Gå til innhold

Fiske for mat eller underholdning?


HaBråt

Anbefalte innlegg

Men habråt?

er det greit om jeg spør hvor lenge du har fiska?  med flue ? :)  

hvordan klarer du forresten bare og fiske og få kun matfisk?  hvis du da ikke bare fisker der det kun er matfisk ?  for som du sier så fisker du kun på fisk du vil spise?

virker som om du bare rusler langs elva, er det for stor fisk, går du videre, er det for liten fisk går du vidre, hvilke teknikkk bruker du for og skille ut matfisk fra de andre ?

hvor små er fiskene du slipper tilbake, og hvor stor fisk slipper du tilbake?  :)

bruker du mothakeløse kroker? knutefritt håvnett? veier du fisken?

kan du rett og slett forklare hvordan du bedriver ditt fiske?  ;)

håper det er greit jeg spør  :)

Har nok ikke fluefiska veldig lenge. Trur dere ikke helt klarer å skjønne hva jeg mener. Jeg sier ikke at jeg ikke fisker på stor fisk. Jeg fisker bare ikke etter en art som ikke er spisende eller om jeg ikke liker den. Jeg bruker ikke mottakerhake og har mclean small håv med knuteløst nett. Jeg veier fisken en sjelden gang, som regel bare de jeg tar med hjem med noen veldig få unntak. Slipper ut fisk som er over ca 1,5 og så bruker jeg normalt å gå utifra minstemål. Litt etter hvor det er.

En ting til som irriterer meg litt her er alle som mener at det er bedre å gå på butikken å kjøpe fisk/kjøtt i stede for å fiske/jakte. Mener dere at de fiskene(evt dyra) har det bedre enn de jeg fisker? Det her er snakk om å respektere fiskene. Hvis dere ikke er ute etter mat(en del av økosystemet), så skjønner jeg ikke helt hvordan dere har samvittighet til å plage den. Ikke det at jeg forakter dere, men jeg ville gjerne høre grunnene folk hadde for å gjøre det. Dere trenger ikke å bli forbanna på meg for å ha den meningen? Ble egentlig litt overrasket over at det var så mange som bare bryr seg om fiske og ikke tenker på fisken i det hele tatt ???

Kanskje du får ett litt annet syn på saken om du får muligens noen flere år på nakken  :) vet ikke om du binder fluene dine selv jeg? om du har litt god peilng på innsekter og den slags?  :) det jeg skal fram til er att kanskje du vil synes fluefiske blir mere morsomt og spennende om binder egene fluer, vet litt om hva som klekker, når det klekker....får fisk på egne fluer og knekker noen koder  :D  

respekterer din syn på saken , rett til og mene hva du vil...men det har også vi som fisker for sportensskyld, og ikke kom og si att vi ikke tenker på fiskens ve og vel , vi prøver så godt vi kan og behandle fisken så pent som mulig ;)

Og så lenge sportsfiske er lov så er C&R en viktig del av det fiske  :D

Og hva mener du egentlig med arter som ikke er spiselige og som man ikke liker?  Ganske mange mann her inne fisker på spiselig fisk, og flesteparten liker også og spise fisk og vi kakker selv fisk, vi snakker om ørretfiske,harrfiske og sjøfisk :D

Men jeg har lite troa på att du pakker sammen utstyret og drar hjem og klipper plenen i stedet når masse pen fisk står og vaker steady på døgniser under en kjempeklekking , og du egentlig har fått fisken du skal ha til middag, eller att fisken som står og vaker egentlig er for stor for stekapanna di  ;):P  

Åja, da skjønner jeg att det er sjelden du slipper ut stor fisk om du kun slipper ut igjen fisk over 1,5  ;D

Ja, jeg binder fluer selv. Har fått fisk på de flere ganger og syns det er helt topp :) Jeg dra ikke på fisketur hvis jeg ikke har tenkt til å ha med noe hjem. Har ikke vært plaga med størrelser på over kg'en enda, så jeg satte 1.5 som ett tenkt tall :) Ikke pleier jeg å få for mye fisk heller. Det er ikke bare det som teller for meg når jeg er på fisketur. Dessuten så gjør det ikke meg noe å spise fisk flere ganger i uka til tider :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 139
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Gjest Trønder

Fint at du spiser en del fisk Habråt, skulle gjerne blitt flinkere jeg også da flere jeg kjenner reagerer litt på at jeg slipper nesten all fisk ut igjen. Må bare bli flinkere til å ta ordne måltid der og da. Men når jeg har kjørt bil i 6 timer for å komme meg dit jeg skal så skal jeg fiske...fiske og ikke spise fisken.....vil bare fiske da jeg ikke har så mye fritid. Kan jo ikke kaste bort fritiden ved å spise fisk???

