Gå til innhold

Støtter du oppdrettsnæringen?


Gjest Mergus Merganeser

Har du kjøpt produkter fra næringen siste året?  

83 stemmer

  1. 1. Har du kjøpt produkter fra næringen siste året?

    • Nei!
      33
    • Andre i husstanden kjøper
      11
    • 1 gang siste året
      2
    • Flere ganger siste året
      42


Anbefalte innlegg

Jeg gadd ikke skrive mer nå, men sakset dette fra nettet...

http://www.wwf.no/dette_jobber_med/hav_og_kyst/havbruk/fiskefor/

Oppdrettsnæringen benytter store mengder villfisk til fiskefôr - og debatten går stadig på forholdet mellom mengde villfisk som blir til oppdrettsfisk. WWF har laget vår egen utregning som gir en god oversikt, men det finnes intet eksakt svar.

I følge den siste globale oppdateringen1 har Norge en gjennomsnittlig fôrfaktor på 1.2, og bruker 31% fiskemel og 21% fiskeolje i fôret.

Fôrfaktor er et tall for hvor mye tørrfôr som benyttes for å produsere 1 kg oppdrettslaks. Det vil si at det trengs 1.2 kilo fôr for å lage en kilo laks, og at det i dette fôret er 31 % fiskemel og 21 % fiskeolje. Dermed er spørsmålet  hvor mange kilo villfisk må til for å lage 210 gram fiskeolje. I følge FAO 2 gir 100 kg villfisk i snitt 12 kg fiskeolje. Dette varierer fra art til art og med tid på året.

Regnestykket blir da:

0.21 % fiskeolje i fôret * 12 kg for å lage fiskeoljen * 1.2 i fôrfaktor

= 3.024 kg villfisk for å produsere 1 kg oppdrettsfisk.

I følge tall fra FHL ble det omsatt 1.136 432 tonn fiskefôr i Norge i 2007. Dersom vi benytter de samme tallene som gir det et totalforbruk av villfisk hos norsk oppdrettsnæring på

1.136.432 tonn * 0,21 * 12 = 2.772.000 tonn. Det vil si at Norge i 2007 brukte ca 2.8 millioner tonn villfisk til å produsere ca 800.000 tonn 4 oppdrettslaks og ørret.

Referanser

1 Tacon, A.G.J., Metian, M. 2008, Global overview on the use of fish meal and fish oil in industrially compounded aquafeeds: Trends and future prospects

2 Food and Agriculture Organisation of United  Nations. FAO 1986. The  production of fish meal and oil. FAO fisheries technical paper 142.

3 Tall fra FHL - Fiskeri og havbruksnæringens landsforbund

4 Tall fra Fiskeri- og kystdepartementet

Greit nok å si at forfaktor er lav, men da henvises det til tørrfor.... Sett dere gjerne inn i hvor mye fisk som må til for å produsere 1kgs tørrfor.

utregningen din stemmer ikke, for du må ta inn

1. olje som er produsert for humankonsum, fiskemel som går til fe, fiskemel og olje som er laget av fisk ikke beregnet til humankonsum, avskjær fra industri som brukses til mel/olje. da blir det en mye mer komplisert regnestykke. seff om man vil få o-næringen til å fremstå som en havtømmer, så er regnestykket ditt perfekt, men desverre så er ikke dette så svart-hvitt, det er en stooooooooooooor gråsone med

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 210
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Jeg gadd ikke skrive mer nå, men sakset dette fra nettet...

http://www.wwf.no/dette_jobber_med/hav_og_kyst/havbruk/fiskefor/

Oppdrettsnæringen benytter store mengder villfisk til fiskefôr - og debatten går stadig på forholdet mellom mengde villfisk som blir til oppdrettsfisk. WWF har laget vår egen utregning som gir en god oversikt, men det finnes intet eksakt svar.

I følge den siste globale oppdateringen1 har Norge en gjennomsnittlig fôrfaktor på 1.2, og bruker 31% fiskemel og 21% fiskeolje i fôret.

Fôrfaktor er et tall for hvor mye tørrfôr som benyttes for å produsere 1 kg oppdrettslaks. Det vil si at det trengs 1.2 kilo fôr for å lage en kilo laks, og at det i dette fôret er 31 % fiskemel og 21 % fiskeolje. Dermed er spørsmålet  hvor mange kilo villfisk må til for å lage 210 gram fiskeolje. I følge FAO 2 gir 100 kg villfisk i snitt 12 kg fiskeolje. Dette varierer fra art til art og med tid på året.

