Gå til innhold

Støtter du oppdrettsnæringen?


Gjest Mergus Merganeser

Har du kjøpt produkter fra næringen siste året?  

83 stemmer

  1. 1. Har du kjøpt produkter fra næringen siste året?

    • Nei!
      33
    • Andre i husstanden kjøper
      11
    • 1 gang siste året
      2
    • Flere ganger siste året
      42


Anbefalte innlegg

Mye bra du skriver, Mergus.

Ta en titt på Hardangerfjorden, som er vår mest oppdrettsintensive fjord.

I Hardangerfjorden er det bare 2 lakselver igjen, som er åpne for fiske. Resten er stengt!

Man trenger ikke veldig livlig fantasi for å forstå at dette har noe med oppdrettsnæringen å gjøre.

Hardangerfjordforskriften, som har vært behandlet siden 2009 (?), ble nylig forkastet med et pennestrøk av Lisbeth Berg-Hansen. At hun er kapabel til å utrydde sjøørret og villaks langs hele kysten, bør det ikke herske noen tvil om.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 210
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Gjest Unknown User

Man kan synes at den nye helseministeren Jonas Gahr Støre heller skulle fokusere på spørsmål rundt oppdrettsnæringen enn å flekse med en idé han fikk etter et restaurantbesøk i New York tidligere i år. Hans store revolusjon innfor valget er at alle norske restauranter bør vise hvor mye kalorier osv, hvert måltid på menyen innholder. Liten avsporing. Men helseaspektene i oppdrettsfisk kommer til å bli et spørsmål i framtiden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Meget bra og gode fakta som gis her nå, så takk både til Nils, Jon Anders og Fredrik, for å nevne de tre siste.

Jeg tror den individuelle avgjørelsen på om man skal spise oppdrettslaks eller ikke,

kommer av kunnskapsnivået om temaet oppdrettslaks, så kjempefint at god kunnskap om dette spres  <<l

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sitat fra Nils Kvisgaard, Dagsavisen 17. april:

http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/alle_meninger/cat1003/subcat1012/thread272346/#post_272346

"Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen har en visjon om at oppdrettsnæringen skal 6-doble sin produksjon av oppdrettslaks innen 2050, som tilsvarer ca 6 millioner tonn oppdrettslaks."

Man kan håpe og tro ministerens visjoner er utopiske, men når man hører og leser hvor stolte våre politikere er når de snakker om industrieventyret oppdrett, blir man mildt sagt bekymret. Hadde enda oppdrettsministeren lagt til at vi først må løse de miljøproblemene oppdrettsnæringen i dag står for før vi tillater fortsatt drift og evt. gir nye konsesjoner, hadde hun i det minste vist et snev av ansvar og fornuft. Så er ikke tilfelle!

Magne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lisbeth la jo også frem sjømatmeldingen og ny akvakulturlov. Der står det svart på hvitt at hun under visse omstendigheter er villig til å ofre villaksen til fordel for oppdrett.

Jo..en ting glemte jeg. Dyrevelferd.

Årlig dør det 50 millioner oppdrettslaks i merdene, i tillegg er det store mørketall hos settefisken. Ble fortalt at det reelle tallet

er 80 millioner.

Det blir 219.178 laks per dag. Hvor mange villaks og sjøørret som dør grunnet lusepåslag og smittespredning fra oppdrettsanleggene er det ingen som har tall på, men innsiget av villaks har minket med 59% i perioden 1983-2010.

I 2010 innførte LBH (Lisbeth Berg-Hansen) vekstfrys i oppdrettsnæringen. Dette var jo selvfølgelig et spill for galleriet, da hun kun satte begrensning på antall merder. Oppdretterne utnyttet lokalitene mer effektivt, dvs at det til enhver tid stod mer oppdrettslaks i merdene enn før. Fra 2009-2012 økte derfor produksjonen av oppdrettslaks med ca 45%, eller ca. 380.000 tonn. Man kan jo også tenke seg hvilke følger dette har hatt med hensyn til negative miljøeffekter. Det var også i denne perioden oppdretterne begynte å ta i bruk teflu- og diflubenzuron, to midler man bruker fordi lakselusen har utviklet resistens mot alle andre kjente lusemidler.

