Gå til innhold

Filosofi: C&R når det gjelder laks/sjøørret.


Gjest AndreBrun

Anbefalte innlegg

Gjest AndreBrun

Hei. Først vil jeg si at jeg er ydmyk når jeg beveger meg inn på spørsmål omkring laks/ sjøørretfiske, for det kan jeg svært lite om både forvaltningsmessig og hva som rører seg der av personlige og offentlige normer - om det er mer høyværdig å kaste en stor vakker fisk i fryseren eller slippe den tilbake til elva. Jeg er ørret og harrfisker, og kan ikke noe om laks, for å sette det på spissen.

 

Men det har slått meg mange ganger at det virker som om sø- og laksefiskere i svært liten grad slipper ut igjen fisken de tar. I hvert fall i forhold til de av oss som i hovedsak, eller bare, fisker ørret og harr. Hva er grunnen til det?

 

Uten at det nødvendigvis skal være normen, så er det jo sånn at

det største for mange ørretfiskere er å ta fisken, men også og ha anledningen til å slippe ut igjen en så vakker skapning som vi gjerne synes en stor velproposjonert ørret er. Hvorfor slipper ikke laksefiskere ut igjen sine "storfisker"?

 

Er det forvaltningsmessige grunner? At det ikke er tradisjon i noen laksefiskegjenger å gjøre det? Er det ikke godtatt? Er det en strerk og lang trend for å ta opp fisken? Eller hva? Forskningsmessig viser det jo seg at laksen har stor evne til å leve godt etter en gjenutsetting, så hva er grunnen?

 

I noen fiskeblader så trykker de ikke engang bilder av stor og verdifull ørret som er død (Ikke bare amerikanske fiskeblader som Fly Fisherman og Fly Tyer, men også vårt eget Flugfiske i Norden, som eksempel.)

 

Dette er ikke noe retorisk spørsmål hvor jeg mener å ha svaret, for som sagt, sø- og laksefiske har jeg ikke greie på, og da har jeg også for vane å ikke mene noe om det. Men jeg undres bare over hva som kan være grunnen til den store forskjellen?

 

Noen laksefiskere som kan opplyse oss ørret- og harrfiskere som i all hovedsak slipper ut igjen fisk?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 54
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Gjest Fjellfant

Rent umiddelbart ser jeg to forklaringer:

Den ene er prisen på elvefiske der det er anadrome arter, man vil ha med noe hjem som valuta for pengene - dessuten kunne vise fram og skryte litt av fisken sin.

Den andre er at lakse- og sjøørretfisket fremdeles baserer seg på norske tradisjoner, og ikke som på ørretfisket der det for en del gjelder å gjøre det samme som man gjør i amerika. Lages det fiskefilmer, drømmes det jo om å selge dem på det enorme amerikanske markdet, og der er død fisk umulig å vise.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest AndreBrun

Ja, men den største valutaen for mange ørretfiskere er jo nettopp å kunne sette tilbake fisken? I tillegg til å ta den, selvsagt, men det å sette den ut igjen er jo liksom prikken over i-en? En stor vakker fisk - og for så vidt, forsvarlig sette ut igjen all fisk under minstemålet som er påkrevd.

 

Jeg sier ikke at det vi gjør er det eneste rette - eller det rette i det hele tatt. Bare at det er riktig for oss. Jeg er ikke ute etter noen fasit, men bare tanker omkring det. For min del finnes det en fasit. Men for en annet, er fasiten en helt annen, og den er like riktig som min.

 

(Og for ordens skyld, vi vil jo ikke gjøre det som de gjør i amerika, men som de gjør i UK og Tsjekkia, eller spania og frankrike :) )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Jeg har overhode ikke peiling på laksefiske eller sjøørretfiske for den saks skyld, men når jeg ser hva prisen på døgnkort kan være i noen laksesoner så hadde jaggu jeg tatt med meg fisken hjem også. Fy f.....for en kilospris. laugh.png' alt=':lol:'> laugh.png' alt=':lol:'>

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Godt spørsmål Andre! Ennå er det nok som du har intrykk av. Etter det jeg hører er det en voksende trend med laksefiskere som også setter tilbake fisk. Hvor stor andelen er skal jeg ikke spekulere i, men det er en del.