Regnestykket blir da:

0.21 % fiskeolje i fôret * 12 kg for å lage fiskeoljen * 1.2 i fôrfaktor

= 3.024 kg villfisk for å produsere 1 kg oppdrettsfisk.

I følge tall fra FHL ble det omsatt 1.136 432 tonn fiskefôr i Norge i 2007. Dersom vi benytter de samme tallene som gir det et totalforbruk av villfisk hos norsk oppdrettsnæring på

1.136.432 tonn * 0,21 * 12 = 2.772.000 tonn. Det vil si at Norge i 2007 brukte ca 2.8 millioner tonn villfisk til å produsere ca 800.000 tonn 4 oppdrettslaks og ørret.

Referanser

1 Tacon, A.G.J., Metian, M. 2008, Global overview on the use of fish meal and fish oil in industrially compounded aquafeeds: Trends and future prospects

2 Food and Agriculture Organisation of United  Nations. FAO 1986. The  production of fish meal and oil. FAO fisheries technical paper 142.

3 Tall fra FHL - Fiskeri og havbruksnæringens landsforbund

4 Tall fra Fiskeri- og kystdepartementet

Greit nok å si at forfaktor er lav, men da henvises det til tørrfor.... Sett dere gjerne inn i hvor mye fisk som må til for å produsere 1kgs tørrfor.

utregningen din stemmer ikke, for du må ta inn

1. olje som er produsert for humankonsum, fiskemel som går til fe, fiskemel og olje som er laget av fisk ikke beregnet til humankonsum, avskjær fra industri som brukses til mel/olje. da blir det en mye mer komplisert regnestykke. seff om man vil få o-næringen til å fremstå som en havtømmer, så er regnestykket ditt perfekt, men desverre så er ikke dette så svart-hvitt, det er en stooooooooooooor gråsone med

Hvor stor er gråsonen tror du, Igor?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

ser at flere her kan ha det godt av litt google. det finnes drøssevis med artikkler, skrevet av uavhengige forskere, om oppdrett og ikke mist opdrettsfisk. og ja, det tar ikke 3-4kg råfiskemasse til å produsere 1 kg o-laks. kanskje for 20 år siden, men ikke idag. om man bruker dette vinduderet google så ser man på wwf sine sider at det står 1,2 kg tørrfôr, altså tørrôr.

Ser at du refererer til WWF sine tall Igor. Men hvor tilforlitlige er de egentlig og hvor kommer de ifra? WWF er dypt ned i lomma på oppdrettsnæringen og mottar årlig penger derfra. Jeg ønsker jeg kunne stole på de tallen men det gjør jeg ikke. Til tross for at WWF er en seriøs organisasjon og jeg selv jobber i "samme bransje".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva heter boka?

artikkelen heter "description of the processes in the value chain and risk assessment of decomposition substances and oxidation products in fish oils" fra vitenskapskomiteen for mattrygghet. bildet er fra side 31, Introduction

Lenke til kommentar
Del på andre sider

...

La meg spørre deg:

Fratar det meg at jeg kjører diselbil retten til å kritisere oppdrettsnæringen???

John

Vi kritiserer alle oppdrettsnaeringen. Men det faktum at du kjoerer dieselbil, eller bil i det hele tatt fratar deg enhver troverdighet hvis du kaller de som har et mer nyansert syn paa saken "uvitende" eller "likegyldige."

Det poenget var vel ikke SAA godt gjemt, var det vel...??  ;)

Og vi er selvfoelgelig alle enige om at all villaks i Norge burde fredes inntil videre?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Diskuterer vi laks eller bil på denne siden? ;-)

Etter min mening må all norsk oppdrettslaks inn i lukkede merder for å unngå kloakkutslipp, lusepåslag, og smitte av sykdom på villfisk.

Som jeg tidligere har skrevet, er 10 av 12 lakseelver i Hardangerfjorden stengt for laksefiske. Antall stengte elver på landsbasis stiger stadig, og flesteparten finner vi i Hordaland og Nordland. Der ligger også oppdrettsanleggene tettest.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva heter boka?

artikkelen heter "description of the processes in the value chain and risk assessment of decomposition substances and oxidation products in fish oils" fra vitenskapskomiteen for mattrygghet. bildet er fra side 31, Introduction

Den boka ligger her: http://www.vkm.no/dav/4be9bee090.pdf

jupp, jeg fikk den pga et fag, er pensum

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Diskuterer vi laks eller bil på denne siden? ;-)

Etter min mening må all norsk oppdrettslaks inn i lukkede merder for å unngå kloakkutslipp, lusepåslag, og smitte av sykdom på villfisk.

