Gå til innhold

Organisering av fluer/fluebokser!


Roy Peistorpet

Anbefalte innlegg

Jeg begynner å ha et mangfold av fluer, men sliter med i hvordan jeg skal organiserer dem i mine fluebokser. Skal jeg sortere dem etter type? Dvs: tørrfluer, nymfer, streamere, konkuransefluer, Tenkara ..... Eller skal jeg organisere dem etter døgnfluer, vårfluer, steinfluer, mygg, småfisk......... Eller etter steder hvor jeg fisker: Rena Glomma, indianerland....... Eller etter fiskeart........  Hvordan har du gjordt det? Kom med innspill!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg organiserer etter type fluer. Døgnfluer, vårfluer, mygg osv. Jeg har også en roteboks hvor jeg fyller opp fluer for situasjonen jeg mener jeg kan forvente meg. Til sammen blir det 11 bokser/settekasser som jeg roterer med utover sesongen. Settekassene er geniale til å romme påfylls fluer som feks fallskjermfluer i aller farger og varianter. Innen døgnfluer har jeg delt inn i mindre fluer feks 22 - 16, 16 - 12 osv. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...

Jeg driver og prøver og lage bokser etter hvor jeg skal fiske. En eller to "agderboks". En finnmarksboks eller to osv.

Håper jeg klarer å holde dette. Lei av en søppelsekk med bokser når jeg skal ut.

Tenkte å teste det i år. Har sagt det før....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En helt forferdelig problemstilling, som jeg aldri kom til bunns i. Gjentar meg selv, for dem som gidder:

"Da jeg startet med fluefiske for et par tiår siden hadde jeg to ganske små foambokser som rommet alt. Fra palmermygg til streamere. Etter hvert ble det flere fluer og en mer systematisk tilnærming til klekkinger. Dessuten begynte jeg å fiske flere steder, gjennom sesongens ulike faser og med ulike fisketeknikker. Det krevde naturligvis en helt annen tilnærming til organisering av boksene. Oganiseringsutfordringen ble ikke mindre da jeg begynte å binde kreasjoner selv.

Hva, hvor, når og hvordan var viktige referansespunkter ved sortering og uttak av fluer til ulike bokser. Men samtidig måtte jeg sørge for ikke å gå glipp av noen ”wild cards”, så da måtte det eksempelvis inn noen maur og biller i enhver boks. Så den rendyrkede døgnflueboksen for tidligfiske i elv med baetis, sulphurea og aurivilli var brått ispedd noen fremmedelementer.

Det så ikke bra ut. Det passet rett og slett ikke. Dessuten kunne vårfluene komme i gang, så da var det like greit å ha med to bokser. Og maur og biller, veps og den slags, passer tross alt bedre inn i vårflueboksen enn i døgnflueboksen. I vårflueboksen var det fra før av noen bibio ettersom den brukes mye på høyfjellet, men også der kan det fra tid til annen være noen fine døgnflueklekkinger – så det var jammen noen varianter av disse i vårflueboksen også.  Vulgata- og vepsertinaimitasjoner riktignok. Kanskje bare noe som var blitt liggende igjen etter noen markaturer tidlig i juli hvor det fortsatt kan være rester av døgnfluer i vårflueklekkingene, men som definitivt bør flyttes tilbake i boksen med døgnfluer for tidligfiske i marka. Sammen med vespertina- og marginatanymfer, som det for øvrig er flest av i nymfeboksen naturligvis.

Den rommer alle nymfene, bortsett fra sjokkrosa tsjekkere, Copper John og andre tunge kulehodenymfer som har fått egen boks. Men tilbake til vårflueboksen. Her ligger det noen streamere også. Men det er tross alt ikke så unaturlig. Været på fjellet er variabelt, og noen dager kan det å gå i dybden være eneste realistiske sjanse til fast fisk. Og når man bare unntaksvis fisker streamer i ferskvann så er en egen boks for streamere unødvendig. Men hva myggen gjør i den boksen fatter jeg ikke. Mygg har tross alt fått sin egen boks. Ikke minst fordi mygg har fått hevet sin status, og nå blir fisket i puppestadiet under vann og ikke bare tørt. Men her har boksene trolig arrangert litt utveksling på egenhånd. For det er noen nymfer i myggboksen og noen buzzere i nymfeboksen. Sikkert en logisk forklaring fra en tur jeg ikke husker i farten.  

Depotboks/reolsystem til venstre og noen fluebokser til høyre.

Noen ganger frister det å ta med hele reolen.

