Gå til innhold

En "sulten" mann..


Blue Charm

Anbefalte innlegg

Kanskje litt av problemet også ligger i at mange drar på helg/ukesturer og har med seg hermetikkmiddager for alle dager.....? Trodde litt av sjarmen for flere var å dra innover fjellet med den spenningen det ligger i å fange middagen sjøl,altså basisvarer i sekken,men å beregne noen dager på ørretmiddager,det er ihvertfall noe av essensen for meg!

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat det Lillevann sier mener jeg, men kan godt forklare det litt nærmere. I mange vann er det gode gytemuligheter, og vanskelig å begrense selve gytingen. Det igjen fører til at bestanden av fisk blir for stor i forhold til mattilgangen i vannet. Fisken blir småfallen, og tidlig gytemoden. Tas det ikke ut noe av dette overskuddet, så blir det dårlige vilkår i forhold til at fisken skal vokse seg stor. Foreningene rundt omkring kan fiske med garn, storruser, strømme på utløp o.l for å desimere bestanden, men det er jo hyggeligere om fiskerne som besøker de ulike vanna kunne tatt fisk med hjem til seg og sine. Når så bestanden er på et nivå som vannet tåler i forhold til mattilgangen, så kan man heller da sette fangstbegrensninger.

 

 

Ok. Min erfaring er som sagt at de fleste jeg kjenner som driver C&R driver også fiskestell. De kakker småfisk (der det er for mye) og lar mange av de store leve der det er fornuftig. De trekker altså mer i retning av å få "sunne" bestander enn å skape tusenbrødrevann. Og de som ikke driver C&R driter mer eller mindre i hvilken tilstand vannet er når de drar.

Endret av GeirD
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er ikke uenig i at CoR også kan være fiskestellstiltak, slettes ikke. Har dog ikke det samme inntrykket av de som tar fisk av og til, de fleste av gutta i foreningen jeg er med i tar med seg fisk hjem om det passer seg slik. Det er de samme folka som bærer fisk, setter garn, legger ut og samler inn fiskekort, samt rydder rundt vanna vi fisker i. En skal vokte seg vel for å tro noe som helst egentlig, om en ikke helt vet hva man tror man vet...

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Titusenvis av vann i Norge skulle hatt hardere beskatning. Det er hard fakta. Men jeg er sjelden eller aldri fan av Stig Werner sine rapporter og skriverier. Som en profilert fisker, så kunne han være med å belyse problematikken rundt nettopp detta med kultivering og forvaltning. Det skjer ikke... Her dreier det seg kun om å få opp mest mulig stor fisk for å fylle frysern til randen, samtidig som alt småfisken blir kasta uti igjen. Et ræva forbilde for dagens unge...

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om jeg har lest artikkelen riktig så sies det 318 over 300g. OVER! Det betyr igjen at han tar alt han får over og ikke har noen øvre grense for hva han tar opp. Det er neppe særlig god reklame for riktig fiskeforvaltning for å få mer storvokst fisk og lite med småfisk. Kort sagt typisk tradisjonell tankegang som mange steder har ført til utfisking av alt over 25 cm som ofte er minstemål. Dette har vi vel sett nok av i det ganske land og har altså pr i dag ca 60000 overbefolkede fiskevann som ligger under statsskog. Eller tar jeg feil?

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vår "sultne venn" er ofte avbildet på nett med store fisker. Både på OFAs sider og i Aftenposten. Han har fått 318 ørreter i år over 300 gram, og bedriver ikke CR. Altså er alt kakket. Ærlig talt - Ingen trenger 318 ørreter over 300 gram i fryseren.

 

Når jeg i tillegg sitter med en følelse av at han gjør dette (ikke primært men dog) for å profilere seg selv for igjen å selge bøker, blir dette feil bruk av naturen for meg.

 

https://www.cappelendamm.no/_faktab%C3%B8ker/natur-og-fritid/skitt-fiske!-stig-werner-9788202408282

 

Hadde han derimot kakket 318 fisk under 300 gram og sluppet de over, ja da skulle jeg klappet. Edit - med visse forbehold om bestanden på stedet.

 

Det å kalkulere med ett eller to fiskemåltider på fjelltur er noe annet enn det ekstreme uttaket vi ser her..

Endret av Knut R. S.
  • Lik 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

 

Som vanlig blir det litt sort/hvit her. 318 fisk! Det er et så lite antall at det har null betydning for bestanden i et av de store marka vannene. Dette hadde kanskje vært bekymringsverdig hvis det var 2000 til av Stig, men det er det ikke. Så vidt jeg kan se handler artikkelen om Oslomarka og her er det bare å dra opp det man får og litt til.

 

Hvis vi snakker om forvaltning. Fang og slipp i Oslomarka er generellt sett ikke god forvaltning (m unntak av putter og veldig små vann). Jeg bedriver 100% fang og slipp selv men det er bare fordi jeg er pyse og ikke vil drepe den flotte ørreten. Det er faktisk god forvalting å ta ut en 5kilos eldre fisk av et vann da neste gen. får bedre næringstilgang. 

Diskusjonen rundt hva man synes om Stigs profilering av seg selv er en annen sak. Husk at mannen prøver å leve av dette.

 

Kanskje man heller skal se på tulleregelen som gjelder i hele Norge med minstemål på 25cm?

 

Jeg legger på masse smilefjes så man ikke leser innlegget mitt som kritikk eller krast ok? mmmakeout<<l <<l <<l <<l <<lhhhart

  • Lik 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har lest både artikkelen og innleggene som har blitt skrevet her, og har funnet ut at jeg skal la tvilen komme mannen til gode :) Dette pga det som Jon Erlend har skrevet her, fordi jeg vet han har ett meget godt innblikk i Oslomarka og hva som lønner seg i de vannene.

 

Det jeg derimot setter kritikk på er måten artikkelen er skrevet. Hadde denne vært begrunnet med hvorfor han tar ut så mye fisk hadde vi "utenforstående" sett det på en annen måte, og til og med kanskje syntes mannen hadde gjort en god jobb :) Om det er reporteren eller hovedpersonen som har ønsket å vinkle på det den måten er uvisst.

Endret av Iselin Sesseng
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er enig i det meste du skriver, Jon-Erlend. Dette har flere sider. Når det gjelder forvaltning, er det som regel ikke hva en enkelt person gjør som teller, men hva summen av alle gjør. Ansvarlig og bærekraftig oppførsel er om den tåler å kopieres av alle andre "brukerne". Ikke ved å lage unntak eller spesialregler for seg selv.

Endret av GeirD
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Artikkelen i Aftenposten er antagelig ment for de i Oslo som knapt har hørt om Nordmarka. Kanskje aldri fisket før. Hvis artikkelen kan lokke noen "nye" ut på fisketur, er artikkelen god. De drar neppe på tur for å teste om fluestanga har mid eller full flex, men for å få fisk. I panna, på høyde med skogsbacon!

  • Lik 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Leste artikkelen og reagerte på den selv også. Jeg har ingen verdens ting i mot å spise mesteparten av fisken jeg får. 

 

Men jeg forstår ikke hva som er hensikten med å fylle fryserne med fisk. I artikkelen forteller han at han fisker hele året, og da vil jeg anta at han har brukbar tilgang på fersk fisk. At en del ferskvann trenger litt hard beskatning er jeg helt enig i.

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...