Anbefaler virkelig at interesserte tar en titt på filmen "Salmon Confidential" og "Laxfestens baksida". Svært graverende ting som kommer frem!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er det klar tale! Tenk om vi ble en nasjon som ikke spiste vårt eget produkt! Det hadde ikke vært god reklame. Jeg er i alle fall overbevist om at oppdrettslaks ikke hører hjemme i vår fryser, eller kjøleskap så lenge tilstandene er slik Nils beskriver.

Ser mange likhetstrekk mellom oppdrett og kraftproduksjon. Begge drives av en grådighetskultur som holdes skjult for almenheten. Disse grådighetskulturene er sterkt ødeleggende for norsk natur og for felleskapet.

Skal vi få slutt på dette må vi alle ta i et tak!

Sannheten må opp i dagslys. For det gjelder ennå, det som står i de gamle folke eventyrene. Troll tåler ikke sollys! Da sprekker de, eller blir til stein.

bjorni

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Saa langt er det vel Torbjoern Jagland som har skedet laksenaeringen mest, ved aa gi fredsprisen til Liu Xiaobo .

Lag en liten film, legg den ut paa youtube, markedsfoer paa facebook osv. Hvis det er slik at norsk opdrettslaks inneholder giftstoffer saa er det viten forbrukere flest ikke har. Saa lenge det er et behov vil ingenting skje.

Vi snakker om rundt 30 milliarder kroner her og ca 20.000 aarsverk. Saa nordmenn flest nyter godt av denne naeringen hver eneste dag, enten de kjoeper laks eller ikke. "Something will have to give" som man sier. Og siden Norge i hovedsak er et sosialistisk land saa betyr det stort sett mer i skatter og avgifter.

Men jeg sliter LITT med aa engasjere meg veldig. Hele landet er basert paa "tvilsomme" inntekter, og de fleste nordmenn synes rimelig fornoeyde med de godene det bringer. Hvor mye skade gjoer oljen og gassen? Vi er allerede det mest hypokratiske landet i verden, siden vi til tross for vaar avhengighet av natur- og miljoefiendtlige inntekter gir at bilde utad av aa vaere engasjerte rundt natur og miljoe. Oppdrettsnaeringen er bare ett eksempel, i en lang rekke.

Skal jeg vaere spesielt engasjert i oppdrettsnaeringen fordi den spesielt har en negativ innvirkning paa MIN hobby??  :-\

Vel, helt aerlig saa FOELER jeg et engasjement der, nettopp pga det. Men fortjener jeg dermed aa bli tatt serioest i debatten? Neppe...

Saa ja, jeg spiser dessverre oppdrettsfisk. Ikke fordi jeg synes det naeringen gjoer er OK. Men fordi jeg for lengst har innsett at jeg "motvillig" trives som et medlem av et moderne samfunn. Og jeg til daglig gjoer ting som stoetter naeringer som paa en global skala er langt verre enn oppdrettsnaeringen.

Som en liten digresjon: Oppdrett og salg av oerret er ulovlig i NZ. Saa hvis du foeler deg utilpass med aa bo i et land som er saa totalt paa skraaplanet miljoe- og naturmessig saa finnes det alternativer. (Selv om kyrne her slipper ut mengder med metangass...)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I 2011 gikk bare litt over 10% av norsk oppdrettslaks eksportert til Asia. Tror mesteparten gikk til Japan, men det kan jeg godt sjekke opp om ønskelig. Derfor tror jeg ikke utdelingen av nobels fredspris har hatt noen nevneverdig effekt på den norske oppdrettsnæringen. De finner stadig nye markeder Det er en økende eksport av norsk oppdrettslaks til blant annet Polen og Ukraina. Russland og Frankrike er de største markedene. Ca 67% eksporteres til EU.

