Gå til innhold

AFTMA klasser bare tull?


Olof Lilja

Anbefalte innlegg

Du og jeg er nok i det store helt enig Lilja.

Jeg også mener at produsentene fucker systemet,og prisen på snørene er for høy til at "utprøving" skal belastes kunden.

Dette også fordi alle de nye snøreprofilene ikke alltid passer "mitt fiske",selv om vekta skulle matche stanga.

Den lokale "dealer'n" har fått beskjed,og jeg har fått prøvd noen snører som jeg har levert tilbake uten å kjøpe. <<l

Det jeg tenkte på,var de snørene med lengre klump enn 9,15.Der ville det kanskje fått ett annet utfall hvis du hadde veid ca 9 meter.(Sånn for ikke å ta alle under en kam.) ;)

Bjørnar : Mener du at linevekta på en kort Presentation-klump skal være det samme som ei hel DT-line ? :o

Det jeg skriver nå er ikke for å ergre noen ..... DT liner holder jeg totalt utenfor denne diskusjonen, da det er noe gammelt som noen fortvilt prøver å holde liv i hehehehe (ikke tenn nå). Skal DT prinsippet holdes i live, ville jeg heller lagd et ultraspesielt wf snøre med DT egenskaper. (men det er nå meg.

Jeg kan snu på svaret. Jeg mener klumpvekta skal være omtrent like stor på en Presentation i klass 5 som på et WF snøre med trettenmeters klump i  klasse 5. Det mener jeg. Skulle man sammenligne med et DT da, så er det vel slik at de første 9,15 meterne skal gjelde på dette. Men som sagt .. jeg mener at snøreklassesystemet skal holde DT utenfor denne gangen. Det tror jeg både DT og WF er tjent med.

Nå må jeg også i rettferdighetens navn få si at flere liner. Spesielt lanklumpede liner nødvendigvis må være noen gram tyngre en gang i blant.. For eksempel Pounch Pro som trådstarter nevner. Det mener jeg er tjent med å være noen gram tyngre. Ikke for å lure kasterne. Men for å få fram rett profil på liner. Det er engang slik at det er taperingene som skaper kasteegenskapene. Når man kommer nedover i snøreklassene, er det veldig vanskelig å framheve disse taperingene. Dette på grunn av at man har lite vekt å fordele utover klumpen. Dette blir selvfølgelig vanskeligere dess lengre klumpen er. Dette gjør det for eksempel mye lettere å lage en profil til ei syverstang med lang klump. Du har mere vekt å plassere i magen. Hadde man tatt av 4 gram av Punch pro (25% vekt ca). Hadde det ikke vært en PP. Du hadde ikke fått den farten på bakre del av klumpen.

Likevel. I slike tilvfeller mener jeg det bør være opplyst. Snøre i klasse fem 14 gram på grunn av profil. (noen vil sikkert si at man da kan benytte et firersnøre? Nei man kan ikke alltid det. De første ni meterne av snøret vill vært så "fjonete" at ingen hadde hatt gleden av det. Husk også hvorfor PP ble laget . Hva det fortrinnsvis ble laget foir. Utgangspunktet var et elvesnøre for speykasting. DVS at man så og si aldri trengte å ta inn klumpen. Man tok inn snøret til klumpen, og satte speybukt. Mange gram av dette snøret vil da forsvinne i underlina. Overlina vil spenne stanga som et normalt WF snøre. Dvs optimalisert for den bruken. Et langt baktungt snøre, er også helt annerledes å kaste med noen gram ekstra enn et mere magete wf snøre, som ville få hengemage og virke slaskete på ei for myk stang. Ex experiense som Rune sjef holdt på med i fjor funngerer bedre med noen gram ekstra er min påstand. Som nevnt AFTM systemet bør følges synes jeg . Hvis linene pga funksjon er annerledes, bør det begrunnes og innformeres om det.

(tenk den dagen stengene ikke har dette merket #5.. istedet skal det stå 8-12 gram....nei fy a meg)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Willy, Lilja maalte baade 9.15 meter OG hel klump.

Javisst,hvertfall for det meste. <<l

Det jeg skriver nå er ikke for å ergre noen ..... DT liner holder jeg totalt utenfor denne diskusjonen, da det er noe gammelt som noen fortvilt prøver å holde liv i hehehehe (ikke tenn nå).