 

Det må da være minst like viktig med C&R på laks. Det rike laksefisket på Kola bør være et godt eksempel på det. Det står mye spennende om forvaltning her: www.kharlovka.com Sammenlikner vi reglene i lakseelver opp i mot ørret inbiller jeg meg at man har kommet lengre i lakseelver. Baglimits er ganske vanlig, er det ikke?

 

Tror nok behovet for gjenutsetting av laks er like stort som ørret. Det er vel ikke noe problem i lakseelver forøvrig med tilgang på gyteplasser?

 

Glimrende mat? Oh yes! Men alt med måte spør du meg...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest nicolaj brekke

Laks blir veldig ofte kultivert i elvene. Dvs: De tar stor gytefisk, stryker den og får befruktet rogn. Denne setter de tilbake i elva og vips så har laksen "gytt". Yngelen lever i elva et år eller to før den reiser til sjøs for å feite seg opp til førstegangsgyting. Når de tar gytefisk til sine settefiskanlegg så tar de den største og beste fisken og sikrer dermed genene videre. Ingen fisker jo lakseyngel i elva og når den drar til sjøs så er den utenfor fare fra oss fiskere. Når den så kommer tilbake til elva et par-tre år senere så er den godt tilvokst smålaks. De som overlever førstegangsgytingen går tilbake i sjøen og returnerer senere som enda større mellomlaks osv. Det er en mye høyere dødsprosent hos gytelaks enn brunørret og levesettet, tiden den er i elva, måten den blir kultivert på osv gjør at jeg ikke ser så mye gærnt i å spise en laks. Genene er jo sikret i desse elvene. Noe helt annet er det jo når elva ikke er kultivert og laksen skal reprodusere seg uten menneskelig innvirkning, slik som på Kola. Da er det helt andre regler som må gjelde. Som f.eks C&R, baglimit osv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men det har slått meg mange ganger at det virker som om sø- og laksefiskere i svært liten grad slipper ut igjen fisken de tar. I hvert fall i forhold til de av oss som i hovedsak' date=' eller bare, fisker ørret og harr. Hva er grunnen til det?[/quote']

Nå er ikke jeg en laksefisker, og fisker bare laks en skjeldent gang, men jeg kjenner jo noen laksefiskere og har diskutert dette temaet mange ganger.. ;)

 

Også innen laksefiske ser man en positiv utvikling. Spesielt i elver med innslag av mange fluefiskende turister er det blitt vanligere å sette tilbake laks. I Alta blir f.eks ganske mange laks satt ut igjen, og som turistene sier; De er der for opplevelsen, ikke for å ta med seg et lass med kjøtt hjem (noe som heller ikke er lovlig ;) ). Men selv om dette er en hyggelig utvikling, er det foreløpig ganske få laksefiskende nordmenn som setter ut laksen igjen..

 

Flere steder er Laksen mer truet fra alle kanter enn ørretten. Rømt oppdretslaks, gyrodaktilus salaris, overfiske i hav og fjorder, sur nedbør, tørre elver, lakselus, og en ny nyresykdom er blandt det som truer laksen i mange av våre vassdrag. Er det noen som virkelig burde satt en del fisk tilbake i elvene, så er det vel nettopp laksefiskerne. Så hvorfor gjør de ikke det??

 

Jo, jeg tror de fleste av fiskerne går inn under én eller flere av følgende påstander:

1) Eldre fiskere følger vår tradisjon ukritisk. Vi har alltid vært et "fangstfolk". "Veidemann" står sterkt i Norge!

