Jump to content

knut

Medlem NFF - Standard
 • Posts

  495
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  27

Everything posted by knut

 1. knut

  Hardangervidda

  2022 er Bibio Pomonae(russeflue) år og da er fjellet og Hardangervidda spesielt interessant. Bibio har 3 års syklus hvor 2019 var veldig beskjeden når det gjelder sverming. 2016 derimot var helt episk med tapeserte vannflater på vidda. Rett og slett for mye og fisken sluttet å vake. Spiste seg antagelig stappmett på synkende individer. Onsdag forrige uke bar det til fjells på vidda for å lete opp bibio, men vinden var ganske så hard og er det noe bibio ikke liker er det nettopp vind. Det gjelder da å finne vann med litt bratte solrike lekanter slik at bibio tør å ta til vingene. Allerede torsdag fant vi et slikt vann litt høyere i terrenget. Her svømte ørretene tett på land på en 100 m strekning, og de konkurrerte med å plukke de bibioene som havnet på vannet. Krystallklart og grunt vann gjorde det hele veldig visuelt og nærmest optimalt. De neste 2 dagene stilnet vinden og det dukket opp litt bibio rundt de fleste vannene , vel å merke de litt høyereliggende. Her var det bare å prøve ut forskjellige versjoner av bibio som jeg hadde med meg og alle fungerte. Fisken var ikke kresen og det er mest av den såkalte Rjukan typen ørret(rødbrun prikket) i dette området. Det ble noen fine fisker i et helt nydelig vær og vakker natur. Dessverre er det 3 år til neste bibiosverming på vidda.
 2. Nei, det er ikke over i Nordmarka. I de lavere områdene er det på hell, men drar du lenger innover og opp i høyden er det ikke startet enda mange steder. De største og dype sjøene innover er det perioden etter St.Hans og frem til midten av juli som gjelder. Dessverre kan vi se en trend mange steder som ikke er så bra. Det er sparsomme klekkinger av vulgata som er fellesnevneren og dette drar ikke opp de store fiskene. Holder akkurat nå på å sjekke ut de kalkholdige vannene i marka for å se om trenden er likedan her. Kunne være interessant å høre fra dere andre hvilken erfaring dere sitter igjen med, spesielt andre områder utenfor Nordmarka.
 3. Vespertina klekkingene har pågått ca 2 uker i Nordmarka så det er bare å flytte seg oppover i terrenget, slik at man kan henge med videre på forsommerens vakreste eventyr. I starten var det ikke snakk om å få fisk på duns , men etter hvert har det funka greit med krok 18. Noen dager har vært fantastiske med akkurat passe klekking. Da går det greit med duns. Blir det for mye klekking er det oppstigende nymfer, eller en liten klekker som fungerer. De første vulgatane er også observert, men fortsatt litt kaldt i vannet.
 4. Fortsatt mulig å finne ørret som vaker, men det er langt mellom de. Det blir mye gåing😉 Røya er det verre med så her var det bare å sette på ei lita nymfe(kulehode) og maggot. Rolig kasting så beholder vi maggot'n på kroken. Var nok siste turen dette tror jeg, og det er fint å få tøyd høstfisket litt.
 5. Nei, sesongen er definitivt ikke over! Litt mindre vaking for hver dag som går i og med at vann- og også lufttemperaturen krabber nedover. I går 10,5 grader i en solvendt stille vik og 9 grader i dag etter kuldegrader på morgenen og en svak sol. Midten av oktober pleier alltid å være et vendepunkt når det gjelder overflateaktivitet, men det er ingen grunn til å gi seg for det. Leter man finner vi alltid en og annen fisk som vaker, sjelden steady men en og annen gang. Fortsatt er det høsthårmyggen som ruler, men også litt maur, teger og diverse andre insekter er å se. Denne høsten har CDC myggen funket veldig godt da det har vært mer høsthårmygg enn på mange år i Nordmarka og på Romeriksåsen. Bare å komme seg ut🎣