Som jeg tidligere har skrevet, er 10 av 12 lakseelver i Hardangerfjorden stengt for laksefiske. Antall stengte elver på landsbasis stiger stadig, og flesteparten finner vi i Hordaland og Nordland. Der ligger også oppdrettsanleggene tettest.

Det er bra!

Og det burde vaere saapass med profitt i naeringen naa at det kan stilles strengere krav til aa innfoere slike tiltak. Men med en semi-korrupt regjering og et folk som er saa politisk late at de synes det er helt greit at bukken passer havresekken er det ikke lett...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok. Situasjonen er dessverre slik at akvakultur er den største menneskeskapte faktoren som gjør at villaksbestanden har falt med 56% i perioden 1983-2011.

http://www.nina.no/archive/nina/PppBasePdf/Rapport%20fra%20vitenskapelig%20r%C3%A5d%20for%20lakseforvaltning/2012/Thorstad%20Status%20Rapport%20fra%20Vitenskapsr%C3%A5det%20for%20lakseforvaltning%204%202012.pdf

Lakselus, spredning av sykdommer og rømming av oppdrettslaks er i ferd med å ødelegge villaksstammene våre.

Stadig flere lakseelver blir stengt for fiske, også grunnet dårlig forvaltning, samtidig som flere elver opplever innsig av rømt oppdrettslaks.

Det er bevist at rømt oppdrettslaks krysser seg med villaks i Namsen: http://www.namdalsavisa.no/Nyhet/article6324752.ece

http://www.dagbladet.no/2010/06/24/nyheter/laks/innenriks/12283734/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Diskuterer vi laks eller bil på denne siden? ;-)

Etter min mening må all norsk oppdrettslaks inn i lukkede merder for å unngå kloakkutslipp, lusepåslag, og smitte av sykdom på villfisk.

Som jeg tidligere har skrevet, er 10 av 12 lakseelver i Hardangerfjorden stengt for laksefiske. Antall stengte elver på landsbasis stiger stadig, og flesteparten finner vi i Hordaland og Nordland. Der ligger også oppdrettsanleggene tettest.

Det er bra!

Og det burde vaere saapass med profitt i naeringen naa at det kan stilles strengere krav til aa innfoere slike tiltak. Men med en semi-korrupt regjering og et folk som er saa politisk late at de synes det er helt greit at bukken passer havresekken er det ikke lett...

pppartytime

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

Diskuterer vi laks eller bil på denne siden? ;-)

Etter min mening må all norsk oppdrettslaks inn i lukkede merder for å unngå kloakkutslipp, lusepåslag, og smitte av sykdom på villfisk.

Som jeg tidligere har skrevet, er 10 av 12 lakseelver i Hardangerfjorden stengt for laksefiske. Antall stengte elver på landsbasis stiger stadig, og flesteparten finner vi i Hordaland og Nordland. Der ligger også oppdrettsanleggene tettest.

Det er bra!

Og det burde vaere saapass med profitt i naeringen naa at det kan stilles strengere krav til aa innfoere slike tiltak. Men med en semi-korrupt regjering og et folk som er saa politisk late at de synes det er helt greit at bukken passer havresekken er det ikke lett...

Dessverre klemmer skone litt for mye akkurat i at vi i Norge "ikke har noen problem". Da blir vi også politisk late, som du sier tmags. En demokratisk skam egentlig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I mai 2009 uttalte daværende fiskeri- og kystminister Helga Pedersen:

"All utvikling av sjømatnæringen skal være bærekraftig og da mener jeg den ytterste betydning av begrepet. Det skal være økologisk bærekraftig, økonomisk bærekraftig og rettferdig fordelt.”

Høsten 2009 kom lusesituasjonen fullstendig ut av kontroll. NJFF forlangte stans i oppdrettsveksten:

http://www.sognavis.no/lokale_nyhende/article4674200.ece

NINA, Rapport 547, Nasjonal Lakselusovervåking,  sitat:

"Oppsummert viser undersøkelsen at infeksjonstrykket i 2009 fortsatt var kronisk forhøyet langs

store deler av norskekysten. Langs deler av kysten var infeksjonsbelastningene sannsynligvis

høyere enn det som er bærekraftig på sjøørret, sannsynligvis også på utvandrende laksesmolt,

i 2009. Dette gjelder spesielt de mest oppdrettsintensive områdene i Hordaland (Hardangerfjordsystemet),

Trøndelag (ytre Trondheimsfjord, Hitra og Flatanger) og til dels Nordland (Sørfold)."

