Jump to content

Friluftsfjorden!


Knut Adolfsen
 Share

Recommended Posts

Mange år siden sist jeg skrev om Friluftsfjorden her men ideen er ikke død. Ikke noe nærmere oppfyllelse heller, men så lenge det ikke koster meg noe å holde på, og man stadig får mere motstand enn støtte trigger det en gammel gubbe. Håpet Venstre som viste mest interesse for "prosjektet" og etterhvert interesse for hele fjorden ville ha et verneområde men det endte med en utvannet og lite konkret  "Helhetlig plan for Olofjorden" og da Ingar Heum og jeg fikk SV på Stortinget til å foreslå vern fra Oslo ut til Larkollen/Slagentangen var det kun de pluss Rødt og MDG som stemte for. I tillegg er NJFF, alle miljøorganisasjonene og Oslofjordens friluftsråd tause som Stillehavsøsters. Mener vel at man dermed er nøytral men støtter naturligvis dagens forvaltning. En forvaltning vi lenge har sett resultatene av. Jeg mener vi trenger et pilotprosjekt hvor fiske kun skal foregå med håndsnøre og stang. Teiner når det er lovlig men ikke som i dag hvor krabbeteiner er lovlig hele året og overalt unntatt i hummerreservater. Et bedre sted å lage noe nytt og fremtidsrettet på enn i deler av Oslofjorden finnes etter min mening ikke. Mulig jeg tar feil, men her vi det berøre få negativt, men ha positiv effekt for svært mange. Så har man det med å dele ressursene som tilhører fellesskapet på en mest mulig rettferdig måte. Det gjør man ikke i dag og flertallet synes det er helt ok for sånn har det alltid vært. At det er økonomisk og økologisk dumt ser heller ut til å sementere gamle holdninger enn å inspirere til nytenking. Håper noen her inne tør å tenke nytt og eksemplene på hvor bra vern er finnes mange steder i så ulike land som Kuba og USA. 

Friluftsfjorden!

Link to comment
Share on other sites

Det er liten tvil om at Oslofjorden har behov for en sterk form for medisin. Ufattelig trist å se forfallet som har skjedd, og ikke minst hvor raskt det har gått.

Tenk turistpotensiale med storbyferie med innblanding av rikt fiske litt ut fra kaia, kombinert med laksefiske i Akerselva.

Og ikke minst hvor gøy det var å gå å spotfiske fin torsk på grunnene i februar og mars... Savner fjorden!

Link to comment
Share on other sites

Har ikke abb.så jeg får ikke lest den. Hvilket stoff er det snakk om?

Utslippene i fjorden har endret seg mye, fra biologisk overskuddsmateriale til mer kjemiske komponenter. Skulle ikke forundre meg om dette var av vesentlig betydning. Enkelte steder jeg fisker er det blitt en vesentlig annen fargetone i vannet enn det var tidligere.

Link to comment
Share on other sites

Det er stort sett at brorparten av utslippene fra renseanleggene rundt omkring fjorden renser alt unntatt for nitrogen fra bl.a vår urin. Nitrogen er supermat for trådalger osv kveler  det biologiske mangfoldet. Nitrogenrensing koster hver husstand noen kroner ekstra.

 Kloakken renses for dopapir, bæsj, kondomer, q-tips og andre fremmedelementer.

Men ikke for nitrogen - stoffet som kveler fjorden.

Edited by Terje Bendiksby
Link to comment
Share on other sites

Dette er vel i hovedsak det artikkelen tar opp.

Kystforegangsnasjonen norge følger ikke opp forpliktelser gjort gjennom internasjonale avtaler, for rensing og bevaring av sjøen. Det renses ikke for nitrogen fordi ingen vil ta regningen. Men andre land rundt skagerak/oslofjorden gjør dette, og vann strømmende fra dem hjelper til å tynne ut nitrogenoverskuddet i oslofjorden. N.mengden har femdoblet seg siste 150 år, og siden 90tallet har utslipp av N.økt med 30% fra kloakk/avløp og 19% fra jordbruk.

Skammelig for den rike kystnasjonen Norge.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...