De som etter min mening har skadet renomeet til norsk oppdrettslaks, er ansvarlige politikere og oppdrettsnæringen selv.

Tmags...du nevner 30 mrd. Jeg går da ut i fra at du snakker om eksportverdien av oppdrettslaks. Den var i 2012 ca 40 mrd. Dette er tall som oppdrettsnæringen stadig ønsker å lobotomere oponionen med. Den reelle verdien er brutto produksjonsverdi, samt hvor mange arbeidsplasser næringen skaper. Husk at oppdrettsnæringen forbruker langt mer villfisk enn de produserer, og at mye av fisken kommer fra utlandet. Anchoveta som er fanget utenfor kysten til Peru, er ettertraktet villfisk som blir brukt til produksjon av oppdrettsfor. I sin tid ble det fisket opp 500.000 tonn førsteklasses matfisk årlig utenfor kysten av Vest-Sahara. Etter avsløringene i "Brennpunkt", ble det heldigvis en slutt på dette.

Nok om det. Norsk oppdrettsnæring sysselsetter litt under 4000 årsverk i settefisk- og matfiskproduksjonen. Den står for ca godt under en prosent av norges totale brutto næringsproduksjon.  Dette er tall fra SSB, som hvem som helst kan sjekke.

Når det gjelder hvor mye selskapsskatt oppdrettsnæringen betaler har jeg tall på dette også, men må dobbeltsjekke da de fremstår som latterlig lave.

Det er så mye å ta tak i her! Vet dere for eksempel hvor mange oppdrettslokaliteter som er smittet av PD (pancreas disease)? I 2012 ble det registrert over 130 lokaliteter med denne smitten. Nettingmerder gjør at smitten sprer seg fra merd til merd, og selvfølgelig til villaks. Det siste strides forskerne om, men det trengs ikke mye fantasi for å forstå hvilken smitterisiko det innebærer for villaksen å passere flere oppdrettsanlegg med PD-smitte på vei bort fra, eller til elva.

Lakselus og PD er etter min mening hovedårsaken til at flest lakseelver er stengt for fiske i Hordaland og Nordland. I Hardangerfjorden er det pt bare 2 lakseelver som er åpne for fiske. De resterende 10 er stengt.

Tmags, hvem nå enn du er (og hvem du representerer..oppdrettsnæringen kanskje?), så greier jeg ikke å ta deg seriøst i denne debatten. Du viser likegyldighet, og kunnskapsløshet. Det er antakelig felles for 90% av den norske befolkningen. Så lenge man har ok mat å mette sin egen mage med, og det i tillegg er billig, er det tydeligvis greit.

Det at man finner denne type holdninger hos et medlem av Fluefiskesiden, synes jeg er overraskende og skuffende.

Det er flott å registrere at dine holdninger tilsynelatende er i mindretall på denne siden :-)

Nei, jeg greier ikke å ta deg seriøst, men det gjør du kanskje ikke selv heller? ;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det overordnede målet er at oppdrettslaksen skal inn i lukkede merder. Det er den eneste måten å utøve kontroll på hva som kommer inn, og slipper ut av merdene. Man må ha kontroll på lus, smittsomme sykdommer og kloakk. Per dags dato er IKKE oppdrettsnæringen bærekraftig. Det samme ble stadfestet av riksrevisjonen. Lisbeth Berg-Hansen fikk også plenty med kritikk av kontroll- og konstitusjonskomiteen for å la oppdrettsnæringen løpe løpsk. Dette var før hun med et pennestrøk stanset Hardangerforskriften, og før hun ved fremleggelse av ny sjømatmelding og akvakulturlov åpnet for at villaks må vike for oppdrettslaks.

