Gå til innhold

Hjelp til valg av ny fluestang


Håvard Åsbø

Anbefalte innlegg

ERN (Effective Rod Number) measures the power or stiffness of the rod. The higher the number the stronger/stiffer the rod is. Don’t use this number as a line recommendation, we have a separate document for that.

AA (Action Angle) measures rod action, where the rod flexes. The higher the number the more “tip-flex” action the rod is.

MOI (Moment of Inertia) measures the swing weight. The higher the number the higher the swing weight is.

Although the CCS system has its flaws it can be used to compare similar rods to each other. Nothing is better than test cast the rods though!

The MOI data calculates with the MOI calculator

Hadde vært fint om noen hadde på godt norsk fortalt hva MOI er, og hva den egentlig forteller om stangen.

Endret av hansjr
  • Lik 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eneste forskjellen på de 3 P5 variantene er snellefestene og farge comboen på surringer og ringer. Klingen er den samme på alle variantene. Alle stengene er forøvrig "diskret" og pent bygget, med gjennomført gode komponenter.

 

Merk også at stengene bygges på bestilling, så hvis man har noen spesielle ønsker er det mulig å få til. Mine har f.eks. skyteringen snudd slik som T&T bruker, fordi jeg foretrekker dette :-)

 

Tror jeg betalte typ 20 euro for transport (UPC) + mva for å få stengene i hus. For evt. levering i Ungarn er det beste å kontakt Akos hos Stickman direkte.

 

Mvh.

Grunde

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Andre stenger jeg kan anbefale:

Hardy Zenit 905

Loop Cross S1 590-4 MC/MF (mener bestemt at det var MC/MF versjonen jeg testa).

 

Begge er knallgode allround 5ere. Ellers så er CTS Affinity MX i 9' #5 også veldig veldig fin, men da må man bygge selv, få noen til å bygge for seg eller kjøpe hos en eller annen stangbygger (f.eks. http://ussingbech.dk).

 

"Problemet" er at det finnes ufattelig mange skikkelig gode ørret 5ere der ute :-)

 

Mvh.

Grunde

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker for mange gode svar! Mye her jeg ikke er kjent med som det er greit å få tips om. Da vet jeg hva jeg skal spørre etter! Blir morsomt dette.

 

Etter en del testing av forskjellige stenger med forskjellige kvaliteter, ser jeg for meg at jeg i uansett  sitter igjen med noen flere erfaringer/åpenbaringer vedrørende egen kasteteknikk på både godt og vondt (sikkert mest au, au...). 

 

Blir artig å se om jeg klarer å komme fram til noe. Noe må det bli da Farioen stikker til kompis som jeg liker og tro jeg har frelst fra dupp og sluk;) Han tok forresten ting skremmende fort.

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grunde, kan du forklare meg hvordan den ungarske stanga vil gi fender77 mer trøkk (som han etterspør) med ERN 4,9 og AA 68 mot 5,05 og 65 som han har i dag? MOI-verdien gir vel ikke mye mer trøkk i seg selv?

Er det ikke mer naturlig å anbefale en stang med ERN fra 5,5 og oppover enn å gå ned i verdi om han vil ha mer kraft? Jeg ville foreslått maks 67 i AA også ettersom han liker den dype aksjonen. Altså en stang med 5,5 - 5,9 og 65 - 67. Eller er disse verdiene likevel ubrukelige til det å finne seg en stang?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er ikke jeg Grunde, og antagelig langt mindre viten om ccs enn han, men jeg synes ikke det er ubrukelig, selv om det kanskje ikke sier alt om en stang. Jeg bruker de verdiene som et supplement til å finne en stang. Det hjelper meg å utelukke en hel bråte med stenger, og peker meg i riktig retning. Derfra og ut så er det testing som gjelder for meg. Siden jeg bygger selv er ikke det alltid mulig, allikevel har jeg få bomkjøp om jeg forholder meg kun til målingene. Så for meg er det det beste tilgjengelige hjelpemiddelet jeg har. Og jeg kan ikke helt se at jeg har så mange alternativer. Det er min mening. Om man er i mot dette systemet, så er det heldigvis bare å velge å se bort fra det.

Mvh Truls

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fått et tilbud på Sage one 586 med SA sharkskin ultimate trout eller hva det heter som er veldig godt. Noen som har erfaring med 8,6 fot i 5'ern? Sage er vel på folkemunne i hvertfall ofte omtalt som raske, men i en del andre stangserier så er det en del forskjell på 8,5/8,6 fot og 9fot? Stanga er vel uansett ikke noe bæsj, så kanskje det hadde vært noe?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var ikke motstand av systemet som gjorde at jeg spurte, men heller det at jeg ikke fikk 4,9 til å gi særlig mer trøkk enn 5,05. Da er det i så fall andre verdier som må tilegnes mer oppmerksomhet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Begynner du nå igjen? Hvis du ikke forstår hva han mente med å ønske seg mer trøkk så er det nok mer uvilje enn uvitenhet.

