Gå til innhold

flyalf

Members
  • Innlegg

    449
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av flyalf

  1. Da bruker du cdc til så små Comparardun? For meg er Comparadun = hjortehår vinge, men ser at det brukes andre materialer også.
  2. En flue må inneholde minst en av disse ( itillegg til krok): Danville Flymaster oliven, Flyrite no. 17, kobbertråd, snøharefot, hjortehår, ull fra trynet til en død hare.
  3. Litt på siden av emne, beklager: Til fiske på harr/ørret/røye og laks i ferskvann kunne jeg klart meg med 5 forskjellige mønstre, men ikke 5 fluer. Jeg tør våge å påstås at den som klarer seg med 5 stk fluer på en sesong fisker lite . Jeg er også sterkt tivilende til å bruke cdc til en flue som skal kunne vare til mange fisker, men det er da meg da. Spørsmålet i forhold til trådstarter er vel hvor mange mønstre man trenger til døgnfluer duns. Mulig det funker med en klekker i stedet for dun(OaA), men jeg tviler litt. Derimot mener jeg at man kan klare seg med et mønster for dun (som også dobler som klekker). Til mitt fiske må jeg ha tørr vårflue, tørr mygg, døgnflue nymfe, vårtflue puppe og ev. en tørr dun som er den minst viktige og som også kan fiskes som klekker. Andre nice-to-have er tørr steinflue og svømmende myggpuppe. Da er jeg allerede opp i 5 obligatoriske og 2 andre.
  4. Jeg har prøvd en del forskjellihe duns opp gjennom. I mine fluebokser er det en dun flue som har erstattet alle; The Usual, som er en slags no-hackle. Denne følger også prinsippet max 2 materialer inklusive bindetråd. Riktignok har jeg de siste høst-sesongene hentet fram noen mørke comparadun som dobler som spinnere, og til svært kresen ørret noe få spent spinnere med snøharefot i vinger. Edit: Se http://www.utras.net/?p=2925
  5. Tusen takk for gode tips og hjelp
  6. Hei, Mitt 10-års forråd av Danville Monocord B er i ferd med å gå tomt. Til min forskrekkelse finner jeg ikke igjen denne i div. butikker. Noen som vet hvor det går ann å få tak i? Dersom jeg finner den kjøper jeg minimum 10 spoler. Eventuellt finnes det andre alternativer? Gel-spun o.l. er ikke noe alternativer. Det er ikke noe problem å finne sterk tråd, men den må ikke være for tynn. Den må også legge seg like fint som Monocord B og fiske like godt.
  7. De to beste for #3 snøre som jeg har prøvd er Hardy Marvel graphite 8'8'' for #3 og Hardy Marvel graphite 7'6'' for #4. Gamle G er flotte greier selv om de virker litt slaskete. 8'8'' er den klassiske lengden, og kanskje spesiellt for #4 er en usedvanlig vellykket stang. Nye G2 oppfatter jeg som nydelig, men jeg klarer ikke å like den like godt som gamle G. Det er kanskje noe med en mykere topp med mindre masse som gjør stor forskjell?
  8. Hei, Jeg har Zenith for #6, og har kastet med #4 og 5. Jeg oppfatter ikke disse som stive, og anbefaler ikke å overline. På min Zentih for #6 så bruker jeg like mye #5 snøre. Jeg oppfatter denne stanga som mykere enn TE2 for samme klasse. Har ikke målt Zenith.
  9. Her er noen foto fra turen vår 14 - 21.03.15: https://www.flickr.com/photos/25078442@N05/sets/72157651413032996 Fisket var noe tregt med største blanke på ca 3,5kg, men får blanke fisk.
  10. I Norge har man på godt og ondt hatt en fangstkultur. Desverre har denne gitt seg utslag i tøm-alle-vassdrag-for-ørret. Som så mange er inne på er det en anneledes forvaltning på Kola. Selv nå er det slik i Nord-Norske vassdrag at lokalbefolkning heller vil ha noen kg død fisk i fryseren enn næringsutvikling i regionen. Angående gjedda så er et av hovedbyttene annen gjedde. Den "farligste" størrelsen sett fra ørret er såvidt jeg husker ca 3-5kg?
  11. Bruk microring i svært mange år, og kan ikke se noen bakdeler. fluesnøre-løkke-løkke-------60%-------x--20%--o--20%---flue
  12. flyalf

    SA sharkwave!