;D

Vel,har akkurat bestilt et. (DT)  Og,kanskje kommer det flere. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og som jeg sa til deg Rodswinger. Det var ikke for å terge. Her skal hver og en få mene og synse det de selv vil. Hva jeg mener om DT er jo i det store og det hele ubetydelig. Lykke til med DT snøret ditt.. Hvem vet. om ei tid så finner jeg ut at jeg er en surrebukk.. Det er utrolig mange år siden jeg fisket med DT selv også så.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og nettop der er noe av problemet. Da systemet ble utviklet var 90% av snoerer DT. Og taperinger var noenlunde like. Saa ved aa vite vekta paa de foerste 30 fotene kunne man lett regne seg ut til hva 14 meter (osv) ville veie. Og systemet fungerte i praksis da "alle" visste at hvis man skulle fiske kortdistanse, under 9 meter saa kunne man gaa opp en klasse. Og motsatt, var det en dag med mye lange kast kunne (burde) man gaa ned en klasse. Det var slik systemet var ment aa fungere.

Hvis en 9 meter klump skal veie like mye som en 14 meter klump saa blir det enda mer styr. 14 metersklumpen ville bli altfor tynn og pinglete i forhold til den paa 9, og ville neppe haandtere de samme fluene like godt. Som sagt saa synes jeg det eneste systemet gir oss er en pekepinn paa presentasjon og fluestoerrelse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen tack för alla svar! Väldigt kul att se att det är så många som engagerar sig. Många intressanta meningar runt problematiken!

Till att börja med. Alla data runt vikter och längder på klumpar osv är hämtade direkt från produsenternas datablad. Där det till exempel saknas vikt på dom första 9,15meterna är det för att produsenten inte uppger det.

Jag tror att tanken runt systemet (teoretiskt och i en perfekt värld) borde fungera ganska ok. Tidigare klassades så att säga alla spön som #4-5, #5-6 osv. Har man en DT eller en longbelly kör man #4 på en #4-5a. Har man kort klump WF kör man #5. Vill säga att det fungerade ganska bra i praktiken för 15-20år sedan.

Väldigt intressanta meningar du har runt linprofil och vikter BjørnarSkj. Helt enig i att en längre klump än 9,15meter måste väga mer än en på 9,15m. Men att tillåta att den väger mer än standarden tycker jag inte är ok. Speciellt när det inte uppges av produsenten. Dom stora produsenterna uppger det ”alltid”. Dom små scandiviska uppger ingenting. Tycker det rätt och slätt är oseriöst. Man kan hitta mycket data på nätet men vad hjälper det när du står i butiken och skall välja lina? Klumpprofil längd och vikter borde stå på esken och inte bara en massa svada om hur fantastisk produkten är. Att det är svårt att få en korrekt profil i lättare klasser på grund av låg massa är en väldigt intressant sida av saken jag inte tänkt på. Men skall absolut ägna det en tanke.

Vad är vitsen med att sälja en för tung lina i förhållande till vad den skall vara enligt standarden? Jo för att spöna är felklassade så klart. Och spöna är garanterat felklassade för att dom skall imponera på kasteren som testar dom på gräsmattan. Säkert en elak konspirationsteori. Men att man gör det för att fiskeupplevelsen skall bli större har jag svårt att tro!?

Ett mycket gott argument som blev tatt upp är att det är större skillnad på spön än på linor. Det är det nog. Men med spön finns det vel ingen direkt standard att förhålla sig till? Blir bara synsing och testande har jag en känsla av? Någon som kan upplysa oss om hur klassning av spön skall föregå?

En annan sak som är intressant är aktion och konstruktion i kolfiberspö från -70talet fram till nu. Men det får bli en egen tråd senare kanske. Kan bara konstatera att vi är ”full circle” nu. Precis som klädmodet!  8)

Även enig i att tex 8-12gram inte är speciellt Sæksy i förhållande till #5! Men man kan vel skriva viktrekomendationen lite diskret någon stans?

Ps. Bara så att det är sagt. Jag är väldigt glad i flera av både Guidelines och Loops linor även om det inte låter så kanske. Men jag kör tex Guideline PP #5 på ett av mina #6 spön med gott resultat och jag har flera Loop linor jag uppskattar mycket.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som sagt før Lilja;dette er en mye mer interessant tråd enn noen som helst stang-/snelle-diskusjon,og jeg er nesten  ;D  aldri inne på de trådene,hvis ikke det dreier seg om stenger jeg selv har mye erfaring med.

