Gå til innhold

Ruffens vintermat.


Ruffen

Anbefalte innlegg

  • 2 uker senere...
  • Svar 103
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

Har du noen triks for å få Grandioasaen ekstra god Ruffen?

1 - Bytt ut bunnen med fersk hjemmelaget pizzabunn

2 - Bruk hjemmelaget tomatsaus

3 - Topp opp med proteiner etter eget ønske og strø ny ost over.

4 - Spre litt ruccola over etter endt steketid.

5 - Litt olivenolje over samt nykvernet pepper

6 - Servéres med rødvin (~13%)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med Haldor og  Øyvind Jensen!

Ta gjerne å forstek pizzaen litt før du tar på fyllet. Da er du nesten garantert sprø bunn uten at du må svi fyllet for å få sprø bunn. Ha gjerne litt olje i deigen, da blir den lettere sprø. Unngå å gjennomstek kjøttdeigen i panna, husk at den skal stekes en gang til i ovnen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mine foreldre bodde et år i Italia og hadde da seff vedfyrt "pizzaovn" i hagen - her hjemme har jeg ikke dette så da jukser vi litt ;)

Pizzabunn:

1 - Fint hvetemel, vann, olje, salt og gjær - lages som normal gjærbakst.

2 - Sett ovnen til varming med stekebrett i bunn, 270-290grader.

3 - Etter endt heving kjevles det ut passende emner (30cm) med 5-10mm tykkelse.

4 - Forstekes i ovnen (legges rett på stekebrett) inntil pizzabunnen blåser seg opp (30-60s) - Den skal IKKE få skorpe/farge nå.

5* - Så legges saus/kjøtt/ost på etter ønske og pizzaen stekes i 3-5 minutter (Ta ut når osten ser bra ut)

6 - Legg på ruccola/olje/salt&pepper - spis!

* - Kjøtt & løk er brunet i panne i forkant.  Anbefaler å prøve pepperbiff eller entrecóte på pizzaen  <<l

Kjøttet stekes i panne, type blodig.  Strimles i tynne skiver som så legges på i trinn 5  ;D

Alternativt steke biffen ferdig i pannen, strimle og så legge rett oppå den ferdigstekte pizzaen.

** - kun pizzabunn forstekt i pkt.2 med olivenolje og havsalt på er kjempedigg - super ventemat ;)

Her kan du tillate deg bittelitt farge på bunnen  <<l

post-11834-13949894149163_thumb.jpg

post-11834-13949894149483_thumb.jpg

post-11834-13949894149845_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Hadde nok tenkt å skrive litt mer her men sånn har det blitt. Sikkert like bra det.

I dag skal jeg formidle noe jeg synes er himmelsk godt. Nemlig hjemmelagde fiskekaker. Det er så godt!

I disse død og fordervelse og heng kakkeren tiden så er det viktig å ikke glemme at man har et skattekammer av et spisskommers lett tilgjengelig. Havet! Eller det vil si veldig mange av oss har det. Dere andre har mye godt i vannene deres.

Abbor foreksempel. Aldeles nydelig matfisk.

Å fiske seg mat er bare positivt. Tar man med barna får de gode barndomsminner og det er miljøvennlig så det holder.

På toppen av det hele får man de mest utsøkte råvarer en superkokk vil misunne deg.

Så i dag tok jeg med fruen på en liten tur på isfiske på fjorden. Huff ja det er is.

Tanken var å knipe et par fine koljer. (Hyse for nordlendinger som ikke snakker norsk) Det ble ingen kolje men vi fikk noen fine hvilling og en fin steketorsk. Hurra, middagen var reddet. Etter å ha spist oss fordervet på stekt hvilling som foresten er ekstremt undervurdert og torsk så lagde jeg fiskekaker som vi skal fortære  i morgen med største fornøyelse og med verdens beste samvittighet.

500 g fisk skåret befri. All hvit fisk går bra. Kolje og hvitting er favoritten. Abbor er like bra. Gjedde er sikkert supert.

2 egg

1 ts salt

1/2 ts cayane eller chillipulver

1/2 ts hvit pepper

1 ts potetmel

1 dl melk

1 dl fløte

En god klatt saltet meierismør. Tipper 50-60 g

En neve finhakket purreløk.

Kjør fisken og saltet til en farse i en food-prosessor først og ha resten utenom purren. Kjør dette til det er en glatt og forbar masse. Ha så i purren som bare skal blandes inn.

