Gå til innhold

Uhøflige fiskere.....


Lasse A. Vangstein

Anbefalte innlegg

Må bare få lov å få ut litt frustrasjon her.

 

I går kveld satt en god fiskekamerat og jeg meg i bilen for å prøve litt sjøørett igjen. Dro til Presteskjær ute på Nesodden.

Når vi kommer dit står det tre biler der, og det er tre fiskekamerater som sitter ved et bord og gjør seg klare. Koser seg med kaffe og rullings. Vi sier hei og alle ser ut til å være vel forlikte.

 

Det er ganske god plass på Presteskjær, vi var der selv tidligere i uken og da var vi fire stykker som delte på plassen, null problem.

 

Jeg finner meg en plass og begynner å denge ut flua. Min fiskekompis bruker litt lengre tid på å gjøre seg klar. Disse andre gutta tar seg til rette, og han som så ut til å være eldst stiller seg opp en syv-åtte meter til siden for meg. Det var en del vind, så jeg kastet litt skeivt, og var litt bekymra for bakslengen mot vedkommende. Han flytter seg også nærmere meg underveis, et par-tre meter. Da er jeg mildt sagt veldig bekymret, men regner med han er mann om å flytte seg hvis han føler flua er for nærme. Så kommer min fiskekamerat og stiller seg 8-10 meter til siden for gamlingen igjen (så gamlingen er i midten) og får følgende kommentar: "Nå må vi ikke stå så tett da, gutter". Joda, vi er bare rundt 30 år  8)

Ganske spesielt å klage på at min kamerat står for nærme, når han selv står "oppå" meg. Min kamerat flytter seg til en helt annen (og dårligere plass), føler seg rett og slett presset vekk.

 

Jeg fortsetter å dunke litt, mest for å provosere gamlingen, men ikke snakk om at han tar hintet. Jeg flytter meg bort ved min kamerat sin plass.

 

En av gamlingens fiskekamerater gir meg masse stygge blikk og hoderistning når jeg går en stor runde bak han for å ikke gå i bakslengen hans og de viser med all tydelighet at vi er i "veien".

 

Er det sånn det skal være? Skal disse gamlingene, som sikkert er mer erfarne enn oss, få gjøre som de vil? Skal de få ture fram og ta seg til rette, selv når det er masse plass?

Er det også ikke litt "overkill" å komme med tre biler, ergo en per fisker? Hva med å kjøre sammen, i stedet for å dunke avgårde med to store Touran og en annen stor varebil-type? Bra for miljøet?

 

Stemningen var mildt sagt dårlig hos meg og min kamerat, så vi flyttet oss til en annen plass, fikk opp humøret igjen og fiskekameraten min fikk til og med sin første SØ for året. (350 gram, men gøy lell)  8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 59
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

det er skuffende at noen folk er slik. spes. når de også fisker med flue, da bør de vite at det å stå tre meter ved siden av noen som fisker med flue er ikke så bra for den som kaster...

når er det slik at vi skal respektere eldre (var ihvertfall det jeg lærte når jeg var liten), men der og da hadde jeg bedt de dra et visst sted...

man bør sette grense et sted eldre eller ikke

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synd å høre. For min egen del var jeg på et nytt sted i odalen sist uke. Der traff jeg noen hyggelig karer som både delte fiskeplass og ikke minst fisketips.

Vi på bygda er vel litt bedre oppdratt ;)

 

Som regel opplever jeg kun hyggelige bekjentskaper ved fiskeplasser selv. Og, opprinnelig er jeg selv fra bygda, så såpass oppdratt er jeg  ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Høres ikke spesielt koselig ut det der ...nei :-[

 

For min egen del pleier jeg gjerne å ta hensyn til folk som er på plassen før meg eller som tydelig er i siget til å velge seg en plass før jeg selv har fått tenkt meg om.Det kan være greit å sjekke "holdningen" til de andre  før du eventuelt hiver deg ut før dem nå det begynne brygge opp til køfiske.

