Gå til innhold

HALFORD`S DISCIPLES - a union of new dry fly purists !!


Gjest Henning

Anbefalte innlegg

Er det noen som har et godt tips på hurtigsynksnører til klasse fem? Har tenkt å bruke det på en Sage XP så jeg tåler nok å overline en klasse.  ;)

 

Bare for å holde oss til emnt som Stian33 savner.

 

Jeg kan iallefall anbefale et snøre som du ikke bør kjøpe å feste små tørrfluer til og det er SA sitt clearwater. Dette snøret synker, noe som er leit når en er purist, men det har også masse minne noe som er dritt for lengre kast.

 

Sigve

 

Edit: Måtte rette litt. Er jo ingen sammenheng til tider.

 

Hehe.... Veldig bra Sigve  ;D ;D ;D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 1,7k
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

Gjest staffan@epost.no

man skal da være glad for at så mange fisker på den mest urasjonelle måten......de fanger på langt nær så mange fisk som nymfefiskeren.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

man skal da være glad for at så mange fisker på den mest urasjonelle måten......de fanger på langt nær så mange fisk som nymfefiskeren.

 

Nei, kvantitet har aldri vær på dagsorden i HD :)

 

Terje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Moen

man skal da være glad for at så mange fisker på den mest urasjonelle måten......de fanger på langt nær så mange fisk som nymfefiskeren.

 

Nei, kvantitet har aldri vær på dagsorden i HD :)

 

Terje!

 

Gleder mej att höra Terje. Kvalitet som gäller

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erik Eikre

Forøvrig var Mr.Halford, eller Sir.Halford som vi liker å kalle ham, ingen intolerant mann. Snarere tvertimot. Hans ønske med tørrfluefiskeriet var at flere skulle få plass ved elven. At man kunne komme ned til en elv som der allerede sto en å fisket, men å allikevel ha muligheden til selv å fange seg en fisk. Du må huske på at ved Sir. Halfords tid var våtfluefisket det mest utbredte. Og Sir. Halford hadde sett seg lei på at mang en lystfisker fisket "vannet" og ikke fisken. Med det resultat at det var håbløst å fiske hele det strekket denne fiskeren allered hadde faret over. Han så derfor for seg ett bedre fiske, hvor hver mann kunne finne sin egen fisk, og la de ande fiskene stå uforstyrret i sitt naturlige miljø. Uten forstyrrende vading og striping av fluer med allslagens skremmende farger gjennom hver kvadratcm vann. På denne måten mente Sir. Halford og undertegnedes forenings medlemmer at harmoni igjen kan råde ved dette landets elver.

 

"A group of fishermen including F.M. Halford, G. S. Marryat, H. S. Hall, E. J. Power, Dr. T. Sanctuary; and various professionals including Holland, Hammond, Currell and Chakley took the floating fly, improved on it and produced the dry fly that we use today. It is traditional to give Halford much of the credit, chiefly because he wrote so extensively about the subject to which he had devoted his life, but Marryat was the driving force behind the patterns which made his friend Halford so famous.

 

Halford gained prominence partly because he originated and belonged to the "exact imitation" school, devoting his life to the development of a definitive series of flies for the chalk streams. He continually refined his ideas, and his final selection, some 33 flies in number, was published in The Modern Development of the Dry Fly . Halford was obsessed with obtaining an exact match to the colour of the insects he was imitating; and spent many thousands of hours comparing his artificials to preserved naturals. Despite his painstaking research, Halford was later to be much criticised for his approach, and the passage of time has eliminated most of his patterns from anglers' fly boxes.

 

But there was more to Halford than a set of patterns. In 1886 he attempted to define dry fly fishing as "… presenting to the rising fish the best possible imitation of the insect on which he is feeding in its natural position.

 

Which he broke down to four conditions:

 

1. finding a fish feeding on winged insects.

2. presenting to him a good imitation of the natural insect both as to size and colour.

3. presenting it to him in its natural position, floating and "cocked".

4. putting it lightly on the water so that it floats accurately over him without drag.

