Gå til innhold

Maksmål i Rena!!!!


BjørnarF

Anbefalte innlegg

Det bør være en bot som merkes. 300 synes jeg er altfor lite. Mange vil ikke bry seg om det beløpet. For de fleste er vel "nedverdigelsen" ved å bli tatt den verste - nesten uansett beløp.

 

Da jeg fisket Australia var det 1000 australske dollar for å fiske uten kort, og noe lignende for å bryte baglimit. Der skal jeg love dere at det ikke var mange som tjuvfisket! :-)

 

Uansett så bør vel gebyret ikke være helt hinsides. Men 1000 kroner skremmer vel kanskje tilstrekkelig? Noen storørrerter vil nok uansett forsvinne i nattens mulm og mørke...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 390
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Da ønsker jeg meg selv velkommen hit  ;)

 

Det meste er sagt i denne tråden, opp til flere ganger. Et tema relatert til maksmålsforvaltningen jeg ikke har sett blitt nevnt, og som jeg tror er viktig for at flest mulig overholder reglene, er å fastsette og påføre fiskekortet størrelsen på boten man må betale ved regelbrudd. Om boten skal være på 300 eller 500 kroner må andre vurdere, men boten må overstige verdien på riktig stor aure. Det kan jo tenkes at en eller annen tar sjansen på å kakke en 4-kilos aure dersom boten ved å bli tatt er på "bare" 300 kroner. Kanskje også bortvisning fra elva 1 eller 2 sesonger kan være del av en reaksjon på regelbrudd? Dette bør uansett avklares for å gi en preventiv effekt overfor tjuvfiske.

 

Godt poeng, Magne! Men sjansen for å bli tatt må også være tilstede. Jeg fisker nesten daglig i elva i sesongen, og blir kontrollert/ser oppsyn èn gang annet hvert år. Dette har sikkert sammenheng med at oppsyn har utskrift av registrerte kort mm., men det fisker folk ved siden av meg som vel aldri har blitt kontrollert.

 

Dessuten:Skal boten graderes etter hvor ulovlig vedkommende utover sitt fiske?

 

Og en liten ting til: hvordan måles lengden på en harr? I halekløfta, eller i halespissen?

 

fin(n).

 

ps. Etter norsk praksis er det vel domstolen som fastsetter botens størrelse, og ikke rettighetshaver eller andre. Tror du får problemer med å påføre dette på fiskekortet, Magne...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei fin(n)!

 

Oppsynet må selvsagt styrkes, men de kan uansett ikke være alle steder så straffen for regelbrudd må være streng nok til å ha preventiv virkning.

 

Domstolen foretar straffeutmåling, ja. Som her: http://www.moss-dagblad.no/krim/article2496070.ece Vet ikke om domstolen kan fastsette faste satser for å f.eks. fiske uten kort, ikke overholde min/max mål, osv., slik at det kan trykkes på kortet. Det oppgis størrelse på bot knyttet til å kjøre på private bomveier uten å ha løst billett, bl.a. Men dette vet jeg ikke.

 

 

Lengden måles likt både for aure, harr og annen fisk, fra ytterste halespiss til fremste punkt på hodet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Påskenøtteknekker

Velkommen på forumet Fin(n)!

Det er ting på gang angående oppsyn. I hvertfall forslag til kraftig bedring av dagens situasjon. Hva gjelder straffereaksjoner finnes mange muligheter utfra dagens lovverk. Rettighetshaver kan greit gjøre som Magne nevner, rett og slett utestenge folk fra elva en sesong eller to. Følger du ikke reglene er slettes ikke fiske en rettighet. Dessuten finnes det vel muligheter til inndraging av utstyr benyttet til ulovlig fiske.

Harren måles fra snutespiss til ytterste, øverste spiss på halefinna tror jeg. Så sant det ikke er antenner/følehorn måles det fra ytterpunkt til ytterpunkt, altså maksimallengden. Tror dette gjelder de fleste fiskeartene.

Synes Magnes forslag om trykking av konsekvenser for regelbrudd på fiskekortene er et godt forslag. Dessuten burde det følge med et skriv om korrekt gjenutsetting av fisk. Det være seg de under minstemålet eller de over maksmålet.

 

Jostein Berg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Påskenøtteknekker

Hei Godsmack!

Ingen som engasjerer seg og svarer på spørsmål om regulant/forsvar? Jeg tror kanskje jeg har skrevet tilsvarende to bøker om emnet til nå.

 

Hei Tom Løkka!

Irriterende kamp mellom de som er for nye regler og de som er mot disse? Kjedelig å lese?