2) Mange fisker kanskje bare én uke i året, og får kanskje én laks om de er heldige. Da vil de gjerne beholde den (forstålig nok!).

3) Laksefiske kan være dyrt. Noen synes derfor det ikke holder med gode opplevelser og flotte minner - de må ha MAT for pengene!!

4) C&R blir sett på som jålete og "amerikansk" jippo, som om det bare var amerikanere som hadde oppdaget at c&r er et fantastisk verktøy for å bevare stor fisk og fisk under minstemål...

5) Har ikke peiling på forvaltning, og kjenner ikke tilstanden til elva de fisker i..

6) Mange store (døde) fisk er status i visse miljøer. Jo flere døde fisk - jo dyktigere fisker! :shock:

 

Har sikkert provosert noen laksefiskere nå... laugh.png' alt=':lol:'>

Men konklusjonen bør vel være at vi fortsatt bør kunne ta opp en og annen laksemiddag, men at flere laks enn i dag burde bli satt tilbake! Fiskeregler som er tilpasset tilstanden til elvas laksestamme, er viktig tror jeg. I dag er det åpent for å ta opp så mye du vil, i alt for mange elver... :?

 

I noen fiskeblader så trykker de ikke engang bilder av stor og verdifull ørret som er død (Ikke bare amerikanske fiskeblader som Fly Fisherman og Fly Tyer' date=' men også vårt eget Flugfiske i Norden, som eksempel.)[/quote']

 

Jeg er ganske glad for den trenden!! Ser ingen problemer med å vise et bilde av én død ørret, men bilder av STORE fangster der 15 store ørret / laks ligger på en plen ved siden av en "stolt" fisker er helt unødvendig. For en nybegynner som ikke har snøring på forvaltning, så kan slike bilder virke imponerende - noe å strekke seg etter, og noe man vil oppleve selv - og hvordan skal man da få fiskere til å vise måtehold, og styre seg når fisket er bra??? Jeg snakker av erfaring her... #-o

 

Dette har med måtehold og fremtidens fiske og gjøre, og det har en preventiv effekt å heller vise bilder av stor fisk som blir satt ut i vannet igjen. Håper vi ser dette i Jakt & fiske, Villmarksliv og Alt om fiske etter hvert også... :!:

 

Bilder har en MEKTIG effekt på vårt hode, og er en effektiv og enkel måte å legalisere ting og handlinger som ikke alltid er like heldige..

Synes derfor bilder som viser en mengde død og stor fisk er totalt unødvendig i fiskeblader!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Fjellfant

Det er jo en del c&r i lakseelvene også, særlig fra utlendinger som kommer langveisfra. Så det kommer nok til å bli mer og mer av det. Mange norske laksefiskere kunne gjerne begrense seg mer også, i alle fall gå vekk fra det med å dra opp mest mulig. Der er særlig finske sportsfiskere noen hemningsløse fælinger.

 

Som Polardego sier, er villaks meget bra mat, og noe helt annet enn dvask og bleikfeit oppdrettslaks. For meg og mange andre er fluefiske noe mye mer enn å "bare" lande fisk. Det gode måltidet av egen fangst er en viktig ting det også. Tross alt bor det litt av jegeren predatoren i enkelte av oss moderne mennesker fremdeles.

 

Den dagen det innføres prliktig gjenutsetting overalt, knekker jeg stengene og tråkker snellene mine flate. Snører kan man alltids bruke til klessnor.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den andre er at lakse- og sjøørretfisket fremdeles baserer seg på norske tradisjoner' date=' og ikke som på ørretfisket der det for en del gjelder å gjøre det samme som man gjør i amerika. Lages det fiskefilmer, drømmes det jo om å selge dem på det enorme amerikanske markdet, og der er død fisk umulig å vise.[/quote']

 

laugh.png' alt=':lol:'> laugh.png' alt=':lol:'> laugh.png' alt=':lol:'>

"...gjelder å gjøre det samme som man gjør i amerika." Dette er muligens det dummeste jeg har hørt noen gang på dette fora (no offense :) ). Greit nok at fang og slipp muligens startet der borte, men å tro at det i dag har noe som helst med amerika å gjøre er like dumt som å si at man drikker Cola for å være som amerikanere. Hvem f.... har USA som forbilde i dag :shock: .