5. that the four previous points should have been fulfilled before the fish has caught sight of the angler and his rod.

 

It was a bold attempt to enshrine the art of the dry fly on the chalk streams, and for a long time it succeeded, until the nymph fishermen won the day and their own part in history."

 

Ikke bare var Halford gal, men han stjal også idéer fra andre og gjorde dem til sine egne. Og i dag ser vi altså at enkelte fluefiskere forguder denne gale og bedragerske mannen. Ikke helt ulikt enkelte grupperinger som gjør seg gjeldende på nyhetskanaler rundt omkring.

 

For å gjøre galskapen komplett så skal det altså også fiskes "dødt". Enhver bevegelse av flua diskvalifiserer eventuell fangst. Vårfluer er altså nå enda mindre aktuelle enn noen gang. Så hva skjer når det klekker vårfluer?

- "Jaja, da blir det å innta horisontalen med litt himmeltitting i dag også."

Og hva skjer hvis det blir litt drag i døgnflua? En pekefinger og mulig utvisning fra klubben hvis man i ren refleks skulle slå til når fisken tar og en av medlemmene i sekten skulle overvære seansen? Ifølge reglene til Halford så er heller ikke en parachute godt nok da den ikke er "cocky". Maur ryker allerede på første punktet om det ikke er vingemaur. Punkt 5 viser forøvrig at Halford ikke forsto at om fisken så stang eller mann så ville ingen av punktene være aktuelle uansett. Altså en ren selvfølgelighet og unødvendig regel. Syns jeg ser sekten ved Rena:

 

- "Den var fin du. Bra kroket Terje!"

-"Takk! Ser bra ut denne."

- "Hallooo... mulig dere ikke ser godt nok, men du stripet den litt før fisken tok Terje."

- "Hæ? Gjorde jeg vel ikke!"

- "Joda, vi er 2 stykker som så det."

- "Javel da, men det var et uhell."

- "Tredje gangen i år Terje. Vi begynner å tvile på din vilje til å fiske slik det er ment å gjøres."

- "Jamen, det var et uhell sier jeg jo!"

- "Ok, men det var siste sjanse. Og ser vi deg med så mye som en eneste parachute så er det over og ut. Meitefiskere vil vi ikke ha noe med å gjøre."

- "Lover å nappe til meg flua neste gang jeg ikke er sikker på om det striper eller ikke."

- "Greit. Selvsagt respekterer vi andre fiskere og om du heller vil være med dem så er det ditt valg. Men fluefisker er du i så fall ikke!"

 

Herre min for noen skrullinger! Og slike skal få oppta plassen for andre som også har betalt kort og vil fiske for penga?!?

 

 

 

;D ;D ;D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erik Eikre

Litt morsomt er det jo at eksakt kopi av insektsfargene ikke måtte gjøres uten å ta hensyn til at de ble våte og dermed ble mørkere...

 

?

 

 

 

Men de blir jo ikke mørkere før du tar dem opp av vannet igjen da, hihihi.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Jeg synes i hvert fall det er uhørt at Terje Tørrfluepurist kan bedrive fiske med vårfluepupper i bekkmørke. Helt umulig å se om flua flyter dødt eller i det hele tatt om den flyter.  ;D ;D

 

Det er fordi du har nattsynet til en flaggermus, men mangler radar`n til flaggermusa :D

Mitt tørrfluenattsyn er så godt utviklet at dette aldri har vært noe problem :)

 

Terje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

;D ;D ;D ;D Hehehe.... Fikk meg en god latter nå Erik. Spesiellt samtalen Terje hadde med sine fiskekompiser  ;D ;D ;D

 

Men som alle andre "guder" og "gudelover" vil de bli nyansert med årene. Vårfluer er derfor på dagens program, akkuratt som noen kirker har aksepter h o m o f i l e ekteskap  ;)

 

Maurfiske på stille vann er ikke like god akseptert og bedrives litt i skyggen av foreningens virksomhet (bl. a av undertegnede)

 