Bruk en spiseskje til å forme kakene med og press dem flate i pannen. Ikke stek dem for lenge! Føl og smak deg frem.

Dette er veldig viktig.

Dette er god mat. I tillegg er det sunt og ungene elsker det. De hiver innpå......

Alt som kunne utnyttes ble utnyttet av fisken. Noen hadde rogn og det ble til snacks mens de ventet på middag.

Man må lære seg å sette pris på naturen. Det er da man virkelig bryr seg :)

Ps: ikke si denne oppskriften til noen. Den er meget hemmelig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kolje du liksom  :rolleyes:

Ingen hvitløk??

Så godt ut dette Ruffen <<l

Hehe nei til slik mat som er litt, skal vi kalle det ømfintlig? Så bruker ikke jeg så sterke smakstilsettere som hvitløk.

Burde jeg gjøre det? Setter veldig pris på litt innputt :)

Men det er faen ikke sikkert jeg gidder å høre på en slik " mølje er best" dust i fra nord ;D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kolje du liksom  :rolleyes:

Ingen hvitløk??

Så godt ut dette Ruffen <<l

Hehe nei til slik mat som er litt, skal vi kalle det ømfintlig? Så bruker ikke jeg så sterke smakstilsettere som hvitløk.

Burde jeg gjøre det? Setter veldig pris på litt innputt :)

Men det er faen ikke sikkert jeg gidder å høre på en slik " mølje er best" dust i fra nord ;D

Ha ha ;D

Er ikke så glad i mølje jeg, heller en sånn som syns "småbuknet torsk er best" dust ;)

Jobbet flere år som kokk på fiskebåt, og det ble naturligvis veldig mye fisk til mat, så det ble mye prøving og feiling for å variere kosten litt :P Jeg syns hvitløk ikke er så ille til kolje"hyse". Men ikke mye da, mer for lukt enn for smak om du skjønner. Eller om du lager litt hotte fiskekaker, så kan du godt dra på med litt mer hvitløk..

Men så er ikke jeg så glad i smaken av kolje heller.. Eller kanskje det er lukten.

Til fiskesuppe så er jo hvitløken viktig syns jeg, men det er en litt annen sak :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg lagde foresten ikke disse med noe svett hyse i nord. Jeg lagde disse av hvilling.

Dust!

Blir å prøve med litt hvitløk neste gang. Takk for tips :)

Hva tror du om å bruke fishsauce i stedet for salt og litt rød karripasta? Pluss litt koriander? Det tror jeg kunne blitt knall.

Skal jaggu prøve.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hyse, kolje, hvitting bla bla.. Dust!!

Er ikke vant til slik fisk :P

Ja prøv litt, kanskje bare saften av hvitløk.

Du tenker på Østers saus?

Sikkert samme greia :)

Ja tror det kunne blitt meget godt, litt kokosmelk også kanskje?

En sparsom saus av 2 deler rømme og 1 del fløte og også godt til div fiske, pasta og kjøttretter, jeg bruker også chili i den, foruten salt og finmalt pepper, gjerne hvit. Lager den bare i stekekraften som er i panna.

Men vil nok kanskje krysse litt med den asiatiske retninger på fiskekakene dine :)

De er litt kult at du tar opp fiskekaker, for det er ikke mange som lager det selv lengre..

Egentlig ikke jeg heller.

Og disse du får i div butikker som bare stinker løk er ikke helt i min gate :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du må ikke blande fish og østers saus Tony. Fish sauce blir brukt som salttilsettning i thai-mat og har ikke den samme smaken. Fish sauce brukes i nesten alt av thai mat. Gir utrolig god smak.

Har brukt østessaus i fiskemat en del. Det er godt men kan bli litt dominerende hvis man er litt for raus.

Det er litt kult hvordan krydder og mat i fra den ganske verden sniker seg inn i våres mest tradisjonsrike retter.

Ta chilli forex, brukes jo til alt nå. Kan vanskelig se for for meg ei fiskesuppe uten chilli. Kjøpte noen torsketunger her om dagen. Det er godt det! Har en sterk masala for fisk som min frue kjøpte til meg i Dubai. Mye chilli i den.

Blandet dette inn i litt mel og rullet torsketungene i dette og deretter stekte dem sprø i smør. Du milde himmel hvor godt det ble. Og de fikk en meget tiltalende  farge.

Er litt på kjøret på indisk om dagen. Begynner å få litt styr på det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei da kjenner jeg ikke til fish sausen :)

Men bruker mye østersaus, både i vår-ruller og div wok etc..