Og hvor mange av F&S fiskere i Norge lager fiskefilmer laugh.png' alt=':lol:'> . Fjellfant, vi slipper ut fisken fordi det FOR OSS er den mest naturlige tingen å gjøre. For meg er det en stooor del av totalopplevelsen.

Men som sagt startet det hele der borte, akkurat som Cola. Nok en ting å takke amerikanere for.

 

Flere steder er trenden i ferd med å snu. Heldigvis, da laks er en langt mer truet art enn ørret. Og nok en gang er det som regel folk som "har reist litt", og fått et litt annet perspektiv på ting. Syrstad gutta er pionerer i så måte, selv om de får så hatten passer i lokalmiljøet.

Fjellfant har nemlig rett i at det har med tradisjoner å gjøre. Som så mange andre norske tradisjoner er matauk mål nr. én, eller ihvertfall så tror man det i fangstøyeblikket. Selv i de fattigste delene av Russland har man skjønt mer om lakseforvaltning enn i Norge.

 

Når det er sagt så kan jeg forstå at folk som har begrenset tid i et strekke, og/eller betaler i dyre dommer tar vare på fisken. Hvis man har tilbragt 2 dager i en elv og endelig får en fisk så dreper man den sikkert i ren forbannelse :twisted: .

Det jeg IKKE forstår, og aldri kommer til å forstå er folk som får 10-20 og 30 laks og tar vare på rubb og stubb. Jeg er sikker på, helt sikker på at hver vår så kaster de laks fra fryseren fra året før. Forstå det den som kan... :?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Fjellfant

Jeg tråkker deg og et par andre c&r-nerder på tærne med fullt overlegg tmags. Men det er ingen tvil om at dette c&r-tøyset i hovedsak er noe dere har tatt til dere for å likne mest mulig på noe dere har sett på filmer fra amerika. Det er jo ikke bra nok for dere hvis ikke fluene har amerikansk navn også. Og tas med amerikanske stenger, snører, vadere osv.

Ikke liker jeg Cola heller, det er derfor jeg er i mot c&r.laugh.png' alt=':lol:'>

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl
Jeg tråkker deg og et par andre c&r-nerder på tærne med fullt overlegg tmags. Men det er ingen tvil om at dette c&r-tøyset i hovedsak er noe dere har tatt til dere for å likne mest mulig på noe dere har sett på filmer fra amerika. Det er jo ikke bra nok for dere hvis ikke fluene har amerikansk navn også. Og tas med amerikanske stenger' date=' snører, vadere osv.

Ikke liker jeg Cola heller, det er derfor jeg er i mot c&r.laugh.png' alt=':lol:'>[/quote']

 

Er du sikker på at du mener amerikanske navn på fluene, så vidt jeg vet så går det mest i latinsk :?: :?: :?: (aurivilli, ignita, Rhodani etc)

 

Kan du ikke for engangs skyld, istedet for å komme med disse påstandene om C&R nerder, amerikaniserte tørrfluefanatikere eller alt det andre tøyset du kommer med, fortelle oss hvordan du mener at forvaltningen bør være ?????????????? Kan ikke huske å ha sett en filosofi bak påstandene dine en eneste gang.

 

I samme slengen fortell oss hvordan i alle dager vi skal opprettholde storfiskstammer i de elvene som er utsatt for hardt fiskepress, med din filosofi??? Mener du at vi bare da må godta å fiske på ørret og harr opptil 30 cm?? Skal vi slutte den dagen vi har fiska tomt??????

