Gå til innhold

Store, døde fisker! Skal vi ikke slutte å vise det her på forumet?


GeirD

Anbefalte innlegg

Gjest Erik Eikre

Holdninger, ja.

I sommer var jeg endelig oppe i et fjellterreng der jeg har hatt - etter mine standarder - noen fabelaktige fiskeopplevelser i tidligere år. Krystallklart fjellvann der man ser fisken stige etter flua og må ta seg sjøl kraftig i nakken for ikke å nappe nymfa rett ut av kjeften på fisken før den får lukket den om flua. Topp kondisjon, normalstørrelse rundt 300g og rettsomdetvar fisk på mellom halvkiloen og kiloen. For ti-tjue år siden. Nå er vannet overbefolket. Normalstørrelsen er omtrent som en sardin fra Bjellands hermetikk, og de få som er litt større er tynne, strantne og med digert hode. Hvorfor? Det tas ikke opp nok fisk i vannet lenger.

Jeg fisket også i et lavlandsvann i sommer. Et ganske så næringsrikt sådant, til og med. Der har fisken generelt vært småfallen og mager i ihvertfall de siste tjue årene. Imidlertid har det vært drevet nokså utbredt garnfiske der i ihvertfall ti år nå. I år var fisken både større og i bedre kondisjon enn jeg noengang har sett den, og fisk opp mot halvkiloen var om ikke regelen så ihvertfall ikke uvanlig. Ja, den var blitt vanskeligere å få på kroken, men de som vi fikk - enten det var på garn eller stang - var betydelig større og i bedre kondisjon enn jeg noengang har opplevd det i dette vannet. Og her har jeg fisket med ujevne mellomrom siden jeg var en guttunge.

Det finnes ennå mange steder som ville hatt godt - veldig godt - av å blitt fisket hardt. Gjerne med oter og finmasket garn om så skulle være. Denne nesten religiøse overbevisningen - eller holdningen - om at man ikke skal ta livet av fisken gjør ikke situasjonen bedre. Selvsagt, på steder der fisketrykket er større enn tilveksten må man regulere uttaket. Men hvis man får en generell oppfatning om at man ikke skal ta med fisken man fisker og spise den til middag, kjører man veldig raskt i den motsatte grøfta.

Kan det være slik at ettersom vi er så opptatt av å hele tiden vise stor(e) fisk(er) at fiskerne mister interessen for "normal" fisk slik at vi enten ender opp med overbefolkede eller med truede vann? Dersom vi kun viste bilder av stor fisk som settes tilbake og flotte bilder av død stekefisk i passe størrelse, ville ikke det påvirke i en mer fornuftig retning? Eller er det bra som det er?

Jeg tror vi må fokusere mer på vanlig fiskestørrelse enn denne overhypa store kolja! Vi må tørre å vise oss med småfisk uansett hvem vi er. Det er ikke flaut å få en fisk på 300g. Det er godt! Og det kan være det viktigste vi har gjort dersom vi klarer å få formidlet dette på en skikkelig måte til ungdommen. Tror jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 166
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

Som jeg skrev tidligere, så har de fleste unge nybegynnere ingen forutsetnig for å vite hva en liten elv tåler av uttak, og JEG tror det er svært uheldig å fremvise fangstbilder av 30 fine ørretter som en slags bekreftelse på at en fisker er vellykket eller dyktig.  

En dag befinner denne nybegynneren seg i en meget sårbar elv - med håp og mål om å klare det samme. Hva skjer da?

Så jeg mener personlig at slike bilder er unødvendige - uansett om det vassdraget bildet er tatt i tåler det eller ikke...

Det er en prinsippsak for meg dette her... ;)

Det å ta bilder av 30 ørreter er ikke bra - og de færreste seriøse fiskere vil applaudere noe slikt. Det tror jeg alle er enige om.

Det å "tilte" fordi det legges ut et enkelt bilde av en fisk fiskeren er stolt av er etter min oppfatning også unødvendig.  Her må finnes en balanse.

