Gå til innhold

Maksmål i Rena!!!!


BjørnarF

Anbefalte innlegg

Først: Jeg er helt enig i de forvaltningsmessige grep som entusiastene her på sida forfekter. Argumentene er så vidt jeg kan vurdere holdbare ut fra den ferskvannsøkologiske kunnskapen vi har i dag.

Men jeg synes ikke vi bør være så oppgitt over å møte merkelig argumentasjon og utsagn vi opplever som idiotiske. Vi har nok litt oss sjøl å takke. Det er mange av oss fluefiskere som jobber ganske iherdig for å bygge opp under fordommene til andre ved fokus på utstyr og en tåpelig nedlatende holdning til alle som fisker med noe annet enn flue (helst tørr da). Klart det skurrer for en del av de som kommer fra en annen fisketradisjon i elva. De som gjerne bruker mark og har som halve opplevelsen å ha med hjem ørret til en helgemiddag for familien. De har tross alt vel så gamle tradisjoner i norsk fiske som oss fluefiskere. At dette ikke er fornuftig økologisk sett slik tilstanden i elva er er nok riktig. Men vi bør kanskje møte også dårlige argumenter med en slags forståelse og motargumenter og la være å se på vår fiskeform som noe opphøyet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 390
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

For det første; de få gangene i året jeg har anledning til å dra på fisketur i Rena er det som oftest kvledsturer på 4-6 timer. På disse få turene ønsker jeg å ha muligheten til å ta med meg mer enn 1 fisk hjem. Ikke en bøtte/plastpose full, men gjerne 2-3 stykker. At jeg faktisk klarer å ta 2-3 fisk på nevnte tidsrom er ikke gitt (da hadde også turen faktisk vært ren matauk-tur), Rena er ei vanskelig elv å fiske i, og som oftest går man tomhendt hjem, iallefall når man får seg kun 5 kveldsturer dit på en sesong. Dette tror jeg at jeg har til felles med mange andre som fisker i elva. Ikke alle har så mye fritid at man kan bortimot bo ved elva storparten av sesongen. Jeg skjønner godt argumentasjonen med baglimit osv for de som fisker 24/7 og padler opp og ned og kryss og tvers over elva for å måtte ta fisk. De ønsker et lovfesta nøkternhet, noe som de nå har fått. Jeg tør også å påstå at det er denne gruppen som oftest praktiserer CnR.

 

For det andre; når jeg snakker om sossete fiske mener jeg at fokuset langs elva er kanskje 80% utstyr. Ikke noe galt i å ha utstyr man ønsker å bruke. Det er gjerne de samme som stressfisker langs breddene. For meg personlig er dette en liten nedtur å møte disse menneskene, for det er mer enn tydelig at turfølelsen/-opplevelsen er så godt som svunnet hen. Turfølelsen deres består mest av å ta bilde av seg selv med en drøy ørret. Man tar seg ikke tid til å sitte ned, ta en kaffe og kjeks og prate skit med de man møter. Slik man gjorde i øverste del av elva da markfiskerne også var tilstede. At man effektivt har ekskludert mange fra de øverste, lettest tilgjengelige delene av elva mener jeg er uheldig for framtidig rekruttering til elva. (Med unntak av Persvika da)

 

Terje, det jeg mente med dårlige vinnere var et utsgagn du hadde som jeg forstod som "hvis du ikke liker dette så kan du dra dit morten gyter for her har du ingenting å gjøre". SKal prøve å finne det igjen. Litt fersk på dette med sitatgreier ennå  :-\

 

Tore, hvor mye koster sesongkortet iår? Syns det begynte å røre ved det jeg er villig til å betale ifjor... Som sagt får jeg ikke tatt så mange turer i sesongen.

 

Hostil-Jostein, jeg har det veldig moro med fluestanga jeg, men jeg syns dte er for dumt at en av de letteste stedene for den gemene hop å komme seg til elva kun blir forvalta som fluefiskesone. Samtidig som dte er fritt fram for kano/kayakk/båtfiske rett nedenfor. Igjen; elva er ei vanskelig elv å fiske i, og ikke mange har like mye tid til å fiske som enkelte grupper. Derfor ser jeg det som nok et hinder for de som ikke fisker så ofte bare kan ta med seg 1 fisk hjem (jeg vet det er 2, men ærlig talt, det er ikke mange som tar med seg en stinkende harr hjem eller?).

