Gå til innhold

Kjøper du oppdrettslaks?


S3

Anbefalte innlegg

Har tatt et standpunkt for meg selv og praktisert i noen år nå og det er å ikke kjøpe noen som helst form for oppdrettslaks.

Ikke at jeg ikke liker (oppdretts)laks, og jeg spiser viss jeg f.eks. får en i sjøen eller elva, men som sagt jeg kjøper ikke.

Tåpelig kanskje, og det monner sikkert ikke :'(, da mye blir eksportert, men...

Hva gjør dere?

(opprettet denne i "Generelt" - den kan jo ha/få litt med miljø å gjøre)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 52
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Gjest staffan@epost.no

huff, jeg får og kommer til å motta det så lenge NAV  er "arbeidsgiveren".....men er i utgangspunktet kjenner jeg til problematikken godt, hvilket eiere av opdret også gjør og bagataliserer det ikke. Forstår dem veldig godt, oppdretslaksen har kommet til ytkantnorge som den første industrien de har hatt og det får stedene til å bløme......

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jadda!!! Spiser bare oppdrettslaks!

Man aner jo ikke hva villfisken får i seg  ???

BTW: Synes faktisk oppdrettslaksen egner seg bedre enn villaksen til det meste, foruten speking og røyking.

En forutsetning må være at den er tilstrekkelig sultet og ikke over 3-3,5 kilo.

Ja! Jeg jobber med oppdret!!

Yesss! Jeg er motstander av oppdrettsnæringa slik den drives idag!

Til tross for at jeg møter meg selv i døra på en rekke punkter kan jeg foreløpig ikke se for meg andre yrker jeg vil trives bedre i.

Nope! Det hjelper ikke å sitte å kaste dritt på et fiskeforum, og ihvertfall ikke hvis man ikke har en begrunnelse for sine påstander!

Forhåpentligvis er mine visjoner og handlinger med på gjøre driften av "mitt" anlegg mindre miljøfientlig.

Bare sportsfiskende, jaktende, naturnytende friluftsfolk på anlegget jeg jobber ved. DET er jeg glad for!

Holdningsskapende arbeid ute på anlegget er viktig!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

huff, jeg får og kommer til å motta det så lenge NAV  er "arbeidsgiveren".....men er i utgangspunktet kjenner jeg til problematikken godt, hvilket eiere av opdret også gjør og bagataliserer det ikke. Forstår dem veldig godt, oppdretslaksen har kommet til ytkantnorge som den første industrien de har hatt og det får stedene til å bløme......

Har ikke stor tro på at oppdrettsindustrien får noe til å bløme, bortsett fra bankkontoene til aksjonærene.

De har absolutt ingen interesse av å tilføre noe som helst til noen bortsett fra seg selv, men de må jo ha noen til å jobbe for seg og blir vel presset til å ha et absolutt minimum av folk i arbeid. Det er en ødeleggende virksomhet hvor offeret er villaksen, sjøørret og den biomassen som må til for å produsere fór er 2 kg. for hver kg. oppdrettslaks. I tillegg til dette kommer forurensing fra selve anlegget.

I den store sammenhengen er det kanskje ting som er viktigere enn villaksen og sjøørreten, men nå var det nå det som ble tatt opp her.

Det virker dessverre som om det er viktigere at x antall japanere får laks til Sushien sin enn at villaksen overlever...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest staffan@epost.no

kjenner noen oppdrettere i N-Norge ingen av dem er ekstraordinært rike, men kan ta ut gode overkudd, på lik linje som bedriftseiere på middels små  bedrifter som  20 - 30 ansatte.......disse ansatte kommer som regel fra nærområdet.....klart det bidrar til en reduksjon av lodde og sildestamme, men det skal også sies at det er endel av forprodusentene som ikke produserer fra verdig  annen fisk.....

har vært på anlegget til  http://www.hordafor.no/havbruk_markeder.html  på Brettesnes her i Lofoten, de bruker stort sett fiskeslo fra andre fangster i havet. tror det må komme fram flere ideer om hva vi skal gjøre dersom legge ned den hærsens oppdrettsnæringa og hvordan vi skal håndtere rtbeidsløshet og avfolkning av utkantstrøk langs kysten...... dette er et problem

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er faktisk bekymret for alt det fiskemelet som går med til å fore opp oppdretslaks. Jeg er skeptisk hvis vi for eksempel skal gå lenger nede i økosysmet for å få tak i nok protein. Jeg tror nemlig ikke vi vet følgene.

