Gå til innhold

Forstoppelse hos hunden


Bård H Bjerkeli

Anbefalte innlegg

Går ut fra at det er mange her inne med hund og at flere av dere har litt erfaring med problemer og sykdommer hos dyra deres.

Vi har en Am-Staff tispe på snart 11 år som er på 3-4 døgnet med forstoppelse, hun har enda ikke blitt dårlig/nedsatt allmentilstand.

For snøtt to uker siden var hun ett døgn hos veterinær for samme tilfelle, ble da tatt røntgen og konstatert ett kronestykke i tarmen som etter ett døgn på klyster og laktulose kom ut. Når vi fikk henne hjem skulle hun fortsette på laktulose noen døgn. Avføringen normaliserte seg igjen etter dette og alt så greit ut, men har nå stoppet opp igjen og er som sagt på 3-4 døgnet. I går kveld fikk hun litt matolje blanda med bittelitt mat og i dag har jeg kjøpt og gitt henne 19 ml medisinsk parafin.

Vi står ovenfor ett stort dilemma, siden hunden har runda 10 år dekker ikke forsikringa slike utlegg lenger (døgnet hos vet. med røntgen, bedøvelse og avf.middel kost 8000,-) og vi har ikke mulighet til å bekoste slike besøk flere ganger i året hvilket jo fort kan bli tilfelle med en hund i denne alderen. Må også legge til at hun i væres gikk gjennom en stor bukoperasjon og fikk fjerna svulstbefengte jur og at avføringen etter dette ble annerledes, hun bæsja normalt, men den kom ut "flatpressa" og ikke lenger som den "gamle kabelen".

 En langvarig forstoppelse hos hund er kritisk for tarmen, den kan jo til slutt rett og slett sprekke og hunden får bukhinnebetennelse med forferdelige smerter. Skal vi være helt ærlige så har vi vel tenkt tanken at det kan være det beste og avlive hunden før vi risikerer dette, men samtidig vanskelig avgjørelse siden forstoppelsen jo "plutselig" kan slippe.

 

Vi er smått desperate og vil gjerne ha tilbakemeldinger på om vi overdramatiserer situasjonen eller om vi skal holde fast på den ubehagelige magefølelsen...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er dere heldige er det bare enda et fremmedlegeme nedi der, og så blir hun fin og fjong etter enda et besøk hos dyrlege. Er dere enda heldigere så går det over av seg selv med fiskeboller og ris. Selv ville jeg nok satsa på enda et besøk til veterinær, selv om det koster og vil gå ut over andre ting.

 

Uansett, lykke til med vofsen hva dere enn velger å gjøre.

 

Eirik

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da er ett kapittel avslutta, var hos veterinær på fredag og fikk der konstatert en nokså stor svulst i skjeden som pressa opp mot tarmen og blokkerte endetarmen helt bakerst mellom hoftekammen. Dette mente de var ett svært vanskelig sted å operere en svulst og siden den lå som den lå og var så stor at den ga hunden forstoppelse var det heller ikke forsvarlig å vente med avliving, den ville i løpet av ett døgn eller to begynne å bli dehydrert og syk av forstoppelsen. Tarmen var og så stor at det var fare for at den ville sprekke. Klyster kunne tømt tarmen, men i løpet av en uke ville ny forstoppelse inntre.

Beslutningen om avlivning var dermed ikke  vanskelig, men selvfølgelig veldig vond å ta. Arja har vært hos oss i nesten 11 år og de sistte dagene nå har vært rare. Det ligger ikke lenger en hund å myser mot oss når vi står opp om morningen og skrur på lyset. Dette er nå engang en av alle tingene det innebærer å ha hund, og man får vel bare takknemlig for alle de gode turene og åra disse trofaste og hengivne dyra gir oss.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...