Gå til innhold

Impregnere fjellstøvler


saatvedt

Anbefalte innlegg

Hei , står foran ett mulig tilbudskjøp på ett par gode fjellstøvler med Vibramsåle , jeg hadde tenkt på skinn/lærsko , men disse jeg kan få tak i har semsket lær , men en type stoff litt oppå foten/vristen.

jeg påpekte dette for damen På gsport i dag , men hun mente at det gikk helt fint å onpregnere disse på lik linje som skinnstøvler , her snakker vi om halvhøy modell....

tilbudsprisen er hyggelig nok den med 599,- , men det hjelper jo lite om man blir drita blaut på beina hver gang det regner..... støvlen har goretex forresten. , satt veldig godt på benet.....

så spør jeg dere som kan det , er det mulig å få slike støvler med semsket skinn og syntetmatriale like tette som hele lærstøvler , hva tett angår , så betyr ikke dette å bruke de til vading , men å kunne gå feks i gress/turstier etc når det har regnet og regner , uten at det trekker igjennom..... altså ikke tråkking i høye vanndammer etc.

Mvh Espen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Joda det går fint å impregnere både semsket lær.Det finnes spesialmidler til dette , fås kjøpt på sportforetninger osv.De vil bli tette nok til vanlig gåing.Men skulle du gå i fjellet osv,så ville jeg heller kjøpt noe med Gore-tex el.lign.Har selv et par Viking Sniper,som er litt stoff og litt lær,og de er tette selv etter snart 5 års bruk på flere turer i fjellet uten å ha blitt impregnert.Magasinet i Drammen kan sikkert hjelpe deg om du tar kontakt med de.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som du skriver så har støvelen Gore-Tex. "Såkalt semsket skinn" har jeg selv i mine La Sportiva fjellstøvler. Hatt dem i over 5 år og forsert vann helt opp til kanten av støvlene. Fortsatt like tette. Gore-Texen gjør nytten sin. Impregnerer støvlene en gang pr. år og de fungerer til de grader! Hvordan teksturen er på utsiden har sjelden betydning for om de er vanntette eller ikke. De er helt sikkert tette og fine med G-T, så ikke tenk på det :)

Ytterlaget suger uansett litt vann (etter noen turer), men beina er du tørre på, så det er null stress  8)

Sant skal sies at mine kostet ca. 3000,- men så lenge det er samme prinsippet med Gore-Tex innerst og gummi "rund baut" med semsket på rist og opp fra ankelledd så gjør de nok nytten sin og enda litt til :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker for svar , kanskje jeg går for støvlene.... det er alfa støvler , og prisen på 599 er 50% avsalg.... i tillegg satt de emget godt på foten , og de blir i første omgang benyttet til turgåing på røff grusvei og skog og mark....

Hva sauser jeg sakene inn med ? mtp at det er semsket og stoff øverst.....? finnes det noe mer trivlig enn ruffens ribbefett ?? ;D

Sesongen for ribba er ikke helt i anmasj for øyeblikket....

Espen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker for svar , kanskje jeg går for støvlene.... det er alfa støvler , og prisen på 599 er 50% avsalg.... i tillegg satt de emget godt på foten , og de blir i første omgang benyttet til turgåing på røff grusvei og skog og mark....

Hva sauser jeg sakene inn med ? mtp at det er semsket og stoff øverst.....? finnes det noe mer trivlig enn ruffens ribbefett ?? ;D

Sesongen for ribba er ikke helt i anmasj for øyeblikket....

Espen

Tenk deg litt om en gang til. Skal du fiske et sted det er bjørn som Canada eller noe så er det bare å hive disse fra seg hvis du anngrepet. Da gnager den på støvlene i stedet for deg. Det samme hvis du er i Afrika og blir anngrepet av sultne kannibaler. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nikwax har en slik fin "bingotusj"flaske med impregnering til nubuck og semsket skinn. Jeg bruker denne på mine crispi skarven som har nubucklær og gore-tex. For 600,- ville jeg ikke nølt med å kjøpe skoa hvis den sitter bra på foten! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Je  bruker Jørnkjengan lærsmøning. Det er den nest beste smørningen je har brukt etter Sifra men den får je itte taki lenger. Jørnkjendan er en blanding av Bivoka tjæer, je har kjøpt den hos Jørne Jensen lærhandel. Je snynes att støvla puster bedre med natur produkter enn med silikonvokser. Ribbe fett er itte tull ;) den beste sørningen som noen gang er laget er laget på Rev-fett, tjære og bivoks ;)

Mvh Per Edvin

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke det at det er så nøye , men hvordan ser skoa ut etter å ha hatt på slikt...?

Disse er grå/gule med blått semsket skinn , altså relativt lyse farger.......

en annen ting når vi er kreative i smøringens tjeneste er ,,,, går det an å ha de i hus etterpå,,,,, tenker da på lukt..

mvh Espen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som den serviceinsstilte personen jeg er søkte jeg, og fant denne fra et annet forum:

Takk for mail. Fint at du tar kontakt, for dette er viktig.Det skal

følge med veiledning over vedlikehold i esken. Du skal KUN bruke produkter

som er godkjent av Gore-Tex.Sett inn skoene med sprayimpregnering, f.eks:Kiwi Camp dry. Når dette har trukket seg inn i læret, så sett inn skoene med vanlig skokrem. Dette kan du gjenta når du ser at læret begynner å trekke

vann.Skokremen kan du gjerne bruke oftere. Hvis du setter inn skoene med fett/mye voks eller silikon, så vil du

tette læret. Dette er ikke uheldig for læret, men du hemmer pusteegenskapen som Gore-Tex membranet har. Når det gjelder de ansattes gode råd ut til kundene, så kan vi også til tider være frustrerte over dette. Alfa holder skokurs for våre forhandlere, der de bl.annet lærer dette med vedlikehold.Det skal de videreformidle til sine ansatte.

