Gå til innhold

Harren gikk berserk!!!!!!!


Gjest Terje Refsahl

Anbefalte innlegg

Tok meg tid til å lese gjennom disse fem sidene. Mange bra innlegg, også noen informative. Synes Jostein Bergs innlegg side 3 er artig. Han slår på humoristisk vis fast at fisken har det best uten sportsfiskerne - hele året, uansett art. Ikke lett å være uenig i det. Men vi fisker og vil fortsette med det. Utfordringen - uansett når man fisker og etter hvilken art (og selvsagt ifølge reglene for vassdraget) - må bli å lære seg best mulig måte å håndtere fisken på. Det går på knuteløse håvnett, kroktyper, våt hånd, redskap som er dimensjonert etter størrelsen på fisken man jakter for å korte ned kjøringen mest mulig, unngå å klemme fisken, ikke holde den slik at den henger vertikalt, osv. Kanskje informasjon nettopp på dette feltet er det viktigste bidrag vi kan gi med tanke på fiskens ve og vel. Forskning viser at en betydelig prosentandel av fisk som er satt tilbake, selv om den virker pigg der og da, dør i løpet av få dager. Kan vi senke den prosenten noen hakk er det et steg i riktig retning. Skal fisken fredes både vår og høst vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre... :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 85
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Jeg kan også skyte inn at jeg ikke liker å bedrive C&R på f.eks. ørret når det er for varmt (18+) i vannet. Rett og slett fordi jeg tror (av hensyn til sixpack moderer jeg meg selv) jeg at den tåler mindre under slike forhold.

 

Hehehe' date=' det [b']varmer[/b] et empiri-hjerte å se at selv rutinerte ørretfiskere kan forholde seg ydmyk i forhold til C & R... :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det begynner & hope seg opp med meldinger om at folk begynner & prøve seg på både harr & ørret nå.... Det blir jeg faktisk sint & drit lei av..! for det fins faktisk folk som har sjefer som setter deg opp kveld evry fucking day & går glipp av ting som heter, klikkinger, fluefiske, " stooooooooooor " ørret, harr, ikke minst laue:) jeg har fader ikke en gang fått en laue... så jeg lever i drømmen om den store ørret, dagen etterpå sparker jeg i veggen & kaster opp. Hvor i helvete er ørreten på 2 kg på fjærmygg str 22 som jeg tok i går i en hardt ramma foss??? Nei faen, det var jo bare en drøm for crist sick.. Så lykken er ikke hos alle...! men men! jeg gidder ikke & mase mer om det, bestiller meg heller en tur til finnmark i midten av mai & slutter jobb, kverker kona å fisker som en brutel hingst:) :mrgreen:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, da er det vel på tide at jeg som var sammen med deg, Terje, på den berømte "harrmasakren" toner flagg. Og bare så det er sagt: Jeg skjemmes IKKE over å ha fisket nærmere 40 harr midt i gytetiden..!

 

Etter en lang vinter var det deilig å se årets første vak og i tillegg oppleve at harren gikk "bananas" etter tørrflua. Vi hadde en flott tur vi, Terje. Har vel skjelden ledd så mye på en fisketur før.

 

Er selvsagt enig i at det er en mye større utfordring å fiske etter sky ørret. Større tilfredstillelse gir det også når DEN fisken tar flua. Naturligvis er det også viktig å tenke forvaltning, etikk og alt det der. Men Glomma er imidlertid ikke akkurat ei elv hvor det er noen fare for at bestanden av harr er truet. Tvert i mot. ..!

 

Ha en fortreffelig fiskesesong alle sammen!!

 

Trygve

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erik Eikre
I Lesja betales det store penger for ekslusiv tilgang til harr i gytetida.

Avisa er gnien på info til den som ikke betaler ekstra' date=' men ingressen er gratis.

http://www.gd.no/index.asp?menuItem=1

 

rocharr[/quote']

Nå er det vel slik at de (Universiteter i Finland og Norge) har betalt for å kunne gjøre undersøkelser av harrens gytemønster og ikke for å fiske.

 

Ellers var jo dette interessant lesning - http://www.miljostatus.no/fylker/MVAOP/dokumenter/1-05.pdf

 

Det jeg fortsatt synes er merkelig er at enkelte som bastant uttaler seg negativt om C&R på etisk grunnlag, er for fredning av ørreten og ikke harren i gytetida. Heldigvis har ingen her i forumet gjort det, men jeg registrerer at flere mener at ørreten er mer verneverdig enn harren.

 

At det i enkelte elver er overbefolket av harr er vel ganske naturlig, og det gjelder ørreten også. Men for at man skal være sikker på hvor stor bestanden er, bør man (etter mitt syn) gjøre mer enn å anta at det er for mye harr fordi man får store mengder. Dette skjer jo som regel på steder hvor man av erfaring vet at det er godt fiske. Man kan godt si at harrbestanden i elva aldri har tatt skade av tidlig fiske før, men samtidig glemmer vi at vi blir stadig flere som fisker. Og vi har blitt MYE dyktigere. Selv om jeg er glad i å fiske tsjekkisk etter harr ville jeg aldri gjøre dette om våren. Det fordrer ofte en del vading og tanken på å tråkke rundt på egg i gytegropa tiltaler meg ikke noe særlig. Nå regner jeg med at Terje fisket tørt (se signatur) så problemet var nok en god del mindre på turen som han og Trygve hadde. En ting vet jeg ihvertfall av erfaring - Trygve behandler fisk med respekt og forsiktighet. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet vel at det skal forskes, og ikke fiskes. Det var derfor jeg skrev tilgang, thi, hi...

I Lesjaskogvatnet er det faktisk "skuddpremie" på harr, og ivrige smågutter gjør butikk på dette. Forskerne vil til og med kompensere småtassenes dokumenterte inntekststap.

Ellers er teorien til forskerne at det er ulike stammer av harr i vatnet, og at disse har utviklet seg som en følge av at gytebekkene har ukike temperaturregimer. Et av prosjektene er å krysse harr fra ulike gytebekker å lure litt på resultatet.

 

Rocha

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

×
×
  • Opprett ny...