Og at Halford har stjålet ideèn for dette tørrfluefiskeri er sikkert bare svada og rykter satt ut av en viss nymfefiskende Hr. Skues. Han kunne jo gå rundt og yppe seg etter at Halford for lengst var lagt i penalet. Noe han gjorde til gangs og noe han er blitt kjent for og gjennomskuet for i senere tid. Les forøvrig siste (eller nest siste) utgave av det utsøkte bladet Fluefiske i Norden. Der står den rette beskrivelse av Sir.Halford (OK JB, vet at ikke Halford var Sir. Men syntes allikevel han fortjener å bli tiltalt med denne tittelen  ;D)

 

Vi betaler også for våre fiskekort, men med blandet glede. For å kunne fiske med tørrfluer da muligheten for dette typet fiske er der. Desverre har andre falt for fristelsen å bedrive sitt fiske 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Noe som har resultert i labre ørretstammer hvorpå utsetting av fisk er eneste mulighet for å kunne redde denne slunkne stammen. Denne jobben ser jo vi Halfords er en viktig jobb, og betaler med glede for våre fiskekort. Men det føles allikevel som en slags redningsaksjon for desperate fiskere, blanke i øynene pga. lite søvn`s, nådeløse kamp om å lure fisken til napp i alle årets timer og dager...

 

;D ;D ;D ;D

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Forøvrig var Mr.Halford, eller Sir.Halford som vi liker å kalle ham, ingen intolerant mann. Snarere tvertimot. Hans ønske med tørrfluefiskeriet var at flere skulle få plass ved elven. At man kunne komme ned til en elv som der allerede sto en å fisket, men å allikevel ha muligheden til selv å fange seg en fisk. Du må huske på at ved Sir. Halfords tid var våtfluefisket det mest utbredte. Og Sir. Halford hadde sett seg lei på at mang en lystfisker fisket "vannet" og ikke fisken. Med det resultat at det var håbløst å fiske hele det strekket denne fiskeren allered hadde faret over. Han så derfor for seg ett bedre fiske, hvor hver mann kunne finne sin egen fisk, og la de ande fiskene stå uforstyrret i sitt naturlige miljø. Uten forstyrrende vading og striping av fluer med allslagens skremmende farger gjennom hver kvadratcm vann. På denne måten mente Sir. Halford og undertegnedes forenings medlemmer at harmoni igjen kan råde ved dette landets elver.

 

"A group of fishermen including F.M. Halford, G. S. Marryat, H. S. Hall, E. J. Power, Dr. T. Sanctuary; and various professionals including Holland, Hammond, Currell and Chakley took the floating fly, improved on it and produced the dry fly that we use today. It is traditional to give Halford much of the credit, chiefly because he wrote so extensively about the subject to which he had devoted his life, but Marryat was the driving force behind the patterns which made his friend Halford so famous.

 

Halford gained prominence partly because he originated and belonged to the "exact imitation" school, devoting his life to the development of a definitive series of flies for the chalk streams. He continually refined his ideas, and his final selection, some 33 flies in number, was published in The Modern Development of the Dry Fly . Halford was obsessed with obtaining an exact match to the colour of the insects he was imitating; and spent many thousands of hours comparing his artificials to preserved naturals. Despite his painstaking research, Halford was later to be much criticised for his approach, and the passage of time has eliminated most of his patterns from anglers' fly boxes.

 

But there was more to Halford than a set of patterns. In 1886 he attempted to define dry fly fishing as "… presenting to the rising fish the best possible imitation of the insect on which he is feeding in its natural position.

 

Which he broke down to four conditions:

 

1. finding a fish feeding on winged insects.

2. presenting to him a good imitation of the natural insect both as to size and colour.

3. presenting it to him in its natural position, floating and "cocked".

4. putting it lightly on the water so that it floats accurately over him without drag.

5. that the four previous points should have been fulfilled before the fish has caught sight of the angler and his rod.

 

It was a bold attempt to enshrine the art of the dry fly on the chalk streams, and for a long time it succeeded, until the nymph fishermen won the day and their own part in history."

