Gå til innhold

Støtter du oppdrettsnæringen?


Gjest Mergus Merganeser

Har du kjøpt produkter fra næringen siste året?  

83 stemmer

  1. 1. Har du kjøpt produkter fra næringen siste året?

    • Nei!
      33
    • Andre i husstanden kjøper
      11
    • 1 gang siste året
      2
    • Flere ganger siste året
      42


Anbefalte innlegg

Ser poenget til GeirD Nils. Tror kanskje flere fiskere hadde engasjert seg hvis all laksefiske etter villaks hadde blitt forbudt med klar adresse til (u)ansvarlige politikere og oppdrettsnæring.

Det første vi kan gjøre er i alle fall å kaste dagens regjering. De VISER at de IKKE bryr seg om miljø. De er derimot flinge til å PRATE om miljø, men lufta er i ferd med å gå ut av den ballongen.

Er lei av DDD. (deny, delay, distract). Virker på samme måte som DDT, er en miljøgift.

bjorni

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 210
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Dette er etter min mening en svært betenkelig holdning. Svake bestander bør ikke beskattes - uansett! Selv om oppdrettsnæringen har hovedansvaret for den dårlig situasjonen, må alle vise ansvar. Også sportsfiskerene!

Er det derfor at oppdrettsnæringen bare øker? For å unngå svake bestander?

Må være lov å spørre.

Magne Fjellstad.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Magne. Jeg har full forståelse for synspunktet ditt, men hvis vi ikke får fjernet hovedårsaken til villaksens bortgang. Hvis alle andre tiltak som blir innført, ikke hjelper. Hvis elvene fredes, og villaksbestanden fremdeles reduseres grunnet oppdrettsnæringen. Hva skal man da gjøre. Jeg kan si med hånda på hjertet at jeg har et særdeles restriktivt forbruk av villaks. 3 lakser på 8 år. C&R utøves i stor grad i norske elver. Fra SSB sine statistikker kan vi se at over 20% av laksen gjenutsettes i Orkla og Gaula. Har ikke tall på landsbasis i hodet, men det er høyt.

Når slike tiltak ikke hjelper. Hva (beklager språk) i faen skal vi gjøre da?!!

Eneste løsningen er at oppdrettslaksen flytter dit den hører hjemme. I lukkede merder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skulle gjerne sett forslag på hvordan lukkede merder fungerer i prinsipp? Finnes dette? Har vanskelig for å se hvordan så mye laks skal fungere i lukkede merder med tanke på oksygen tilførsel, lokaliteter, strøm forhold osv. husk at det ofte produseres 8-10 tusen tonn på en lokalitet.

Norsk industris nest største eksport artikkel blir ikke lagt ned fordi noen få mennesker skal utøve sin kjære hobby.(gjør vondt å si det) Sånn fungerer Norge idag.

Det må heller jobbes for å forbedre ting.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skulle gjerne sett forslag på hvordan lukkede merder fungerer i prinsipp? Finnes dette? Har vanskelig for å se hvordan så mye laks skal fungere i lukkede merder med tanke på oksygen tilførsel, lokaliteter, strøm forhold osv. husk at det ofte produseres 8-10 tusen tonn på en lokalitet.

Norsk industris nest største eksport artikkel blir ikke lagt ned fordi noen få mennesker skal utøve sin kjære hobby.(gjør vondt å si det) Sånn fungerer Norge idag.

Det må heller jobbes for å forbedre ting.

Helt enig. Det nytter ikke med noe enten eller. Den eneste sjansen vi har er å tilnærme oss dette på en måte folk vil høre på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Norsk industris nest største eksport artikkel blir ikke lagt ned fordi noen få mennesker skal utøve sin kjære hobby.(gjør vondt å si det) Sånn fungerer Norge idag.

Det må heller jobbes for å forbedre ting.

Minst en av oss har misforstått engasjementet her totalt. Hovedpoenget, slik jeg oppfatter det, er et være eller ikke være for villaksen, der oppdrettsnæringen spiller en stor negativ rolle slik den har vært drevet til nå.