 6. Tobis lever vel stort sett ute på de store sandbankene og ikke inne i fjæresteinene. De er avlange mens brisling og småsild er rundere i kroppsfasongen. Bildet til Truls ser ut til å vise dette selv om det er litt uskarpt. Kan også nevne at Runar K huket borti en byttefisk ved båten i går under fiske i indre Oslofjord, og dette var en ansjos. Ansjosen lever ofte sammen med brisling og småsild og varmere klima har gjort sitt til at den har blitt mer vanlig ved kysten siden midten av 90-tallet.
 7. Ja, sesongen er definitivt ikke over og vi er nå midt i Diptera perioden og vi snakker her om Høsthårmygg, både stor og liten utgave. Har også sett en annen lignende Diptera utgave som lever akvatisk(larve) i motsetning til hårmyggene, Disse popper opp fra grunne områder langs land og har gitt smygfisket en ny dimensjon. Selv i dag ettermiddag når det blåste godt fant jeg små grunne viker hvor det vaket godt, og ørreten lot seg ikke be to ganger. Ikke gi dere nå selv om det kan være vanskelig å finne dager med lite vind da de første høststormene har ankommet landet. Som sagt ettermiddag og tidlig kveld er de beste tidene selv om tidlig morgen også kan gi resultater.
 8. Tredje turen på fjellet, denne gangen Hardangervidda øst 1100-1200 moh. Klekket lite døgnfluer, men det var en del spinnere i lufta på morgenen, Vårfluene var også så smått på plass sammen med stankelben og mengder av fjellbloddråpesvermere. Hadde ikke imitasjon av disse cyanidholdige fargerike sommerfuglene, men forsvant gjorde de da de havnet på vannet. Summert opp så funket døgnfluer krok 14 og 16 best med vårfluer som nr.2. Også litt mygg på kvelden da 😉 Herlig på fjellet, bare å vandre innover med telt og det nødvendige i ryggsekken.
 9. Nei, flere av de store vannene blir ikke kultivert, annet enn at de tar stamfisk fra tilløpselvene i noen av de. Fiskefaunaen er også forskjellig fra Rune S sitt område. Mange vann i Oslomarka har ikke bare ørret og abbor, men også røye og store mengder sik, og i enkelte også mort. Med andre ord langt mer utfordrende. I slike vann er prøvegarnserier nødvendig for å få en bedre oversikt, hvis man da ønsker å kultivere.
 10. At OFA alene skal greie å fiske flere ganger i løpet sommeren i sine 450 vann for å danne seg et bilde av bestanden har jeg liten tro på. Noen lag er nok flinke, men helheten mangler. OFA har vel heller ikke knyttet til seg ivrige fiskere etter det jeg skjønner. Tror nok også at det mangler en detaljert plan for hvert enkelt av disse 450 vannene i Oslomarka hvor eksempelvis alle tilbakemeldinger som er av interesse logges, også fangstrapporter. Man kan jo også spørre seg om hvorfor noen vann får alt for mye settefisk mens andre vann får en mer fornuftig dose fisk i Oslomarka. Er dette på bakgrunn av en detaljert plan? Tvilsomt!
 11. At fisket i marka aldri hadde vært bedre enn i 2016 tror jeg må være tatt ut av løse lufta. For min egen del fører jeg statistikk hvert år og jeg har en tidsserie på rundt 40 år. Etter år 2001 har det godt sakte men sikkert mot mer småfisk og fra 2010 ble det mer sjelden med ørret over 1 kg. I anadrome vassdrag rundt i Norge er det ganske vanlig med et depositum som man får tilbake etter levering av fangstrapport. Noe sånt burde jo OFA også kunne få til slik at de har et godt grunnlag for å si noe om tilstanden i vannene og hvilke tiltak som eventuelt burde gjennomføres. Jeg er redd dagens fangstrapportering gir et for dårlig bilde til en riktig og fornuftig kultiveringsplan for hvert enkelt vann i marka.
 12. Dette er fisk som er meldt inn og i tillegg er det juli måned hvor det er få fiskere. Kan ikke huske sist gang jeg fisket i juli og i tillegg har jeg aldri meldt inn fisk annet enn tilbakemeldinger om for mye småfisk(settefisk) i enkelte vann. I 2020 ble det solgt 13895 fiskekort i Oslomarka. Hvor mange fangstrapporter som ble levert inn vet jeg ikke.
 13. knut