    Sharkskin var jo en ypperlig erstatning for felt-sag. Lurer på bruksområdet for denne nye? Beklager om dette ble vel saklig
  13. Siden jeg bruker stort sett samme fluer til ørret og laks så blir det også samme knuetr. Styrende hater jeg som kolera. Bruker Uni og Leftys Non Slip løkke.
  14. Hmmm ja, på samme måte som at Oslofjordinger skal mene på vegne av Norge om det skal være Norskist OL eller ikke. Beklager, måtte bare . For å være litt seriøs så har Finnmark en litt annen historie enn andre deler av Norge, og var den delen som senest (sammen med Nord-Troms) ble en del av dengang Danmark/Norge. I senere år har eierskap vært forsøkt tilbakeført fra Staten til Finnmark via Finnamrkseiendommen. Kanskje dette er noe av forklaring til hvorfor; "eiere" vil jo gjerne mene litt om "eiendommen" sin mhp bruk?
  15. Fantastisk vakker krok. Kroker og holder godt på fisken. Synd at det er en en-gangs krok til middels og større ørret fordi den bøyer seg dersom man legger noe som helst press. Har måttet binde opp hele nye serier på grunn av at denne er for svak, spesiellt #11. Jeg vil heller bruke litt kraftigere kroker og bruke mønster som flyter godt enn å kjøre for forsiktig. På den andre siden er det jo bedre at krok retter seg enn at fortom ryker.
  16. Bruker linekurv til nesten all fluefiske. Har 3 forskjellige modeller; Orvis til SW, "den Grønne" til ferskvann/laks, og Orvis foam kurv til fjellbruk (ligner litt på plast modellen, men er i foam og sammenleggbar). Nå mangler jeg bare en i never/tre til å bruke med cane stengene. Jeg sparer flere sekunder hver tur på å slippe å sveive inn hver gang jeg skal forflytte meg, og kaster sikkert mange cm lengre. I tilegg har jeg en plass å legge flue mens jeg leiter etter en ny i flueboksen. Dersom jeg slipper flue ned på vannet kommer det jo bare en fisk og tar den.
  17. Hmm, ser ut som det bare er to utveier for politikere: 1) privatisere Finnmark, eller 2) De-privatisere resten av Norge. Det siste er ikke så sansynlig med mindre Rødt kommer til makta. Selv savner jeg en mellomvei hvor det blir mulig for meg å betale mer for å "bruke" Finnmark slik at det er mulig for de som bor der å drive næring. Da må Finnmarkinger komme litt videre enn å bare skulle forby tilgang for alle andre. Her er en betrakning rundt fenomenet Finnmark: http://flyalf.wordpress.com/2012/06/12/hvordan-overleve-som-annen-utlending-i-finnmark/
  18. Ja, det er det Andre Brun. Av oss to er det en som har dirkekte næringsinteresser i denne saken, og den ene er ikke meg. Det er såpass alvorlig at jeg synes vi skal prioritere en næring som er bærekraftig,. produserer sunnere mat enn de fleste alternativer og opprettholder næring i Norge framfor det at vi som bortskjemte velstandsmennesker skal kunne leke oss litt med vill fisk. Sportfiske industrien er som andre næringer ute etter å maksimere profitt. En måte å gjøre dette på er å diskreditere andre næringer, les oppdrett, som truer deres indutri. Jeg synes det virker merkelig å forsøke å sette seg på en høy hest og gjøre seg til forsvarer av fisk ved å angripe oppdrett når man er en del av en indutstri som lever av nettopp å plage fisk. Jeg innrømmer gjerne at jeg er så egoistisk at jeg bidrar til en viss forurensing (transport til fiskesteder, osv) og plager noe fisk for personlig nytelse. Når jeg ser det store bildet innser jeg alikevel at jeg kanskje må gi avkall på en ørliten del av denne egoistiske fritidsinteressen for å opprettholde en næring vi trenger for å overleve som land og opprettholde en velstand som gir rom for nettopp det å kunne ha fluefiske som en hobby, og for noen få som en levevei. Andre må gjerne være så egostiske at de ikke vil avkall på noe av sin personlige interesser, men det smaker surt av å bruke argumenter å synes synd på den stakkars oppdrettslaksen for å forsvare dette. Det er mye som bør gjøres bedre ifbm med oppdrett, og jeg håper og tror at dette blir bedre. Men det er ikke fordi vi som en ørliten sutrete gruppe med sære luksus fritdsinteresser setter noe agenda ved å være imot allt. Nei, det er fordi oppdrett er en så etablert og lønnsom næring at det tvinger seg fram tiltak for å sikre langisktighet. Man skiter ikke så lenge i sitt eget rede før man forstår problemene. I det store politiske bildet håper jeg på at den helt liberale kortsiktige kapitalismen holdes igjen av litt mer langsiktig og bærekraftig regulering. Det er i alles interesse. Da takker jeg for mange gode argumenter og stor engasjemnt. Håper også på flere for-å-gjøre-noe-bedre forlag , enn nei-til-allt argumenter. Den store majoriteten her på fora synes det er trygt å svømme i samme retning Jeg hevder forsatt at det er bare død fisk som driver med strømmen, så jeg holder på mitt og tror jeg har sagt nok nå . Lykke til med å skaffe reelle fakta, og ikke minst skitt fiske!
