring om denne form for fiske :) men med den farten du har så blir det nok ikke så mye  :D

Har som Stig sier ikke på langt när utlärt og gleder meg stort hver gang jeg er ute og lärer noe nytt.

Vi sees i Bö i sommer :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du beskriver det på akkrat samme måte som jeg har erfart ( bortsett fra at du er litt mer erfaren ), og du beskriver det vakkert her, bjorni! Jeg merker at jeg gleder meg til det ikke vaker (nesten), slik at jeg kan prøve dette fisket i en større grad iløpet av 2011-sesongen!

Dette tror jeg blir skikkelig bra!

Samtidig vil jeg takke Willy og Jonny, som hver for seg hsr inspirert meg til å begynne med dette!

Spesielt til Willy for å ha tatt meg med ut, gitt meg gode plasser og gode råd, og latt meg fiske over godkulpen først, slik at jeg har lært. For ikke å glemme alle som bidrar til denne tråden, i særlig grad Stig. Det setter amatører som meg stor pris på, som kan klikke inn her og lese og spørre når vi lurer på noe! Tusen takk!

Som dere sier, veien opp er lang. Men her er det jo veien som er målet, og da kan den egentlig være så lang den bare vil!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Takk Willy :)

Nå kan min midlertidige tilbakelente tørrfluenyting fort få seg et avbrekk ;D

Dette er gutter fra det Italienske laget....Allessandro møtte jeg første gang i 2003, på vei til prøvefiske satt han å forberedte seg på den 1,5 timer lange bussturen, husker jeg var rimelig nysgjerrig på hva fyren holdt på med den gang siden det var min første opplevelse.

Gutta sin dvd er nok meget artig for oss som liker dette gøyale fisket  :)

Mulig min neste tur til Ekso ikke blir i "Henrys Fork" partiene likevel :-X;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Visst er det morsomt !

Har lenge hatt en drøm om å utøve "kunsten" på Geilo,helst etter at elva har vært stor og gått ned igjen.

Da slipper fisken seg over kantene på stor elv og blir stående i kulpene når elva synker,ofte ganske fin fisk,og kiloen er ikke uvanlig å passere.Disse står ofte fint intil elvebredden,som på mange steder godt kan bety at den står på greit dyp.

Der er jeg sikker på at dette kunne bli svært morsomt.Nå er visst elva stor,men informanten min har dratt på ferie annetsteds i landet. :'(

Så,hvis noen skulle kunne fortelle meg om vannstanden igjen skulle finne på å falle,så er jeg takknemmelig for info. ;)

Når det gjelder gutta på filmsnutten,imponerer det meg både hvor stritt det er der de fisker(enkelte steder),hvor presise kastene deres er og ikke minst,den fine fisken som må være en rå opplevelse på så kort hold.

Og,The Stig,alle kan jo bli inspirert av sånne snutter,der man faktisk aner at gutta har skikkelig peiling.

Gleder meg til neste gang jeg monterer Stealth'en!  ;)

PS: Sånn fisk kan jo finne på å overaske i Ekso også nå,kanskje mer enn noen gang. ;)

Lurer fremdeles fælt på hvor stor den var som tok tsjekkeren min i strykene der ifjor. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Hadde en artig opplevelse idag.

Det regnet mye inatt,og siden jeg ikke hadde fått prøvd meg siden operasjonen,tenkte jeg at nå er sikkert "kortlinebekken" passe stor.

Det var den ikke,der må det ha vært tørt lenge,for det var ikke mye vann,og elva var grodd,godt grodd.

Vel monterte en rigg med 2 fluer,en mikronymfe som endeflue og en svart med gullribb som opphenger en halvmeter over.

Til og begynne skremte jeg bare fisk,det fløy småøretter i hytt og pine. ;D

Etterhvert gikk det litt bedre,og endel ble med på land,selv om jeg stadig måtte renske fluene for grønske.

Fisken sto helt klart i det mest brutte vannet og jeg fikk fisk nesten helt øverst der strykene begynte.

Og i de litt dypere partiene der det rant litt roligere,og der tok fisken både fridriv og med vibber. ;)

Etter å ha vadet meg ferdig i de stille partiene,bestemte jeg meg for å sjekke litt oppover,selvom trua ikke var allverden,hadde nok fisket av de beste strekningene så langt.

Litt ovenfor er det en litt større og dypere høl(der jeg filmet i våres),med greiner som dekker nesten hele elva.Har "ryddet" litt sånn at det skal gå an å vippe nymfene ut der,for her står ofte noen av bekkens fineste fisk.Med det samme jeg titter ovenfor trærne,ser jeg ganske mye bevegelser,og fisken er stor!

Kan tenke meg 5-6 stykker av skikkelig kaliber,særlig til denne lille åa å være.

Setter meg ned,litt bakpå,og sjenker en kopp kaffe,tre av fisken står rett utenfor meg,og alle er minst like store som den største jeg så her i våres. Dvs. over 40 cm.

De er urolig,usikre og skvetne,hvis et blad lander på vannet skjærer de litt ut før de vender tilbake,foran meg. :)

Så forandrer alt seg,ovenfra kommer en enda større fisk glidene,og sprer de andre litt,er kanskje sjefen dette,eller bor det en enda større en inne under grentaket ? :D

Det kommer ikke flere,jeg roter fram kameraet,det er veldig dårlig lys,men med 5000 ISO får jeg nok til noen bilder,prøver å fokusere manuellt,og treffer ganske bra.

Og jeg er ikke lite imponert,denne fisken må være 50 cm + -

Bildene blir ikke maks,det er litt i mørkeste laget(kaskje derfor de står der),og siden jeg har kun 40 mm brennvidde til disp,må det beskjæres litt.

Midt i bildet,akkurat der speilbildet av greina er,er også halen,det står en litt mindre fisk skrått oppe til høyre,nesten umulig å se,og en under alle algeveskstene ved tuppen av greina,men den er skjult av refleksene.

6101040034_56646d86a6_b.jpg

Husk å scroll. ;)

Jeg fisket ikke på disse.Dvs. jeg kastet mikronymfene ut der de sto og selv det små greiene skremte dem,og jeg ville ikke uroe mer,bare nyte synet.

;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...