Ser ut som den stinkende vinden blåser en viss vei, og at vår fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen har satt fulle seil mot utryddelse av villaksen og 6-doblet produksjon av oppdrettslaks innen 2050. Det må vi ikke la skje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

At oppdrettsnæringen har en enorm verdi er det ikke noe tvil om. Det er en av landets største industrier. Når man snakker om utvikling av industrien så er det hele tiden snakk om at "det er for kostbart å lage lukkede anlegg". Jeg får ikke helt den ekvasjonen at gå opp. Er vi virkelig så jævlig fattig i Norge at vi ikke tåler en høyere kost enn 49.90 per kg for en fersk lakseside? Det må jo være her ekvasjonen feiler. Man dumper prisene for å holde råvarene salgsprisen så lav som mulig for å få den massive gjennomslagskraften for å penetrere en stor del av markedet. Hvorfor er just laksen nødt til å være en av de billigste råvarene i butikken? Da snakker jeg ikke om en Salmaloin.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva mener du med enorm verdi swedeElvis? :)

Fiskeri og akvakultur står til sammen for 0,37% av brutto nasjonalprodukt. Akvakultur representerer rundt halvparten av dette. Med rundt 4000 årsverk (forutsetter tarifforhandlet arbeidstid på 37,5 timer), vil jeg si at det er en liten nisje.

Det er for eksempel langt flere fysioterapeuter i Norge, og vi blir jo betraktet som en liten gruppe!  :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tmags, hvem nå enn du er (og hvem du representerer..oppdrettsnæringen kanskje?), så greier jeg ikke å ta deg seriøst i denne debatten. Du viser likegyldighet, og kunnskapsløshet. Det er antakelig felles for 90% av den norske befolkningen. Så lenge man har ok mat å mette sin egen mage med, og det i tillegg er billig, er det tydeligvis greit.

Det at man finner denne type holdninger hos et medlem av Fluefiskesiden, synes jeg er overraskende og skuffende.

Det er flott å registrere at dine holdninger tilsynelatende er i mindretall på denne siden :-)

Nei, jeg greier ikke å ta deg seriøst, men det gjør du kanskje ikke selv heller? ;-)

Min profil er vel rimelig kjent for mange her inne skulle jeg tro. Jeg fremstaar ogsaa med fullt navn. Er det viktig?? Hva er ditt navn?  ;)

Poenget mitt var ikke at oppdrettsnaeringen ikke er et onde. Selvfoelgelig er den det. Men hvis DU skal fremstaa som serioes saa maa du vise samme holdninger overfor andre skadelige innteksformer. Gjoer du det? Og er du tilhenger av full fredning av atlantarhavslaksen i Norge? Det burde vaere minstekrav hvis man skal se forbi egeninteressene her.

Og hvis det skal vaere noe hold i paastander om "likegyldighet" og "kunnskapsloeshet" saa boer du vaere vegetar og selvforsynt med oekologisk mat ogsaa. Og med sykkel som foretrukket fremkomstmiddel. Fortrinnsvis bestefars DBS fra 1957 for ikke aa stoette oppunder forbrukersamfunnet.

Det verste man kan gjoere i enhver debatt er aa fremheve seg selv som en slags Jesus, med monopol paa "Lyset." Og samtidig frastoete seg 90% av den samme befolkningen man er avhengig av stoette fra for aa oppnaa noe som helst, ved aa stemple dem som uvitende.    

Det er egeninteresse og dobbeltmoral som raader paa begge sider av debatten. Og jeg ser at paranoia er en faktor her ogsaa...  :-\

Jeg er motstander av oppdrettsnaeringen, og jeg er generelt ikke stolt av maaten Norge skaffer seg rikdom paa. I forhold til folketall er vi antagelig verst i verden. Men som nevnt virker nordmenn flest rimelig tilfreds med de goder disse pengene skaffer. Antagelig du ogsaa...?

Saa jeg tillater meg aa ha et stoerre, og mer nyansert syn paa debatten. At du av den grunn velger aa stemple meg som en idiot er mer ditt problem enn mitt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

Nils. Jeg påpekte litt ironisk mot oppdretterne. Når man sitter og har tjent seg søkkrik, milliardær, så har man også råd til å utvikle anleggene for å følge miljøhenmessige bærekraftige retningslinjer. Der er det kun i første hånd regjering som kan stille slike krav, men også til dels konsument. For at konsument skal kunne være en del så må man få kunnskap. Vi må reflektere over hvordan i heleste hule en kg laksefile kan koste 49.90, ikke bære gulpe i oss og synes at dette er naturlig.

Ironi er ikke min sterke side.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du skal kjøpe laks i butikken,ikke kjøp posjonspakninger på rema 1000, kjøp hel fersk laks i ferskvaren. La den henge etter sporden i ett døgn, kjølig. Regner med at di fleste greier å filitere en fisk. Da får man et produkt det går an å spise.

Norsk laks inneholder ekstremt lite medisiner, mange ganger mindre enn produkter fra norsk kjøttproduksjon.

Mange her skriver at det brukes 3-4 kg villfisk for å produsere 1 kg laks. Dette stemmer heller ikke. 1,3 kg er et mere riktig tall.

Ikke tro blindt på Oddekalv sin svertekampanje. Han har en personlig vendetta mot oppdrettsnæringen. Tenk heller selv som Tmags. Og se litt lengre enn sin egen stangtupp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mergus Merganeser

Nei, nei, nei Tmags.....

Mener du at alle som ikke lever miljø-/klimanøytralt ikke har rett til å kritisere andre??

Dette handler vel i bunn og grunn om den enkeltes valg! Forbrukere kan ikke kategoriseres ved at kun de som lever 100% puritansk har rett! Der er jeg totalt uenig med deg Tmags! Du mener kanskje at det ikke er dette du skriver, men jeg forstår deg dessverre slik...

At vi har meninger om en enkelt sak viser den enkeltes holdning! En kan kategorisere gode og dårlige holdninger. Likegyldighet setter jeg i kategorien dårlige holdninger....

La meg spørre deg:

Fratar det meg at jeg kjører diselbil retten til å kritisere oppdrettsnæringen???

John

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mergus Merganeser

Mange her skriver at det brukes 3-4 kg villfisk for å produsere 1 kg laks. Dette stemmer heller ikke. 1,3 kg er et mere riktig tall.

Trøste og bære...!?!?!!

Kan du dokumentere dette?????????????

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har sjøl jobba på oppdrettanlegg tidligere, og vet med sikkerhet at forfaktor ligger fra 1.1 til 1.4!

Når det gjelder innholdet i pelleten så er det under 50% bruk av marine råstoff i pelleten til matfisk!

Hvordan kan det da gå med 3-4 kg fisk per kilo fisk????

Mye som er galt med næringa men blir tullete med informasjon som er helt på styr. Blir ikke helt troverdig når en hiver seg på alt som media skaper, og tar alt Oddekalven sier for god fisk!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nils. Jeg påpekte litt ironisk mot oppdretterne. Når man sitter og har tjent seg søkkrik, milliardær, så har man også råd til å utvikle anleggene for å følge miljøhenmessige bærekraftige retningslinjer. Der er det kun i første hånd regjering som kan stille slike krav, men også til dels konsument. For at konsument skal kunne være en del så må man få kunnskap. Vi må reflektere over hvordan i heleste hule en kg laksefile kan koste 49.90, ikke bære gulpe i oss og synes at dette er naturlig.

Ironi er ikke min sterke side.

<<l

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange her skriver at det brukes 3-4 kg villfisk for å produsere 1 kg laks. Dette stemmer heller ikke. 1,3 kg er et mere riktig tall.

Trøste og bære...!?!?!!