Folk flest oppfatter fremdeles at det å fiske er å høste av naturen.  Rent image-messig er nok det bedre enn at de oppfatter fiske som en meningsløs lek med liv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er ikke sikker på at man ville reagert på at det ble vist bilder av tredve store fisker tatt på garn i et vassdrag som både tåler og trenger hardt mataukfiske.  Når det er sagt - jeg skjønner hva Flemming mener med holdninger og at uerfarne fiskere kan få et feil inntrykk - det ligger nok et poeng der - men da får man lære dem å forstå sammenhenger.  Sårbare vassdrag med stort fiskepress bør dessuten ha fangstbegrensninger - alle skjønner og respekterer forhåpentligvis at f.eks. Hemsila ikke tåler ubegrenset uttak. Artikkelen i Villmarksliv er forøvrig også inne på spørsmålet om forvaltning av vassdrag - et komplisert felt der det ikke alltid settes inn de riktige tiltakene.

Jeg er også enig i at det er fisk på 3/4 hg som utgjør - og bør utgjøre - brorparten av matfisken - det er fin porsjonsstørrelse for stekt ørret, og fint grunnlag for raking.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"alle skjønner og respekterer forhåpentligvis at f.eks. Hemsila ikke tåler ubegrenset uttak."

Hvis alle skjønte og respekterte at Hemsila ikke tåler ubegrenset uttak, hadde det ikke vært nødvendig med de strenge reglene i Hemsila. Det er nettopp på grunn av de strenge reglene at Hemsila er så bra i dag, vil jeg påstå, ikke folks forstand. For det er ikke nok at "de fleste" skjønner og respekterer.

Dette kan overføres til mange andre elver med stort potensiale, som for eksempel naboelva Hallingdalselva. Jeg tror at det er på grunn av de manglende, strenge fiskereglene og folks manglende forståelse og respekt at elva jevnt over ikke er så bra. Det betyr selvfølgelig ikke at du ikke kan få fin fisk der, men den er langt ifra Hemsila-nivå.

Jeg høres kanskje arrogant ut og som om jeg mener alle er idioter. Det er ikke riktig. Det jeg mener et at det ofte ikke skal så mange kjøttfiskere til for å ødelegge ei elv med begrensa produksjonsevne. Og at det er lett å ikke tenke langsiktig om man er på et engangsbesøk i ei elv, treffer "bonanza" og samtidig har begrensa kunnskaper om elva.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes dere diskuterer selvfølgeligheter - langt fra trådens kjerne.

Tråden er en oppfordring til å slutte å vise bilde av død fisk - og handler ikke om hvorvidt det er ok å fiske et vassdrag sønder og sammen.

Dersom det på et fiskeforum ikke er legalt å vise bilder av død fisk er man på gale veier.  Det vil gi omverdnen en forsterket oppfatning av at fluefiskere er en gjeng med sære dyreplagere som forlyster seg ved å leke med liv, fullstendig uten annet formål enn å kunne fortsette denne leken.

Det bildet vi må prøve å formidle er at vi er mennesker som er glad i naturen, finner rekreasjon og spenning ved å fiske og som forvalter ressursene på en sunn og ansvarsfull måte.  Et godt ørretmåltid, herunder bilde av fisken man vil spise, bør være en del av dette bildet - og fullt ut akseptert på forumet.

Ta til du er mett - slipp ut resten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Tråden er en oppfordring til å slutte å vise bilde av død fisk ......"

Veldig "upresist", herr Lillevann! Tråden handler om det er fornuftig å vise bilde av død, STOR fisk! Det står til og med i overskriften! Nå har jeg ikke lest hele tråden på en stund, men jeg tviler på at det noe sted er foreslått av noen at man ikke skal vise bilder av død fisk på forumet. Så hvorfor trekkes dette stadig inn?

Kanskje er det sånn at "fisk er fisk" for deg. For meg er det stor fisk og liten fisk. Det er forskjell, og forskjellig fra plass til plass.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Tråden er en oppfordring til å slutte å vise bilde av død fisk ......"