I lykkerusen over de nye fiskereglene helt til å begynne med i denne tråden, tok jeg opp det faktum at nå skulle regulanten og forsvaret til pers. Jeg hadde bare så sabla lyst til å hvile ut ei uke eller to. Forstå det den som kan...

Og hva skjedde? Vi måtte bruke alt som fantes av energi og innsatsmuligheter for å svare på og ta til kraftig motmæle mot disse som bevisst brukte media, og bevisst ga media desinformasjon. Denne fulle mobiliserngen førte blant annet til en storm av e-mailer til både Østlendingen og Åmot kommune v/ordføreren. E-mailene til ordføreren ble sendt på grunn av varaordførerens uttalelser om at de nye fiskereglene skulle opp til samtale/behandling i Åmot formannskap.

Kjedelig? Ja muligens.

 

Jostein Berg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Verre enn minken skrev:

Så en kommentar til Refsahl`s innlegg i østlendingen i dag. Han sier at Rena besøkes av tusenvis av fiskere hvert år .Hvor har han det fra.Kortene som selges gjelder for Rena,Glomma,Osa,Åsta og julussa ,så det er ikke noe spesielt kort for rena

Det er ok og si sine meninger,men det og stadig gjøre rena større en den er med og bruke feil tall på antall besøkende blir for dumt.

 

Jeg har idag vært i kontakt med Åmot Utmarksråd for å finne ut av hvor mange av de 3500 som løste fiskekort i Åmot 2006 som fisket i Renaelva. Svaret jeg fikk var 67% av de som løste kort fisket i Rena. Det skulle vel bli ca 2300 solgte fiskekort totalt. Jeg overlater til den enkelte å vurdere i hvilken grad mine "påstander" om at Renaelva blir besøkt av tusenvis av fiskere hver år er helt riv ruskende galt eller ikke, og det er strengt tatt milevis unna det som virkelig betyr noe for meg i denne saken. Hvis noen får mer ut av å høre hundrevis av fiskere så gjerne for meg.

Det forelå også en undersøkelse for noen år tilbake som viste at hver fisker oppholdt seg gjennomsnittelig 9 dager i elva. Jeg jobber med å finne igjen denne undersøkelsen. Her er det selvfølgelig også variabler fra år til år.

 

Det har vært en liten nedgang på antall fiskekort de siste sesongene, men dette varierer noe fra år til år. Toppsesongen tror jeg var 2003 med rundt 4500 solgte kort.

Jeg tror personlig at antall fiskekort vil øke i årene som kommer etterhvert som elva får rykte på seg som en ørret og harr elv i toppklasse. Denne sesongen regner jeg med en liten nedgang i antall fiskekort, hvor stor nedgang får vi se etterhvert.

 

Terje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er forskjellen på å avlive og å drepe en fisk? Den er like dau! Når man da tenker på at endel av fisken som settes tilbake dør av håndtering/kjøring/melkesyre etc etc så synes jeg det også burde vært litt mere fokus på dette. Skulle gjerne sett tall (%) på dette. Og da kommer nok et kritisk spørsmål fra meg; hvor mange fisk setter de ivrigste fluefiskerne tilbake i Rena i en sesong? (Nå dukker jeg under skrivebordet i påvente av tyngre artilleri ;))

 

For ordens skyld; jeg er ørretfisker, og tanken om at jeg bare har muligheten til å ta med 1 ørret (ikke settefisk) hjem gjør at det ikke er verdt tiden og innsatsen å kjøre 3 timer på en kveld (1,5 hver vei). Jeg drar ikke på fisketur for å stresse og/eller skade fisk jeg ikke kan servere på matfatet. Vi snakker om fangst her... Man drar ikke på elgjakt for å skadeskyte dyr.

 

Det skal også sies, Terje, at det er utrolig moro å fiske. Du har kanskje mest kribling i beina av alle fiskere i elva, men spennende er det utvilsomt. Så her kommer det; DET ER GØY Å FISKE!!!!!

 

Godsmack det er fortsatt ikke direkte svar på det spørsmålet. Avisklippet til Terje fra HA sier litt, men stadig er det fiskerne som synes å være det aller strste problemet. Er visst blitt museumsvokter gitt :rolleyes:. Kanskje jeg skal ta inngangspenger ;D.

 

Men bevares, når man har sagt A så må man si B. Som Bjørnar sier; man må begynne et sted. Vi er nok den enkleste gruppen å påvirke, eller splitte. Se bare på hvordan vi er igang her!  :o Nå som dere har fått igjennom regelene må dere stå enda sterkere og argumentere enda bedre mot de som er den største delen av trusselen.