 

Terje foreslår at nummeret til fiskeoppsynet burde gjøres allmenn kjent for at vi skal kunne sladre på hverandre hvis den minste urett begås. Tror dette virker direkte mot sin hensikt. Man blir opptatt av å se over skuldrene og nedi fiskeveska på den enkelte. Skal ikke fisking være en form for avkobling fra nettopp sånt? Noen som sladrer hvis jeg drar opp 2 gjedder på f.eks 7 og 8 kilo fra Løpsjøen?

 

Et annet sitat var om vi snart skulle få se elva delt opp i soner for bare tørrflue, nymfe, streamer etc. Sånn som jeg ser utviklingen pr nå er svaret mitt ja. Kanskje ikke neste år, eller året deretter, men jeg tror det er noe av det samme som inndeling av fluefiskesoner bare på en mer spesifikk skala.

 

PUH! Nå får jeg vel så det holder  :rolleyes:. Ikke verst etter 2 innlegg  8):o;):D

 

BTW, er det noen som vet om det ble tatt fisk på åpningsnatta?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Åddvard skrev:

Terje, det jeg mente med dårlige vinnere var et utsgagn du hadde som jeg forstod som "hvis du ikke liker dette så kan du dra dit morten gyter for her har du ingenting å gjøre". SKal prøve å finne det igjen. Litt fersk på dette med sitatgreier ennå 

Håper du finner det innlegget, for hvis jeg i noen sammenheng har bedt noen å dra ett visst sted for de har ingenting der å gjøre så skal jeg være den første til å beklage et slikt utsagn. Med forbehold om ordlyd og kontekst.

 

 

Åddvard skrev:

Terje foreslår at nummeret til fiskeoppsynet burde gjøres allmenn kjent for at vi skal kunne sladre på hverandre hvis den minste urett begås. Tror dette virker direkte mot sin hensikt. Man blir opptatt av å se over skuldrene og nedi fiskeveska på den enkelte. Skal ikke fisking være en form for avkobling fra nettopp sånt? Noen som sladrer hvis jeg drar opp 2 gjedder på f.eks 7 og 8 kilo fra Løpsjøen?

Hvis man følger reglene er det vel ingen som trenger å være redde for noe som helst. Det er vel ingen av oss som reiser på fisketur for å leke politi.

Men ser jeg at det drives med klare ulovligheter langs elva så skal man da selvfølgelig si ifra. Ærlig talt. Først ville jeg høflig poengtere hva som er reglene, blir ikke dette etterfulgt så er det klart man skal gi beskjed til de med myndighet.

Så lenge man følger reglene så er dette overhode ikke noe problem.

 

Åddvard skrev:

Et annet sitat var om vi snart skulle få se elva delt opp i soner for bare tørrflue, nymfe, streamer etc. Sånn som jeg ser utviklingen pr nå er svaret mitt ja. Kanskje ikke neste år, eller året deretter, men jeg tror det er noe av det samme som inndeling av fluefiskesoner bare på en mer spesifikk skala.

Jeg skal love deg følgende her og nå, at hvis du virkelig tror at dette blir en reallitet så skal jeg stå sammen med deg å kjempe i mot det med nebb og klør.

 

Åddvard skrev:

For det andre; når jeg snakker om sossete fiske mener jeg at fokuset langs elva er kanskje 80% utstyr. Ikke noe galt i å ha utstyr man ønsker å bruke. Det er gjerne de samme som stressfisker langs breddene. For meg personlig er dette en liten nedtur å møte disse menneskene, for det er mer enn tydelig at turfølelsen/-opplevelsen er så godt som svunnet hen.