Egentlig er det du som begynner.

Jeg prøver bare å klarlegge begrep her.

Han leter etter en stang som han ønsker skulle hjelpe han ørlite grann mer,og at stanga jobber ørlite

kraftigere og jevnere.

Mer trøkk=Stivere stang =Krever mer input.

Det er deg jeg spør 1337.Hva er trøkk?

Har trøkk noe med linevalg og akselerasjon å gjøre også?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Egentlig er det du som begynner.

Jeg prøver bare å klarlegge begrep her.

Han leter etter en stang som han ønsker skulle hjelpe han ørlite grann mer,og at stanga jobber ørlite

kraftigere og jevnere.

Mer trøkk=Stivere stang =Krever mer input.

Det er deg jeg spør 1337.Hva er trøkk?

Har trøkk noe med linevalg og akselerasjon å gjøre også?

Get a life! Hjelp ham i stedet for å kverulere på ting du forstår utmerket godt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1337: Du har helt rett; hvis "masse mer trøkk" er fender77s hoved pri så er de andre stengene jeg har foreslått bedre valg enn Stickman P5. Men det har jeg sagt både her i tråden og diskutert nærmere på pm...

fender77: Jeg ville gått for 9' fremfor 8'6"... Sage ONE er en kastekanon (i alle fall 9' utgaven).

Grunde

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Siden dette er noen begrep jeg ihvertfall bruke daglig på jobb å blir spurt om daglig må jeg blande meg litt inn i den opphetete diskusjon mellom 1337 og tom her.
Du skriver at trøkk=stiv stang = krevere mere input. I min hverdag definerer jeg ikke en "stiv stang" som en stang med "trøkk". Men stiv stang = krever mere input er jeg selvfølgelig helt enig i Tom.
Som jeg forsto det vil trådstarter ha en stang med mere trøkk i. Da er det for meg en stang som selv skaper mere trøkk. Å ikke det trøkket kasteren klare å skape. Type dype stenger med "flat" aksjon i tuppdelen er stenger jeg definerer som stenger med trøkk i. Dette er stenger som det " bor" trøkk i, og som gir fluekasteren den lille ekstra hjelpa uten at man trenger skape den sjøl ;)
Stive stenger må du skape det "trøkket" selv på en måte. Å ikke stenger det bor trøkk i ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forøvrig: jeg har _ingen_ egeninteresse i at fender77 eller andre kjøper Stickman. Anbefaler bare min personlige 5'er favoritt (som også er litt anderledes enn de amerikanske "premium" stengene).

Det forsto jeg Grunde. Har ingen problemer med at du anbefaler ei stang du liker godt selv. Det er sikkert ei knakende god stang også. Men tror kanskje den blir litt for spe om han vil ha mer "trøkk". Den er likevel litt mer toppet og vil kanskje gi noe mer fra bunndelen. Fender77 sa han likte at stanga var litt dyp i aksjonen og derfor anbefalte jeg å gå opp litt i ERN og ikke for mye i AA. Men 67/68 er tross alt ikke veldig toppet heller. Så kanskje Stickman ikke er så dumt selv om jeg ville vært mer enig om den hadde en ERN på 5,5 eller mer. Du kan selvsagt like fullt ha mer rett enn meg.

Endret av 1337
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Tja, kan vel slenge inn en liten oppdatering her. Valget falt på en Sage One 586. Var ikke det jeg så for meg selv, og kanskje over i motsatt ende av skalaen ift det jeg først etterlyste, men du verden så gøyal!

 

Stanga er ekstremt lett og flott laget om enn "kjedelig". For meg så gav den stanga meg en ny dimensjon hva angår presisjon, og den er langt i fra for stiv til å prestere på korte distanser. 

 

Stangtuben er ikke større enn at stanga akkurat får plass, og stangtrekket er stusselig, men stanga var utrolig flott laget. Jeg vet ikke hvordan jeg skal formulere dette, men det er så artig å kaste med den stanga at jeg driter i om det ikke blir noe fisk;)

 

Men, når det er sagt, så må man jo også nevne det som gikk galt... Jeg har aldri knekt en stang før.... før nå. Utrolig talentløst og hundre prosent min egen feil. Så da var nederste del på ytterste stangdel på vei tilbake til fabrikk i USA...

 

Så da innså man at det kan være lurt med en reservestang. Og siden stanga var på tilbud og fuglejakta ble refundert, så blei det ikke så fryktelig dyrt... den siste stanga altså. En Fario CRS 905 - 6 delt, men denne ble nå nesten litt for slapp for meg.

 

Så da har jeg funnet drømmestanga, men det blir vel et par mnd til jeg har ny stangtupp fra Sage... I mens får jeg vurdere om CRS'en blir som reservestang, eller om jeg skal bytte den i noe stivere (som jeg kan slå meg selv i hodet med).

 

Så moralen er: Sage One 586 for the win! - Men da ikke i brukket versjon. 

 

Takk for seg.

Endret av fender77
  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...