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok. Situasjonen er dessverre slik at akvakultur er den største menneskeskapte faktoren som gjør at villaksbestanden har falt med 56% i perioden 1983-2011.

http://www.nina.no/archive/nina/PppBasePdf/Rapport%20fra%20vitenskapelig%20r%C3%A5d%20for%20lakseforvaltning/2012/Thorstad%20Status%20Rapport%20fra%20Vitenskapsr%C3%A5det%20for%20lakseforvaltning%204%202012.pdf

Lakselus, spredning av sykdommer og rømming av oppdrettslaks er i ferd med å ødelegge villaksstammene våre.

Stadig flere lakseelver blir stengt for fiske, også grunnet dårlig forvaltning, samtidig som flere elver opplever innsig av rømt oppdrettslaks.

Det er bevist at rømt oppdrettslaks krysser seg med villaks i Namsen: http://www.namdalsavisa.no/Nyhet/article6324752.ece

http://www.dagbladet.no/2010/06/24/nyheter/laks/innenriks/12283734/

Ja, og vi har ikke god tid, for snart er villaksstammene utryddet, og da er det ikke lenger noe å redde.

Og at bevaring av villaksen, har med egeninteresse å gjøre, nei, det argumentet kjøper jeg ikke.

Jeg kunne ha scoret et billig poeng her, med å henvise til at jeg ikke selv fisker laks. Case closed.

Men det er selvsagt ikke det jeg tenker på.

De fleste oppegående folk, vil bevare et genetisk mangfold - for det genetiske mangfoldet sin del.

Og vil bevare naturlige stammer/arter i et biotop - nettopp fordi de tilhører en naturlig del av et biotop.

Og selv om jeg aldri noen gang i livet får se et Hvitt Neshorn (noe feilaktig oversatt til norsk som "hvitt" faktisk, og det, selv om neshornet faktisk hadde vært hvitt  ;D )

så er jeg for å bevare det. For å ta et søkt, men allikevel parallelt eksempel.

De som gir jevnt faen i alt som ikke handler om å få dekket sine egne grunnleggende behov som sult, tørst, søvn og varme, synes sikkert uttrykket "genetisk mangfold" høres dørgende kjedelig ut.

Egeninteresse? Nei. Det handler om en holdning til tilværelsen. Og i hvert all ikke noen tiår med økonomisk vekst,

som de om 100 år kan lese om i historiebøkene  :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Situasjonen med hensyn til lakselus ble ikke bedre, og i 2010 innførte Lisbeth Berg-Hansen "veksstans" i oppdrettsnæringen. Hun visste godt at dette ikke ville ha noen effekt, fordi oppdretterne utnyttet MTB (maksimal tillat biomasse)-kvoten endre bedre. Resultatet ble at produksjonen av norsk oppdrettslaks økte med ca. 380.000 tonn frem til 2012.

http://www.wwf.no/?31465/Tre-rs-vekststopp-for-oppdrett

http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2006244.ece

http://salmoncamera.com/?p=426〈=no

For å holde bukt med luseproblematikken, gjeninnførte man bruk av teflu- og diflubenzuroner. Legemiddelverket sa først nei, men under sterkt press fra oppdrettsnæringen, tillot de likevel bruk av dette middelet:

http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/her-kan-oppdrettsanleggene-bruke-gift-3195698.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

Er 100 % enig med Brun her. Jeg er ikke laksefisker. Har ikke interesse av laksefiske. Jeg bryr meg om miljøet og at vi skal ha en natur som lever og froder friskhet. Vi er en fantastisk nasjon med flotte resurser. Alt som er vilt bør få være friskt på den måten som moder jord har skapt det. Det er så få slike plasser kvar på jorden og som har profitten å takke for ødeleggelsen. Bør ikke vi i 2013 kunne være litt klokere enn så? Må det virkelig kveruleres så forbannet mye?!

Denne artikkelen som Nils akkurat la opp på Face viser litt av dette tenket og at vi har en fiskeriminister som kun ser på tall som går i pluss og ikke noe annet og Kun ser etter sin egen kappe http://www.aftenposten.no/okonomi/Fritt-for-lakselus-i-lukket-anlegg-7111660.html. Skal vi se på egeninteresse så er det vel akkurat her. Jeg tror at enhver som prøver å dra egeninteressen inn i denne sfæren (FFS med geliker) som et argument faller ganske flatt og hardt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...