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjører ikke 6 timer for å fiske, så den problemstillingen er uaktuell for meg. Det kommer mye av at jeg bor langs den øvre delen av Drammenselva og har Finnemarka rett bak huset :) Det er heller ikke langt til hverken Holleia eller trillemarka. Så da blir det ikke lange turer annet enn i ferie med telt eller campingvogn. Da blir det tid til grilling :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes ikke vi skal rakke ned på trådstarter for å starte en slik tråd. Temaet er stadig meget aktuelt, og synes man det er kjedelig er det bare å la tråden være i fred - ikke la seg provosere..  ;)

Det er jo ikke rart det er mange forskjellige meninger rundt dette temaet. Vi har forskjellige preferanser til fisket. Noen har vokst opp (og fisker) i øde strøk, i vann og elver uten fiskepress, mens andre vokser opp i byer eller tettsteder der fiskepresset i nærliggende vann og elver er så stort at man bør følge en viss moderasjon, og selektivitet i det man ev. tar opp til mat.

I tillegg er noen relativt ferske fiskere, og har ikke hatt årevis til å reflektere rundt sitt fiske, slik mange her inne har. Det er klart man har et litt annet syn på det man gjør i begynnelsen. Selv kakket jeg ganske mye unødvendig fisk for 20 år siden. En dag innså jeg hvor idiotisk jeg var, etter å (nok en gang) ha kastet fin fisk i skogen fordi jeg hadde tatt opp mer enn det jeg kunne spise der og da. Heldigvis lærer man av sine feil og erfaringer.. ;)

Tror nok også HaBråt har endret en del av sine meninger om noen år. Håper det ihvertfall...

Jeg tror ikke jeg orker enda en ny runde med diskusjon rundt C&R, og Mattilsynet + NJFF sine meninger om dette, men som jeg skrev i et tidligere innlegg her; Flere og flere fisker for forlystelsens skyld. Da blir det kanskje litt feil å bare bruke "høstningsmotivet" som forsvar, skulle man tro. Dette er et så vanskelig spørsmål, at jeg tror jeg må stoppe der i denne omgang..  :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er da mye mer humant å fiske med haspel istedenfor flue... Man slipper å stresse med fortomsbrudd og man kjører fisken mye fortere og hardere.. Må helt ærlig si jeg lurer på hvorfor du har begynt å tyne fisken mer før du steker den hvis du er så opptatt av dens vell og ve :)

MB

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erik Eikre

Det er da ikke noe galt å spise fisk. Ei heller å fiske den selv. Det gjorde visstnok Jesus også. Så etisk sett er det vanskelig å angripe det. Tror jeg da.

Det er når "alle" skal til samme sted for å ta fisk fordi det er der det er bra størrelse at det går galt. Fisketurisme er slettes ikke bra alle steder dersom det er fritt frem å ta hva du vil. Jeg mener begrensning er stikkordet. At man faktisk klarer å velge å ikke ta alt man kan få. Ei heller alle størrelser. Hvorfor kakke en to-kilos hvis man bare trenger en på 400 gram? Hvorfor ikke kakke en på 400 gram dersom det ikke skader vassdraget og man er sulten? Og det kan vel heller ikke bli slik at man nekter de som ikke kan spise fisk å fiske? Jeg mener i alle fall at det minste man bør gjøre før man begynner å fiske er å skaffe seg litt info om vassdraget man skal fiske i før man kakker alt eller slipper fri igjen alt. Da er C&R et godt middel til å velge om fangsten er mat eller ikke. Man ser nemlig sjelden størrelsen på byttet før man har fått det på kroken og er derfor ikke direkte sammenlignbart med f.eks. elgjakt. Håper virkelig ikke de skyter først og sjekker byttet etterpå!