 

Ikke bare var Halford gal, men han stjal også idéer fra andre og gjorde dem til sine egne. Og i dag ser vi altså at enkelte fluefiskere forguder denne gale og bedragerske mannen. Ikke helt ulikt enkelte grupperinger som gjør seg gjeldende på nyhetskanaler rundt omkring.

 

For å gjøre galskapen komplett så skal det altså også fiskes "dødt". Enhver bevegelse av flua diskvalifiserer eventuell fangst. Vårfluer er altså nå enda mindre aktuelle enn noen gang. Så hva skjer når det klekker vårfluer?

- "Jaja, da blir det å innta horisontalen med litt himmeltitting i dag også."

Og hva skjer hvis det blir litt drag i døgnflua? En pekefinger og mulig utvisning fra klubben hvis man i ren refleks skulle slå til når fisken tar og en av medlemmene i sekten skulle overvære seansen? Ifølge reglene til Halford så er heller ikke en parachute godt nok da den ikke er "cocky". Maur ryker allerede på første punktet om det ikke er vingemaur. Punkt 5 viser forøvrig at Halford ikke forsto at om fisken så stang eller mann så ville ingen av punktene være aktuelle uansett. Altså en ren selvfølgelighet og unødvendig regel. Syns jeg ser sekten ved Rena:

 

- "Den var fin du. Bra kroket Terje!"

-"Takk! Ser bra ut denne."

- "Hallooo... mulig dere ikke ser godt nok, men du stripet den litt før fisken tok Terje."

- "Hæ? Gjorde jeg vel ikke!"

- "Joda, vi er 2 stykker som så det."

- "Javel da, men det var et uhell."

- "Tredje gangen i år Terje. Vi begynner å tvile på din vilje til å fiske slik det er ment å gjøres."

- "Jamen, det var et uhell sier jeg jo!"

- "Ok, men det var siste sjanse. Og ser vi deg med så mye som en eneste parachute så er det over og ut. Meitefiskere vil vi ikke ha noe med å gjøre."

- "Lover å nappe til meg flua neste gang jeg ikke er sikker på om det striper eller ikke."

- "Greit. Selvsagt respekterer vi andre fiskere og om du heller vil være med dem så er det ditt valg. Men fluefisker er du i så fall ikke!"

 

Herre min for noen skrullinger! Og slike skal få oppta plassen for andre som også har betalt kort og vil fiske for penga?!?

 

 

 

;D ;D ;D

 

Erik, har du lest bibelen :)

Alt som står der er sant, iallefall hvis du spør kristenfolket :)

Mulig at bibelen har blitt tolka litt ulikt opp i gjennom åra, men alt som står der er nok helt sant :rolleyes:

Hvem skrev forresten den "sanne" teksten du referer til :D

En nymfefisker med en trang til å fortelle "sannheten" :D

 

Jeg må allikevel gi deg kreditt for en knakende morsom historie og samtidig inrømme at jeg har tatt

pen ørret når døgnflua har stripa...... and i don`t care.....så lenge den ble tatt i et tydelig og markant vak :D..... og ikke på ren og skjær juks, dvs under vann ;D

 

Vi er jo tross alt "a union of new dry fly purists", og gir egentlig blanke f.... i hva som skjedde for ørrten år sida.......... ikke trur vi på historie forfalskning heller ;D

 

Terje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erik Eikre

Tror ikke du skal snakke om hvem som tolker bibelen her Terje.  ;)

 

Tekst som jeg har kopiert fra finner du på www.flyfishinghistory.com og er samlet og publisert av Dr. Andrew N. Herd. Han ses på som en verdens aller fremste på fluefiskets historie. Han er så objektiv som det vel lar seg gjøre og refererer til tidligere publikasjoner og nedskrevne notater. Dersom noe er uklart eller mistenkelig opplyses dette som mulige misforståelser eller usannheter. INGEN vet med sikkerhet alt og dette slås også fast av ham. At derimot Halford har skaffet seg et vel glorifisert omdømme kommer ganske så klart frem og kan ikke bare avfeies som historieforfalskning uten at man legger frem bevis for dette.