Kan du dokumentere dette?????????????

ser at flere her kan ha det godt av litt google. det finnes drøssevis med artikkler, skrevet av uavhengige forskere, om oppdrett og ikke mist opdrettsfisk. og ja, det tar ikke 3-4kg råfiskemasse til å produsere 1 kg o-laks. kanskje for 20 år siden, men ikke idag. om man bruker dette vinduderet google så ser man på wwf sine sider at det står 1,2 kg tørrfôr, altså tørrôr.

om man er i tvil hordan man produserer fiskemel, så kan jeg kort si at det er rester etter n-3 produksjon for humantkonsum. mankan lese om dette på vkm sine sider om man vil vite mer.

det satses stor på å forbedre fôringsregimene til fisk, nettop av den grunn at man ikke kan tømme havet for fisk for å fore opp o-fisk. men som med alt forskning så koster dette penger.

og fordi jeg forlengst har byttet min strategi fra å hate o-næringen og forpeste nettfora med min hat og bojkott, så har jeg heller tatt en god del fag under min master i biotek for å øke min kunnskap om o-næringen og forhåpentligvis en dag kunne gjøre noe som kan gjøre norges nest største industri noe vi kan være stolt av. gjennom en uavhenging forskningsfirma seff....

og en ting til, personangrep er totalt unødvendige. om man skal være så jævlig miljøbevisst, så må man først slutte å kjøre bil. statoil er 100x verre enn o-næringen, så kan man slutte å bruke alle de fine duppe-dittene vi har, siden produksjonen av de forurenser. slutte å spise lam, ulven blir jo drept pga dumme sau osv osv osv osv osv

og som jeg skrev før, så bør vi heller ta tak og endre o-næringen for den forsvinner ikke uansett hvor mye man klager.

og for de som er glad i å lese artikkler, så finnes det masse om:

-kostnader på landbaserte anlegg

-kostnader på hvabaserte anlegg

-landbasert vs havbasert

-foring av o-fisk

++++++++++++

mye av dette koster, men hva er 40-80 dollar/artikkel om man bryr seg om naturen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Støtter du oppdrettsnæringen: Ja.

Støtter du villaksen: Ja

Jeg kjøper oppdrettslaks ettersom jeg har lært at laksen er sunn (viktig 0mega3-kilde). Videre ønsker jeg en levedyktig løsning hvor det er plass til både næringen og villaks. Næringen har et stort forbedringspotensial i forhold til bl.a. sykdom og lakselus, men jeg tror at dette kan løses. Dette avhenger av at miljøforkjempere og til slutt staten holder et aktsomt øye med næringen og gjør det lønnsomt for næringen i å finne løsninger. Jeg tror ikke næringen vil strebe etter å finne løsninger uten at det ligger en gullerot (gevinst) i enden.

Etter min mening må man opptre ryddig dersom man skal bli tatt seriøst.  Med dette mener jeg at man viser andre personer respekt uavhengig om de ikke deler din oppfatning. Om det er noen som argumenterer mot dine synspunkter så bør man ta seg tid til å undersøke disse for så å svare på dem saklig. Jeg klarer ikke å ta diskusjoner/personer seriøst når argumenteringen ender i; Oppdretter – ” Ola Villaksforkjemper er en uviten tulling” og Villaksforkjemper- ” Du er en korrupt j.. som jobber for oppdrettsnæringa”.

Jeg tror man kan skade kampen for villaksen ved å komme med påstander man ikke kan underbygge dersom dette gir næringen anledning til å motbevise dem – dvs gi dem anledning til å ”bevise” at man snakker om noe man ikke har nok kunnskap om.

Jeg blir litt frustrert når jeg leser flere påstander (for og imot) hvor det ikke refereres til en eneste kilde. Jeg ønsker å lese forskningen/dokumentasjonen som man baserer sine meninger på for å kunne gjøre opp min egen mening. Dette som følger av at jeg har erfart at noen ganger er påstander foreldet eller direkte feil. Av og til når det blir referert til studier er resultater tatt ut av sin sammenheng for å underbygge sin egen teori.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror nok det er du som bør sjekke fakta dine før du ytrer deg på internett Mergus..