Jeg sier nei til både rent c&r og forbud mot det og kakker gjerne hundre fisk for å kaste i skogen dersom det er best for vassdraget. Jeg slipper også tilbake fisk dersom det er best for vassdraget. Mat trenger jeg ikke tenke på da jeg er en av de som visstnok ikke skulle fått lov til å fiske på etisk grunnlag ifølge de som mener at man ikke skal fiske dersom man ikke skal spise fangsten. Jeg kan ikke.

Jeg forsøker likevel å bruke hodet. Ikke at det er et spesielt godt et, men det er det eneste jeg har. I alle fall som tenker. Eller kanskje vi skal si prøver.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er da ikke noe galt å spise fisk. Ei heller å fiske den selv. Det gjorde visstnok Jesus også.

haha.. lurer ikke meg!

Jesus kunne aldri ha vadet!!

Han ramlet jo ned i en kjele med tørrfluepulver som liten, og måtte gå oppå vannet resten av livet stakkars.

Synes de gjør det greit i Costa Rica jeg...

Der forteller guiden alle om hvilke arter som er "sportsfisk" (må settes ut igjen), og hva som er "matfisk" (kan tas opp til middag) - og hvorfor det er slik. Jeg kakka et par matfisk når jeg var der i vinter. Kan bare fortelle at ørret og laks er ganske kjedelig i smak, og at de som mener noe annet må smake en scierra makrell eller dorado først. Satan hvor godt det var! Selv havabboren blir kjedelig i forhold til en scierra makrell..

Kanskje det blir letter å få fiskere til å sette tilbake store ørretter dersom vi kaller dem (store ørretter altså) noe spesielt, og innfører fredning av disse..?   "Genfisk", "avelsfisk", "sportsfisk", "Viktig-Per", "Kari", "Ola"... et eller annet..?

Øhh.. nå trenger jeg helg kjenner jeg... :-[

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Pål Andersen

Det er litt pussig at ingen har kommentert det tidligere, men det trådstarter skriver, selv om de fleste her inne er hoppende uenige, er helt i tråd med hva det offisielle Norge (Mattilsynet) og den største norske interesseorganisasjonen (NJFF) sier.

De sier omtrent noe som: I Norge står høstningstradisjonen sterkt. Når vi går på jakt og fiske, så påfører vi dyrene ubehag (enten vi dreper ellert setter dem ut igjen - C&R). Det som rettferdiggjør at vi påfører dyrene ubehaget, er at vi faktisk bruker dem til mat. Om vi ikke bruker dyrene til mat, er det bare lek med liv. Således skal ikke alternativet til catch&eat være C&R, men snarere fotojakt og fotofiske - at vi avstår fra jakt og fiske om fangsten av forskjellige årsaker ikka skal benyttes til mat.

Myndighetene mener C&R er riktig i noen tilfeller, slik som minstemål, fredet hunnfisk i lakseelver og fredete arter, men det skal ikke være regelen for fiske i Norge. Det virker ikke som om praksis og resultater i landene vi gjerne reiser til for å fiske (Kola, NZ, USA m.m) tillegges særlig betydning.

Så langt øvrigheta!  ;)

Det må være helt greit å være hoppende uenig med trådstarter, men debatten er på ingen måte urelevant. Om jeg skal provosere litt (som om det ikke er gjort nok fra før  ;)), så er det mange som vil hevde at FFS er irrelevant når det er en liten isolert gruppe som debatterer for seg selv og som ikke er på linje med den store hopen av fritidsfiskere i Norge (som fisker med agn, sluk, oter og garn) og det offisielle Norge.

De største "interesseorganisasjonene"!?? Det er garnfiskere det. (Altså fritidsfiskere som setter garn i innland og i sjøen), og/eller de som selger fisk "privat" eller har økonomiske interesser av liknende. Det er disse organisasjonene du sikter til. BRA og henvise til disse i denne debatten.........

