Gå til innhold

Er det mange som fisker med bambus her på FFS?


Kim W

Anbefalte innlegg

Meget snerten. Deilig lyd...

1285657719_l1

Når det gjelder design,(les utseende) drita kule sneller. <<l

Sven hadde noen av disse husker jeg.

Jeg kunne godt tenkt meg et par av de snellene selv

på Freestone stengene mine.

Freestone stangserien var også noe for seg selv og

ganske unikt egentlig.

Blir litt OT,men det ble det for lenge siden. ;D

Tom.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En kamerat av min far sendt meg en melding i dag om at han hadde noe fiskeutstyr stående nede i kjelleren fra gamledager og at jeg kunne få dette om jeg ville ha det. Han har en snelle av type  Hardy Bros LTD og en som heter DAM Munchen 5203.

Han har også to stenger stående og disse er av bambus trodde han, de var ihf av noe tresalg. Den ene stanga står det "Milwards" på og den andre står det "Great Lakes".

Nom som kjenne igjen noe av dette? Utifra bilder på google virker det som om dette utstyret har stått en stund. Nostalgi. Blir moro å se hva dette er for noe. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest staffan@epost.no

Milward er kjent merke i England vil tro de hadde stor produksjon. Sikkert kuriost nok på veggen.... Vil tro at den ikke er bygget med nyere limtyper og må derfor deles fullstendig og limes opp igjen.......Langtfra hardy / farlow sharp kvalitet......

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Legger ikke så mye vekt på stengene, de er det bare kult å ha. Men den Hardysnella er jeg spent på. Vet ikke hvor gammel den er eller i hvilken stand, men det hadde vært dritkult om den fortsatt virket.

Poster bilder neste uke når jeg har hentet dette. :)

Er det mulig å restaurere stenger som er over 50 år gamle, eller svikter emnet med tiden?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Milwards of Reddich var en av mange britiske produsenter på 20-40 tallet. Gode stenger etter datidens målstokk, men liten verdi på samlermarkwdet. DAM var tyskprodusert utstyr, men kjenner ikke så mye til detaljene. Mest kjent for nylonsnører i grunnen.

Hva var det som fikk deg til å begynne med stangbygging, Vidar?

det er fult mulig å få denne stanga opp å gå igjen..... men man skal ha kunnskap om det..... et sjarmerende video

Kult! <<l

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva var det som fikk deg til å begynne med stangbygging, Vidar?

Kult! <<l

Først:

Den siste videoen så litt "dodgy" ut. Fresing av bambus i høvelform er ekstremsport, og gi sjelden gode resultater (Ja, har forsøkt noe liknende).

Så, hva fikk meg til å begynne med stangbygging?

Det hele startet i 1975, da jeg 12 år gammel kjøpe min første fluestang (ABU Lapplandia 5078 Zoom #7/8, ca 160 g).

Jeg gikk da til min onkel Fritz (1917-2012), som var min mentor innen jakt og fiske i oppveksten, og forklarte at "jeg trenger et kurs i fluekasting, i dag"! Han stilte opp, så på min nye fluestang og forklarte at dette var en OK stang, men det som egentlig gjelder er en splitcanestang!

Dette forfulgte meg siden. En canestang var helt utenfor økonomisk rekkevidde i mange år, så jeg kjørte på med glass og karbon, inntil jeg plutselig oppdaget at det fantes  mange gamle canestenger som nærmest ble gitt bort. Da begynte jeg å samle slike, og reparere/restaurere canestenger tilbake til praktisk bruk.

Dette pågikk i flere år. Så, på fluefiskedagene i 1988 (?), møtte jeg en norsk stangbygger ved navn Harald Berg. Han høvlet bambus, og i samme øyeblikk var jeg fullstendig overbevist om at det var dette jeg også skulle gjøre. Problemet var økonomi og verktøy!

Derfor gikk det noen år, frem til ca 1990, da en hyggelig danske, bosatt i Alta hadde utstyr tiil salgs. På tross av stram økonomi slo jeg til, og siden har det i grunnen bare ballet på seg.

Har vært i den heldige situasjon at jeg i en periode kunne drive dette mer eller mindre på heltid. Fant imidlertid ut, etter hvert, at man blir litt rar av å pusle alene i et verksted i kjellerern for lenge. Valgte derfor å kutte ut profesjonell drift, og er nå igjen en lykkelig hobbybygger, som styrer tiden mer selv.

Vil avslutningsvis nevne at restaurering av gamle stenger ikke er noe "hokuspokus", og de fleste finner ut av dette. Det finnes en artikkelserie i JFF fra 1994 (nr 1-4 1994) om temaet, + at det finnes noen gode instruksjonsbøker. Det er kanskje greit å starte med noe som ikke er "state of the art" på samlermarkedet. Begynner man med slike, gjør man ofte vondt verre....

Fikser man på stenger til eget bruk, er det heldigvis ikke så nøye.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for ett fint innlegg, Vidar. :)

Disse to stengene jeg overtar i neste uke skal jeg prøve å få vurdert ift til om de kan restaureres eller bare henges på veggen. En gammel stang har jo en historie og det er litt kult.

En av disse stengene (Great Lakes) er etter hva jeg finner på nett en mulig glassfiberstang som er malt som en splitcane. Gleder meg mye nå til å få dette i hus. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Cortland har en line dem har spesialutviklet for bambusstenger. Denne lina er syntetisk, men skal innholde samme egenskaper som silkeliner uten at jeg kan utdype hva som legges i det. Cortland begynte med produkjson av silkeliner i 1915 så de bør jo ha gode preferanser for å kunne lage ett produkt i dag som holder på noen av silkelinenes egenskaper. Kunne godt latt meg lure til å prøve en av disse, om ikke annet så blir det jo en erfaring, og det er jo det vi vokser på i lengden.

Det jeg lurer på da er om silkelinene egentlig har noen egenskaper man ønsker å videreføre, eller om det kun er nostalgien som holder dem levende?

http://www.flyfishingoutfitters.com/fly_line-bamboo_flylines-444_classic_sylk_fly_lines_4011

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest staffan@epost.no

på forumet her er det bare vidar som bruker silkeliner... venter på han og svaret.... silkeliner er deilig å kaste med, men djevelskt mye arbeid. så om noe klager på Cortland sylk og mye jobb så vit at det er 30 x så mye arbeid med ei silkeline, silkeliner blir laget idag og, ved rett behandling funker de i 100 år  http://www.phoenixlines.com/  de koster selvsagt mere enn plastliner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for linken, Tom! <<l

Etter hva jeg leser er det her snakk om å flette "line" av hestehår for så å feste dette i tuppen av stanga. Da er vi vel inne på tenkarafiske, er vi ikke? "Lina" de snakker om der er vel hva vi kaller fortom i dag. Sitat : "refers to fly fishing with a line that was fixed to the top of the rod." :)

Må sette inn ett sitat også som jeg måtte le litt av :

"Skilled fishermen fished for trout with lines that tapered to three or four hairs, and experts fished with lines as light as one hair; true light tackle fishing."

Krangler ikke folket om dette den i dag også? Fortomstykkelse osv. ;D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...