Jump to content

Pål Hedenstad

Medlem NFF - Standard
 • Posts

  1142
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  81

Everything posted by Pål Hedenstad

 1. Stemmer som Jarle sier. Det er en slags tripp trapp tresko på Hanak 130, TMC 113 BLH og Hanak 230. 230 kroken er grei på 14. Begynner nok å bli litt tung på #12. Men det avhenger av hvor tungt du dresser.
 2. Erlend holder workshop om buzzere onsdag 2. februar. 4 timer 18-22. Pris 600,- Påmelding via nettbutikk nfisk.no Jeg antar det er flere enn meg som fikk los av buzzer filmene de la ut i romjula. 3. februar er det foredrag av samme mann. Det er gratis, men fordrer at man melder sin ankomst pga smittevern, reservasjon av stol osv. Foredraget 3. februar tar utgangspunkt i filmen de lagde i Lærdal. Begge arrangementene er publisert på FB, hvor du finner mer informasjon.
 3. Står ikke noe om miljø, natur eller forvaltning i stillingsannonsen. Det er nok momenter som burde vært med.
 4. Det mest imponerende med denne konstruksjonen er jo at man ikke kommer tett på knuta, med mindre du holder verktøyet sidelengs. Da risikerer man jo å klippe av mer enn bare overskytende fra knuta......
 5. Helt enig. Bra oppsummering. Man må fiske der selv eller knytte til seg de som ofte fisker i et gitt vann. Helst bør jo den gruppen som setter fisk i et vann også fiske der. Men når man nesten uten unntak ikke klarer å få fatt i verifiserte gode fangstrapporter og har ca 500 vann å ta av - da har man gjort mye feil. Det med verifiserte fangstrapporter er viktig. 700 grams ørreter har en lei tendens til å være 1 kg i sosiale medier.
 6. Det var en konkurranse for juli, med gavekort på 1000,-. Utover det, så liker jo folk å vise frem stor fisk. Men noen rapporteringspraksis er det ikke nei.
 7. Det var mange fiskere i marka i juli (jeg er bosatt tett mot markagrensa). Poenget var egentlig bare at de ikke klarer å få inn særlig mye dokumentasjon som underbygger at det arbeidet de har gjort gir bra fiske. De gikk jo ut i 2016 (Dagens Næringsliv) og hevdet at fisket i marka aldri hadde vært bedre. Lurer på hvordan man kom til den konklusjonen
 8. Om de fortsetter å ikke forholde seg til virkeligheten, så kan nok OFA gå en ganske trøblete fremtid i møte. Det er ganske fasinerende at man nærmest bagatelliserer at grunneieren sier opp avtalen. Og ikke minst blir det spennende å se hva de skal gjøre med settefisken de nå har produsert. Det er ikke mange vann i OFA området som behøver de estimatene som OFA har kommet frem til (regner med at 2021 prioriteringen er lik foregående år). Min erfaring er at de tallene bare resulterer i tette fiskesamfunn hvor veksten stagnerer, tidlig kjønnsmodning og svak k-faktor. Det er jo ingen som vil ha det sånn. Om noen tviler, er det bare å se på fangsrapportene som OFA legger ut. Størst fisk på flue juli 2020; 448 gram Det var ganske mange som løste fiskekort i 2020 og mye folk i marka. Så 448 gram.........
 9. Etter at OFA måtte inngå et kostbart forlik med tidligere daglig leder (som ble sparket av deler av dagens OFA styre), så fortsetter de å ta underlige avgjørelser. På OFAs årsmøte nå i kveld inntraff følgende: Oslomarkas Fiske Administrasjon (OFA) sitt årsmøte i kveld åpnet med en kunngjøring fra Løvenskiold om at de, som en av de to største grunneierne i Oslomarka, trekker seg med umiddelbar virkning fra styret i OFA. De sier også umiddelbart opp dagens avtale med Oslo kommune om leie av fiskeretten, samt avtalene OFA har mht hytter, båter og kjøring i marka. http://www.larsoglars.no/?p=12352
 10. Dersom det finnes så mange sider av denne saken Kjell, så er det jo underlig at ikke OFA valgte å kjøre den i retten. Det forliket OFA gikk med på, er vel identisk med dommen som ville blitt avsagt om man gjennomførte en full rettssak. Det var vel et håp her om at hele greiene ville gå under radaren. Men heldigvis har denne saken fått en del oppmerksomhet. Den daglige lederen har væt utsatt for ren sabotasje. (Kjennelsen er lenket i bunnen av denne artikkelen; http://www.larsoglars.no/?p=12318 underbygger bruken av ordet "sabotasje") Men til tross for dette var han lojal samtidig som han bidro til opprettelsen av "Fiskejenter i marka" + at OFA for første gang på mange mange år begynte å føre en dialog med fagmiljøer og brukerne. Dette kunne blitt riktig bra det. Når det gjelder Solemskogen JFF, så er det vel ikke den foreningen som har bydd på mest røvere i denne saken ;-) Uansett så er det svært alvorlig å gi folk en oppsigelse. I dette tilfellet kunne det vært svært skadelig for Daglig Leder. Nå er CV'en hans heldigvis i vater igjen. Men de som bidro til at det ble en oppsigelse bør sette seg ned å tenke grundig gjennom hva de har vært med på.
 11. 3-års syklusen sør for Trondheim fikk seg vel ett skudd for baugen i 2019. For det var ikke bibio i 2019 - selv om det var 3. året i syklusen. Og det ser ikke så bra ut i år heller.
 12. Hvilken mothakeløs krokmodell var det du brukte med dårlig resultat?
 13. he he..... Galloup har vel stort rett i alt han sier. Det er jo ikke det at man lager denne hoggormbevegelsen som er det kritiske (selv om det også er litt kleint) - det er den verbale konklusjonen i etterkant. Dommen. Spesielt om risteren er høyst kritisk til stanga. Er det som er høydepunktet
 14. De fleste butikkene deler også nakker, slik at du selv kan bestemme hvilke 4 farger du vil ha. Eller 3, eller 2 ;-)
 15. Dette er "orginalen" som Rune fikk. Thorax av fox squirrel dubbing....fløyt ikke veldig bra nei, selv om jeg impregnerte grundig. Vi får teste ut videre og publisere litt film og innhold i fluedatabasen når sesongen er over. Ser nok for meg to varianter her, en slank og en litt feitere. (bra Youtube kanal som russeren har forresten):
 16. Filmen til Mel Krieger ligger på YouTube. De som sliter litt med kastingen bør kunne finne en del interessant her. Det er dårlig bildekvalitet, men med hvit stang og hvit flueline, så synes jeg det blir ganske forståelig selv om filmen er litt kornet. Og i samme slengen ;-) hvordan unngå å drite deg ut i en fluefiskebutikk når du ser etter ny stang. Galloup sier det som det er han ;-)
 17. Må vel prøve seg på noen slike ;-) Denne tråden er jo en liten skatt, som med fordel igjen kan løftes frem i forumet.
 18. Om alt går som det skal, så kommer det en 5-siders sak om Chernobyl i juli nummeret av Jakt & Fiske.... Gamakatsu 314F str. 8.
 19. Kan binde Streaking Caddis på TMC 2312, str. 8 og 6 også. Sistnevnte er det som kalles "Finnmarks-streaking". Sterk krok. Blir fine fluer.
 20. Renzetti har nok vært et surrefirma i mange år. Først ute med roterende stikker (?) men sist på kundeservice. Sitter i skrivende stund å venter på 2 spiralfjær til min Master stikke. 300,- for to slike . Etter flere mailer som Renzetti ikke har svart på...... Skal bli interssant å se utfallet dersom disse to komponentene ikke får stikka opp til gamle høyder igjen.......
 21. Dette er vel et av alternativene; http://veevus.com/threads/8-160-12-different-colors-available.html (ikke testet den selv)
 22. Solarez funker muligens - men lukter høgg. Superlim,Uv og neglelakk - prøvd mange ganger. Ikke spesielt holdbart synes jeg. Det ser man også at engelskmenna sier av og til - gamlekara bruker fortsatt Sally Hansen og kjører flere runder. Ikke UV.
 23. Tekst: Liv Høsten og halmbleika er over oss, og tur til fjells var planlagt. En god venn sendte en sms og minnet meg på å ta med bibio-boksen, hvilket (i min samling) ikke var en boks, men tre fluer i et hjørne av vårflue-boksen. Jeg fikk umiddelbart tilbud om å utvide samlingen – noe som skulle vise seg å berge hele turen. Det er egentlig vanskelig å beskrive forholdene slik jeg møtte dem i forrige uke (33/2016). Tepper av store svarte fluer, mange med rød-brune ben, andre med sorte ben – lå og fløt i vannskorpen, mens det samtidig svermet hundrevis av fluer rundt hodet mitt. På sekken, caps’en, vaderne, ja selv på stanga og lina – de var over alt. Og vannet lå helt, helt stille. Som om det var tomt for liv av alt slag. Skuldrene kjentes høyere og høyere ut, jo mer jeg kastet, jo flere varianter jeg forsøkte – ingen respons. Nå vet jeg av erfaring at det er bra med fisk