lassekr Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 - Pasta bolognese (jeg kødder ikke - hvis den lages fra bunnen av. Det eneste som skal komme fra boks / glass er tomatene, siden tomatene man får i Norge 99% av tiden er rosa, ikke røde. resten er fra bunnen. Glem Dolmio. Og bruk fersk pasta - gjerne Fjordland.) Bra tips Lars Erik, enig i det aller meste, unntatt det vedrørende pasta. Fersk pasta brukes helst(og blir best) til hvite, fløte/melkbaserte sauser. Til tomatbaserte sauser er det best med tørket pasta. Det har noe med hvordan sausen "henger" på pastaen å gjøre.. Og for all del, kjøp en god eggbasert pasta, tørket eller fersk.. Nok pastanerding - Til Grytene! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Helene Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 Vann i munnen av allt det! du skulle ha middag med familien? Det er jo jul hvorfor ikke pinnekkjøtt, ribbe medisterpølse eller noe annet julete? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
snorre Leret pettersen Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 namm, alt dette høres kjempegodt ut! lagde middag her en onsdag(er fjorten, så jeg må jo gjøre litt husarbeid ) men da kjøpte jeg ei ishavsrøye på coop mega, som jeg lagde en realt go middag av INGREDIENSER: - woken -kinakål -rødløk -paprika +hva nå enn du kunne ønske deg -fisken -ishavsrøye(eller en annen fisk) -chili -hvitløk -freske urter(jeg fylte fisken med koriander og gressløk) -litt teriyakisaus(bare litt på toppen av fisken) FREMGANGSMÅTE: woken woker du(tar det som en selfølge at du vet hvordan?) i fisken lager jeg noen kutt på den sida som ligger opp. stapper kuttene med ingrediensene som står, og heller litt av sausen over. har også ghili osv. inni fisken. smaker fantastiskt godt! hilsen snorre ;D Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Helene Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 I dag lager jeg pizza, ingen stor gourmetnyhet men den blir mye bedre med tacokjøttdeig Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
lassekr Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 I dag lager jeg pizza, ingen stor gourmetnyhet men den blir mye bedre med tacokjøttdeig Pizza lager jeg selv 1-2 ganger i uka.. Hverdag og fest og alt det der. Prøv med Bakesten og Pizzamel (Tipo 00). Da begynner det å bli gourmet og.. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Helene Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 I dag lager jeg pizza, ingen stor gourmetnyhet men den blir mye bedre med tacokjøttdeig Pizza lager jeg selv 1-2 ganger i uka.. Hverdag og fest og alt det der. Prøv med Bakesten og Pizzamel (Tipo 00). Da begynner det å bli gourmet og.. da får jeg prøve det! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest staffan@epost.no Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 Lutefisken…..ja da nærmer det seg jula og mange har allerede begynt å planlegge julematen. Her hos oss er det lutefisken som er først stopp på veien frem mot jul. Denne deilge matretten som etter all sannsynlighet ble beskrevet for første gang i 1555 ! Så var spørsmålet da..? Hvordan skal den være lutet….? Vi foretrekker den slik at det er litt ”hold” i den. Ikke ”gelekonsistens”. Konsistensen på lutefisken kan man se klare hovedlinjer på gjennom landet vårt. I hovedsak vil vi i nord ha fisken mindre lutet enn lenger sør i landet. Selvfølgelig finnes det variasjoner på dette, men hovedlinjene viser at dette er tilfellet. Vestlendingene følger stort sett nordlendingenes smak når det gjelder lutefisken. Hva med tilbehøret da? Her i huset serveres det stekt bacon, eggesmør og kald sennepsaus, i tillegg til gulløye eller mandelpoteter. Men tilbehøret vil i et hvert lutefisk lag være kilde til diskusjon. Erterstung er et tradisjonsrikt tilbehør, og faktisk et av de aller eldste ut fra de kilder som finnes om emnet. Men da ikke grønn eller gul erterstuing, men det som ble kalt ”gråerter”, Enda eldre er sannsynligvis bruk av nepe, og det som vi kaller ”nettja”, det er sauefett som er saltet og rullet sammen med løk (løken kan være stekt). Dette ble