 

Hva er det som er så himmla vanskelig med å skjønne at det å sette tilbake fisk er et bidrag til at vi kan holde på med detta vi er så glad i mange år fremover???????? og hvor mange her inne på forumet har sagt at de rendyrker C&R?

Sitat fra Fjellfant`s innlegg:

Men det er ingen tvil om at dette c&r-tøyset i hovedsak er noe dere har tatt til dere for å likne mest mulig på noe dere har sett på filmer fra amerika.

Vær snill å prøv å begrunne denne påstanden, sånn nogenlunde vitenskapelig!!!!!!!!

 

 

 

Et siste spørsmål.

Når du er på fisketur, har du det gøy????????

 

 

Terje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fjellfant's filosofi ser ut til og være at alle som drikker Cola og slipper ut storfisk er bitt av en Amerikansk flue med Amerikansk navn som sannsynligvis også drikker Cola, mens han Fjellfant derimot er bitt av en helt vanlig Norsk klegg, drikker Solo, slipper ut sine store fisk og gjærne tar seg en halling for å streke under betydningen av at det er riktigere å si "å'fy faan" istedet for "o'my good" i hvilket som helst gjærningsøyeblikk....akkurat som om det er noe påeng, for det er vel avelsfisken og etterkommera til både den og oss vi burde tenke på ...?

(Kranglefanten)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tråkker deg og et par andre c&r-nerder på tærne med fullt overlegg tmags. Men det er ingen tvil om at dette c&r-tøyset i hovedsak er noe dere har tatt til dere for å likne mest mulig på noe dere har sett på filmer fra amerika. Det er jo ikke bra nok for dere hvis ikke fluene har amerikansk navn også. Og tas med amerikanske stenger' date=' snører, vadere osv.

Ikke liker jeg Cola heller, det er derfor jeg er i mot c&r.laugh.png' alt=':lol:'>[/quote']

 

Jeg håper du gleder deg til å fiske i vann og elver overbefolket av småfallen fisk. Det gjør ikke jeg, derfor blir jeg bare forbanna når jeg leser innlegg av sånne som deg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tråkker deg og et par andre c&r-nerder på tærne med fullt overlegg tmags. Men det er ingen tvil om at dette c&r-tøyset i hovedsak er noe dere har tatt til dere for å likne mest mulig på noe dere har sett på filmer fra amerika. Det er jo ikke bra nok for dere hvis ikke fluene har amerikansk navn også. Og tas med amerikanske stenger' date=' snører, vadere osv.

Ikke liker jeg Cola heller, det er derfor jeg er i mot c&r.laugh.png' alt=':lol:'>[/quote']

 

Nå skjønner jeg hvorfor du aldri har kommet med fullt navn... :?

Noe sier meg at du heller aldri kommer til å gjøre det laugh.png' alt=':lol:'> . Så dum er vel ingen...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sånn jeg ser det er bag-limit en bedre løsning enn c&r i lakseelvene !

Det gleder ihvertfall meg å se at bag-limit er innført i stadig flere lakseelver her til lands !

Saken er at du skal ha litt peiling på hva du driver med om du skal gjenutsette en storlaks ! En så stor fisk, som man kanskje kjører i nærmere en time for å lande, er gjerne så stinn av melkesyre at den uansett ikke vil klare seg !

Har hørt laksefiskere fortelle at de har funnet død laks i elva, mest sannsynlig som følge av dette !

Selv har jeg sett folk som skal gjenutsette laks ta et solid grep om nakken på fisken, med fingrene langt inn i gjellene, mens de holder den !

Gjør rett og slett vondt å se på :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men det er ingen tvil om at dette c&r-tøyset i hovedsak er noe dere har tatt til dere for å likne mest mulig på noe dere har sett på filmer fra amerika. Det er jo ikke bra nok for dere hvis ikke fluene har amerikansk navn også. Og tas med amerikanske stenger' date=' snører, vadere osv.