På hvilken måte er dette et problem for deg????????? Hvorfor bruker du energi på hva andre har av utstyr??????? Og igjen hva i all verden har dette med de nye reglene for Renaelva å gjøre?????? Det er denne delen av debatten som drar ned diskusjonen på et absolutt lavmål. Beklager å si dette, men dette burde vi alle heve oss over. Det blir rett og slett for dumt.

 

Saken handler om maksmål, villfiskstammen, baglimit, settefisk, Gjedde, fisketrapper etc. Den handler overhode ikke om utstyrsnivået til fluefiskeren.

 

Terje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

At jeg faktisk klarer å ta 2-3 fisk på nevnte tidsrom er ikke gitt (da hadde også turen faktisk vært ren matauk-tur), Rena er ei vanskelig elv å fiske i, og som oftest går man tomhendt hjem, iallefall når man får seg kun 5 kveldsturer dit på en sesong. Dette tror jeg at jeg har til felles med mange andre som fisker i elva. Ikke alle har så mye fritid at man kan bortimot bo ved elva storparten av sesongen. Jeg skjønner godt argumentasjonen med baglimit osv for de som fisker 24/7 og padler opp og ned og kryss og tvers over elva for å måtte ta fisk. De ønsker et lovfesta nøkternhet, noe som de nå har fått. Jeg tør også å påstå at det er denne gruppen som oftest praktiserer CnR.

 

 

Hei Åddvar.

 

Tok med den frihet å klippe ut et lite sitat i fra ditt innlegg over, med fare for å sakse det ut av sammenhengen. Ser at du bruker argumentet med "at JEG får ikke så mye fisk alikevel, så JEG bør da få ta med MEG det JEG får". Vel jeg får bare henvise til et par gamle norske visdomsord." mange bekker små blir til en stor å", "lita tuve kan velt stort lass" osv.

 

Jeg vet ikke hvordan tillstanden er i Rena med hensyn på fordeling av fiskere og fanget fisk. Du har sikkert rett når du hevder at enkelte fiskere tar betydelig større fanster en det som er normalt, og at mange av disse også praktiserer C&R. Men slik jeg ser det er ikke dette poenget. Jeg har selv tilbrakt en del timer ved Drammenselva, i perioder ganske mange timer. Jeg har sett fiskere over en to tre ukers periode kommet og gått og det er ikke så veldig ofte man ser de samme ansiktene. Og noen av disse flakser til og får fisk, slik som dem som sto der i går og dagne før og dagen før der igjen. Enkelte går så klart tomhend hjem, men jeg tror det er rivende likegyldig for ørreten i Drammenselva om det er fem seks kjentmenn som tar opp fisken på relativt kort effektiv fisketid eller om det er 100 "amatører" som tar opp det samme antall fisk på flere fisketimer.

 

Så, det argumentet kjøper jeg ikke.

 

Hilsen Anton.

 

Ps: Veldig glad for at du viser slik omsorg for oss stressede og utstyrsfikserte fluefiskere som kun er ved elva for å se og bli sett. Det er god du poengterer dette slik at vi igjen kan bli ledet inn på den smale sti og atter kan oppleve fisket som den åndelige opphøyede aktivetet det er. Mulig jeg er litt flåsete nå, men er det ikke litt arrogant å sette seg til doms over andres fiskeopplevelse, eller mangel på sådann. Selv om de ikke får ro i sjela har de det sikkert moro lell  ;)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Her er siste bidrag fra lokalpolitikerne i Åmot:

http://www.ostlendingen.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070521/NYHETER/105210027/1016/FORSIDE

 

Terje!

 

Man forsøker nå helt tydelig å fra enkelte hold å få debatten til å handle om at elva kun tilretteleggs for en håndfull sportsfiskere (les fluefiskere) og det står stort sett ingen ting om at reglene er fordi man ønsker å få en større bærekraftig villfiskstamme på sikt. Noe som vil gagne absolutt alle som fisker der.

Man er altså i ferd med på klassisk norsk vis å snu hele debatten på hodet å lage en "dem og oss" debatt. Denne retorikken har jeg sett mange ganger i politkkens verden, og jeg liker den absolutt ikke.

 

Terje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her synes jeg herr Ordfører skal ha litt is i magen. Skjønner ikke dette med familiefiske kontra sportsfiske. Merkelig definisjonsspikkeri.