Hva slags type boks man skal velge er et altfor stort tema til å gå grundig inn på her. Selv havnet jeg helt på C&F-bokskjøret og handlet inn for tusenvis av kroner. Det var sprøtt og jeg solgte flere av dem, og sitter kun med to igjen. For pengene kjøpte jeg noen klassiske Richard Wheatley-bokser med gravering.* De er nostalgiske og flotte, men ikke av de mest praktiske. Tunge og med litt små og knotete rom. Aller helst liker jeg små plastbokser med rom – ikke foam. Lette, fine og oversiktlige. Bevarer tørrfluene godt. Fine å ha i skjortelomma på dager hvor været gjør det mulig å fiske i luftig og lett bekledning er de også. Dessuten er de kjempebillige, og oser av usnobbet tilnærming.

Nøkternhet kan jeg mer enn like. Det har blitt et mål etterhvert. Det er noe unikt fint ved å verdsette det man har og gjøre maksimalt ut av det. Ikke hige etter mer. Tanken om å vandre lykkelig rundt i en oversiktlig fluefisketilværelse med en eneste flueboks lever fortsatt, men bare nesten.Det er så anstrengede å få det til, både fysisk og psykisk. Jeg må ha tre bokser med meg. To lett tilgjenglig og en i sekken. På de beste dagene klarer jeg meg kanskje med én i lomma, og to i sekken. En for døgnfluer i alle stadier, en for vårfluer og vårfluepupper, samt en ganske stor boks med alt mulig både av det som er nevnt, landinnsekter, et par streamere og litt annet snacks. Hvitvinger, mygg, stankelbein og damselnymfer for eksempel. Sånn må det bare være.

Vel, ambisjonen om å sette sammen én taktisk boks som er tilpasset tid, sted og forhold lever altså fortsatt. Dessuten tjener ikke noen av flueboksene som rene depotbokser lenger. Det ble bare kaos. Der har jeg fått inn et eget reolsystem som foreløpig er godt organisert. Prøver derfor å holde en boks tom slik at den kan settes sammen og tilpasses en spesifikk tur. Og en flueboks har jeg fått til: Catskill-boksen. Bare klassiske Catskill-fluer, selv om det det har sneket seg inn noen nymfer der også.** Bare av naturmaterialer selvsagt, bortsett fra noen duse tsjekkernymfer – i tilfelle det er vårfluepupper eller gammarus som står på menyen og ikke døgnfluenymfer.  Man vet aldri hva som kan skje."

* Den ene har jeg solgt.

** Og det ble flere unntak etterhver, så det gikk i dass den tilnærmingen også.

PS! Jeg har gitt opp, og når jeg fisker så bare jeg tar jeg med en plastboks med åtte rom. Den er det nok fluer i til at jeg bør finne et eller annet som passer. Hvis ikke, drar jeg hjem og surfer på porno ellerno.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jag har mer och mer börjat gå över till att sortera efter säsong och kläckning. Lite som herren ovan kanske :)

En April-box, en Maj-box, en Juni-Box osv osv :)

Funkar sjukt bra!

Brukar alltid binda alla flugor efter säsong/kläckning.

Min April-box innehåller tex, Steinfluer, fjädermygg, Bibio, Baetis, myror, Lepto's.

Maj-Box = Fjädermygg, steinfluer, Sulphurea, osv osv..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var i grunn en god idè, Jon :-) .... hvertfall hvis du stort sett fisker med tørrfluer ;) Jeg fisker med alt fra Store streamere til små cdcmygg, så den boksen må isåfall være gigantisk :D

hmm.. neeh.. dette er i grunn en håpløs oppgave.

Hehe har en hel nymfebox och en streamerbox också.

Men dom ligger i tryggt förvar i midjeväskan och samlar damm ;)

Där jag fiskar vakar det oftast :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter mye prøving og enda mer feiling har jeg endt opp med følgende fordeling (enn så lenge):

Innlandsfiske

Full "GRU"

To store CF bokser med innleggsplate for nymfer, streamere, store tørrfluer og mygg.

To 8roms DeWitt bokser, en til tørre/klekkere av døgnfluer og en tilsvarende for vårfluer.

En liten "tegnestifteske" til Danica/Vulgata.

Alternativt

En liten CF boks med 8 rom og 6 rader foam, som holder et minimum for markatur, eller fjellturer hvor fiske ikke har førstepri.

Sjørretfiske

En Morell boks i str. medium.

En stor CF boks med innleggsplate som ligger i sekken/bilen. Her ligger det backup av fluer det går mye av samt "sære fluer" som poppere og børstemark, som taes ut ved behov.

Laks

En liten Scierra "tubeflueboks".

En til større fluer og en til mindre fluer. (Her aner jeg en nært forestående omorganisering  ;D )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...