  19. Og hvordann er dette sammenligent med vill laks og oppdretts kjøtt? Spørsmålet er retorisk siden oppdrettslaks er bedre i den forstand at det trenges mindre for enn vill fisk og oppdretts kjøtt. Stilling: 1-0 Er det påvist at disse deformitetene og sykdommene videreføres å¨noen måte til oss? Jeg synes å huske oppslag om diverse oppdrettskjøtt hvor sykdommer påvirker oss mennesker, i motsetning til laksen. Senest ifbm med hestekjøtt blandet i annet kjøtt. Stilling: 2-0. Og poenget var? Hvordann påvirker dette oss negativt? Sammenlignet med f.eks. burhøns? Det er stilletiende akseptert at biologi som står fjernere fra oss er mindre verd, og at vi kan tillate oss mer. Vi tar mindre hensyn til en tomatplante enn en fisk enn ei ku. Derspm dette er så ille er det en sak for dyrnevern eller mattilsynet. Stilling: 3-0 Ja, det stemmer kankje (refense?), selv om næringen har krav på å flytte lokaliteter jevnlig for at områder skal komme seg og kloakken er forskjellig fra det vi og våre husdyr produserer. Men igjen, hvor mye ville vi forurense ved å produsere samme biomasse oppdrettskjøtt? Eller hvor mye negativt ville det medføre å fiske samme biomasse vill fisk? Men det er helt sikkert forbedrings potensiale. Alikevel: Stilling 4-1 Ja, det er et seriøst problem. Det argumenteres for at dette er en form for survival of the fittest, men jeg kjøper den ikke. Men dette er ikke et agrument for å ikke spise oppdretts laks, men et argument for at vi skal betale mer for laksen for å sikre bedre. Stilling 4-2. Jada. Men da må du også ta med i regnskapet at vi har vært nær på å overfiske mange vill fisk stammer. Så vidt jeg vet så har vi nær maks uttak på de bestandene som vi ønsker å spise. Og igjen så er ikke de ville fiskeslagene energiøkonomiske nok til at vi kan brødfø alle mennesker vha disse. Hvor mye for tror du det trenges for å produsere 1 kg vill makrell kontra 1kg oppdretts laks? 10 ganger mer, 100 ganger mer, 1000 ganger mer? Stilling: 5-2. Og vinneren er, tadaaa: Oppdretts laks
  20. Tusen takk for denne! Etter å ha lest denne spiser i alle fall jeg trygt Norsk oppdretslaks i visshet om at det er sunt, og bidrar til norsk næring. Selv om man selfølgelig ikke må forveksle en slik artikkel med fakta er det alikevel interessant å lese tolkninger rundt Norsk opdrettslaks . Dersom man forsøker å heve blikket litt, og se det store bildet er det helt klart at jorden ikke kan fø menneskene på "vill" mat. Til det er "vill" biomasse for lite effektiv. For eksempel så klarer man utrolig nok å få 1kg oppdretslaks av bare 3 kg mindre fisk- Til sammenligning vil nok 1kg villlaks kreve minimum 10 -1000 ganger mer småfisk. Dersom man skulle fø menneskene på "vill" mat så måtte vi sulte. Sammenligner vi opptredt laks med oppdrettsgrønnsaker og oppdrettskjøtt tror jeg laksen som en del av et balansert kosthold er sunnere enn det meste annet jeg spiser. Jeg skulle gjerne sett kostholdet til en del av de som skriver her. Sykler de ut og høster vill hvete og soya . D ? Oppdredtsnæringen er også lagt til distriktene. Min private konspirasjonteori er at det er en korrelasjon mellom økende urbanisering og fremmedgjøring i forhold til hva det vil si å produsere mat i ditriktene, og oppretholde næring der. Det er nok mange andre kaffe Latte drikkende bymennesker enn meg som tror distriktene er ment som en lekegrind for oss. Nå har jo noen av de som skriver her personlige næringsinteresser som er motstridende til oppdretts næring, og anrdre er kanskje programforplkitet til å hyle mot oppdrettsnæringen. Jeg hadde alikevel gjerne sett et litt mer balansert syn, og kanskje forslag til alternativer. Men jeg sitter ikke og holder pusten .
  21. Nordisk på Lysaker el Pyramiden Tromsø.
  22. På hvilken måte er den knall? Den har i motsetning til billig ræl fra Sage, Loomis, osv skikkelige spigot holker . Kjenner ikke alle i serien, men de jeg har prøvd har vært ganske kjappe og for meg lettkastede stenger.
  23. The Usual Mygg . Sort dubbing kropp og noen hvite snøhare fibre bundet inn i løkke som en slags palmerhackle. Funker bra i str 16-20 som en karrikert mygg i overflata.
  24. Vi får omtrent som vi fortjener. Dersom vi vil ha kos med misnøye så er denne tråden fin ;-). Så lenge Grunde, Tørrbjørn, Erik, Brun for å nevne noen slenger innom kan ikke jeg forstå at det er grunn til å klage?
×
×
  • Opprett ny...