Ikke liker jeg Cola heller, det er derfor jeg er i mot c&r.laugh.png' alt=':lol:'>[/quote']

 

Javisst - vi er alle skap-amerikanere.

Jeg er faktisk amerikaner selv :smt066 (helt sant)

 

Jeg ser ned på alle dem som ankommer en parkeringsplass i en Fransk / Tysk / Koreansk eller enda verre - Japansk - bil.

Eller fisker med Hardy, ABU, Sølvkroken, GuideLine, VOGG eller andre kommunistiske lands annen-rangs utstyr.

Driver man "real American" C&R, er det kun Chevrolet (ikke de Hyuandai-greiene),Hummer og Scott, Orvis & Scientific Angler som gjelder! [-X

 

Fra og med Mai 2007 er det KUN lov å snakke engelsk med tydelig amerikansk slang ved følgende elver:

Rena, Hemsila, Glomma, Lærdal, Orkla, Tana, Alta (sone 1,2 og 3), Etne og Drammenselva. Unntak kan gjøres for barn under 13 år født ved vintersolhverv.

 

Friele, Evergood, Löfbergs Lila og COOP-kaffe forbys i samme slengen, Coca-Cola og Maxwell House kaffe er de eneste politisk korrekte drikker ved elva / vannet. Må man ha alkohol, er det Jim Beam og Budweiser. Løitens, Braastad og Ringnes eller Hansa forbys på det sterkeste.

Hjemmebrent skal heretter kalles "moonshine".

 

Alle overtredelse av disse regler medfører umiddelbar teppe-bombing fra stor høyde og utstrakt bruk av intelligente Tomahawk-missiler i områdene rundt og ved alle vann.

 

Det innføres dødsstraff for all fiske-spising og fiskere som tar opp en eneste fisk hentes av CIA med umerket fly for transport Gardemoen-Guantanamo.

 

Fjellfant,

Tråkk gjerne på så mange tær du vil, men som en annen "C&R-nerd" skrev - bakk det opp med litt saklig argumentasjon. Og skal du virkelig fornærme noen, ha nok "guts" til å signere innlegget. Vi amerikanere, skap- eller ekte, skjuler oss i hvertfall ikke når vi bomber et land sønder og sammen.

 

Ha en ellers trivelig helg!

 

Hilsen

Lars Erik Marcussen

Eiriksgate 15, 0650 Oslo

 

Mobil 90708816

 

PS:

Jeg fisker med en herlig blanding av Amerikansk, Fransk, Japansk, Norsk, Svensk og Engelsk utstyr. Jeg binder fluer med navn som Iditoten, Rena-flua, Runars Deceiver og Verre Enn Minken. Sammen med Blood-sucking Leech, Royal Wulff, Daddy Long-legs og Wickhams Fancy gjør dette meg til en fremfo alt NORSK fluefisker - jeg bor her, fisker her og elsker fisken her! DERFOR setter jeg ut mesteparten av det jeg får, jeg vil fortsette å fiske i Norge og la det være en masse bære-kraftigge ørret, laks og harr-stammer igjen til mine eventuelle barn. Ikke fordi en masse av mine andre landsmenn i USA har livstids-medlemskap i Greenpeace og er redde for å sløye fisk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oi, her har Fjellfant ertet på seg folk ja. Tror nok det var meningen hans også.. laugh.png' alt=':lol:'>

 

Jeg synes det er viktig at man har meningsmotstandere i en debatt, ellers blir debattene rimelig kjedelige. De fleste meninger har også en viss % oppbacking i folk og fiskere, så det er viktig at alle som mener noe får komme med sine meninger uten personangrep.

Noen ganger blir det litt "opphetet" diskusjon, men vi har stor takhøyde her på Fluefiskesiden, og så lenge folk holder seg vekk fra stygge personangrep så går det ofte greit..

 

Nå synes jeg de siste innleggene har vært litt morsomme jeg da, men ironiske toner blir ikke alltid like tydelige i skriftlig form (med unntak av Larserikm sitt da laugh.png' alt=':lol:'> ).