 

Uansett kan du sikkert gjøre som meg og finne "bevis" for at vi andre tar feil. Problemet ditt er bare at ingen av oss som fisker med mer enn bare uttørka ulldotter har religiøse tilnærming til vårt fiske. Vi har i alle fall ikke noen profeter eller avguder som vi tilber. Du kan nevne Skues så mye du vil, men det er nok bare dere puristene som ynder å ha noen å legge skylda på. Han har sikkert fått nummer 666 av dere også. Vi gir blanke og for oss er Skues bare en historisk person på linje med Marryat, Halford, Barker, Cotton, Franck, Walton osv...

 

Jeg har forøvrig lagt merke til deres interesse for å gå bakover i tiden med bla. Halford, silkeliner og canes. Så nå syns jeg det er på tide at dere anskaffer dere sneller som passer til deres foreldede syn på fluefiske og ikke flyr rundt som inkonsekvente fluefiskehøns med hjulvisper av nyeste dato. Dette er en snelle som passer dere som hånd i hanske (eller kanskje vi skal si "silk & linseed oil"):

 

[attachthumb=1]

 

Din tur  ;)

post-0-13949864664595_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Erik Eikre skrev:

Problemet ditt er bare at ingen av oss som fisker med mer enn bare uttørka ulldotter har religiøse tilnærming til vårt fiske. Vi har i alle fall ikke noen profeter eller avguder som vi tilber

Å jeg som er medlem i Humanetisk forbund da gitt ;D ;D..... jaggu sa jeg religiøs :D

 

Erik Eikre skrev:

Jeg har forøvrig lagt merke til deres interesse for å gå bakover i tiden med bla. Halford, silkeliner og canes.

Baklengs??.... vi går ikke baklengs.... vi går forover og skaffer oss moderne utstyr med sjel :D

 

Terje!

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erik Eikre

Omtrent som å skaffe seg en moderne tråmoped med sjel. Man kommer frem med den også...  ;D

 

Neida, jeg unner dere all kosen med canes. Men den mixen med ATH skjønner jeg bare ikke. Men så skjønner jeg ikke at det er så gøy å glane på vannet som renner forbi uten å fiske heller.

 

Jeg møtte forøvrig en ekte fluefiskersjel i Australia:

- "Hva gjør du når du ikke jobber eller fisker da?"

- ?????????

 

Han skjønte ikke spørsmålet engang. Forklaringen på det ga seg selv når han fortalte at han måtte fiske hver dag: "Husk at det vannet du ser og trår i ser du aldri igjen. Gjør noe med det mens du har sjansen!"

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Omtrent som å skaffe seg en moderne tråmoped med sjel. Man kommer frem med den også...  ;D

 

Neida, jeg unner dere all kosen med canes. Men den mixen med ATH skjønner jeg bare ikke. Men så skjønner jeg ikke at det er så gøy å glane på vannet som renner forbi uten å fiske heller.

 

Kan ikke skjønne alt her i væla Erik :D, noen gåter forblir gåter...........akkurat som jeg det vet du...kan bare ikke skjønne at noen gidder å stresse rundt for

å få mest mulig fisk unner vann og i tillegg kaller det fluefiske.......rett og slett en gåte, en stor GÅTE :D

 

Terje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erik Eikre

Omtrent som å skaffe seg en moderne tråmoped med sjel. Man kommer frem med den også...  ;D

 

Neida, jeg unner dere all kosen med canes. Men den mixen med ATH skjønner jeg bare ikke. Men så skjønner jeg ikke at det er så gøy å glane på vannet som renner forbi uten å fiske heller.

 

Kan ikke skjønne alt her i væla Erik :D, noen gåter forblir gåter...........akkurat som jeg det vet du...kan bare ikke skjønne at noen gidder å stresse rundt for

å få mest mulig fisk unner vann og i tillegg kaller det fluefiske.......rett og slett en gåte, en stor GÅTE :D

 

Terje!