 

Jeg deler tildels ordførerens bekymring, men det kommer lenger frem i tid: når elva blir så bra at grunneierne ser det hemsedalske potensialet. Da synes jeg det er på tide at herr Ordfører tar i et tak. Ikke før!

 

Noen må demme opp for denne ensidige fokuseringen. Hva er det som får folk til å tro at familien ikke lenger kan fiske i Rena? Idiotisk propaganda...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På'n igjen http://www.ostlendingen.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070522/NYHETER/105220029/1016/FORSIDE

 

På seminaret i Åmot 10 mai fikk vi utdelt en folder som var utarbeidet av NINA, hvor det stod om jobben de har gjort frem til nå vedr. undersøkelser av alt fra bunndyr, gytegroper, forsvarets sin påvirkning av båttrafikk på Løpsjøen osv,osv. Denne kan sikkert de som vil få tilsendt ved å henvende seg til:

Åmot Utmarksråd

Kulturhuset, Torget 1

2450 Rena

Tlf 62 44 17 75

Mail: info@amotutmarksrad.no

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Dagens østlendingen:

http://www.ostlendingen.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070522/NYHETER/105220029/1016/FORSIDE

 

Jeg tror nå de nye reglene kommer til å bli omgjort tilbake til det de var.

Fokus har, mye takket være uttalelser fra han fyren fra elveeierlaget, blitt flyttet fra å øke bestanden av stor villfisk ved hjelp av maksmål og 1 fisk pr dag, til at man skviser ut lokalbefolkningen.

Det som så ut til å bli en god langtidsplan for elva har nå blitt en ren interessekonflikt mellom lokalbefolkningen og sportsfiskere.

Dette kommer til å ende med at hele vedtaket blir omgjort og at vi havner tilbake der vi var, hvor maksmål forsvinner og Renaelva sakte men sikkert blir tappet for stor ørret og harr.

Om noen år er Renaelva en middelmådig fiskeelv hvor det blir lengre og lengre mellom store individene og hvor lokalbefolkning og andre er storfornøyd med å fiske opp småørreter i hopetall.

Så langt er det kun avisreportasjer fra de som er imot de nye reglene, og som kun snakker om fiske som mulighet til å skaffe seg mat sånn som i siste innlegget i Østlendingen. Dette går naturlignok rett hjem hos lokalbefolkningen på Rena. Våre gamle fisketradisjoner gir ikke rom for gjenutsetting av fisk.

 

De som uttaler seg sier klart å tydelig fra at man ønsker ikke en elv med stor ørret og harr men en elv hvor man kan ta ut mest mulig matfisk.

Vi må nok bare takke oss sjøl, vi (meg inkludert) sitter bare å synser der det til syvende og sist er ingen som hører etter. Da har Paulsen og de andre som står frem i avisene fritt spillerom for sitt syn om at det er bare å høste av matfatet.

 

Terje!

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det mulig at en avis kan vinkle en sak slik. Bare fra ene sida, lite objektivt spør du meg! Jeg sender en mail til journalisten og ber hun skjerpe seg! Hun bør da for "#¤"#%"¤" snakke med biologene som har funnet ut at dette er en bra tiung å gjøre også da!

 

Mvh

en arg Bjørnar

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dagens østlendingen:

http://www.ostlendingen.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070522/NYHETER/105220029/1016/FORSIDE

 

Jeg tror nå de nye reglene kommer til å bli omgjort tilbake til det de var.

Fokus har, mye takket være uttalelser fra han fyren fra elveeierlaget, blitt flyttet fra å øke bestanden av stor villfisk ved hjelp av maksmål og 1 fisk pr dag, til at man skviser ut lokalbefolkningen.

Det som så ut til å bli en god langtidsplan for elva har nå blitt en ren interessekonflikt mellom lokalbefolkningen og sportsfiskere.

Dette kommer til å ende med at hele vedtaket blir omgjort og at vi havner tilbake der vi var, hvor maksmål forsvinner og Renaelva sakte men sikkert blir tappet for stor ørret og harr.