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De største "interesseorganisasjonene"!?? Det er garnfiskere det. (Altså fritidsfiskere som setter garn i innland og i sjøen), og/eller de som selger fisk "privat" eller har økonomiske interesser av liknende. Det er disse organisasjonene du sikter til. BRA og henvise til disse i denne debatten.........

Leste du innlegget mitt, eller så du bare et stikkord som trigget deg, lukket øynene og klinte til?  :D

Jeg sa ikke at dette var de lureste argumentene på kloden, men det kan neppe sies å være irrelevant å høre hva verden utenfor vår lille krets mener. Når myndighetene og den interesseorganisasjonen som får mest spalteplass og oppmerksomhet fra de besluttende myndighetene har et syn som avviker mye fra hovedsynet blant medlemmene her på FFS, så mener jeg det er relevant nok å bringe det inn i debatten når ingen har gjort det før.

Eller mener du rett og slett at jeg må søke om tillatelse fra deg før jeg trekker inn noen momenter som ikke har vært oppe i debatten tidligere?  ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dere får ha meg unnskylt, men etter å ha lest stort sett hele tråden, så ser det ut som det er C/R fiskerne som er de første til å gå i skyttergravene for å forfekte sitt syn.

Som jeg nevnte i mitt innlegg på side 2 i denne tråden, jeg får ikke kjøpt HARR i butikken her i Rælingen, og i  Oslo er jo Erling Moe i Folketeaterpassasjen borte. Heller ikke Knutstad og Holen på Hamar har Harr i sitt sortement. Så dersom jeg skal få en slik middag så må jeg fiske den selv.

Men jeg har heller ikke noe sted sagt at mine tanker og meninger er de eneste rette, for jeg har innen forutsetninger for å kunne si det. Men jag tar heller ikke opp fisk for å kaste den til skogs. Den tiden jeg hadde Hanestad vokterbolig fisket jeg nesten ikke i juni, juli og august. For mye trafikk i elva til det.de dagene jeg ville ha fisk, gikk jeg ut kvelden før og fisket, fikk jeg ingen, vell da tar vi noe annet til middag neste dag.

Jeg fisker heller ikke der det er problematisk med tilveksten. Så selv om jeg har vært mange turer langs Rena de senere år, så har mitt fiske,(blandt annet) vært uten flue i enden av snøret. Og jeg har også sett at tilveksten har avtatt noe i Glomma, så jeg tok det opp med noen grunneiere der oppe angående maksmål og minstemål der også. At minstemålet er litt stort for meg får jeg bare leve med. Skulle gjerne hatt det på 25 cm. i stedet for 30. Men det er det minste problem.

Så derfor tror jeg vi alle i denne tråden er eninge om en ting i hvert fall, og det er at vi er uenige. Men uenigheten går ikke lenger enn at vi vil at våre etterkommere også skal kunne nyte den terapien det er å kunne benytte naturen til rekreasjon. Jeg er såpass gammel at jeg har sett forfall flere steder.

Og fiskeforeningen i Grane fikk seg en overraskelse da det ble utført prøvefiske i vatna i og nær ved grensa til Børgefjell rundt 1970. Det vatnet de trodde inneholdt størst fisk viste seg å være et av de dårligste. Grunnen var at det ble fisket for lite i det vatnet, det lå litt utenfor ruten inn til Jengelen, uttaket ble for lite og derfor veldig mye smått på grunn av for lite tilgang på mat. Rett og slett "overbefolket".

Magne Fjellstad.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Pål Andersen

De største "interesseorganisasjonene"!?? Det er garnfiskere det. (Altså fritidsfiskere som setter garn i innland og i sjøen), og/eller de som selger fisk "privat" eller har økonomiske interesser av liknende. Det er disse organisasjonene du sikter til. BRA og henvise til disse i denne debatten.........

Leste du innlegget mitt, eller så du bare et stikkord som trigget deg, lukket øynene og klinte til?  :D

Jeg sa ikke at dette var de lureste argumentene på kloden, men det kan neppe sies å være irrelevant å høre hva verden utenfor vår lille krets mener. Når myndighetene og den interesseorganisasjonen som får mest spalteplass og oppmerksomhet fra de besluttende myndighetene har et syn som avviker mye fra hovedsynet blant medlemmene her på FFS, så mener jeg det er relevant nok å bringe det inn i debatten når ingen har gjort det før.