Magne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skulle gjerne sett forslag på hvordan lukkede merder fungerer i prinsipp? Finnes dette? Har vanskelig for å se hvordan så mye laks skal fungere i lukkede merder med tanke på oksygen tilførsel, lokaliteter, strøm forhold osv. husk at det ofte produseres 8-10 tusen tonn på en lokalitet.

Norsk industris nest største eksport artikkel blir ikke lagt ned fordi noen få mennesker skal utøve sin kjære hobby.(gjør vondt å si det) Sånn fungerer Norge idag.

Det må heller jobbes for å forbedre ting.

Ja,det finnes flere firmaer som jobber med dette men fiskeriminister og FHL ønsker ikke dette fordi det koster penger.

Les litt her om om denne suksessen i Troms.

http://www.smolaks.no/wp/wp-content/uploads/2012/04/laks21.pdf

Det siste avsnittet har jeg ikke tenkt å ofre ett ord på og Mafa traff vel spikeren på hodet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Norsk industris nest største eksport artikkel blir ikke lagt ned fordi noen få mennesker skal utøve sin kjære hobby.(gjør vondt å si det) Sånn fungerer Norge idag.

Det må heller jobbes for å forbedre ting.

Minst en av oss har misforstått engasjementet her totalt. Hovedpoenget, slik jeg oppfatter det, er et være eller ikke være for villaksen, der oppdrettsnæringen spiller en stor negativ rolle slik den har vært drevet til nå.

Magne.

Nettopp. Og hvordan vil du angripe det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bor midt i oppdrettsland, og ser at min barndomselv forvitrer  :(

Lukkede anlegg javel, men det er ikke der problemet løses på kort sikt.

Rømminger viser seg tydelig, og det fokuseres det Ssterkt på, men det akutte hovedproblemet er ikke rømminger.

Det er lakselusa. Den lille parasitten som med oppdrettsnæringen har fått en boost langs norskekysten.

Vi kan sannsynligvis (!) leve med oppdrettsnæringen. MEN plasseringen av merdene er hovedproblemet. Blokkerer en utløpet av Sogne- og Hardangerfjorden med oppdrettsanlegg, sier det seg selv at villaksen dør ut. Inne i trange fjorder dør villaksen ut, i vassdrag innerst i brede fjorder eller ute med kysten, lever villaksen i beste villgående! Vi må berge laksesmolten!

DET MYNDIGHETENE MÅ GJØRE ER STRAKS, ER Å FLYTTE OPPDRETTSMERDENE TIL HAVS!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du leser linken min lenger opp så finnes det ikke lus i den lukkede merden da vannet hentes opp fra 15m dyp. Mer skal det ikke til. Det er også gjort forsøk andre steder hvor man tok vann fra 20-25m dyp og her er det heller ikke er påvist lakselus. Samtidig strømsetter man den lukkede merden slik at laksen får mye bedre mosjon og fettprosenten er nesten nede på villaksnivå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare for opplyse om det, så har oppdrettslaksen en fettprosent på nesten 20, villaksen ligger på 4-5.

Løsningen er etter min mening lukkede anlegg med pumping av vann fra 20-25 meters dyp, hvor lusa ikke finnes, og temperaturen er stabil. Resultatet har i forsøk vist seg å gi en raskere vekstfase og null lus.  Hvis oppdrettslaksen i tillegg står i strøm, vil den få en langt lavere fettprosent.

http://mobil.aftenposten.no/okonomi/Fritt-for-lakselus-i-lukket-anlegg-7111660.html#.UYWOQGQay0c

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dagens åpne steinalderteknologi er overhodet ikke bygd for å ligge utaskjærs. De vil bli revet i filler i første høststormen og rømninger har vi nok av. På kort sikt er det lite man kan gjøre annet enn å redusere biomassen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Norsk industris nest største eksport artikkel blir ikke lagt ned fordi noen få mennesker skal utøve sin kjære hobby.(gjør vondt å si det) Sånn fungerer Norge idag.

Det må heller jobbes for å forbedre ting.