 

Hvorfor slepe fisken rundt i vannet mens den livred prøver å komme seg unna' date=' for så å slippe den ut igjen?? Da er det vel bedre å la være å fiske :shock: Hvorfor plage fisken kun for egen forlystelse??[/quote']

 

Vel, fiske vil aldri kunne forsvares på etisk grunnlag, så den diskusjonen er litt "farlig" å ta opp i enkelte kretser.. Husk at noen fanatikere (PeTA m.m.) er motstandere av fiske generelt. Om du setter ut fisken igjen, eller spiser den er ett fett for dem. De vil totalforby all form for FISKE!! (les her.)

 

Vi plager og stresser fisken like mye om vi spiser eller setter den ut igjen. Problemet er at i enkelte vann og elver er storfisken mye mer verdt for bestanden enn for våre mager, så derfor gjennomfører mange av oss c&r på store viktige individer. Spis heller tre små enn én stor, er mitt råd...

 

Det er skrevet kilometerlange innlegg om dette og lignende før. Les her :

 

http://www.fluefiskesiden.no/forum/viewtopic.php?t=2502

 

http://www.fluefiskesiden.no/forum/viewtopic.php?t=3633

 

http://www.fluefiskesiden.no/forum/viewtopic.php?t=955

 

http://www.fluefiskesiden.no/forum/viewtopic.php?t=4278

 

http://www.fluefiskesiden.no/forum/viewtopic.php?t=2530&postdays=0&postorder=asc&start=15

 

http://www.fluefiskesiden.no/forum/viewtopic.php?t=3914

 

http://www.fluefiskesiden.no/forum/viewtopic.php?t=4130

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fjellfant får mye kritikk her.Om det er fortjent skal jeg ikke si noe om,men har nok en anelse om at han setter det hele litt på spissen.Det er et fritt land og vi kan mene akkurat hva vi vil,og så lenge det ikke strider mot loven,gjøre akkurat hva vi vil også.

 

Som innlandsfisker setter jeg ut igjen 98 % av det jeg får.

Det har nok en sammenheng med at jeg sjelden kommer hjem uten å ha tatt fisk etter en tur.

Dette er ikke tilfellet når det gjelder laksefiske.Da er trenden mer at jeg sjelden kommer hjem med fisk,siden jeg er ganske fersk på området.

Så når jeg en ytterst sjelden gang klarer å lande en laks,så er den garantert å finne på middagsbordet dagen etter.

 

Men den dagen jeg mot formodning skulle klare å fylle en baglimit,og kanskje ha et par liggende i frysern,vil nok fornuften tilsi at å høste mer ikke er nødvendig,og gå tilbake til favoritt fisket,tørrflue i innlandet.

For en av grunnene til at jeg fisker laks er å kunne sette tenna i den.Jeg liker fisk.

Men selvsagt er jo selve fisket i seg selv en opplevelse;å kunne kjøre en storlaks på fluestanga er av ypperste trøyte.Hadde det hele dreiet seg om matauk,hadde jeg nok gått over til markfiske.

Med andre ord kakker jeg den laksen jeg får uten å føle det minste besvær.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Fjellfant

Hehe, jeg har ikke noe imot kritikk jeg, eller å få så øra flagrer og hatten passer for den del. Det jeg ønsker er at alle fluefiskere, til og med c&r-nerdene, skal gå sitt eget fiske litt etter i sømmene.

 

Men når det kommer til Andrè Brums spørsmål da han startet denne diskusjonen, er altså mitt svar at laksefisket i liten grad har vært utsatt for påvirkningen gjennom marksdsføringen av amerikanske produkter, der hele kulturen rundt fisket i dette forkvaklede landet følger med på lasset, gjennom profilerte fiskekjendiser fra Montana eller deromkring. Amerikansk laksefiske har derimot aldri hatt noen gjennomslagskraft i Norge, der står lokale tradisjoner sterkt, egentlig forankret langt tilbake i tid til det britiske lordefisket fra 1800-tallet.