Om noen år er Renaelva en middelmådig fiskeelv hvor det blir lengre og lengre mellom store individene og hvor lokalbefolkning og andre er storfornøyd med å fiske opp småørreter i hopetall.

Så langt er det kun avisreportasjer fra de som er imot de nye reglene, og som kun snakker om fiske som mulighet til å skaffe seg mat sånn som i siste innlegget i Østlendingen. Dette går naturlignok rett hjem hos lokalbefolkningen på Rena. Våre gamle fisketradisjoner gir ikke rom for gjenutsetting av fisk.

 

De som uttaler seg sier klart å tydelig fra at man ønsker ikke en elv med stor ørret og harr men en elv hvor man kan ta ut mest mulig matfisk.

Vi må nok bare takke oss sjøl, vi (meg inkludert) sitter bare å synser der det til syvende og sist er ingen som hører etter. Da har Paulsen og de andre som står frem i avisene fritt spillerom for sitt syn om at det er bare å høste av matfatet.

 

Terje!

 

 

Skjønte på debatten på radio i går at det kunne gå denne veien, ja ! Fyren fra elveeierlaget virket mest som om han skammet seg over å måtte forsvare noe han ikke skjønte vitsen med  :o

Det ble også definert hva c&r fiske dreide seg om : Det gikk ut på at man fisket med så lett utstyr som overhodet mulig, kjøre fisken til den kom inn med buken i været, for så å slippe den ut igjen  :-[

Folk som hører sånt, og som ikke vet bedre, får selvfølgelig blod på tann !

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fikk kjapt svar av journalisten på mailen der jeg ba de også snakke med de som har anbefalt disse reglene til elvelaget....

 

"Takk for innspillet!

 

Jo, vi bestreber oss på å la begge parter komme til ordet og vi har, som du

vet, snakket med styreleder i elvelaget, Thomas Meinich. At vi ikke har

tatt Qvenild ennå, er en vurdering vi har gjort. Vi så imidlertid tidlig at

denne saken må følges opp over flere dager og derfor bestemte vi oss for å

la ham vente. Men han skal være med, så er det sagt.

 

Vi fortsetter å følger opp saken videre, og jeg håper artiklene vil være

avklarende for problemstillingen.

 

Med vennlig hilsen

Kristin Søgård, journalist "

 

Jaja, vi får nå se....

 

Bjørnar

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest nicolaj brekke

"– Det er så en får frysninger når folk kommer med sånne utsagn. Norges Jeger- og Fiskerforening går ut med at fiske er for alle. Derfor kan ikke elvelaget stenge store grupper unna. Det har de ikke lov til, framholder Hauge, som hevder at han taler på vegne av åmotinger flest."

 

Derfor er jeg ikke medlem! Utrolig lite nyansert uttalese fra forbundet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Målet med de nye reglene er å gjøre Renaelva mer spennende for sportsfiskere. Det sier Thomas Meinich, styreleder i Åmot Elvelag.

– Vi har spisset reglene for å kultivere opp større fisk for sportsfiskerne. Settefisken har man lov å fiske så mye man vil av, så de som vil spise seg mette, kan fortsatt gjøre det, sier Meinich.

Renaelva er ikke stedet for familier på fisketur, påpeker han. Men det er kort veg til Glomma og Osen-vassdraget, som har andre regler.

– Glomma er en fantastisk elv, og det er veldig mange tilbud rett i nærheten, som passer for familier. Renaelva er en sportsfiskeelv, og det er det vi tar hensyn til, sier Meinich.

 

 

Syns at dette er det mest ærlige svaret jeg til nå har lest. Han sier rett ut at Rena skal være for sportsfiskere, og alle andre kan reise et annet sted. Og det var dette jeg ville fram til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"– Det er så en får frysninger når folk kommer med sånne utsagn. Norges Jeger- og Fiskerforening går ut med at fiske er for alle. Derfor kan ikke elvelaget stenge store grupper unna. Det har de ikke lov til, framholder Hauge, som hevder at han taler på vegne av åmotinger flest."