Indisk er helt supert!!

Digger det <<l

Fant noen hermetiske lime med masse nydelig tykk pure lignende greier.

Den var svært hot, men god til mye rart.

Torsketunger slik har jeg aldri smakt, men det skal jeg gjøre noe med!

Men er altfor konservativ ofte, når det gjelder mat..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg lagde foresten ikke disse med noe svett hyse i nord. Jeg lagde disse av hvilling.

Dust!

Blir å prøve med litt hvitløk neste gang. Takk for tips :)

Hva tror du om å bruke fishsauce i stedet for salt og litt rød karripasta? Pluss litt koriander? Det tror jeg kunne blitt knall.

Skal jaggu prøve.

Prøv også med "turmeric" (gurkemeie fra utlendingsjappa) og litt ingefær(som hovedregel bruker jeg like mye ingefær (finhakka) som hvitløk.) :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei du ruffeluff :)

Jeg kunne godt tenkt meg at du la ut litt tanker og kanskje oppskrifter på indiske småting og retter..

Ble så sugen i går at jeg måtte lage Tikka Masala ;D

Riktig nok Toro utgaven da :P

Men med noe mer krydder, er ganske blank på hva det er de bruker i sine retter og har ikke satt meg godt nok inn i hva det kalles på norsk.

Så hva tror du om det Raffen??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei du ruffeluff :)

Jeg kunne godt tenkt meg at du la ut litt tanker og kanskje oppskrifter på indiske småting og retter..

Ble så sugen i går at jeg måtte lage Tikka Masala ;D

Riktig nok Toro utgaven da :P

Men med noe mer krydder, er ganske blank på hva det er de bruker i sine retter og har ikke satt meg godt nok inn i hva det kalles på norsk.

Så hva tror du om det Raffen??

Det kan godt hvis du ønsker det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei du ruffeluff :)

Jeg kunne godt tenkt meg at du la ut litt tanker og kanskje oppskrifter på indiske småting og retter..

Ble så sugen i går at jeg måtte lage Tikka Masala ;D

Riktig nok Toro utgaven da :P

Men med noe mer krydder, er ganske blank på hva det er de bruker i sine retter og har ikke satt meg godt nok inn i hva det kalles på norsk.

Så hva tror du om det Raffen??

Det kan godt hvis du ønsker det.

<<l

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal du lage indisk slik man får det på restaurant så nytter det ikke med noe pasta og mix av div slag.

Man må lage det fra bunnen. Det kan virke litt massivt men det er ikke det. Du må starte med å handle inn litt krydder av div slag. Dette koster nesten ingenting på innvandrerbutikken. En tier for en diger pose....

Urter som koriander er og veldig billig der.

Du må ha:

Kummin (jeera) kjøp også hele frø.

Gurkemeie (haldi)

Garam masala

Tandori masala. Disse to er blandingskrydder som er greit å kjøpe ferdig.

Koriander både malt og hele frø.

Chillipulver

Grønn og sort hel kardemomme.

Nellikspiker

Kaneltreblader. (Indisk laurbærblad)

Kanelstang.

Kjøper du inn dette er du i godt driv. Alt dette koster ikke mye mer en en hundrings.

Har du problemer med å få tak i så send meg en pm.

Har faktisk invitert en skurk i fra forumet her med frue på indisk i morgen så jeg kan legge ut litt bilder etter hvert.

Det blir en lam og kylling tikka.

Og man må ikke glemme å lage noen gode nan brød. Det hører med.

Det som er litt vrient er å komme helt i mål uten en tandorovn. Å bruke stekeovnen blir ikke helt det samme men jeg kjenner ingen som har en tandor på kjøkkenet ;) så det må bare bli sånn.

Kommer til bake litt senere i dag med detaljert oppskrift.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det som er litt vrient er å komme helt i mål uten en tandorovn. Å bruke stekeovnen blir ikke helt det samme men jeg kjenner ingen som har en tandor på kjøkkenet ;) så det må bare bli sånn.

Fyr opp grillen! Har ved flere anledinger vært observert på terassen på vinterstid med hodelykt ved web'ern - lammekjøttet til curry'en blir så sykt mye bedre da <<l

Ellers så det ut som en kanon oppskrift du summerte her! Er selv veldig svak for Chili pickles til Curry... en super oppskrift her: http://www.aayisrecipes.com/2006/10/10/chili-pickle/ kan godt "løftes" litt med raspet lime og plommer også  8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...