Minst en av oss har misforstått engasjementet her totalt. Hovedpoenget, slik jeg oppfatter det, er et være eller ikke være for villaksen, der oppdrettsnæringen spiller en stor negativ rolle slik den har vært drevet til nå.

Magne.

Nettopp. Og hvordan vil du angripe det?

Jeg ville forlangt det samme fra oppdrettsnæringen som fra en hvilken som helst annen produksjonsbedrift, verken mer eller mindre. Dersom forsvarlig avfallshåndtering (slam/kloakk) og miljøstandard (herunder medisinbruk, rømninger og gyro-problematikk) medførte så store utgifter at lønnsomheten i bedriften ble for lav til videre drift, måtte man ta følgene av det og legge ned. Da ville det ikke være liv laga å fortsette. Prinsippet om at forurenser må betale for opprydding etter seg må gjelde også for oppdrettsnæringen.

Hvilke løsninger oppdrettsnæringen må utvikle og benytte seg av for å bli såkalt bærekraftig, er næringens eget problem. Og uten miljømessig, tilfredsstillende løsninger på problemer knyttet til produksjonen, bør ikke nye konsesjoner bli gitt, og tidligere gitte konsesjoner bør inndras om ikke problemene løses innen x antall år. I dette tilfellet, når man så de alvorlige konsekvensene av produksjonen, burde man allerede for 15-20 år siden forlangt at all produksjon skulle flyttes på land slik at hele prosessen lot seg kontrollere.

Magne.  

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har lest/skumlest denne tråden og må innrømme at jeg skammer meg over å ikke ha forstått de uheldige konsekvensene av oppdrettsnæringen. Da spesielt helseaspektet.

Nå er jeg av mange beskrevet som ortorektiker og har i lange perioder vært vegetarianer. Av medisinske grunner. I tillegg er er jeg svært opptatt av miljø/klimavern.

Det er to ting som umiddelbart slår meg i denne debatten:

1. Man må velge sine "fights" med omhu.

Jeg vil hevde at den største trusselen mot natur/miljø er vår manglende evne til å vise moderasjon. Og dermed, for å strekke strikken laaangt, er det meningsløst å boikotte noe som helst hvis man ellers i livet lever slik folk flest dessverre lever i den vestlige verden. Som et lite sidespor, vi kaster størrelsesorden 25% av all mat vi kjøper. Jeg vil derfor anbefale folk å kjøpe oppdrettslaks og kaste den, slik at det ikke er nødvendig å kaste annen mat.

2. Spørsmål. Hvis man velger å boikotte oppdrettslaksen betyr det i praksis å helt slutte og spise laks. Hva med fiskeprodukter? Fiskepålegg etc etc. Vil nok få problemer med å foreslå det her hjemme. Hvor uheldig er det å spise laks? Værre enn pølser? Værre enn melk? Kylling? Pizza grandis? Kutter man ikke ut slik mat er det vel liten mening i å kutte ut laks?     

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har lest/skumlest denne tråden og må innrømme at jeg skammer meg over å ikke ha forstått de uheldige konsekvensene av oppdrettsnæringen. Da spesielt helseaspektet.

Nå er jeg av mange beskrevet som ortorektiker og har i lange perioder vært vegetarianer. Av medisinske grunner. I tillegg er er jeg svært opptatt av miljø/klimavern.

Det er to ting som umiddelbart slår meg i denne debatten:

1. Man må velge sine "fights" med omhu.

Jeg vil hevde at den største trusselen mot natur/miljø er vår manglende evne til å vise moderasjon. Og dermed, for å strekke strikken laaangt, er det meningsløst å boikotte noe som helst hvis man ellers i livet lever slik folk flest dessverre lever i den vestlige verden. Som et lite sidespor, vi kaster størrelsesorden 25% av all mat vi kjøper. Jeg vil derfor anbefale folk å kjøpe oppdrettslaks og kaste den, slik at det ikke er nødvendig å kaste annen mat.