 

På mange av de plassene jeg fisker er det dessuten veldig greit å fiske bevegelig og liten grunn til å okupere hotspottene og da er det vel en hvis fare for at en kan opfattes som "pressende" på andre, som ikke fisker bevegelig, men selvfølgelig uten å stille opp med sure tryner... ;D  Uansett så er vi på fisketur ikke "oppdragelses-tur"og følgelig er det ikke interessant å gjøre livet surt for verken oss selv eller andre... ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gamling eller ikke, alle bør respektere alle,

 

jeg kan godt lide at fiske alene, og fisker ikke nærmere end 100 meter fra en anden fisker, og forventer det af samme af andre,

er en fisker gået op på stranden for at drikke kaffe, eller skifte flue etc. går jeg ikke i vandet ud foran ham, jeg går min. 100 meter væk, er der ikke en god plads der, så køre/går jeg op/ned af kysten

det kan jo være at fiskene er der, hvor der ikke er kastet er tungt skydehovet i vandet 1000 gange ;)

 

vi har jo alle ret til vandet, men bør respektere andre der måske blot holder pause, jeg ved ikke hvordan det var i dit tilfælde, hvis der er et par fiskere på et rev, så vælgere jeg et andet. livet er for kort til at køfiske,

 

og hvem går ned til elven og fisker til en ringende ørred, hvis der sidder en fisker på bredden, drikker kaffe og iagtager den fisk??

 

/Dan

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

 

og hvem går ned til elven og fisker til en ringende ørred, hvis der sidder en fisker på bredden, drikker kaffe og iagtager den fisk??

 

/Dan

 

De tror jeg desverre det er mange av, har selv sett det har hendt.

Vet folk har opplevd at de har stått utvadet og kastet på fisk når en mann i båt ankrer opp og begynner å kaste med sluk mot vaket.

Kom i skade for å stille meg opp å skulle til å begynne å kaste på en fisk i sommer da jeg ble var en mann som satt ved et tre og betraktet vaket. Forsto med en gang at han hadde siktet seg inn på fisken, så trekte meg tilbake og beklaget meg, endte med en lang hyggelig samtale med mannen.  ;)

Og fisken, ja den fikk ingen av oss  :rolleyes:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som da jeg sto på en liten øy (kvart mål) i et rimelig svært vann ,og det plutselig dukker opp en grunneier\oppsynsmann i båt, med fluestanga på slep.Han legger seg til på øya for å sjekke om jeg har fiskekort ,noe som jo selvfølgelig er greit, men rekker knapt  nok å få  igjen fiskekortet før det vaker en grøvere fisk rett borten for.Han hiver seg bokstavelig talt rundt etter stanga si og tar den på første kastet, bare ti meter fra der jeg sto og fisket.....joda, jeg fikk rimlig kraftig rødfarge i trynet da.. >:(.....noe han helt åpenbart registrerte.

Han prøvde litt flaut å kvittere med at han trengte den til minkfella....noe som egentlig bare gjorde meg enda mere ...piisst.Det kunne ha blitt ny rekordfisk for min del(i stedet for minkfor) ,dessuten hadde han båt og kunne plukke annen småfisk i hele fordømte vannet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Liker ikke at gretten kobles til alder (ja, jeg er gubbe). Gretne drittsekker finnes i alle aldre og med alle slags biler og inntekter, dessverre. Uheldigvis hjelper det ikke å prøve å diskutere rolig og saklig med dem heller. De vil ha fordommene sine i fred. Vi må vel bare prøve å glemme dem. Det er dumt å bruke energi på ting en ikke kan gjøre noe med. Men du har min fulle sympati. Heldigvis er detg langt mellom sånne folk så vidt jeg har erfart. Må vel likevel si at jeg har opplevd dem oftere jo nærmere hovedstaden jeg har fisket.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som Thomas a skriver, det være fornuftig "å lodde stemningen" når det er andre på plassen før en. Jeg ville oppfattet DET som høflig, at man spurte om det er greit å fiske her, når det er andre som er før en. Personlig gidder jeg ikke å stå i kø å fiske, kan til nød stå i kø i kassa på Rimi ørdag ettermiddag, men ikke når jeg skal fiske.

 

Hilsen sur gammel gubbe.

 

PS. Det var ikke meg du møtte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Uff da, LASSE17, da må jeg jo gi meg med fiskingen jeg da. Fylte 75 for noen dager siden, og kommer da sansynligvis inn under denne kategorien. Kanskje en ide å spørre Staffan, han kjenner meg så vidt. :) :)

 

Men jeg har også lært meg til å se an forholdene når jeg kommer på en plass. Og det er ikke bare de eldre som er "innpåslitne". For ca. 40 år siden var mine svigerforeldre og jeg med familie på en tur og hadde slått oss ned på en liten slette i strandkanten hvor det faktisk ikke var plass til fler. I midlertid kommer det en yngre familie enn det jeg var da og slår seg ned nesten i fanget på oss. Resultat: vi pakket sammen og dro derifra. Så det går begge veier med å trenge seg på.