Får mange tanker rundt disse spørsmålene/konklusjonene,men er som deg litt hektet av når det gjelder viten om profiler/vektfordeling.Utviklingen har gått fortere enn jeg klarer/gidder å henge med på,og det får være følelsen av snører som får avgjøre mitt bruk.(Det bør det vel være for de fleste.) ;)

Så,her får vi støtte oss på Tore's (tmags) og Bjørnar's vurderinger.Disse gutta har vært "inne" det meste av tiden,og har lov å uttale seg. ;)

Bjørnar : Til å være en som halvparten av tiden fisker uten å ha snøre utenfor stangtuppen  ;D er jeg likevel opptatt av presentasjoner.Derfor DT.Jeg vil ha lange,lette presentasjoner når jeg har behov for det,så jeg kjøper en klasse ned(så stanga og jeg skal orke).En liten test av et billig tsjekkisk snøre,hvis det funker har de flere prisklasser å boltre seg i,noe som fort kan bli aktuelt.Men skjønner synspunktet ditt(og jeg lot meg ikke terge  ;D ).Det er bare å gå inn i en butikk og spørre om ei DT-line det,så skjønner de enda mindre enn om du spør om evt klassifisering. ;D

Men,nå er det kortlinetur på gang,og da,siden elvene er flomstore,er vekten på nymfer,rigg og sammensetning av fortom mye viktigere enn et snøre.  8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Der var vi igjen... er en årlig diskusjon dette her, minst.

Jeg er enig i at AFTM er temmelig ut, ihvertfall som et system man skal følge til punkt og prikke.

Det som har skjedd er etter mitt syn at stengene har vokst i fra AFTM. Før var det lang mer kilent å kjøpe snøre til ei stang enn det er nå. Dagens moderne stenger er langt mer tolerante til snørevekter og takler et mye bredere spekter av snørevekter før de "kollapser". Det vi nok hadde vært mest tjent med nå er etter mitt syn et til fra system.

Det som skiller dagens liner fra før er også at nå ligger det faktisk langt mer tanker bak profiler og vekter enn det gjorde før. Som bransjemann så tør jeg si at det det ligger mye stolthet og arbeid i å få til et snøre slik som vi ønsker det. Det er ikke bare å tegne en profil, sende til en fabrikk og få noe... Fluesnører er mer excelark, mikrometer, presist veieutstyr og ikke minst.. alle timene med testing og evaluering. Jeg synes vekta er noe av det minst interessante ved en line. Det er langt mer viktig hvordan den oppfører seg ved ulike kast og hva man kan tyne den til å prestere. Det skal være god balanse i ett snøre og det er et mål å lage snører som gjør fisket så enkelt som mulig. Og mange har lykkes godt med dette i dag, det har aldri vært enklere å lære seg å kaste med flue.

Utfordringen i dag er mer å ha riktig kompetanse til å selge alle de ulike linene. Der er jeg enig i at det skorter litt noen plasser. Hadde jeg vært i tvil så hadde jeg snakket med produsenten eller henvendt meg til noen som jeg vet kan dette og som skjønner hva jeg er ute etter.

Hva er f.eks vitsen med å ha en Long Belly som man kaster lett 25meter med hvis spissen på lina ikke følger med og presenterer? Dette er en av mange ting som gjør at man velger å avike fra aftm. Å lage en LB med klump på 13/14meter med vekt på 9gram i følge aftm er helt på trynet, så på trynet at ingen gjør det. Alle vet jo at de få gramma der blir en line som nærmer seg level når man strekker ut taperingen. Resultatet ville bli "tatt av vinden".

Dette er en av årsakene til at man lager ulike lengder på samme profil/snøre i ulike vektklasser...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hej Rune,

Säker diskuterat en massa gånger men i vart fall jag har inte hittat någon förnuftig disskussion runt ämnet. Som produsent är det ju fin fint om du vill vara med i diskussionen. Jag skall vara försiktig i hur jag uttrycker mig men jag vill påstå att märket du jobbar för är en av dom som dragit det ganska långt i förhållande till linvikt och styva spön. Har en LPXE-RS själv till kustfisket som jag är jätte nöjd med men jag fiskar den som minst en klass över det den är klassad som. Klart att linprofil är jätteviktig och det blir gjort ett bra jobb hos många där. Men tränden med tyngre och tyngre utrustning i samma klass oroar mig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Artig aa se at du har forandret mening her, Rune.  <<l

Det hjelper aa jobbe med det, ikke sant?  