 

Og blir det fritt fram for all fangst av gjedde i Løpsjøen så kommer jeg til å stå helt foran i køen der. Leier meg en båt, setter ut sakser, garn (i gjeddeviker) og oppfordrer alle til å delta. Fangsten selges til f.eks. Knutstad Holen hjemme på Hamar, og pengene skal rett tilbake til elva.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal si du står på Terje! Litt over 2500 fiskere (ehh fiskekort) i Rena er da fastslått.

 

Straffereaksjoner på brudd av fiskeregeler er, fra andre steder jeg har fisket, bot (varierer litt, men alt fra 1000-5000) og beslagleggelse av fiskeutstyr. Tror det siste svir mest siden utstyret ikke er av det billigste slaget som regel ;). Ved 2. gangs overtredelse blir man bannlyst fra gjeldende område i en bestemt periode (ar sett opptil 5 år).

 

Svir litt den.  :'(

 

Mataukfiskere blir vel i denne sammenhengen en fellesbetegnelse på de som ikke praktiserer CnR skulle jeg tro. Eller de som vil ta med seg mer enn 1 fisk (ørret Jostein - en vill en) hjem.

 

Maksmål er greit nok det for å prøve å heve snittvekta på fisken i elva. Men kunne man ikke hatt en baglimit på totalt 3 fisk (nok en gang ørret, evt 2 ørret og 1 harr) for de under 40cm? Eller t.o.m. maks 1 på 30-40cm og 2 på under 30cm? Noe sånt hadde jeg kunnet svelge litt bedre. Man vil vel ikke ha tusenbrødre eller???

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei.

 

Jeg har kanskje blitt missforstått eller så har jeg uttrykkt meg klønete. Eller kanskje ikke? Uansett, jeg prøver å utdype meg litt.

Først et sitat fra Åddvard:

"Men hva er det som er det største problemet i elva? Er det virkelig vi som fisker/fisket der? Eller er det forsvaret? Eller regulanten? Eller selve fisketrappene? Eller gjedde og sik bestanden? Det er nok slik at det er en kombinasjon av alle ting, men hvorfor er det da bare satt igang tiltak og restriksjoner kun mot fiskerne Hæ? Jo, fordi vi er det enkleste leddet".

 

Så Sitatet fra Godsmack:

"Legger merke til at ingen svarer på dette, og det er jeg redd er fordi vi fluefiskere har mer tro på å utrette noe ved å heve pekefingeren mot sluk og markfiskerne som tar med seg fisken de får hjem".

 

Så det jeg mente å si til Godsmack:

Slik jeg leser svaret fra Godsmack her, så mener Godsmack at fluefiskere kun har rettet pekefingeren på de som vil ta opp mer enn en fisk hjem. Det er DETTE JEG ER UENIG I og som mitt innlegg var myntet på fordi jeg mener at fluefiskere og andre har tatt opp andre problemer ved flere annledninger/innlegg her tidligere (og på GG), slik som fisketrapper, reguleringer og forsvaret. Det er blodig urettferdig ovenfor Jostein, Terje, Tore med fler å si at det kun er rettet en pekefinger mot de som tar opp mer enn en fisk.

 

Er ikke sikker på hva du mener Hostil´n med "Irriterende å lese - Kjedelig å lese?" Jeg har vel ikke sagt at det er irriterende eller kjedelig å lese?!  Det mente jeg i så fall ikke.

Hvis det er noe som er irriterende eller kjedelig må det være at kreftene blir brukt på "krangling" av de nye reglene mellom fluefiskere og de som ikke fisker med flue og og sette disse "gruppene" opp mot hverandre. Det jeg mener er at det hadde vært fint om den debatten hadde blitt ferdig og at de nye reglene hadde blitt akseptert - og så hadde man samlet kreftene (både fra de som fisker med flue og ikke) om de andre truslene til Rena elva, slik som fisketrapper, reguleringer og forsvaret.

 

Får ikke håpe at jeg har uttrykt meg uklart nå da.  :) (Er nok ikke så god til å skrive ned og uttrykke meg riktig kanskje?).

 

2m

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Påskenøtteknekker

Bare en aldri så liten presisering. Det tallmaterialet Terje har fått fra Åmot Utmarksråd er mer enn ukorrekt. Den eneste muligheten vi har for å komme fram til antall fiskere i Renaelva hvert år er å synse utfra de fakta som foreligger.