 

Men at det kommer til bli mer og mer gjenutsetting i lakseelvene, er det liten tvil om, og det kan godt hende vi får en eller annen "Hemsila" blant de anadrome elvene etterhvert også. Der skal i hvert fall ikke jeg fiske. Å systematisere bruken av levende skapninger som et leketøy gjennom å påføre dem store lidelser er på alle måter helt forkastelig, og kun et uttrykk for at moderne menneske har mistet respekten for og kontakten med naturen.

Etter mitt syn. Så får andre gjøre rede for sitt eget. Det er vel hele vitsen med et forum som dette. 8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl
Hehe' date=' jeg har ikke noe imot kritikk jeg, eller å få så øra flagrer og hatten passer for den del. Det jeg ønsker er at alle fluefiskere, til og med c&r-nerdene, skal gå sitt eget fiske litt etter i sømmene.

 

Men når det kommer til Andrè Brums spørsmål da han startet denne diskusjonen, er altså mitt svar at laksefisket i liten grad har vært utsatt for påvirkningen gjennom marksdsføringen av amerikanske produkter, der hele kulturen rundt fisket i dette forkvaklede landet følger med på lasset, gjennom profilerte fiskekjendiser. Amerikansk laksefiske har derimot aldri hatt noen gjennomslagskraft i Norge, der står lokale tradisjoner sterkt, egentlig forankret langt tilbake i tid til det britiske lordefisket fra 1800-tallet.

 

Men at det kommer til bli mer og mer gjenutsetting i lakseelvene, er det liten tvil om, og det kan godt hende vi får en eller annen "Hemsila" blant de anadrome elvene etterhvert også. Der skal i hvert fall ikke jeg fiske. Å systematisere bruken av levende skapninger som et leketøy gjennom å påføre dem store lidelser er på alle måter helt forkastelig, og kun et uttrykk for at moderne menneske har mistet respekten for og kontakten med naturen.

Etter mitt syn. Så får andre gjøre rede for sitt eget. Det er vel hele vitsen med et forum som dette. 8)[/quote']

 

JA MEN DU GJØR JO IKKE REDE FOR DITT SYN!!!!!!! Du svarer jo ikke på de spørsmålene som kommer på f.eks hvordan du mener vi bør forvalte elvene. Hvordan du mener vi skal kunne opprettholde storørretstammer etc etc etc. DU SLENGER KUN UT PÅSTANDER OM ALLE ANDRE!!!!!!!!!!!!!

Du har til og med fortalt at du selv setter ut fisk, noe som blir borimot tidens største selvmotsigelse.

 

STÅ FOR ENGANGS SKYLD OPP Å VIS OSS, UTEN BARE Å KRITISERE ANDRES METODER, HVORDAN FORVALTNINGEN BØR VÆRE!!!!!!!!!!!!

 

Terje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erik Eikre
Å systematisere bruken av levende skapninger som et leketøy gjennom å påføre dem store lidelser er på alle måter helt forkastelig' date=' og kun et uttrykk for at moderne menneske har mistet respekten for og kontakten med naturen.[/quote']

Og like fullt så flyr vi i dyrehager og på sirkus hele gjengen, selv om vi vet at mange av dyra ikke akkurat har det særlig bra. Kuer står på bås og blir avlet frem slik at de kun blir et produkt. Sauer slippes ut i naturen helt uten tilsyn. Hunder og katter holdes i bånd og stenges gjerne inne foran tv'n......... Ikke er det helt nytt, ikke er det et rent "amerikansk" påfunn og ikke er det bare c&r folk som godtar at det er slik. Spiser du forresten egg eller kylling???

 

Oops, holdt på å glemme gåselever og revejakten til de omtalte engelske lordene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...