 

Derfor er jeg ikke medlem! Utrolig lite nyansert uttalese fra forbundet.

 

Det går kanskje ikke så klart frem, men dette er sitat som Tore Hauge må stå for, ikke NJFF.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En liten betraktning om Rena!

På grunn av de nye fiskereglene vil man nå antakeligvis se en nedgang i antall fiskere for denne sesongen. Mange mark og slukfiskere vil nå mest sannsynlig se seg om etter andre steder å fiske. Ikke alle er like glad i det som har blitt vedtatt i Rena, noe jeg har full forståelse for. Allikevel er jeg så "kynisk" at jeg velger å si "sorry buddy" med det finnes et utall av elver og vann som egner seg mye bedre enn Rena til å bedrive matauk og større uttak av fisk.

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var denne jeg siktet til, Terje. Helt riktig betraktning at flere velger å ikke dra til Rena pga dette, men den "sorry buddy" oppfatter jeg som "pell deg unna elva mi". Var sikkert ikke sånn du mente den, men sånn leser jeg den.

 

Saken er forsåvidt fortsatt gående i media, så vi får se hvordan den ender. Og om Åddvard også peller seg vekk selv om han også er fluefisker  :-\. Har filosofert endel i det siste, og denne saken har gitt meg vann på mølla. Har endt opp med å stille meg selv spørsmålet "hvorfor fisker man?" (som er noe helt annet enn "hvorfor drar man på fisketur?"). Men jeg kommer vel til å provosere enda mere så jeg lar den ligge.  ;D

 

 

Hmmmm får vel snart taket på denne klippinga hehhehe  :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Påskenøtteknekker

Uttalelsene fra Meinich virker godt planlagt og vil nok få ønskede konsekvenser....

 

Triste greier Erik. Derfor kalte jeg innslaget for Jack-ass. Det som skjer nå er at folk som ikke har kunnskap om denne forvaltningssaken i det hele tatt, får uttale seg fritt. Og dermed står flere år med knallhard jobbing som noen av oss har holdt på med nærmest verdiløs tilbake. Dette er veldig dårlig gjort overfor de som faktisk har kunnskap om forvaltningen i Renaelva. Alt bortkasta bare på grunn av en kunnskapsløs representant for Elvelaget.

Dæven steike som jeg angrer på mitt engasjement for villfisken i Renaelva!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest nicolaj brekke

Eller at folk nå etterhvert forstår hva som ligger til grunn for de nye reglene. Nå har vi en gyllen mulighet til å få fortalt hva dette dreier seg om... Egentlig. Håper Jostein og gutta nå takler dette mediekjøret på en slik måte at de kommer godt ut av det. Her er mange fallgruver gitt...

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fikk kjapt svar av journalisten på mailen der jeg ba de også snakke med de som har anbefalt disse reglene til elvelaget....

 

"Takk for innspillet!

 

Jo, vi bestreber oss på å la begge parter komme til ordet og vi har, som du

vet, snakket med styreleder i elvelaget, Thomas Meinich. At vi ikke har

tatt Qvenild ennå, er en vurdering vi har gjort. Vi så imidlertid tidlig at

denne saken må følges opp over flere dager og derfor bestemte vi oss for å

la ham vente. Men han skal være med, så er det sagt.

 

Vi fortsetter å følger opp saken videre, og jeg håper artiklene vil være

avklarende for problemstillingen.

 

Med vennlig hilsen

Kristin Søgård, journalist "

 

Jaja, vi får nå se....

 

Bjørnar

 

Jeg har ringt journalisten som jobber med saken i Øslendingen og prøvd å komme inn med noe fakta, men det var umulig. Fikk en helt bestemt følelse av at vinklingen er låst. Fikk tilbud om å sende inn leserbrev. Hurra for balansert journalistikk :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg veit bare en ting, og det er at det ikke står bra til med harr og ørettstammene i Søndre Rena!

Dette er det egentlig veldig mange som er enige om av de som har fiska der mye lenger enn meg......også forskere, blandt annet de som nå har gitt opp settefisken som en erstatning for tapte gytegrunner og oppvektområder i forbindelse med forsvar, kraftutbygging og effektkjøring, pluss tap av villfisk til gjeddekjefter og sportsfisker enten det er med familier eller ikke!

 

Alvorlige tap i fiskestammene, altså de to som Søndre Rena er viden kjent og elska for, er for stort i forhold til hva som faktisk har vert å rutte med, og fangstbegrensningene har blitt innført for å stoppe den negative utviklinga av dette.............ingen vil da at det skal fiskes bortimot tomt eller til fiskestammen er så skada at den kansje aldri kommer seg igjen før vi begrenser oss nok?

 

Eller er det slik vi skal holde pampene borte fra elva........ved fortsatt å tyne ut siste rest før noen andre tar det...?

 

Er ikke heller to sterke fiskestammer av harr og ørett i absolutt alle størrelser og aldersklasser med maksimalt antall av stor fin gytefisk som sikrer framtia til seg sjøl og oss som er så glade i nettopp denna elva og for framtia til både oss og de barna som er i de barnefamiliene det beste for alle......en vill og bærekraftig stamme av både harr og ørett?

Er det barn og unge vi er redd ikke skal forstå at måtehold er lurt?

En annen sak som ikke kommer fram er at disse fangstbegrensningene siden, når fiskestammene VIRKELIG har tatt seg opp kan lempes på, og det reelle overskuddet kan høstes uten fare for kolaps!

 

Så mye som elva og fiskestammene har måttet slite med og kommer til å måtte slite med av alt det regulant og forsvar har finni på og kan finne på me'a, pluss våre egne utilstrekkelige begrensninger........ja så fortjener denne vidundelige elvebiotopen alt vi kan gjøra av godt!

 

De som har vært framme i pressen så langt etter møtet i Åmot kulturhus har uttrykt seg med dårlig kjenskap til problemene elva sliter med.....og ikke så reint lite klossethet!

Videre har andre med inntresser som overstiger det elva har å gi fortsatt å presse på slik det alltid har blitt gjort i Søndre Rena, med kansje kortsiktig og litt egoistisk syn om hva døm sjøl går glipp av framfor et felles måtehold som faktisk gjelder alle på lik linje uansett redskap, alder eller kjønn........og størrelsen på lommebok!

Unntaket er fluesona, som etter mi mening har ødelagt mye for den klokkereine ideologien.

 

At barnefamilien blir trekkt fram som taperne av de nye reglene, og at dette blir gjort av fluefiske-pamper som vil prise ut lokalbefolkningen er et helt feil og taktisk vrangfakta tatt ut av mataukerens enkle filosofi om at så lenge det er fisk å få, så er det nok fisk å høste!

Mange av disse er dyktige fiskere som veit vel å utnytte det som er igjen av elvas egentlig sparsomme resursjer med rett redskap på rett plass til riktig tid.

Ikkeno gæli i det hele tatt sett ut fra rene fiske og fangstkunnskaper, men helt feil og ødeleggende i forhold til tilstanden elvas i detta tilfellet hovedresurs faktisk består av!

Et vanlig resonemang er blandt annet at elva og fiskestammen har tapt seg stort, og at gleden derved blir borte mest på grunn av nye regler om fangstbegrensning som kommer for å dempe første delen av resonemanget.

Hvordan er det mulig....?

 

Et annet er argument fra motstanderne av de nye rergla er forslaget om å stenge elva er det som sannsynligvis må følge etter de regla som er satt nå ikke hjælper, men det som glømmes i argumentasjonen her er hvilket resultat begge disse to løsningene faktisk fører fram til.........og det er det samme, mer rikholdige og sterke fiskestammer av harr og ørett........altså de samme farene som alle er så redd skal skje hvis elva blir virkelig sunn og god!

Ja bortsett fra at vi får lov å bruke elva i mellomtia med de regla som er i dag da!

 

Er vi redd for å miste elva til krøsuser med mer penger enn fellestanke, så er det en kamp for seg den dagen det eventuelt kommer!

Det samme gjelder kampen mot regulant, forsvar og alt annet som både er og måtte komme!