 

Magne Fjellstad.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest staffan@epost.no

det er det fæleste jeg har hørt! har du blitt 75 år! slike som def vokser ikke på trær!

jeg synes det er veldig leit at man møter på slike brøstkassa fram folk......

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når vi kom til plassen satt disse "gutta" på en benk med kaffen og forberedte seg til fiske. Vi sier jo hei og hå, spør litt om fisket og sier vi får prøve litt borte på holmen der. Fikk bare noen annerkjennende nikk tilbake, selv om han ene i alle fall tok seg tid til å forsøke noe som lignet et svar, type "ja, det blir jo ikke fisk om man ikke prøver". Greit nok, da tusler vi til holmen vi hadde satt oss ut.

 

Men, med en gang vi begynte å rigge stengene våre ble de veldig ivrige på å fiske, og til tross for massive områder med plass turet de rett til området hvor vi hadde stilt oss opp. Hadde han eldste flyttet seg ti meter ekstra vekk fra meg hadde det aldri vært noe problem. Da ville også min fiskekamerat bare funnet en annen plass. (siden han var litt treg)

 

Jeg sier ikke at dette er gjengs for eldre mannfolk, men de ytterst få gangene jeg har opplevd sure og grinete fiskere uten sosiale antenner i forhold til plassering og uten evnen til å ta noen hensyn, har de uten unntak vært mer enn gamle nok til å være min far.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette har vel egentlig ikke noe med alder å gjøre, men med alminnelig folkeskikk. Jeg opplevde det samme i Glomma en gang. Vi var noen som hadde funnet en fin plass hvor vi stadig hadde harr på. Så kommer det et par svenske fiskere og stiller seg i mellom oss som fisket, slik at vi ble stående altfor tett etter mitt synspunkt. I dag hadde jeg nok sagt fra, men det er liksom ikke munnhuggeri en er ute etter på fisketur.

 

Jeg kjenner ikke til plassen du refererer til Lasse AV, men jeg stusser litt på at dere ikke fant dere ett nytt sted i utgangspunktet når plassen allerede var opptatt. Selv om det var eldre herrer, selv om de satt og drakk kaffe og rullet seg en rullings, selv om de hadde 3 store biler, så var det vel åpenbart at de skulle fiske?  Er det slik at en faktisk må stå uti sjøen og kaste før andre skjønner at her er det noen som fisker? Slik jeg tolker situasjonen så var det faktisk dere som trengte dere på.  Da kan jeg godt forså at de eldre herrer ble litt grinete, men de kunne ha sagt fra på en venlig måte.

 

Er det folk på fiskeplssen så finner jeg meg en ny. Det gjelder uansett om det er god plass eller ikke. For meg gjelder det også om folk ikke fisker der og da, men at det er åpenbart at de er fiskere. Vi har alle behov for en pause av og til. Husk vi har ulik oppfatning om hva som er god plass. Dersom jeg kjenner dem slår jeg gjerne av en prat, men finner meg en ny plass uansett med mindre jeg ikke blir invitert til å fiske.

 

bjorni

(eldre "herre" på 50)

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Artige betraktninger... Min opplevelse av manglende folkeskikk var i Syd-Sverige. Kåseberga / Simrishamn / Gisløshammar / Kivik-området.. Nok av plasser å ta av, og som kjent til tider stort "trøkk"... Nede ved Løderups Strandbad var det minst 1 km strekning. Riktignok er vi nordmenn på tur, men men vanlig folkeskikk skader ingen. Og fellesnevneren er jo sportsfiske...

Gikk rekogn tur langs en laang strandlinje.. Ikke en kjeft av en svenske hilste. Men uten unntak : danskene var mer enn trivelige. De ga råd, og vi byttet fluer. Kort sagt en trivelig opplevelse på tur...

Langs stranden så jeg svenske "bly-dengere" nærmes rulle ned av skrentene for å rotte seg sammen 7-8 mann for å sikre hot-spots... Passerte en "bunkers" helt nede ved vannet for å få oversikt over neste bukt. Passerte ca 7-8 voksne karer med Blydenger stengene klare. På 1o m avstand , ikke tråkket jeg oppi "campen" deres. Ingen hilste. Kjente sarkasmene magisenere seg i frontallappen, men men.... Lurte på hva de skulle forsvare ? De har vel egentlig ikke hatt besøk siden Napoleon var på visitt engang....  Nei oppdragelsen har man hjemmefra.

En i gruppen (også sluk-mann) stilte seg opp 30 m fra den svenske troppen... Vi så på avstand ca.200m borte at vedk ble tilsnakket og vist bort... Han fikk beskjed om å fiske seg videre mot Ystad ( les: deretter videre mot Norge..)