Når man kjøper fiskekort for det området som innbefatter Renaelva, skal kortselger spørre kortkjøper om hvor han i hovedsak tror han kommer til å fiske. De siste tre år det synes statistikk på det jeg får opp på siden til Åmot Utmarksråd er det ca. 4300 kortkjøpere. Dette fører da, med svaret 67 % av kortkjøperne gir, at ca. 3000 sportsfiskere primært bruker Renaelva.

http://www.amotutmarksrad.no/fiskekort_main.htm

Det vi kan lese ut av dette er at disse 3000 i hvertfall fisker i Renaelva. Hvor mange av de andre som fisker en eller flere dager i Renaelva blir jo umulig å vite, men setter vi tallet på 3000-3500 totalt sett blir det nok ikke helt på jordet.

Så kan dere jo begynne å synse dere fram til antall døgn pr. fisker, gange opp og se det tallet dere sitter igjen med utfra gjennomsnittssansynlighet utfra type kort kjøpt av den enkelte fisker.

 

Så litt om denne totalt idiotiske diskusjonen om mataukfiskere. Sølvkrokens representant, Kvithyll er et meget godt eksempel på hva en mataukfisker er. Og det finnes slike i Renaelva også. Dere har sett dem i Østlendingen blant annet. Mennesker uten tanke for felleskap, fremtid og eventuelle utsatte fiskebestander.

Når noen nå skal lage en diskusjon for å få noen til å tro at f.eks. undertegnede kritiserer de som følger fiskereglene og gjerne tar med seg en sjuhektos ørret hjem til steikepanna kan dra dit peppern gror. Det gjelder lokale såvel som utenbygds.

Klikk på linken under her. Undertegnede er idioten med solbriller og caps. Det er en av tre ørreter jeg har tatt ut av Renaelva de siste ti åra. Til stor glede for de uten selvbegrensning regner jeg med. De to andre ørretene var henholdsvis en totalt ødelagt settafisk på 38 cm fiska under høyspentlinja på Deset og en nydelig villfisk tett oppunder kiloen tatt ved hengebrua. Hvis jeg hadde vært motstander av å ta ut villørret, ville jeg vel tvilsomt lagt ut skrytebilde (det var artikkel-konkurranse på Glommaguiden), ville jeg? En av de ting jeg begynner å bli mest lei å gjenta og gjenta og gjenta og gjenta og gjenta er at ei "frisk" Renaelva er i stand til å produsere et STORT overskudd til uttak for fiskespisende stangsvingere.

http://www.glommaguiden.com/Artikler/art_04_2005.htm

Så til verre enn minken, Åddvard og alle andre: Kan dere slutte å mase om de vedtatte fiskereglene i Renaelva snart? Hjelp meg heller med å komme rundt Fylkesfiskeforvalter Tore Qvenild for å påvirke regulanten i Renaelva til å vise hensyn i de mest sårbare perioder for fisk og insekter. Klarer vi det kan vi ta en "matauk"-tur sammen om fem-seks år med felles kokkelering med nogo attåt. Høres det bedre ut enn å drepe all tiltakslyst hos de som har jobba på alle fronter for å bedre forholda i Renaelva? I hvertfall så lenge dere ikke har gjort en dritt sjøl.

Punktum finale for Hostil´n i denna tråden. En tråd som har blitt et monster bare fordi enkelte fiskere ikke vil yte en skjerv for villfiskens beste. Og gjenutsetting har dere holdt på med i mange år allerede. Hvis dere har fulgt fiskereglene som har vært da?

 

Jostein Berg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Påskenøtteknekker

Til Tom!

Du var ikke dårlig til å skrive. Det var JEG som var dårlig til å lese. Gikk rett i den fella som jeg kritiserer andre for å gå i hele tia.

Innlegget kan få stå, men jeg presiserer her at den kritikken som kan leses der ikke er rettet mot deg. Eller, det var den jo, men det burde den ikke vært! (Ække enkelt detta her!)

 

Jostein Berg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for den Jostein.

 

Jeg ble litt bekymret en stund nå.  :D

Dere har jo jobbet for Rena elva på mange fronter i en laaaang stund dere og som jeg støtter og beundrer. Stå på!!

 

2m

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da har jeg sendt en koselig mail til ordføreren jeg også... ;D

 

Skulle ikke ordføreren kalle inn elveeierlaget til en "samtale"?? Noen som vet hvordan dette gikk?

 

Møtet i formannskapet skal være 6. juni. Fiskereglene skal opp som en orienteringssak. Så det er fremdeles all mulig grunn til å sende mail til postmottak@amot.kommune.no hvis man er tilhenger av de nye fiskereglene.

 

Se forøvring kommunens nettsider her:

 

http://www.amot.kommune.no/files/amot/a-winsak/utvalg/FO/FO060607-innkalling.htm

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Åddvard skrev: "Hva er forskjellen på å avlive og å drepe en fisk? Den er like dau! Når man da tenker på at endel av fisken som settes tilbake dør av håndtering/kjøring/melkesyre etc etc så synes jeg det også burde vært litt mere fokus på dette. Skulle gjerne sett tall (%) på dette. Og da kommer nok et kritisk spørsmål fra meg; hvor mange fisk setter de ivrigste fluefiskerne tilbake i Rena i en sesong?"

 

Det err foretatt mye forskning på dødelighet, både ut fra håndtering av fisken og type kroker som benyttes. Tallene er ikke entydige, men grovt sett opereres det med snittall på ca 15% ved fluefiske og 30+ % ved bruk av agn. Meningene er mange om det meste her, men gode holdninger og riktig håndtering av fisken senker dødelighetsprosenten. Råd om dette ligger på linken til GG nedenfor.

 

Vil du lese mer om dette så søk på Google: fang og slipp ørret dødelighet - c&r trout mortality

 

Her er en tråd fra GG med synspunkter på fang og slipp:

http://glommaguiden.esdivad.com/viewtopic.php?p=546&sid=e0b712f5515ab8a7aa1d0abcf2412053

 

Det er skrevet mye om emnet på ulike nettsteder. Let på trådene under "Generelt" og "Ørretfiske" så finner du litt av hvert.

 

Kan legge til et viktig poeng som taler til fordel for gjenutsatt fisk i Renaelva. Høy vanntemperatur (18+) høyner dødelighetsprosenten vesentlig. Renaelva er velsignet med lavere sommertemperaturer enn mange andre elver, noe som bidrar til større grad av overlevelse for gjenutsatt fisk. Med god teknikk og "skånsomme" kroker kan man håpe på å komme ned mot 5% dødelighet. Men aldri 0%. At en hardt kjørt aure også er lettere bytte for predasjon fra gjedde sier seg selv, og det er ytterligere et argument mot maksmålsforvaltning av gjedde.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Flemming!

 

Bra at du legger ut alle disse linkene. Grunnen til at jeg skrev kommentaren var å unngå at denne c&r debatten startet på igjen for n'te gang. Skulle noe mer skrives i den saken, burde første punkt være å gå gjennom trådene å samle relevant informasjon i et eget innlegg. Det meste er jo blitt drøvtygget allerede.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til GODSMACK.

Du får ha meg unnskylt, men jeg synes jeg har svart på det du spør om ved å legge ut bildene fra fisketrappa i Høyegga.Eller teller ikke disse med i å presse regulanten, og til dels fiskeforvalteren i Hedmark.

 

Hilsen Magne Fjellstad.

Joda, jeg ser jo at ildsjelene her har fått sagt sitt om både regulant og forsvaret, så jeg var vel litt rask på avtrekkeren  :-[

Men jeg ser innlegg både her og i andre tråder der det kan virke som enkelte tror at om bare alle satte tilbake fisken de fikk så vil det automatisk snart bli bare velstand i elvene !

Det kan vi nok bare se langt etter, med alt det vassdragene våre blir utsatt for av overgrep fra andre enn fiskere !

Trist at mange av disse overgrepene er vedtatt ved lov også  :'(

Ikke dermed sagt at vi skal ta opp villfisk mens vi ennå kan, så jeg applauderer enhver form for restriksjoner som kommer fisken til gode  ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Nok et leserinnlegg i østlendingen i dag.

Jeg bare lurer på en ting. Hvordan ser elvene våre ut om noen år hvis denne personens tanker og meninger får gjelde???????????

Disse folka er nok settefiskanleggenes beste venn.

Se nøye på de siste linjene i innlegget, de sier noe om holdningene mange har til fluefiskere. Fra de som er imot reglene går det nå snart sport i å sette grupper opp mot hverandre. Noen ganger tenker jeg at vi har mye misunnelse og jantelov i oss i detta landet.

 

Terje!

 

http://www.ostlendingen.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070530/LESERBREV/105300042/1030

 

PS. Ta gjerne en kikk på forsiden også, står noe om fiske der å.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er poenget med dette da?

 

Sitat Østlendingen

 

Vent med å sløye

 

– Det er umulig å vite om din fangst er vinner eller ikke, så kom innom for å få veid fisken, sier Ås.

 

Skal du ha med alle de viktige grammene, kan det være lurt å vente med å sløye fisken før veiing.

– Her teller alle gram, smiler Ås.

Han jobber ved Alvdal-Tynset Sport i Tynset, som er en av 13 veiestasjoner i Hedmark.

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...