Eller mener du rett og slett at jeg må søke om tillatelse fra deg før jeg trekker inn noen momenter som ikke har vært oppe i debatten tidligere?   ;)

Muggesur en sommerdag du eller??? Sa bare at disse interesseorganisasjonene aldri komer til å "anbefale" C&R uansett....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Hmmmm....nei.

Vel fluefiske er jo ikke akkurat effektiv avliving av mat (eller fisk). Spinnere/sluker er vel heller ikke akkurat noen human avliving. Dynamitt kunne kanskje vært noe? Kultiver vannet til det blir ok med fisk i det - blås av en ladning med strategisk plassert C-4 - gå så og hent opp fisken.

Det kan riktignok være at noen av fiskene tar skade av denne behandlingen, og derfor lider en fæl skjebne - denne tanken må nok forkastes.

Hvis man skulle snakke om noe som er totalt smertefritt, ikke "plagsomt", så må det nok benyttes dykkerdrakter og harpuner (gjerne en japansk variant med supersoniske ultralasere som går rett inn i hjernen til fisken og avliver den før den får tenkt "boble"). Man tar en jegerprøve på fisk og "fiskerne" avliver fisken uten at de vet det med ultraeffektive verktøy.

Så fiske på tradisjonelt vis må nok avskaffes inntil videre....

Jeg tror ikke det finnes noen "perfekt og skånsom" måte å drive fiske på. Det vil alltid være elementer ved fisket (eller annet dyrehold som innebærer avliving), som moralsk sett kan diskuteres. Selv både tar jeg litt fisk, og jeg setter ut fiske igjen. Noen ganger får jeg et snev av moralske kvaler, andre ganger tenker jeg "å fyyyyttttiiiiisaaaaaatann for et siiiinnnnsyyyyktt utras". Da kan jeg få samvittighetskvaler mot å kveste (altså drepe) fisken.

Jeg tror at hvis man summerer opp pro og contra argumenter, så må en fint finne seg i å måtte gjøre begge deler - både drepe og sette ut fisk igjen. Noen elver og vann har så høyt fiskepress at det burde skape samvittighetskvaler å drepe fisk, alternativet er å stenge vassdraget....er det det vi vil liksom???

Fiske er begge deler - mat og underholdning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det finnes en middelvei!

Jeg fisker med flue om våren-sommern-høsten. Og jeg fisker med liner-garn (lite i det siste)teiner-ruser on høsten og vinteren.

Hvorfor? Jeg elsker mat! God mat. Jeg får ikke kjøpt god fiskemat hos verken rimi-rema eller resten. Flotte fiskedisker inneholder ofte dårlige varer. Derfor driver jeg matauk. Slik har jeg råd til å holde hummerkalas for gode venner med champagne. Torskemiddag med rødvin for familien. Krabbelag i gata. Stekt torsk til søndagsfrokost. Røkt hvilling på nybakt brød til ungene i nabolaget. Osv...

En god torsk skal veie ca 3 kg og ha gått seg rein en uke. Hvor får jeg kjøpt det rundrensket?

Nyangser....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det finnes en middelvei!

Jeg fisker med flue om våren-sommern-høsten. Og jeg fisker med liner-garn (lite i det siste)teiner-ruser on høsten og vinteren.

Hvorfor? Jeg elsker mat! God mat. Jeg får ikke kjøpt god fiskemat hos verken rimi-rema eller resten. Flotte fiskedisker inneholder ofte dårlige varer. Derfor driver jeg matauk. Slik har jeg råd til å holde hummerkalas for gode venner med champagne. Torskemiddag med rødvin for familien. Krabbelag i gata. Stekt torsk til søndagsfrokost. Røkt hvilling på nybakt brød til ungene i nabolaget. Osv...

En god torsk skal veie ca 3 kg og ha gått seg rein en uke. Hvor får jeg kjøpt det rundrensket?

Nyangser....

Men slik som du driver er det da heller ingen som har noe i mot. Fiske for mat er jo 100% ok. Spm i denne tråden er vel om å fiske for underholdning er greit eller ikke. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...