saltet som flesk, og benyttet på samme vis. At vi nå bruker bacon er en forholdsvis ny tradisjon. Sennep er også et tilbehør som kan dateres langt tilbake, mulig at det kom fra de Britiske øyer. Sirup, fortrinnsvis mørk har også røtter langt tilbake i tid, mye tyder på at det kom fra Russland via handelsruter i nord. Lutefisken har ikke alltid vært bare julemat. I Lofoten har den også blitt brukt som nattmat ved bryllup. Mulig at dette også gjeldr andre deler av landet. Lutefisk var også hverdagskost i mange bygder. Men da var det sei som ble brukt, Torsken ble ansett som livsgrunnlaget, og var det som var gangbar handelsvare og ble ikke brukt tilannet enn festmat. Resten skulle selges for å skaffe inntekt til familien. At lutefisk var hverdagsmat, eller iallefall et tilskudd til kosten kan dokumenteres bl.a i nedtegnelser gjort om en tjener som rømte fra sin husbond på Gimsøy i Lofoten, denne hendelsen skriver seg fra 1756, Som begrunnelse for at han rømte oppga han at kosten var elendig, ”- de gav os sey, der ikke var ludet engang”. Lofoten har som kjent ikke de store skogene å skryte av, det har nok vært mere skog før, men det var sannsynligvis ikke askelut de lutet fisken med, det er større sjanse for at fisken ble lutet med aske fra tang. Tang fantes det mye av så det var enkler og ikke minst betydelig smartere å bruke denne typen aske. I våre dager luter man stort sett all fisk med kaustisk soda, og tilbehørene variere svært fra bygd til bygd, fra gård til gård og fra familie til familie. Folk flytter over lengre distanser enn før i tiden og variasjonen av tilbehør endres i et raskere tempo enn noen gang. Mange, også i Lofoten vil nå ha revet brunost til fisken, dette var tidlig vanlig på østlandet, men er forholdsvis nytt her nord. Foreløpige ”siste nytt” som tilbehør er aprikossaus. En saus laget av skalldyrkraft, tørkede aprikoser og smør. Dette er en variant som jeg har kommet frem til, Sausen ble ikke i første rekke laget some t tilbehør til lutefisk, men som en saus til kveite i konkurransen ”Årets Hulda” for noen år siden. Men den sitter som ei kule til lutefisken også. Drikke til…? Øl og aquevitt, det er vår favoritt. Og for at det ikke skal gå helt galt, pleier jeg å ta alkoholfritt øl…….det der med alkoholfri aquavitt tror jeg ingen vil prøve seg på produksjon av…. Godt lutefiskmåltid alle sammen, kom gjerne med innspill på deres tradisjoner rundt denne elskete/hatete fisken. lutefisk, tradisjoner, erterstuing, bacon, flesk, lutet, jul, julemat, øl, akkevitt, aquavitt, torsk, sei, nordlenninger, Lofoten, mandelpotete, gulløye http://no.wikipedia.org/wiki/Lutefisk Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Helene Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 Hva med tilbehøret da? Her i huset serveres det stekt bacon, eggesmør og kald sennepsaus, i tillegg til gulløye eller mandelpoteter. Men tilbehøret vil i et hvert lutefisk lag være kilde til diskusjon. Erterstung er et tradisjonsrikt tilbehør, og faktisk et av de aller eldste ut fra de kilder som finnes om emnet. Men da ikke grønn eller gul erterstuing, men det som ble kalt ”gråerter”, Enda eldre er sannsynligvis bruk av nepe, og det som vi kaller ”nettja”, det er sauefett som er saltet og rullet sammen med løk (løken kan være stekt). Dette ble saltet som flesk, og benyttet på samme vis. At vi nå bruker bacon er en forholdsvis ny tradisjon. Sennep er også et tilbehør som kan dateres langt tilbake, mulig at det kom fra de Britiske øyer. Sirup, fortrinnsvis mørk har også røtter langt tilbake i tid, mye tyder på at det kom fra Russland via handelsruter i nord. Det var litt av et foredrag! her i huset er det morrpølse som er tilbehøret, mye pga. vestlandslekta oghensyn til de minste fordi de ikke har fått helt smaken på det . Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Ulv Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 sniiip Lutefisk er obligatorisk, ikke for at jeg er nordlæning, men for at det smaker fantastisk! Har hørt rykter om at lutefisken ble oppdaget ved et uhell. Mulig det er en myte men det hadde ikke sjokkert meg Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nielsen Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 Mye prat om lutefisk her nå gitt.. Minner meg om at jeg må få spist det i løpet av desember, aldri helt turt å smake på det, ofte tryggere å bestille pinnekjøtt eller ribbe... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest staffan@epost.no Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 ikke gidd å teste det ut dersom det er gele........den skal være fast......ikke gi opp etter en bit!!! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Maяɪus_A_Book Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 ikke gidd å teste det ut dersom det er gele........den skal være fast......ikke gi opp etter en bit!!! Hmm kansje jeg skal gjøre et forsøk til også, den jeg har smakt var hvertfall gele, grusomt! Får prøve noe ordentlig en dag. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ruffen Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 Fisk skal være død før du spiser den Basta Ikke ligge å sprelle på tallerkenen Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bjørn Erik Øvrelid Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 Råtna, eller luta mat holder jeg med et stykke unna.. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
D. Syrstad Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 Får du nok aquavit så går det meste ned Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest staffan@epost.no Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 det er tydligvis lite voksene folk her..........lutefisk er sjefsmaten!!!! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
D. Syrstad Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 det er tydligvis lite voksene folk her..........lutefisk er sjefsmaten!!!! Får jeg ikke "læms" til lutefisken, spiser jeg den ikke Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Igor Soldo Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 godt med lutefisk, men ikke hvis den er druknet i flesk og fett...... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Maяɪus_A_Book Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 Generelt sett synes jeg egentlig torsk smaker dritt og fryktelig oppskrytt matfisk... men er mye annen god fisk fra havet. Sei er min favoritt, også er det nyyydelig med røkt makrell på brødskiva, mmm me like!! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
D. Syrstad Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 Hva med ribbefett til kokt torsk det er snadder det ;D Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Igor Soldo Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 Hva med ribbefett til kokt torsk det er snadder det ;D ribbefett er godt uansett, men ikke det sunneste (man lever bare en gang da ) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest staffan@epost.no Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 noe bacon bør det være til....eller spekk.....kanskje enda bedre! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Maяɪus_A_Book Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 Lagde meg litt god mat akkuratt nå, etter 5-6 timer med skolearbeid, følte jeg trengte mat nå.. Nystekte varme minibaguetter med røkt kalkunbyrst fra prior med litt pesto, salat, tomat, og bremykt. MMM Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Steffen91 Skrevet 3. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 3. desember 2008 Biffsnadder pomfri berneasaus --------------------------------------------------------------------------------------- ovnsbakt laks (anadrom fisk med fettfinne sjenerelt) med sitron, rømme og seff persille på toppen ---------------------------------------------------------------------------------------- Peppes Pizza nr. 9 Stars and Stripes Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lars Mathisen Skrevet 4. desember 2008 Rapporter Del Skrevet 4. desember 2008 I år har æ litt løsst å bryte med tradisjonan... Røkt sjøpølsa, med crispy grisetang og tangsprelltoddy (lokal variant av "øgle-shot") attåt ;D Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg