Jump to content

BjørnarSkjevdal

Members
 • Posts

  81
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by BjørnarSkjevdal

 1. Skjønner det er ironi. Men da kan jeg svare med alvor. Da er du veldig heldig. Sitter bakslengen er det bare resten igjen. Du verden hvor mye lettere det er. Du ser nemlig hva som skjer. Å ikke se trøbbel bak seg gjør det hele så mye vanskeligere å forbedre.
 2. Jeg har ikke lest hele diskusjonene over her. Ser derimot at det handler etter hvert om detaljer. Ønsket bare å si følgende. Jeg anser meg ikke som en spesielt dyktig fluekaster (er vel mere fluefisker enn fluekaster). Men jeg må vel anse meg selv for å være en rutinert fluekaster. Når jeg trener litt kasting, bruker jeg alltid mye tid på å se på bakslengen.. kaste med ulike vinkler for likevel å kunne kaste beint. Jeg mener at denne treningen gjør meg til en mye mere allsidig fluekaster som kan løse flere problemer på tur. Både vinklinger og vindkompensasjoner. Dette har mye mere for seg for meg, enn å kaste enda en meter vil jeg tro. Jeg ser at fiskere som ikke har kastet så mye, drar på seg kastefeil når de snur seg. De har heller ikke kontroll på kastefeilene sine ordentlig før de har sett dem (sett bakslengen). Min mening er derfor at det etter hvert har stor nytteverdi i å beherske det å kunne snu seg og studere bakslengen. (fort og gæli i en skoletime dette :-) )
 3. Det jeg vet om emnet er. Mange leverandører bruker ulike fluelineprodusenter til ulike liner. Årsaken er kort og godt at fabrikkene har ulike produksjonsmetoder og ulike ferdigheter. Man er rett og slett nødt til å benytte flere skal man kunne lage liner slik man absolutt vil ha dem - hvis man skal ha full range fra 3 - 12 i alle synkegrader. Å jobbe fram liner av fere produsenter for å se hva som egner seg best kan være dyrt. All den kunnskap man greier å skaffe seg her kan være noe man har lyst til å holde inn til brystet kanskje? Faktisk kan det nok til og med komme desinnformasjoner om produksjonssteder også om slikt antar jeg. Dette tror jeg bare er noe man må akseptere.
 4. Min kompis Rune Stafne som vant femmercupen. Håper det inspirer til å trene litt, slik at han hiver seg med litt framover.
 5. Er så mange gode råd her at jeg nok bør holde meg unna. Siden du er trønder, hiver jeg meg på likevel :-) Spesielt i og med at jeg ikke er totalt enig i alle rådene. Krok vil uansett være et kompromiss. 1) Den må være sterk nok til formålet .. Her vil "nok" være vare variabler etter hvor man fisker. Personlig bringer jeg flueboksene til ulike fiskesteder. Dermed blir det så jeg velger krokene som er solide nok allround (DVs jeg har en egen boks jeg drar fram på de få plassene de virkelige brumlebassene bor). 2) Krokene må ha egenskaper som gjør at de sitter fast og kroker fisken akseptabelt. Mine krokråd til en trønder. I str 12 og 14 er min erfaring at tradisjonelle tørrfluekroker er bukbare. TMC 100. R 50. Hends 454. osv Kamasan Partirdge og mange andre med. I krok 16 til 18 derimot har jeg sluttet å bruke disse .. DVs bortsett fra noen få. De to første typene der, synes jeg personlig blir for trange. De kroker dårligere. Jeg velger derfor på 16-18 kroker med større krokgap. Exempel TMC 921 eller 2488 som Marius nevnte over her. 112TR er ypperlig. Mens Hends 454 fungerer også på 16 (NB De første her har kortere skaft ... derfor: Som erstatning for krok 16 bruker jeg exempelvis TMC921#14 og 112TR#15. Erstatning for 18 blir da henholdsvis #16 og #17)
 6. Har vært på utrolig mange turer på Finnmarksvidda. Jeg har et råd. Ikke spør deg til råds og gå i fotsporene til andre. Plukk deg ut et område og dra dit. Sjelden fiasko,
 7. Jeg sitter prøvevakt på jobben. Leser og tenker. leser og funderer. Hva mener jeg egentlig om dette. Er jeg uenig med noen her .. eller enig for den sags skyld. På mange måter tror jeg de fleste pater samme språk her. Står jeg på plena eller i hallen, tenker jeg bukter og vinkler. stangaksjoner og lineprofiler. Står jeg i elva, tenker jeg bare på hvor flua skal ... utelukkende. Jeg er da overbevist om at jeg tilpasser meg det utstyret jeg til enhver tid benytter for å få flua dit jeg skal. Samtidig vet jeg at før jeg pakker, vurderer jeg vær, vind og føre for best å tilpasse utstyret det fisket jeg tror kommer.. Alt blir både ja og nei. Blir dermed enig med de fleste her.. .... Ellers ønsker jeg fred på jord og blomster i margen.
 8. Min oppfatning er: Myk stang - rolige bevegelser. Det er en myte. En myk stang kan være hurtig. En stiv stang kan være treg. Alt avhenger også hvor stang er myk!. Hvor den er stiv! Hvor den er hurtig.
 9. Det fine med denne diskusjonen. Følger man lover og regler, er det (heldigvis) opp til hver og enkelt å gjøre som man vil her. Det være seg villfisk og oppdrettsfisk. Hver enkelt kan gjøre seg oppfatning på hva som er riktig og galt. Diskusjonen her bør vel gå på å lytte til hver og en sin personlige formening. Ikke på død og liv overbevise andre om hva som er rett. Hva jeg gjør er det min overbevisning som bestemmer. Jeg spiser fisk fra vann og tjern rundt omkring her, der min oppfatning er at uttak er fornuftig. Ei balansert elv forsøker jeg å forlate som da jeg kom. Den beste fisken jeg vet er hvit og kommer fra sjøen. Noen ganger fisker jeg den. Andre ganger kjøper jeg den på butikken ... spør minst mulig. Kommer jeg på besøk til noen og får servert røkt oppdrettslaks til pilsen, spiser jeg den og tier stille - pga folkeskikken det innebærer.
 10. I Orkla håndteres det slik der de har innført tilsvarende regler Erik - dette gjelder nemlig i utgangspunkt ikke ved anadromt fiske så vidt jeg har forstått - at 16 åringen løser fiskekort på vanlig måte (gratis). Men regler må følges. Dvs at oppsyn kan frata kortet selv om det er gratis. Dette gjelder også der det er kvoter på antall kort pr døgn. Det må være ledig for at han skal kunne anskaffe kortet. Akkurat det siste momentet gjør at en fisker under 16 år nå, kan bli utestengt i elver som skrukka på grunn av reglene. (La det være sagt. Etter min mening. Slik som situasjonen ble i skrukka etter opphausing måtte man ta begrensende grep ... den elva tålte ikke fisket som oppsto. Ikke lag diskusjon om dette her nå .. jeg ville bare bemerke dette i og med eksemplet med den unge fiskeren)
 11. Viktig å poengtere at eventuelle fiskeregler i et område må følges også av vedkommende under 16 år.
 12. Interessant.. Jeg har alltid vært overbevist om at fisken sluker byttedyr ved hjelp av vakumet når den åpner kjeften nå og da. Noe som har gjort at jeg enkelte ganger velger flue utfra det. Her synes jeg å se dette tydelig ved enkelte tak. En annen ting jeg lurer på. Hvor "dyktige" er egentlig disse oppdrettsfiskene til å jakte i filmen?
 13. Da beklager jeg at jeg tilegnet deg det KSR. Midt inntrykk var at du gjorde det. Unnskyld.
 14. Jeg akter ikke gå inn i en særlig diskusjon om dette temaet. Fordi det orsker jeg ikke! Jeg har uansett sagt hva jeg mener over her. At jeg synes det er flott med litt ubesudlet natur og er skeptisk til opphausing av vssdrag som pr nå er middels til lite brukt. Jeg har faktisk også vært åpen for at fishspot muligens greier å gjøre dette på en smidig måte som de selv sier de har interesse av .. selv om det uansett blir "hva var det jeg sa" hvis de ikke lykkes med det ... da er det uansett for seint. Men jeg vil tilbake til den der snøscooterdebatten. Jeg synes det er helt greit at KSR synes fishspot er en glimrende ide og en gave til ørrretfiskerne. Helt i orden. Men jeg synes det er dårlige argument at man ikke skal være skeptisk til fishspot fordi noen nordmenn drar utenlands. Den er for tynn. At noen velger å bruke tusenvis av kroner på å reise utenlands bør vel heller være et varsku om at man ikke skal selge marka til høystbydende. Hva om alle de ( jeg regner med at disse uansett er et solid mindretall uten at jeg vet det) bruker samme midler på å låse av friluftsliv i Norge? Slik har det tildels vært i naboelva mi Orkla noen år. Lokalbefolkning har nesten ikke hatt mulighet til å komme til. Sikkert noen som ønsker det slik. Men det er sikkert noen som ikke gjør det også. Jeg ser det ikke som dobbeltmoral å mene noe om norsk natur, selv om man benytter seg av allerede tilrettelagte opplegg heller. By the way. Fiske i New Zeeland og søramerika er vel noe av det billigste som finnes såvidt jeg vet. Fisket på Kola vet jeg er i agenter sine hender. La oss håpe det ikke blir slik i Norge. La oss virkelig ikke håpe det. Jeg ønsker fishspot lykke til med sitt arbeide. Håper virkelig forretningsideen lykkes. Men jeg håper de blir tilretteleggere for fiskekort og ikke markedsførere av enkeltvassdrag. Jeg håper Gudmund Nygård er edruelig i sin oppbyggning av fishspot (han var bra jordnær sist jeg møtte han ... det er dog svært lenge siden). Jeg håper også at han gjerne lytter til Ørretens Rike, men at han samtidig er istand til selv å finne sine måter. Det finnes mange verdier her i livet. Noen få av dem dreier seg om raske penger. Mens andre varer livet ut. Er et elvestykke først utbrukt, er det ingen veg tilbake. Med statsstøtte er det vel mulig å skynde seg litt langsomt.
 15. For ordens skyld. Det skrives at fishspot skal organisere en del fiskekortsalg for områder. Uten at det skal markedsføres enkeltvassdrag der de mener dette ikke er lurt. Jeg tar selvfølgelig høyde for at de kan få gjort dette på en smidig måte. Da vil det gå greit. jeg regner selvfølgelig da med at dette da også vil gjelde bruk av bilder og tilbakemeldinger - filmsnutter fra framtidige brukere også. Skjerming er full skjerming. Jeg krysser fingrene.
 16. Ære være for at det gjøres en jobb for at noen få vassdrag med stort behov for regulering blir tatt hånd om av noen. Jeg begriper ikke hvorfor noen skal jobbe målrettet for å skape flere vassdrag som skal ende opp med at det blir behov for slike tiltak. I Trøndelag der jeg bor er fasiten grei. Hvert eneste vassdrag som har fått eksponering av positiv grad har , etter min mening, blitt nærmest redusert til en skygge av seg selv på svært kort tid. Økt markedsføring. økt press. overforbruk. sterk regulering for å holde i sjakk.. Jeg håper inderlig at så mye som mulig kan bli forsøkt bevart som det det er nå også. Det må da vel ha verdi .. selv også for aktører som brenner for dette å ha slike områder? Intet vet jag .. forstår at det finne ulike synspunkter på dette også. For meg er denne saken ganske parallell med snøscooterdebatten. Snøscooteren er kommet for å bli. Derfor må det åpnes opp for bruk. Dessuten bringer det flere ut i naturen. mange har ikke mulighet til å oppleve de og de områdene uten snøscooter. Dessuten gjør den lite skade.. bare se på Sverige? De som går på ski får også ypperlige løyper å gå etter. Bygdene må da ha noe å tjene penger på. blablabla
 17. Dette er egentlig et svar til et nå slettet innlegg. Dette er en privat side. Å bestemme om det skal være fullt navn eller ikke bestemmes av de som drifter den. Ønskes det ikke å stille med navn det er de uinteressant. Det er bestemt nå. Det er ingen gang vits i å diskutere det. Det har ingenting med kyllinger eller junglecocker å gjøre. Det får være opp til hver enkelt. Årsaken til dette er at ffs vil forandre klimaet innpå her. Håpet er å kunne løse tvister og ufinheter lettere når folk spiller med mer åpne kort. Det foregår en opprydning innpå her nå. Det er ingen sensurering. Ryddingen består mest i at det etterhvert er veeeeeeldig mye som bare er der uten å ha noen spesiell verdi lengre. Det blir vanskelig å lete seg fram i det som er nyttig. Dette arbeidet blir nødvendigvis ikke helt ferdig på så kort tid. Det ryddes også her og der i tråder som vil være av stor belastning for oppstarten. Det handler om å begynne med en stor frisk. Mange tråder blir behandlet i samarbeid med involverte. Vent med halshugging til dere får se hvordan ting ser ut når det åpnes. Dette er ikke dramatisk og intensjonene er 100% godartet. Jeg tror dette kan bli veldig bra.
 18. Dette blir spennende. jeg husker når jeg gledet meg til fredagskveldene .... Det er mulig å få det tilbake. Spesielt nå når det er mulighet til å gjøres små modifikasjoner og få bort konfliktskapende saker. Navn og ingen nick å gjemme seg bak er et kjempepluss. (jeg regner med det blir vanskelig å lage egen bruker for bikkja).
 19. Hvis dette oppretter slik som du beskriver. Med fullt navn på deltagere. Støtter jeg dette 100 prosent. Ffs var i sin tid et meget vitig nettsted for meg. Jeg tror det er fullt mulig å komme tilbake til de tider med en "fresh" start, der man bygger det opp slik at mye av skrammel og problemer kan fjernes fra begynnelsen av. Stå på!
 20. Da jeg hadde på et dyr av en ørret i nærområdet her. Det var så uventet og skremte meg så inn i grader. Trodde ikke det var mulige med like her rett og slett. Den største ørreten jeg har hatt kontakt med uten sammenligning. Irriterer og drømmer om situasjonen ofte ... dette er nok årsaken til at dette sitter mest igjen fra 2014!
 21. I så fall er det jo ingenting å spekulere i.. Selv om det faktisk er nytt for meg at det lages bedre objektiver til systemkameraene enn til speilene.
 22. Min er faring er at det har med hva du har lyst til. Det finnes utvilsomt fantastiske systemkameraer nå. Jeg har også hatt. Jeg har derimot eid speil i 30 år. Ingen får meg til å slutte med det nå. Da må en svært omfattende revolusjon skje. Jeg hadde en sesong bestemt meg for system. Når jeg ser tilbake på bildene fra den sesongen nå, ser jeg mange gode bilder og mange opplevelser, Derimot mangler jeg de der med utropstegn bak. Det irriterer meg ennå. Du tar derimot ikke finere bilder med speil fordi det er et speil. Jeg mener at foto må bli en del av hobbyen din da. Hva dine fiskekompiser interesserer seg for kan være avgjørende. Blir du interessert i fotografering er aldri speilrefleksen for stor på noen turer .. aldri. Skal du bare knipse en fangst og en stemning for å ha det. Er speil unødvendig. Man må ha lyst til å fotografere og grave seg ned i den verdenen. Da er speilet etter mitt skjønn en veldig god venn som er med på turer, på jobb, på bilturen, på høtta osv ... NBNB: Jeg har en canon G12 også. Den er også alltid med meg på tur. Faktisk i tillegg til (unntatt nærturer i godvær da). Dette benytter jeg ved litt rufsete vær. har det i vadebuksa. Bruker det også om natta, da jeg er elendig på ekstern blitz, da er g-12 enklere. Vil du fotografere mye, utvikle deg innen foto, være villig til å oppgradere optikk etter hvert er speil ypperlig. Er du ikke opptatt av å bli ivrig fotograf, synes jeg speilsystemer er unødvendig supplement å drasse på.
 23. Jeg har tidligere jobbet i ulike verv i mange år i den lokale jff. Etterhvert ga det meg ingenting. Løshund, elgtrapp, julebord, oter og mark. Personlig ser jeg ingen grunn pr . nå til å jobbe for å omvende NJFF. Den jobben får de ta selv hvis de ønsker det. Da ser jeg mye mere nytte i å si ifra utenfor organisasjonen og heller håpe at noen gjør forandringer. Jeg hadde den gangen følelsen av at NJFF hadde inngrodde ideologier som et gammelt politisk parti. Å få forandret samfunnet innad her ser jeg på som utenkelig. Jeg er overbevist om at en reform med oppdeling og nye koster må til for å kunne ta til seg samfunnsforandringer. Så lite som en såpass diger organisasjon har vært i forhold til forvaltning av innlandsfiske, nordnorge, laksefiske fiskeoppdrett osv. er faktisk helt ufattelig. Å lese jakt og fiske nå .... side opp oside ned om test av stolsekker, elghunder og pimpelfiske.. Bare krisen rundt villaksen burde etter min mening ha vært viet over et halvt blad hvis det er mening i dette. Reform innad .. jeg stiller. Å skape reformen. Det må NJFF finne ut av selv. Det må de gjøre eller så vil de uansett viske seg selv ut! Når det er sagt. Jeg brenner for rekruttering. Det vil jeg fortsatt gjøre, med eller uten NJFF. Jeg har iallefall rekruttert flere fiskere og friluftsfolk lokalt på skolen jeg jobber, enn det jff har greid med sine kampanjer der de har delt ut tusenvis av meitestenger som 90 % ikke har skjønt bak fram på. De som kjenner meg vet også at jeg har hatt hundrevis av kurs i kasting og fisking myntet på ungdommer .. både gratis og mot små honorar. Jeg hadde ikke kommet til å gjort mere om jeg hadde gjort det gjennom jff.... sansynligvis mindre, da jeg hadde måttet brukt så mye møtetid på jaktkvoter og krangel omkring elektrisk hundbånd i tide og utide.
 24. Jeg er meget enig i Knut R S. Å idiotisere urmeldelser er ikke et argument. Hvis alle hadde meldt seg ut isteden hadde det hatt mere kraft enn det NJFF har nå er min mening.
 25. Man må jo kunne ha et annet syn enn NJFF uten at man må være medlem og jobbe gjennom det organet Andre synes jeg. Personlig er jeg såpass uenig i mye av holdningene at jeg ønsker å gjøre det jeg eventuelt kan gjøre på andre arenaer. Det som jeg synes er dumt. NJFF er landsomfattende, og kunne ha gjort en forskjell.
×
×
 • Create New...