 

Ingen er så avslappet som en som vet han kan få fisk ved å bruke litt varierende metoder, og ingen er så stresset som en purist som ikke har sett ei skikkelig klekking på de 6 første dagene av den eneste ferieuka.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Omtrent som å skaffe seg en moderne tråmoped med sjel. Man kommer frem med den også...  ;D

 

Neida, jeg unner dere all kosen med canes. Men den mixen med ATH skjønner jeg bare ikke. Men så skjønner jeg ikke at det er så gøy å glane på vannet som renner forbi uten å fiske heller.

 

Kan ikke skjønne alt her i væla Erik :D, noen gåter forblir gåter...........akkurat som jeg det vet du...kan bare ikke skjønne at noen gidder å stresse rundt for

å få mest mulig fisk unner vann og i tillegg kaller det fluefiske.......rett og slett en gåte, en stor GÅTE :D

 

Terje!

 

Ingen er så avslappet som en som vet han kan få fisk ved å bruke litt varierende metoder, og ingen er så stresset som en purist som ikke har sett ei skikkelig klekking på de 6 første dagene av den eneste ferieuka.

 

Mulig du har rett, men siden jeg fisker stort sett hele sommeren med tørrflue så blir jeg ikke stresset om det ikke klekker til enhver tid.....selv om jeg alltids

finner en vakende ørret :D

 

Nå er jeg i ferd med å slippe opp for argumenter for trøttheten kommer sigende på...... så jeg trur jeg får ta noen timer på aue så jeg kan være fitt for

nye dueller med min favoritt debattant Erik Eikre :D :D

 

to be continued.........

 

Terje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Soundtracket til "To fortapte menn" går nå på full rulle i bilen :D

På vei ned til Kvarven kommer min absolutte favoritt låt "DRY FLY FANATIC" til å jalle mellom trærne :)

 

Denne cd`n er et must for TØRRFLUEFISKER`N :D og den går for tiden på "heavy rotation" i bilen :D

Det synges om vak i nesten hver eneste låt.... en ren og skjær drøm :D

 

i`m a dry fly fantatic....it`s like a disease....na na na....... :D

 

Takker så mye Øystein for at du etterkom mitt ønske om å skaffe meg soundtracket til filmen :D.... DRY FLY FANATIC skal spilles hver gang jeg

jeg kjører ned til Kvarven som en bekreftelse på hvem jeg er og hvorfor jeg driver med fluefiske ;D

 

Løp å kjøp :D

 

Terje!

 

82675_s.jpg

Fullversjon: http://sportsfiske.nu/foto/arkiv/33297/82675.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Soundtracket til "To fortapte menn" går nå på full rulle i bilen :D

På vei ned til Kvarven kommer min absolutte favoritt låt "DRY FLY FANATIC" til å jalle mellom trærne :)

 

Denne cd`n er et must for TØRRFLUEFISKER`N :D og den går for tiden på "heavy rotation" i bilen :D

Det synges om vak i nesten hver eneste låt.... en ren og skjær drøm :D

 

i`m a dry fly fantatic....it`s like a disease....na na na....... :D

 

Takker så mye Øystein for at du etterkom mitt ønske om å skaffe meg soundtracket til filmen :D.... DRY FLY FANATIC skal spilles hver gang jeg

jeg kjører ned til Kvarven som en bekreftelse på hvem jeg er og hvorfor jeg driver med fluefiske ;D

 

Løp å kjøp :D

 

Terje!

 

 

 

 

Og hvor får man så kjøpt denne uuutsøkte musikken?  8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...
Gjest Terje Refsahl

Dere tar fortsatt inn medlemmer? I så fall vil jeg svært gjerne være med :)

 

Selvfølgelig gjør vi det. Velkommen skal du være til foreningen for fluefiske sånn det er ment å være ;D ;D

Send en PM til Rune Stokkebekk så ordner han sikker logoen vår for deg.

 

Terje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...