Veldig "upresist", herr Lillevann! Tråden handler om det er fornuftig å vise bilde av død, STOR fisk! Det står til og med i overskriften! Nå har jeg ikke lest hele tråden på en stund, men jeg tviler på at det noe sted er foreslått av noen at man ikke skal vise bilder av død fisk på forumet. Så hvorfor trekkes dette stadig inn?

Kanskje er det sånn at "fisk er fisk" for deg. For meg er det stor fisk og liten fisk. Det er forskjell, og forskjellig fra plass til plass.

Overskriften sier:  "Skal vi ikke slutte å vise dette her på forumet?"

Ordlyden inneholder en underliggende oppfordring til å slutte å vise bilder av død fisk, selv om språket er dårlig.  Det er ordet "ikke" som medfører at det må oppfattes som en oppfordring.  Hadde "ikke" vært droppet ville det vært et åpent spørsmål.  Dog ikke så åpent, da man må anta at forslaget stilles med bakgrunn i at trådstarter ønsker å slutte å vise bilder av død fisk.

Ser at det er deg som er trådstarter.  Dersom jeg har misforstått din intensjon får vi ta det på kappen for meget dårlig språk i tittelen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I min overskrift står det:

"Store, døde fisker! Skal vi ikke slutte å vise det her på forumet?" Står det ikke også "Store, døde fisker" hos deg?

Overskriften var klart ment som en oppfordring. Greit med debatt, men moderator har jo svart at mine tanker om signaleffekt og bilde av store, døde fisker ikke støttes av Fluefiskesiden, så det kommer vel aldri til å skje. Det er bare å poste i vei .... ;o)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest staffan@epost.no

Det har sikkert kommet fram i tråden tidligere....... et av det mest vulgære er å se folk som tar bilde av fisk som skal settes tilbake, ser ofte at fiskebildet blir tatt av fisken på bakken med fare for ødeleggelser av slimlaget..... eller at folk avfotograferer sine triumfbilder av fisk hvor man tydelig at det er gjellegrep.

Her et veldig bra eksempel på et fint bilde av c&R fisk[attachimg=1]

post-0-13949889059117_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

C&R er forsåvidt en helt annen diskusjon.

Bildet ditt viser hva som KAN være et godt eksempel på skånsom gjenutsetting av fisk, men man vet aldri hva som har skjedd før bildet ble tatt. Hvor er fluestangen? På land? Ergo har fisken blitt med helt inn? Ble hendene fuktet? Ble gjellene berørt før den ble lagt i den "riktige posituren"?

Støtter deg for all del Staffan og har selv flere gjenutsettinger og bilder jeg skal være forsiktig å snakke om, ergo er det absolutt et tema som aldri kan bli sagt nok ganger. Men føler vel ikke at det er skånsom C&R tråden handler om :)

Hva gjelder bilder av store fisker, døde eller ei så er dette opp til enhver å legge ut og jeg har ingen problemer med noen av delene. Men har selvsagt et lite håp om at uttak settes i sammenheng med bærekraftigheten i det gjeldene område/vassdrag :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes dere diskuterer selvfølgeligheter - langt fra trådens kjerne.

Tråden er en oppfordring til å slutte å vise bilde av død fisk - og handler ikke om hvorvidt det er ok å fiske et vassdrag sønder og sammen.

Dersom det på et fiskeforum ikke er legalt å vise bilder av død fisk er man på gale veier.  Det vil gi omverdnen en forsterket oppfatning av at fluefiskere er en gjeng med sære dyreplagere som forlyster seg ved å leke med liv, fullstendig uten annet formål enn å kunne fortsette denne leken.

Det bildet vi må prøve å formidle er at vi er mennesker som er glad i naturen, finner rekreasjon og spenning ved å fiske og som forvalter ressursene på en sunn og ansvarsfull måte.  Et godt ørretmåltid, herunder bilde av fisken man vil spise, bør være en del av dette bildet - og fullt ut akseptert på forumet.

Ta til du er mett - slipp ut resten.

Kunne ikke vært sagt bedre!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...