Gå til innhold

Sjøørretfiske i sjøen


Toggi

Anbefalte innlegg

Det er ingen som kan alt eller som har rett, når det gjelder Sjøørret fiske, akkurat som Runar skriver. Her på forumet er det forskjellige flinke fiskere som er eksperter på sine teknikker og fluer, i de områdene de fisker. Ikke overraskende er teknikkene og fluene forskjellige fra område til område og fra person til person, men det betyr altså ikke noen er bedre enn andre.

Videre så er det slik at vi alle er flinke på noe, også er vi mindre flinke på andre ting. Iacob Sømme var en pioner og nedtegnet de første publiserte skriftene om Sjøørretfiske i saltvann med flue rundt 1930. Sømme var en utmerket mann langt forut for sin tid, men også han tok feil. I en av forløperne til ørretboka avskriver han for eksempel plastikk som et egnet materiale til sjøørret fluer til bruk i sjøen. Tiden skulle vise at han også tok feil på andre punkter, men han hadde iallefall meningers mot. Det er en forutsetning for diskusjon.

Så alle kan ta feil. Og det bør man kanskje ha en ydmyk holdning til, hvis man skal utvikle seg som sjøørretfiskere. Og da menes det ydmyk holdning til mulig egne feil og det faktum at andre kan ta feil uten at de nødvendigvis er en dårligere fisker av den grunn.

:) :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Superflua Fly bandit.....er riktignok enkel, men det er ikke poenget. Du er bare sånn opponerende fordi du vet at den flua er veldig effektiv.

Poenget er ikke nødvendigvis flua, men totalen av hva du gjør med stang, snøre og flue.

Sjøørret er 90% å forstå hvor du skal bruke tiden din og 10% flua. Jeg tar det som en selvfølge at man kan sine saker.

I den tiden jeg lagde superflua var ikke disse forumene oppe å gå. Det var i startfasen av det nye "sjøørretnorge"

Det var i den tiden alle leita etter den perfekte fluen.

Superflua er en flua som får mange ting til å virke logisk, den fikk meg til å forstå kjernen i hva en flue er og hvordan ørreten muligens oppfatter ting den får øye på-

Jeg har sett utallige fluebokser, utallige fortommer og kasteteknikker rundt omkring. Det er mange som ikke har peiling på hva de holder på med .

Årsaken til at jeg skriver dette er fordi jeg har forsøkt å bidra med mine erfaringer......Desverre blir man rævkjørt på dette forumet av noen .Og hvis disse bestemmer seg for at du er en trussel(hvorfor?) så er man stemplet.

Det er plutselig ikke så mye hyggelig fra deg fly-bandit....men husker deg før hvordan du sugde til deg ting jeg kunne og var ikke jeg hjelpsom

Jeg blir ikke imponert av kOLA ørreter med mindre folk ikke tror de er så utrolig kule fordi de filmer noen takes og noen ordinære greier!

Fett nok, men du har begynt å disse meg.....Brunørret er liksom så stas....Fy faen er jeg lei av denne setningen: "jeg fisker egentlig bare brunørret"

Hør hvor barnslig!

En annen ting.

Jeg er ikke ute etter at alle skal være enig i det jeg skriver.

Jeg er ute etter å skake slik at folk begynner å tenke-

Hva er det med Marbakken?

;)

Jo Brage... noen er bedre enn andre.....Herregud hvor demokratiske alle skal være.

De som blir best er de som er gærne nok til å tre inn i det totalt.

De ser når andre ikke er der.

Men hva så?

Problemet er ikke hos de som ser dette, men hos de som ikke vil innse at det er slik.

Sannheten er at når jeg treffer folk, det være på kyst eller elv....Da er det IKKE meg som er selvutnevnt konge.....men nettopp disse kule folka som ler om du bruker neopren eller ikke har "riktig" utstyr.

Jeg kjenner dette gamet så forbasket godt og jeg vet nøyaktig hva mange er opptatt av.

Jeg møter folk som er direkte nedlatende på tur, spesielt når jeg kler meg mindre "sporstfiskeaktig"

Men så begynner vi å prate,,,,tonen endrer seg raskt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marbakken, å påstå at du var med i startgroppa og at det ikke var mønstre blir for dumt. Div zonkere, dynamiten, for ikke å snakke om mikey finn, flua som garantert har fanget flere sjøørret en noen annen flue her i landet! Mangel på fluer.. Du var kanskje en av de første i din generasjon i ditt område og dette innsnevrer det her en smule. Var en del som startet lenge før deg her i landet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://www.troutcontrol.de/epages/61653601.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/61653601/Products/346000/SubProducts/346000-67

Denne må testes, sliter med Amnesia i kaldt vann. Noen som har testet denne fra Tyskland? Her snakker vi bra utvalg til klump

Dette er vel skytedelen å ikke klumpen. Hvis du har en clear type skyteklump fra før er det jo idiellt men hvis ikke er det vel ikke no poeng med clear skyteline?? Eller er jeg på bærtur?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Pål Andersen

Det kommer info hele tiden. Det må bare sorteres ut av kranglinga. Dessuten kvier mange seg for å komme med detaljerte beskrivelser. Da er man plutselig besserwisser og verdensmester. Sånn sett er dette forumet rimelig "forurenset".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Pål Andersen

Det er nok lettere pf få ut ett par millioner fra banken på natta e enn og få proffa (de kule kara her) til og fortelle hvor,når og hvordan  ;D

Med hvor mener jeg ikke konkrete plasser på kartet, men typer biotoper/plasser, som f.eks. grunne bukter, sund, strender med store steiner, etc.

Grunde

Jeg vil si alle, men det varierer med vær, årstid, flo/fjære etc. Det som ikke er noen tvil er at det er "faste" plasser som gir godt fiske. Man kan selvfølgelig få fisk overalt, men det er som med fisking ellers; fisken har sine favorittsteder/områder. Fisker mye på Lock style på sjøen . Man får da fiska over mye større områder. Det har (for meg) vist seg at selv om man fisker lengre ut fra land så gjelder de samme "reglene". Selv om det burde vært forbudt ellers enn i juli, hvis man skal høre på enkelte, så er det ikke tvil om at brakkvannsområder i utosområder er heite plasser. Det samme gjelder odder og nes med strøm forbi, gjerne med raskt vekslende dyp. En periode på våren er rene mudder/sand områder bedre pga. børstemark, mens på andre årstider kan leopardbunn, gjerne med store steiner være det beste.

KLART du skal få detaljerte forklaringer, ække mye som er hemmelig i dag :) Noen av oss finner glede i å glede andre også serru :)

God tur:

post-0-13949893919629_thumb.jpg

post-0-13949893920571_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fisker mye på Lock style på sjøen . Man får da fiska over mye større områder. Det har (for meg) vist seg at selv om man fisker lengre ut fra land så gjelder de samme "reglene".

Veldig interessant! Det hører jeg gjerne mer om  8) Og så skjønner jeg at jeg bare må se til å kjøpe meg den kayakken jeg går og ønsker meg  ;D

KLART du skal få detaljerte forklaringer, ække mye som er hemmelig i dag :) Noen av oss finner glede i å glede andre også serru :)

God tur:

Takker og bukker, noen ganger så får man til og med mer enn man ber om. Kjente en del av plassene på kartene dine, og så var den noen nye som jeg definitivt skal prøve ut når det blir litt mer vår i lufta.  Plassene jeg fisker mest ligger et stykke lenger øst ytterst på halvøya flyplassen kunne ha ligget...

Grunde

Edit: Nå er også mine "fast plasser" med på kartene  :o  ;D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Pål Andersen

Har en formening hvor du mener Grunde :) Du kan jo lese denne. Bytt ut "sik" med sjøørret/havabbor/makrell/seg/lyr osv., og fluene til deceivere, wooly buggere og reker :) OG vannet til saltvann da hehe

http://www.flyfishnorway.com/pdf_files/sik_galten_07_j&F_art.pdf

FORRESTEN: Morten Valeur bandt fluer i fluegruppa Invicta for snart 10 år siden. Passa på å ha kamera på opptak :)

http://flyfishnorway.com/movies/fullsize_mp4_movies/morten_valeur_03.mp4

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grunnen til at jeg fisker mest der ute er ikke at jeg får så utrolig mye fisk, men det er rett og slett bare det at jeg synes det er et veldig pent område. Og så er det sjeldent mye folk ute (jeg liker også å gå noen 100 meter fra parkeringsplassen, det hjelper også) ;D

Takker for linken!

Grunde

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Pål Andersen

Tøft:)

Forresten, jeg kutta ut skyteklump for mange år siden. Bare trassel og man misser alle fiskene som tar helt inne når man "sleper" flua på vei inn til et nytt kast. Monterer to stenger alikevel. En med flyt, WF 7 Evolo, og en med Int. eller synk 1 (cortland clear int. camo eller Cortland Pro 333). Unntaksvis SA uniform synk IV eller Dive seven (strykjern). Bruker mye Eikre -Fly 9,6´#7 og Sage RPLXi 9´# 7. Brukte mye 5 og 6 stenger før, men syntes i grunn klasse 7 fikser ALT. På flyt; tapert fortom med spiss, totalt 1,5 til 2,5 stanglengder, alt etter størrelse på flue. Ofte 0.20 - 25 i spiss. Fluorcarbon. Mono til tørrflue. På synk fra en 1 1/4 til 2 stanglengder. 2 fluer, fl.karbon fortom. Opphengeren 50-70 cm fra endeflua. Gjerne ei lita reke/våtflue/nymfe som opphenger og deceiver/wooly bugger/jiggi osv som endeflue, ofte med kulehode på endeflua- Bruker en sjelden gang to fluer på flyt også, spesielt ved "film" fiske og småfluer.

Det finnes ikke noe superflue til fluefiske, uansett art......

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tøft:)

Forresten, jeg kutta ut skyteklump for mange år siden. Bare trassel og man misser alle fiskene som tar helt inne når man "sleper" flua på vei inn til et nytt kast. Monterer to stenger alikevel. En med flyt, WF 7 Evolo, og en med Int. eller synk 1 (cortland clear int. camo eller Cortland Pro 333). Unntaksvis SA uniform synk IV eller Dive seven (strykjern). Bruker mye Eikre -Fly 9,6´#7 og Sage RPLXi 9´# 7. Brukte mye 5 og 6 stenger før, men syntes i grunn klasse 7 fikser ALT. På flyt; tapert fortom med spiss, totalt 1,5 til 2,5 stanglengder, alt etter størrelse på flue. Ofte 0.20 - 25 i spiss. Fluorcarbon. Mono til tørrflue. På synk fra en 1 1/4 til 2 stanglengder. 2 fluer, fl.karbon fortom. Opphengeren 50-70 cm fra endeflua. Gjerne ei lita reke/våtflue/nymfe som opphenger og deceiver/wooly bugger/jiggi osv som endeflue, ofte med kulehode på endeflua- Bruker en sjelden gang to fluer på flyt også, spesielt ved "film" fiske og småfluer.

Det finnes ikke noe superflue til fluefiske, uansett art......

Er dette oppsettet du bruker når du fisker LS?

Er egentlig ganske likt det jeg også foretrekker.

Jeg bruker ofte kortere og kraftigere fortom på flyt, da det som regel henger en popper i enden :)

Det er jo et riktig så kult fiske, men liker det beste i den årstiden når det er flest arter i sjøen.

Popper til sjøørret vinterstid er et fiske uten særlig action for å si det sånn :P

Men filmfiske er jo ofte bra, særlig i skumring og lysning hele året.

Neste gang du er ute i mørket Pål, så prøv en synk 3 line og en flue med god oppdrift på grunne områder.

Jeg har en celleplast muddler som jeg bruker til dette fisket, den har kropp av klar tynn celleplast, mono ribb, en vinge av hvit 2 eller 3mm foam og et muddler hode. Binder den på Sp777 i str 4 og 6.

Du skjønner nok tanken bak synkelina og fordelen med å kunne la flua ligge å vente på fisken slik.

Men det må være litt vak og action på fiskeplassen da.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

Pål, interessant det du skriver om klasser og at du har klasset deg opp. Jeg er på vei ned til 5 ved stille dager og 6 ved mer vind. Syvern er på grensen til for høy klasse hvert fall 70 % av turene. Men den er god å ha de resterende 30 % da vinden står på som mest. Så en god kust6er er neste stang.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Pål Andersen

Ja til Loch style også. Med popper har du rett i at det trengs justering av fortommen. Behøver ikke gå så langt ned hvis man bruker stiv fl. karbon spiss, men litt er ikke feil.... Riktig det du sier om mørkefisket. Synk 1 og boobies etc. med oppdrift og is i magen er en giftig kombo :) Men det er her jeg må innrømme at på visse årstider etc. at ren flyt ofte fisker helt overlegent hvis det er gruntområder, og da mener jeg grunnere enn 1,5 meter

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Pål Andersen

Pål, interessant det du skriver om klasser og at du har klasset deg opp. Jeg er på vei ned til 5 ved stille dager og 6 ved mer vind. Syvern er på grensen til for høy klasse hvert fall 70 % av turene. Men den er god å ha de resterende 30 % da vinden står på som mest. Så en god kust6er er neste stang.

For å være ærlig er det litt bekvemmelighets årsaker... MEN 7 stenger i dag er så lette og følsomme at det er helt topp. Utstyret jeg bruker på sjøen, bruker jeg BARE på sjøen :) Vil ikke ha saltvann og torskelukt på alt av utstyret serru,,,, Jeg fisker jo på ALT med gjeller, og har ditto kubikk med utstyr. Nok vedlikehold allerede :) Dessuten blåser det støtt. Lettere klasser er selvfølgelig gøy :) Hva med klasse 2, hareørenymfer og horngjel? :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har også klasset meg både opp og ned.

Først ned til femmer, så opp igjen.

Fisker nå mest kl 7, kl 6 til sjøørret på litt vanskelige dager.

Det er fordi jeg syns 7ern takler det meste og jeg bruker ofte fluer som det er et jævla slit å kaste på femmer :P

Man kaster lettere langt og det er viktig med få blindkast i mitt fiske.

Det er ikke så lett å finne gode saltvannsliner i kl 5 heller.

Men det har jo litt å si hvor man fisker også da, og rolige beskyttede viker favoriserer letter stenger.

På den åpne kyst så blir det for svakt, og det krever for mye å legge ut mye line til at jeg syns det blir effektivt.

Det er mitt personlige valg da, men jeg fisker femmer på natta.

Da er det kos ;D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

Hva med klasse 2, hareørenymfer og horngjel? :)

Har lekt med den tanken et par ganger. Vi er å fisker i de samme områdene og til tider er der syke mengder med horngjel. Ikke for at jeg fisker spesifikt etter den men de ganger da arten er der har jeg hatt lyst til å klasse meg ned realt da det er meningsløst å lete etter sø ved slike tilfelder. Men det har blitt med tanke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...