Gleder meg til de trenger råd og bombarderer oss med spl når de kommer til Brufoss..... ;D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Trønder

Mye som kan diskuteres på et fora, men uskikkelige folk er vi alle sammen til tider, butikk, bilkjøring, arbeidstid eller rettere sagt alt vi driver med har alle et eller annet som kan diskuteres. Alle er egoister ellers hadde vi ikke overlevd. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I indre Oslofjord, innenfor Drøbak, er det mange fluefiskere og relativt få plasser, så jeg mener det finnes visse rettesnorer vi alle bør følge.

 

- man stiller bakerst i køen hvis det er andre fluefiskere på plassen før deg. Dvs selv om de har pause, er i ferd med å rigge utstyr etc, så er det ikke greit å ture forbi dem å snappe plassene. Disse har førstevalg på valg av plasser. Sånn som jeg leser innlegget ditt lasseAV, så var det noen hotspots på skjæret og noen dårlige plasser. Dere tok dere friheten til å innta de beste plassene, mens de som var på plassen først ble avspist med de dårligste plassene. Jeg synes ikke det var så veldig rart at de prøvde å presse dere litt vekk...nettopp for å kunne fiske på de plassene de hadde krav på, etter min mening, å kunne fiske på først. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kommunikasjon er stikkordet!!

Som det fremkommer her, så kan denne saken sikkert ha to sider - minst... ;)

 

Jeg har vært oppe i mange situasjoner med potensielle konflikter, men synes faktisk jeg har hatt forunderlig få krangler ved sjøen tross dette. Folk tenker forskjellig, har forskjellig erfaring, og noen er mer glad i sosialt fiske enn andre. Med dette i bakhodet er det derfor viktig, og noen ganger helt nødvendig, å spørre høflig hva den andre fiskeren synes du skal gjøre hvis du ankommer sist. Selv om fiskeren har kaffepause, så bør man alltid spørre hvor han ønsker å fiske, og så om det er greit om man selv kan fiske litt lengre bortenfor. Man får skjelden beskjed om å stikke av da..

 

Fisket i sjøen foregår jo som regel etter "førstemann til mølla-prinsippet", så budskapet er at dersom du møter andre fiskere; Spør høflig hva den andre mener/ønsker, i stedet for å gjette!! Da unngår du konflikter og ødelagte turer. Husk også at de som sitter og venter/speider faktisk "fisker".... ;)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kjenner ikke til plassen du refererer til Lasse AV, men jeg stusser litt på at dere ikke fant dere ett nytt sted i utgangspunktet når plassen allerede var opptatt.

 

 

Poenget er at plassen der er veldig stor, det er mer enn nok plass til å være mange fiskere der. Man må ikke stå tett, og det er flere "hotspots". Vi flyttet oss jo uansett, gav etter for presset og alt det der.

Det burde jeg kanskje ikke gjort, for da lærer de aldri folkeskikk uansett.

 

Vi ankommer, sier hei, spør om de har fått noe.

Svar: Nei, har ikke begynt.

 

Vi forttsetter med å si: Tror vi prøver litt borte på skjæret her vi da. Må vel være greit det, stor plass?

Svar: Mumling som var umulig å forstå.

 

Kommunikasjon, ja det er viktig, men om de synes vi tok plassene de hadde "sett" seg ut, så kunne de vel sagt i fra? Trenger heller ikke sitte der sure og grinete når vi kommer, selv om de rigger, drikker kaffe eller hva f**n det er. Selv før vi så mye som hadde vist tegn til hvor vi ønsket å stelle oss var det surmaga stemning og lite vennlighet som møtte oss.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt vennlighet skader ikke, det gjelder så å si i alle situasjoner. En skal jo kose seg på tur. Jeg opplevde å få ødelagt nattfisket mitt en gang for noen år siden. Det kom 2 busser fra en Fransk folkehøyskole og slo seg ned AKKURAT der jeg skulle fiske. De satte i gang med å bade og hive stein og ga F i en stakkars fisker. Jeg ble rimelig irritert og ba dem fjerne seg. Da henviste de til norsk lov og sa at de kunne campere hvor de ville i utmark. Dette hadde lederene gjort før! Disse turistene dreit fullstendig i hvem som kom først. Hva skulle jeg gjøre...?? Av og til må en bare bite i det sure eplet, det var bare å finne seg en ny plass :rolleyes: ::)

 

bjorni

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...