Endelig helt enig med deg i denne diskusjonen. Eller rettere sagt saa er du endelig helt enig med meg, hehe.  ;D

Det er egentlig ikke noe stort problem hvis man er heldig med kombinasjonen kjapp stang/tungt snoere. Selv om man i realiteten fisker en klasse tyngre enn man tror. Problemet oppstaar naar man matcher f.eks. et 5'er Grand eller Gold med en dyp og rolig stang. Samme klasse paa snoere og stang, men du verden for en daarlig match. En Sage One 590 derimot passer de snoerene utmerket. Samtidig som den er en daarlig match for et "klassisk" WF5F snoere.

Uansett, hvis snoeret veier 10.4 gram paa de foerste 9.15 meterne saa er det et 6'er-snoere. Uansett hva som staar paa esken og intensjonen til produsenten er. Systemet er klart definert og ikke aapent for tolkning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tack Tore. Helt enig! Vikt är vikt och skall följas. Är klumpen dessutom lång är det ju extra viktigt att vikten är riktig dom första 9,15meterna om det inte skall bli allt för tungt.

Men som jag nämde tidigare skriver inte Guideline och Loop AFFTA före linvikten.

Är det medvetet? Altså att dom bara menar att det är en lina som ca passar till #5 och inte att den följer någon standard?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt enig med dere, Rune og Tore.

Vekt på et long belly-snøre er langt fra så viktig som snøreprofil. Og her ligger det ofte mye testing og kunnskap bak et vellykket snøre. Bare det å lage et snøre med lang klump til praktisk fiske (ikke plenkasting) med vekta såpass langt bak, og velbalansert at det ikke sagger ned i vannet når man står utvadet er et eksempel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ikke endret mening jeg Tore? Hvordan kom du fram til det...

Jada Lilja vi følger ikke Aftm slavisk, men som regel så ligger det +-1gram da på 9,15. Dvs. tett opptil.

Og ja, linene som er merket #5 er testet på et bredt utvalg av 5'er stenger og skal passe til det.

Så må man tenke litt selv hva man skal bruke det til og om man har en 5'er som er typisk for tiden vi lever i...

Pounch Pro som du nevner er laget for litt røffere fiske, hvilket vi opplyser om. Dette indikterer da at det er mer egnet til en typisk kyststang eller enhånds til laks/sø enn den dypere myggfiske 5'ern til ørret.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skal ikke delta på særlig diskusjon i helgen ... er i Talliin på ferie. VÆR SÅ SNILL IKKE SPRENG DENNE TRÅDEN OVER EN XO I HELGEN FØR JEG KOMMER HJEM. Lilja.. nå synes jeg du bevisst tilegner Rune G.L og Loop feil holdninger på grunn av at du er uenig. Jeg mener at disse leverandørene ikke strekker skalaen e, som du mener er sagt her. Jeg mener strekker snøredesignen uavhengig av skalaen for å designet snører de mener kan egne seg godt for deg. Det er en forskjell.

Jeg har tidligere jobbet myyye medcsnøredesign for GL. Dette bare for ordens skyld, opplysningsplikt hehe..

Ellers Lilla. Jeg er enig med deg pm at RS er strukket langt i forhold til skala.  (NO SKA JEG UT Å ETABLERT BIFF OG DRIKK MEG FULL HELE. GOD FLUEFISKEHELG)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lilja.. nå synes jeg du bevisst tilegner Rune G.L og Loop feil holdninger på grunn av at du er uenig. Jeg mener at disse leverandørene ikke strekker skalaen e, som du mener er sagt her. Jeg mener strekker snøredesignen uavhengig av skalaen for å designet snører de mener kan egne seg godt for deg. Det er en forskjell.

Som förbrukare som har "kastat bort" en hel del pengar på linor som inte fungerat och personal i sportfiskebutiker som inte har kompetens att vägleda kunden rätt gör att jag som konsumet inte kan låta anledningen gå från mig att provosera lite när två produsenter lägger huvudet i giljotinen!  ;) Produsenterna har givetvis full kontroll på sina produkter. Jag önskar att mer av deras kunskap förmedlas till konsumenten så att det blir enklare att göra kloka (rätt) val! Allt är dock i bästa välvilja. Jag vill inte vara elak på något sätt.

Men jag vill gärna veta mer om tankegången dom har och val som görs. En hel del bra har kommit fram tycker jag.

Tycker även att det är intressant att få fram lite om hur stor skillnad det faktiskt är mellan det lättaste och tyngsta av linor i samma klass.

Jag är inte ute efter att "sätta dit" någon men utöka min kunskap. Ibland kan det dock komma mycket bra ut av att provosera lite. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...