  Ørn

  Er nok kongeørn og de hvite vingeflekkene har litt forskjellige størrelser avhengig av alder. Havørn har ikke hvite vingeflekker. En ornitolog jeg snakket med for 3 dager siden sa at det var mange ørner på farten i akkurat denne tiden.
 14. OFA gikk på en smell i retten, men de kjører på med nye beskyldninger og uthenging av det tidligere styret i OFA.... OFA inngår forlik etter smell i tingretten (opstrms.com) EN PRESSEMELDING TIL BESVÆR | larsoglars
 15. Mer utvikling i saken: Solemskogen JFF Oslo-kommune-setter-OFA-avtalen-pa-vent.aspx OM SETTEFISK, NATURLIG REPRODUKSJON, SKRYT OG SKOGSØRRET | larsoglars
 16. Regner med at mange kjenner til denne saken, men det ser ut til å være vanskelig å få til en dialog med OFA vedr. forvaltning av vassdragene. Det stormer mildt sagt rundt OFA i disse dager. EN (USAKLIG) OPPSIGELSE ELLER ET ORGANISERT KUPP? | larsoglars Stormen rundt Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA) fortsetter (opstrms.com) Kommentar til Lars Nilssens blogginnlegg om OFA • Ofa.no - Oslomarkas Fiskeadministrasjon
 17. Hei Kjell ja, det stemmer at Bibio Pomonae sverminger l Nord-Norge ligger 1-år etter Sør-Norge. 2008-2011-2014-2017-2020 er årene i nord. Her sørpå må vi vente til 2022. Akkurat hvor grensen går mellom nord og sør når det gjelder svermingen er jeg usikker på.
 18. Dårlig med vulgataklekking i dag og det viser bare hvor vanskelig dette fenomenet er. Er det ikke nok klekking blir det heller ikke noe aktivitet og vaking. Reiste videre og fant en leside i et annet vann hvor det var masse klekking av vespertina. Denne lille døgnflua skuffer sjelden. I noen vann klekker den hver dag i over 2 uker og det sier seg selv at muligheten for å lykkes er betydelig større her enn å finne en vellykket vulgataklekking. I og med at det var fuktig vær i dag satt lepto'n lenge på vannet og da er fisken mer på hugget. Tidligere under høytrykket ble stort sett bare oppstigende nymfer og enkelte klekkere godtatt. En fin dag på skauen selv om det ble surt og kaldt etter hvert. Vulgata i snellespolen gir ikke noe rettferdig bilde av dagens aktivitet da det er vespertina som ruler. Det ble 5-1 til vespertina over vulgata og det er ikke første gangen.
 19. knut

  Nitelva

  Vannvittig mye søppei i Tøyenbekken, men den ble fin da...
 20. knut

  Nitelva

  Strekningen bak skolen i Hakadal hvor det nå bygges ny og større skole skal restaureres etter kanalisering og ødeleggelse av elvestrekningen. Elva ble rettet ut og ser ut som bunnen av et badekar. Ingenting trives her da det ikke er større steiner eller skjul for fisken. Skal bli interessant å se resultatet når dette en gang blir ferdig. Håper ikke coronaen legger en demper på denne investeringen. Bra jobba Tørrflua
 21. knut

  Nitelva

  Ja, vi hadde et medlem som vår og ryddet søppel i overløpet ved siden av Sagfossen kraftstasjon i går kveld. Alt vannet gikk da i overløpet etter at kraftstasjonen falt ut. Vi har video i tillegg til en ny video som skal tas i dag. Skvalpekjøringen er avsluttet men utfallene av kraftverket er ikke ordnet opp i. Miljøtilsynet hos NVE er orientert. Hvis kraftstasjonen skulle vært bygd i dag hadde det kommet pålegg om å montere en omløpsventil som sørger for vann nedstrøms hvis kraftstasjonen stopper. Disse gamle konsesjonsfrie kraftverkene derimot har ingen slike innretninger. Vi prøver nå å få til et møte med grunneier. Håper dette kan ordnes opp i. Hvis ikke vil vi be om revisjon av konsesjonen. Takk for tilbakemeldingen Rolv
 22. Det kan nok bli mer streamerfiske ja. Finnmark er vel det siste stedet som er bankers for "dry dudes"
 23. Ja, det tror jeg også. Kan jo nevne polynering/matvareproduksjon og fuglebestandene.
 24. Dyster lesing i Aftenposten i dag for oss fluefiskere. Massedød av insekter i vann vil ramme oss hardt. Massedød av insekter.......pdf
×
×
 • Create New...