Det irriterer meg voldsomt at det ikke skal være mulig å unngå rømning. Jeg er oppriktig redd for at genetisk forsøpling har gått svært langt i elvene våre. Likevel tror jeg at dette på sikt vil være mulig å rette opp noe av ved hjelp av genbanker og evolusjon. Vi må bare få sperret inne laksen i merdene, om så på land.

Jeg må også si at det hadde vært bekymringsfullt hvis folk ikke hadde hatt mulighet til å kjøpe oppdrettslaks til jul. Når jeg var guttonge, var det butikk å ta laks. Godt over 50 kr kiloen fikk jeg. Faktisk var det en fin sommerjobb :)

Tør ikke tenke tanken på hvordan fiskebestanden i Orkla har vært med slike priser nå, med det fisketrykket som er.

Når det er sagt. Røykalaks er noe av det beste jeg vet. Den jeg spiser er stort sett foret opp i merder på Hitra. Den har faktisk blitt nydelig på smak. Kjåper ei side på høste, et par sider til jul og ei side til påske ( i tilleg til evnt bursdager osv)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Staffan :)

Det som virkelig er et problem er at villaksen i Norge og andre land er utrydningstruet - arbeidsmangelproblematikk er en utfordring.

Alle forstår jo at folk må ha jobb (jeg også), men det som forundrer meg er at om viljen er der...og teknologien for å flytte anleggene opp på land også er der. Hvorfor blir det ikke gjort noe..? Svaret er vel at det koster mer penger, hvor mye vet ikke jeg, men er de pengene som blir spart her virkelig verdt at villaksen utryddes?

Ønsker ingen uvenner her inne etter bare 114 innlegg, vi tar alle vår valg på godt og ondt og må som regel stå til regnskap for dette før eller seinere...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Antar at det meste av merder er utprøvd. Tipper de er veldig solide. Det er bare det at i havet er det voldsomme krefter. Da kan det likevel gå skeis noen ganger. Husk at heller ikke oppdretterne er glade for rømninger. Det blir som om det skulle være hull i lønnskontoen til oss andre det.

Problemet er uansett hvor bra utstyret er, så er det enda ikke bra nok. Uten å være stygge mot noen, antar jeg at det her er snakk om blandede interesser, der økonomiske enda betyr mere enn miljømessige. Slik det er nå tror jeg ikke oppdrett blir stoppet pga av noen rømninger. Derfor er det selve rømningene det må gjøres noe med. Derfor får det være oppgaven til nye framtidige siv. ing. på nettet her. Finner dere opp rømningssikre oppdrettsmerderer, blir dere norges rikeste menn! De blir nemlig påbudt.

Jeg er faktisk minst like bekymret for at det brukes borti 2 kg fisk for å fore opp 1 kg oppderttsfisk!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest staffan@epost.no

Hei Staffan :)

Det som virkelig er et problem er at villaksen i Norge og andre land er utrydningstruet - arbeidsmangelproblematikk er en utfordring.

Alle forstår jo at folk må ha jobb (jeg også), men det som forundrer meg er at om viljen er der...og teknologien for å flytte anleggene opp på land også er der. Hvorfor blir det ikke gjort noe..? Svaret er vel at det koster mer penger, hvor mye vet ikke jeg, men er de pengene som blir spart her virkelig verdt at villaksen utryddes?

Ønsker ingen uvenner her inne etter bare 114 innlegg, vi tar alle vår valg på godt og ondt og må som regel stå til regnskap for dette før eller seinere...

Jeg forsvarer ikke bransjen, det jeg forsvarer er alle bygdene som dette er så viktig for. og hvordan de skal kunne komme seg atav det staten inndirekte satt igang nettop for å skape liv i bygdene. Alle vet at det livet som føres blandt mennesker som bor urbant også er uheldig for miljøet som da sansynligvis også er skadende for havet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

som bjørnar sier er det notene man må gjøre noe med. det finnes flere ting som sliter på notene, og det forskes faktisk på det as we "speak".

det med forig av fisk har også blitt en problem, da oppdrettsnæringen "tømmer" ganske mye av villfiskens matfat. det forskes på alternative fór også, som feks å bruke vegetabilsk fett i laksefór. men da har man det problemet at fisken blir jo det den spiser og vegetabilsk fett vil påvirke fettsyresammensettningen i fisken, blablablabla også videre

desverre tar forskning tid og det koster masse penger

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...