Håper du har fått godt nok svar på dine spørsmål.

HA EN GOD DAG!

VENNLIG HILSEN Alfa Skofabrik AS

Fra Gore:

WATER REPELLENT TREATMENT

We do not recommend the use of waterproofing waxes or greases as they can affect the footwear's breathability. Apply only treatments, polishes, conditioners, and dressings recommended by the manufacturer.

Personlig når jeg kjøper fjellsko så ser jeg på passform og lærkvalitet. Deretter behandler jeg LÆRET på best mulig måte, og mer eller mindre blåser i om det er Goretex eller ikke. Da holder skoene lenger. Ser egentlig helst at det ikke er Goretex i dem. Men for billigere sko er det sikkert best å gjøre som Alfa sier. Goretex gjør billige sko bedre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen som har tru på å få overnevte relativt tette med impregnering ?

eller som kanskjekjenner den spesifikke sko.... skoen satt meget godt på foten da jeg prøvde den....

Ikke prøvd mange andre modeller og vet ikke om noe annet vil passe bedre/dårligere.... ble litt fristet , prisen er jo særs hyggelig-.

Mvh Espen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Andre , takker både deg , og dere andre for innspill , da går jeg nok for alfa skoen , da den satt som ett skudd.

hvilket impregneingsmiddel brukte du på dine Alfa Andre....?

Mvh Espen

Hei, Espen - jeg har bare vært ute å fisket en tur  :)

Jeg bruker stort sett Nikwax for Gore-Tex, men nå sist prøvde jeg den der Kolmenkol for Gore-Tex. Funker bra begge disse ser det ut til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror man skal være noe forsiktig med å suse inn fjellstøvler i fett, da kan de fort miste både fassong og med det ikke den nødvendige støtte til ankelen. Jeg fikk nesten ødelagt et par Alfa Beaver med at jeg sauset de inn med Lundhags støvelinpregnering. så jeg har i alle fall blitt svært forsiktig med fett til fjellstøvler i alle fall.

Jens

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg har i alle fall blitt svært forsiktig med fett til fjellstøvler i alle fall.

En må alltid se på hva slags støvler man ønsker å impregnere og hva man vil oppnå.

Hvis du har støvler med GT og ønsker å beholde pusteevnen, bør du være forsiktig med feite, gammeldagse impregneringstyper, siden de tetter igjen porene i membranen hvis fettet trenger gjennom på innsiden av læret/stoffet. Du bør likevel impregnere støvlene, for hvis ytterstoff/lær er vasstrukket, vil fuktigheten trenge gjennom etterhvert. Dessuten blir støvlene litt lettere å gjøre rene etter at man har plumpet i blaute og gjørmete myrhøl. Til sånne joggeskolignende GT-"støvler" nøyer jeg meg med produsentanbefalt spray, for GT-sko puster jaggu dårlig nok fra før.

Hvis du har lærstøvler uten GT - de mest kjente er kanskje Lundhags, Jörnkängan, Vargs ulike modeller og Forsvarets M77 - skal læret være fett og med blank finish slik at vannet preller av. Myke lærfett-impregneringer mykner læret, så det skal man være forsiktig med. Endel silikonprodukter er ikke bra for endel trådtyper, så sjekk med produsent/importør.

YMMV såklart, men selv liker jeg ikke GT-baserte støvler. Membranen blir lekk etter en tids bruk, og de aller fleste produsentene jukser på lærkvalitet og design/antall sømmer siden membranen skal ta seg av vanntettheten. Jeg veksler derfor mellom M77 i lett/tørt terreng og Varg i vått og/eller tungt/ulendt terreng og/eller med tung oppakning. Til disse bruker jeg silikonfri Kiwi Beeswax som grunnimpregnering, siden den er såpass fast at den ikke mykner læret for mye. Klines på, varmes forsiktig med hårføner og gnis inn med hendene i to-tre omganger. Etter en slik runde holder støvlene stort sett tett en sesong - Vargstøvlene til og med i trøndersk blautmyr - og vedlikeholdssmøres ved behov med Kiwi skokrem (til M77) eller NikWax voks på boks (til Varg). Pornopuss til speilfinish hører med (nei, jeg har ikke vært i Garden  ;D )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

......  så du styrer unna ribbefettet.... ;D ;D ;D

Mvh Espen

Ja stort sett  ;D

Men hvis jeg er på langtur, så bruker jeg ribbefett, for da kan man koke suppe på fjellstøvlene hvis det blir lite mat noen dager  :)

Er det ikke litt dumt å ha nødprovianten på beina da ;D Du kan risikere å bli sabla sårbeint om du skulle bli jæskla sulten?

Jens

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...