2. Spørsmål. Hvis man velger å boikotte oppdrettslaksen betyr det i praksis å helt slutte og spise laks. Hva med fiskeprodukter? Fiskepålegg etc etc. Vil nok få problemer med å foreslå det her hjemme. Hvor uheldig er det å spise laks? Værre enn pølser? Værre enn melk? Kylling? Pizza grandis? Kutter man ikke ut slik mat er det vel liten mening i å kutte ut laks?     

Beklager, her henger jeg ikke med. Mener du at en fortsette med å kjøpe oppdrettslaks, for så å kaste den? Hva er hensikten med det?

Det betyr vel at pengestrømmen inn til oppdretterne ikke brytes, noe som  vil medføre at disse kan fortsette sin miljøkriminalitet...?

bjorni

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt enig at oppdrettsannlegg ikke bør ligge i fjorder eller i nærheten av lakseelver. Dette er nok et av di viktigste pungtene oppdrett kan forbedre seg på. Oppdrettsannleggene blir smittet av lus fra sjøørreten, lusa formerer seg raskt i annlegget pga tettheten på laks. Og fisk i området blir igjen "smittet". Lus er ikke en sykdom, den er en parasitt. Lusa skader i hovedsak ikke stor fisk, (dette vet laksefiskere som ser på lusa som et kvalitetstegn,tegn på nygått laks,god kjøttkvalitet etc.) lusa skader i hovedsag utvandrene smolt og sjøørret.  Derfor er den landsomfattende våravlusinga gjennomført, nettopp nå som smolten vandrer ut av elva.

Når det gjelder hva som er sunnest av pølser og laks sier vel dette seg selv.

All fisk inneholder spor av miljøgifter, metaller ol. Fisk nederst på næringskjeden inneholder minst. sild , brisling, sardiner.

Større predatorfisker som feks villaks spiser disse og lagrer slike stoffer i kroppen.

Hadde vært arti og sett hva som inneholder mest tungmetaller, vill eller tam laks.

At oppdrettslaksen er feit ser di fleste kjøpere på som et kvalitetstegn. Fet fisk egner seg mye bedre til sushi, og tar til seg røyksmak mye bedre enn mager laks.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

Regjering skifte kan muligens hjelpe, men tviler litt på det, ihvertfall om frp er med!

Er ikke helt så sikker på det. Erna Solberg sin søster, Marit Solberg, er konserndirektør i Marine Harvest. MH er en av de tyngste oppdretterne i Norge og eies til størst del av John Fredriksen. MH er en av oppdretterne som får mest kritikk for miljøsvineriet / kriminaliteten som foregår i Canada og Søramerika. Det som også er interessant med Erna er at en av de hun personlighen rådgiver seg med, Marianne Røisland, er tidligere informasjonssjef og nåværende rådgiver til TV2-sjef Alf Hildrum. TV2 er et av mediene som så langt vært "flinke" til å dekke oppdrettspolitikken. Muligens konspiratorisk fra meg, men hva skjer når MH-søstera Marit og TV2-rådgiver Marianne skal snakke oppdrettsissues med Erna?

Så lenge politikk, media og oppdrett går hånd i hånd vil profitten være det styrende. Dette må folket få opp øyne for.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal vi overhodet ha en sjanse mot storkapitalen så er det i min lille verden dette som gjelder:

Plasser oppdrettsanleggene så langt til havs som mulig og så langt utenfor laksefjordene som mulig!

Hva de putter i fisken blir næringens egen sak  mot markedet. Jeg spiser uansett ikke oppdrettsfisk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er ikke helt så sikker på det. Erna Solberg sin søster, Marit Solberg, er konserndirektør i Marine Harvest. e for.

Jesus!

Tror jeg stmmer SV til høsten, oppdrettssaken er så viktig for meg at jeg lett skifter parti <<l

Lenke til kommentar
Del på andre sider

MDG er blokknøytralt. De er det andre partiet som har vedtatt pålegg om lukkede oppdrettsmerder. KrF og Venstre har i flere sammenhenger uttalt seg kritisk om dagens lakseoppdrett. Alta kommune (Høyre) har sagt nei til ytterligere økning av oppdrett i Altafjorden. FrP i Narvik  er skeptiske til mer oppdrett i Skjerstadfjorden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...