Men igjen, Kurt Oddekalv har gjort en glimrende jobb med å sverte oppdrettsnæringa, ved å blande sammen di værste ingrediensene fra 70,80 og 90 tallet og laget en usmakelig suppe. Dette er tall og fakta som ikke stemmer idag, men folk og spesielt sportsfiskere tar dette for god fisk..

Nei folkens, hold dere til fakta og diskuter saklig så vil dere ha mye større sjanse til å bli hørt. Mye smarter å jobbe for et bærekrafting produkt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mergus Merganeser

Jeg gadd ikke skrive mer nå, men sakset dette fra nettet...

Kildehenvisning:

http://www.wwf.no/dette_jobber_med/hav_og_kyst/havbruk/fiskefor/

Oppdrettsnæringen benytter store mengder villfisk til fiskefôr - og debatten går stadig på forholdet mellom mengde villfisk som blir til oppdrettsfisk. WWF har laget vår egen utregning som gir en god oversikt, men det finnes intet eksakt svar.

I følge den siste globale oppdateringen1 har Norge en gjennomsnittlig fôrfaktor på 1.2, og bruker 31% fiskemel og 21% fiskeolje i fôret.

Fôrfaktor er et tall for hvor mye tørrfôr som benyttes for å produsere 1 kg oppdrettslaks. Det vil si at det trengs 1.2 kilo fôr for å lage en kilo laks, og at det i dette fôret er 31 % fiskemel og 21 % fiskeolje. Dermed er spørsmålet  hvor mange kilo villfisk må til for å lage 210 gram fiskeolje. I følge FAO 2 gir 100 kg villfisk i snitt 12 kg fiskeolje. Dette varierer fra art til art og med tid på året.

Regnestykket blir da:

0.21 % fiskeolje i fôret * 12 kg for å lage fiskeoljen * 1.2 i fôrfaktor

= 3.024 kg villfisk for å produsere 1 kg oppdrettsfisk.

I følge tall fra FHL ble det omsatt 1.136 432 tonn fiskefôr i Norge i 2007. Dersom vi benytter de samme tallene som gir det et totalforbruk av villfisk hos norsk oppdrettsnæring på

1.136.432 tonn * 0,21 * 12 = 2.772.000 tonn. Det vil si at Norge i 2007 brukte ca 2.8 millioner tonn villfisk til å produsere ca 800.000 tonn 4 oppdrettslaks og ørret.

Referanser

1 Tacon, A.G.J., Metian, M. 2008, Global overview on the use of fish meal and fish oil in industrially compounded aquafeeds: Trends and future prospects

2 Food and Agriculture Organisation of United  Nations. FAO 1986. The  production of fish meal and oil. FAO fisheries technical paper 142.

3 Tall fra FHL - Fiskeri og havbruksnæringens landsforbund

4 Tall fra Fiskeri- og kystdepartementet

Greit nok å si at forfaktor er lav, men da henvises det til tørrfor.... Sett dere gjerne inn i hvor mye fisk som må til for å produsere 1kgs tørrfor. Mulig disse tallene ikke helt er i overensstemmelse med dagens situasjon, men hvis det henvises til tørrfor gir det rett og slett ikke et riktig bilde av situasjonen!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oppdrettsnæringen blir dessverre ikke bærekraftig før laksen kommer i lukkede merder.

Det er gjort tester på dette med svært gode resultater: http://www.aftenposten.no/okonomi/Fritt-for-lakselus-i-lukket-anlegg-7111660.html

står ingenting om hva de gjorde med avfallet.... dødelighet, sykdom, trivsel, stress..... alt dette har noe å si

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjelder bruk av villfisk, ser jeg at jeg har tatt litt for hardt i.

Norsk oppdrettsnæring forbrukte i 2012, 2.5 millioner tonn villfisk til å produsere 1.2 millioner tonn laks.

Det gir en faktor på 2.1. Det er jo flott at den er blitt lavere, men uttaket av vill fisk som går til forproduksjon tilsvarer mellom 10-15% av verdens fiskeuttak, og har ikke blitt vesentlig lavere.

Kilde: Naturvernforbundet :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...