Gå til innhold

Nea ?


aron

Anbefalte innlegg

Er en ting jeg har gått og tenkt en del på siden forige sommer, var på norges turne med bobil og fiske stang forige sommer og var da innom nea og fisket fra græslidammen og oppover har. Hørst nå før denne sesong blitt hektet på flue fiske så denne gang hadde vi med el motor og dorget fra demningen og så langt oppover vi kom. Så til saken etter hvert som vi fisket begynte vi legge merke til snåle steiner på bunnen av elven etter og ha lurt noen ganger stoppet vi og så at det var død ørret som lå på bunnen og det var ikke bare en telte sikkert 10-15 fisk bare på noen timer fra 150 gram til over 1,5 kilo,snakket med de på campen vi lå på og de hadde ikke hørt om det før men de bannet c&r og mente det måtte være grunnen .Dette var i slutten av august har aldri sett død fisk ligge slik på bunnen før og lurer ennå på hvorfor/eller hva dette er noen som vet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eit godt spørsmål?? Meldte de ikkje i frå til fiskeoppsynet der oppe ??? Når me var der oppe i fjor, så snakka dei om at dei ville begynne med " Baglimit" i dette området som du snakker om, pga for stort fiskepress og alt for lite C&R, så tviler på at dette er årsken, men ein veit aldri :-\

Men uansett så bør alltid fiskeoppsynet i området få beskjed om sånne oppdagelser i tilfelle andre grunner som gift utslepp... 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opplevde noe lignende her i et vann i Bergen.. Snakket da med de som var ansvarlig for utsetting av fisk og han mente det kunne ha med å gjøre at fisken hadde blitt strøket for melk/rogn i forkant og at de kunne ha vært for hardhendt..

Kanskje det samme som du nevner?

Bare en tanke...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har selv funnet flere dauinger som skyldes C&R-fiske, så det kan vel være det, men det høye antallet gjør at jeg synes det virker usannsynlig. Men det er lett å glemme at selv om fisken svømmer tilsynelatende frisk og rask avsted, er det ikke 100% sikkert at den overlever. 

Sykdom? Lokal forurensning? Har egentlig ingen gode teorier.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Forskere mener at den stress fisken utsettes for under fangsten, fører til lavere immunforsvar til gjenutsatt fisk. Fisken er da i ettertid mere utsatt for sykdommer som fører til død.

Under fangsten/kjøringen kan fisk produsere mere melkesyre enn den klarer å kvitte seg med. Fisk er generellt dårlig til å kvitte seg med melkesyre. Skjer dette dør fisken.

Fisk som tilsynelatende ser ok ut i det den gjenutsettes, kan da senere dø pga kjøringen.

Stein

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette høres ut som typisk dødelighet forårsaket av kraftverksdrift. Kjenner ikke helt lokaliteten dere fisket på, men både fisk som har gått gjennom turbinen ovenfor og dødd av skader der, eller dødelighet knyttet til gassovermetning ved kraftverksutløp (s.k. "dykkersyke" på fisk) er mer sannsynlige årsaker til en slik observasjon. Men dette forutsetter selvsagt at den døde fisken ble funnet ikke alt for langt vekk fra et kraftverksutløp. Men Neavassdraget er jo et trappetrinn av kraftverk og utslippet fra Tya kraftverk (vann fra inntaksmagasinet Sellisjøen) er vel ikke så langt oppstrøms Gresslidammen..?

Høres helt merkelig ut om dette skyldes C&R. Melkesyre danner seg hos fisk ved kjøring, men dette i seg selv forårsaker sjelden dødelighet. Det er først og fremst store blødninger fra kroking i gjeller/svelg som fører til dødelighet.

Som andre har sagt - finner en mer enn en eller to døde fisker, og det ikke er noen åpenbar årsak til dødeligheten (feks fiskere som har slengt fra seg død fisk), så bør slike observasjoner alltid meldes til rette myndighet, naturoppsyn e.l.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...