i vannet, også til dels bra fisk, men det hersket en beklemmende stillhet over vannet. Ikke ett eneste vak. Vårfluer av alle slag ble forsøkt, til og med en Tsjernobyl Ant dro jeg over vannet for å øke interessen fra gyteklar fisk, men med samme negative resultat. Gode råd begynte å bli dyre, og frustrasjonen kom sigende.MEMBERONLYSTART Spytt på flua! Hva gjorde fisken? Den må jo spise, og det var masse mat på vannet? Jeg kikket ute i vannet, og fulgte med på hva som skjedde med fluene. De surret ut fra land, holdt seg i lufta i kort tid over vannet, landet i filmen, ble liggende en liten stund, for så å ende sine dager ved å synke til bunns. Jaha, fisken måtte jo ta fluene under vann. Den tok ikke bryet med å komme opp for å ta levende fluer i filmen, den tok bare druknede bibio’er. Etter råd fra min gode venn (designeren av fluemønsteret) så gned jeg spytt på flua for å få den til å synke, satte den på som en forlenger etter en stor vårflue som fløt god, og la ut åtet. Dette viste seg å være god medisin. Jeg tok i underkant av 30 ørret på denne metoden. Neste dag vaket det plutselig litt. Enkelte vak først, så startet det å vake voldsomt. Om natta hadde det vært en del vind, og det som hadde vært av fluer på vannet hadde drevet inn til kantene, og lå utilgjengelig for fisken. Det kom imidlertid nye bølger med klekkinger og i og med at fluene hadde vært litt vekk fra vannet, ble fisken interessert nok til å starte å vake på levende fluer. Etter hvert – det tok vel ca en halv time – så stoppet vakingen helt, det ble like stille som tidligere. Fisken hadde tydeligvis begynte å spise under igjen. Druknet bibio-flue på fluestanga fungerte nok en gang. Bibio-fisket kan være utrolig frustrerende og til dels utmattende, men jeg kan hvertfall anbefale å forsøke denne fiskemetoden. Bibio Facts v/Håvard Stubø Bibio pomonae (Russeflue) Den kraftige, svarte flua med de røde lårene forekommer vanlig i hele landet, men er vanligst i fjellet, særlig i i områder med lynghei og fjelllbjørkeskog. Men den finns også høyt til fjells: i 2016 ble det rapportert om tunge sverminger så høyt som 1485 m.o.h., i Jotunheimen. Massesverminger forekommer med noen års mellomrom. I fjellet i Sør-Norge har det de siste årene vært store sverminger hvert tredje år (2007-2010-2013-2016). Nordpå var det store sverminger i 2011 og 2015. Utenom disse massesvermingene spiller den liten rolle som imitasjonsobjekt for fluefiskeren. De første insektene viser seg gjerne i slutten av juli, og svermingene pågår gjerne til litt etter midten av september, med en topp rundt andre uka i august. Bibio pomonae er et landinsekt, men på grunn av at den er en notorisk dårlig flyger krasjlander flua ofte på vannet, særlig på solvarme dager med litt vind. Under store sverminger kan det bli tett i tett med Bibio på overflata utover dagen, noe som ofte utløser rene vakorgier. Fisket er typisk best fra tidlig på formiddagen og litt utover ettermiddagen, før det blir alt for mye av den. Utover ettermidagen blir det gjerne bibelske mengder på overflata, og svært lite vakaktivitet – det virker rett og slett som om fisken forspiser seg. Neste dag gjentar mønsteret seg. Enkelte steder virker det som om fisken retter seg inn mot sunkne insekter, særlig litt lenger ut i svermingene, og da blir fisket naturlig nok vanskeligere. Svermingene ebber gradvis ut, og mot slutten av perioden er fisket gjerne best mot kvelden, når det er kommet nok insekter på vannet til at fisken begynner å vake. Bibio-sverminger er kanskje tørrfluefiskerens beste sjanse til å komme i kontakt med den virkelig storvokste røya og ørreten i norske fjellvann. Under de rette forholdene kan store deler av bestanden være på farten etter Bibio, og fisk som tas under kraftige sverminger er gjerne bortimot sprekkeferdige. At store sverminger av Bibio kan gi godt tørrfluefiske i fjellet er forøvrig gammelt nytt. For eksempel er det et eget kapittel om kapittel om Bibio pomonae i klassikeren «Fluefiske til fjells» av Aage Rygh (1963). PH Bibio Flua som Liv benyttet finner du her. MEMBERONLYEND
×
×
 • Create New...