Bare tanken på hvor mye vi kunne utretta i samla kamp mot alle trusler mot elva, fiskestammene og egne felles goder som brukere av elva m/m når jeg ser hvordan vi sjøl istedet for å forskynde prosessene ved å dra ilag, heller motarbeider det fordi døm sjøl må vise et måtehold som døm faktisk ofte er med på og begrunne......ja det gjør meg forvirra, for å si det mildt!

 

Innen feks elgforvaltninga har døm skjønt det lenge at uttaket må begrenses over hele linja sett med størrelsen på alle individa i hele stammen!

At også her storoksen og storkolla har blitt sett på som gjevest både statusmessig og reint kjøttmengde-messig er jo ikke så rart kansje, men det ble forstått rimelig fort at det ville være ei katastrofe å skyte ned den beste arvemassa!

At det innen fisk er rimelig likedan er hevet over tvil.

Den store hunnfisken/hannfisken gir mest og størst rogn som blir til størst, sterkest og mest yngel, som igjen en vakker dag blir til størst og sterkest gytefisk så hele greia kan begynne på nytt igjen i en evig runddans som vil glede generasjoner som kommer.....i en evig runddans det også!

Enigheta om detta er stor, det er bare uenigheta om hva vi faktisk har å rutte med som skiller!

At noe av motorikken i det som har gjordt elgstammen mindre i størrelse pr individ gjør seg gjeldende hos fritidsfiskeren også er ivertfall for min del sikkert sjøl om det finnes storørett/storharr.....og storokser igjen enda.

Men det er jo det som er det viktige, og bremse opp den nedadgående kurva før den treffer et punkt som kansje aldri lar seg snu!

Er ikke det også i vår intresse å ha en kraftfull og levedyktig storfiskstamme av både harr og ørett som helt av seg sjøl drar fram det beste slik som døm er så flinke til hvis døm ikke blir motarbeida for mye?

"Det skjer ikke at havet blir tomt for torsk", sa døm oppi Lofoten i gamle dager!

Og hva skjer i dag,.......jo nå spår enkelte at torsken er så på retur at stammen er trua.........og detta er i havet!

Alle veit innerst inne at vi må begrense oss, uansett hva vi fisker med eller hva det ellers gjelder...........vi må jo det, eller så tar ting slutt, kansje for alltid!

 

Jeg er tydeligvis en av disse pampene som ønsker å prise ut andre grunnet min tjukke lommebok og ingen tanke om lokalbefolkning og barnefamilier i tankene........for jeg er jo en av disse som har skrevet mye om ei nyere og mer framtidsretta forvaltning og ønska nye regler bla om å beskytte den utrolig viktige produksjonsfisken i elva et ekstra værn som sikrer framtia til oss alle.....både fisken, oss og barna som kommer etter oss til ei elv som bærer et virkelig overskudd som det kan høstes ifra!

 

At jeg skulle ønska meg ei litt tjukkere lommebok, ja det er helt sikkert.....faktisk like sikkert som at jeg og flere av døm andre jeg kjenner er de første som blir prisa ut hvis pampene slipper til!

Å bli sammenligna med en slags fluefiskeadel som vil fordrive noen som helst som er glad i det samme som meg, er en hån og en voldsom provokasjon!

At denne provokasjonen kommer fra folk som ikke virker som om døm er villige til å ofre noe som helst er dobbelt bitter da det er nettopp fellestanken som har vært drivkrafta til både meg og flere som har brukt seg sjøl til siste rest i å ta vare på naturarva for nettopp fellestanken og framtia!!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Henning

Tore. Hvorfor setter du ikke slike innlegg som dette inn i lokalavisa di?

Dette her er jo helt fantastiske innlegg. Er ikke i tvil om at dere som jobber som hardest med denne saken kan omvende en del av de matukefiskerene som ikke forstår hva dere mener, og hva konsekvenser deres tankegangen vil få i det lange løp. Vist dere hadde fått den 90% ner til 40-50, hadde jo ting blitt en del bedre.

 

Håper dette her ordner seg, og at de nye reglene fremdeles blir værende der.

 

Stå på gutter!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...