Gå til innhold

Støtter du oppdrettsnæringen?


Gjest Mergus Merganeser

Har du kjøpt produkter fra næringen siste året?  

83 stemmer

  1. 1. Har du kjøpt produkter fra næringen siste året?

    • Nei!
      33
    • Andre i husstanden kjøper
      11
    • 1 gang siste året
      2
    • Flere ganger siste året
      42


Anbefalte innlegg

Gjest Mergus Merganeser

Hei

Er det noen som bidrar til å holde liv i denne næringen ved å kjøpe produkter? I mitt hushold er det innført TOTALFORBUD mot å kjøp av produkter fra oppdrettsnæringen!!

John

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 210
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Hei  :)

Man skal nok ikke være hard med de som fortsatt spiser oppdrettslaks, for man kan ikke regne med at alle folk har satt seg inn i hvor skadelig det er for barna, samt miljøet, og spise oppdrettslaks.

Men å opplyse om skadevirkningene - både for folk og miljø - tror jeg er en bra ting  <<l

For ordens skyld: Vi i heimen her, spiser aldri oppdrettslaks. Mye anna god fisk - på alle måter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ingen oppdrettslaks her i huset. Det er mange problematiske sider ved oppdrett, men trusselen næringen utgjør for villaksen er alene en god nok grunn til å styre unna, slik jeg ser det. Som samboer med en miljøbevisst marinbiolog har jeg heller ikke så mye valg  ;D

Som nevnt tidligere i denne tråden, er informasjon om oppdrettsnæringens skadevirkninger viktig. Jeg gjør mitt beste for at det hvert tredje år går ut 30 elever fra ungdomsskolen som forhåpentligvis får en lei bismak i kjeften hver gang de setter tennene i et stykke oppdrettslaks.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så ingen spiser grav eller røkelaks på et koldtbord? Julebord ol?

Nei, jeg gjør av prinsipp ikke det, Frode.

Er dette så jævelig vanskelig å bestemme seg for?  :)

Nei jeg synes det ikke er så jævlig vansklig å bestemme seg for ting men jeg tror flertallet av folkene spiser oppdrettslaks av og til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei jeg synes det ikke er så jævlig vansklig å bestemme seg for ting men jeg tror flertallet av folkene spiser oppdrettslaks av og til.

Ja dessverre. Det er jo også noen romantiske Salma-laks program på tv til og med.

Penga rår. Vi som prøver å argumentere mot, blir hudfletta.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva med scampi? Det er masse mer en laks. Jeg støtter ikke oppdrettsnæringen men det er ikke så lett å komme utenom heller. Ikke spise ting man blir servert rundt forbi er jo ikke så latt alltid.

Det handle vel mest om å ta et standpunkt, og ikke være redd for å stå for det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva med scampi? Det er masse mer en laks. Jeg støtter ikke oppdrettsnæringen men det er ikke så lett å komme utenom heller. Ikke spise ting man blir servert rundt forbi er jo ikke så latt alltid.

Litt på siden, men scampi har også problematiske sider ved seg. Tråling etter scampi  påfører store skader på korallrev, og er i tillegg den fangstmetoden som har størst bifangst. Mangroveskogen hogges ned for å gjøre plass til oppdrettsanlegg. Her befinner det seg viktige økosystemer som er viktige for lokalbefolkningen og en rekke dyrearter. I tillegg beskytter mangroveskogen mot ekstremvær, og motvirker global oppvarming gjennom å binde karbon. Det har også blitt avslørt menneskesmugling, slavekontrakter og barnearbeid i tilknytning til produksjon av scampi.

Hmm...medlem på FFS siden 2009 nesten uten å skrive innlegg, for så å kline til med fire på en kveld. Best å slutte nå, og vente minst et halvt år til neste gang jeg kaster meg over tastaturet ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Er det noen som bidrar til å holde liv i denne næringen ved å kjøpe produkter? I mitt hushold er det innført TOTALFORBUD mot å kjøp av produkter fra oppdrettsnæringen!!

John

etter flere besøk hos diverse foredlingsanlegg for laks her til lands, så kan jeg bekrefte at det at vi i norge ikke spiser laks, har ingenting å si for næringen.

1. vi er altfor få her i landet

2. vi får bare drittfisk uansett

3. utlendingene betaler syke priser for prima laks.

slik er det nå da, selv spiser jeg ikke laks, vill eller o-laks.

men det som er mest sykt er kvaliteten på den fisken som drar ut av landet.... for ikke å snakke om kravene de i utlandet stiller når det kommer til bla innpakkning og hvordan filetene er skåret.... syke saker.

i tillegg så bør vi heller slåss for å gjøre o-næringen bedre og mer miljøvennlig. det er utrolig mange som hadde vært uten jobb uten den. og siden den er norges nest største næring, så kan vi alle være sikker på at den ikke går bort. de griske politikere vil heller se tomme hav, enn å miste de pengene o-næringen legger igjen i statskassa.

derfor bør vi slåss for å få inn folk som kan styre o-næringen i en rettning som kan gjøre at vi kan med stolthet si norsk o-laks, i motsettning til idag.....

og hvis jeg skal anbefale noe folk virkelig ikke bør spise så er det tropiske reker (tiger, osv). o-næringen i norge er den mest miljøvennlige næringen i verden i forhold til feks rekeoppdretten i bangladesh. i tillegg så er rekenæringen kriminell til de grader, fra mord til hostile property take-overs.... forferdelig

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg støtter ikke oppdrettsnæring i den form som den har i dag men jeg har liten tro på at så mange aldri eter noe i fra denne næringen.

Om disse laksebaronene hadde tjent 5 i stedet for 8 milliarder i året så hadde de sikkert hatt til salt i såret likevell.

Men nå er jeg vel som en komunist i tankegangen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skjønner hva du mener, ruffen. Det er fanken meg ikke lett å slippe unna.

Det kan bli noe trykket stemning når man setter i gang en info-tale ved bordet når man er på middagsbesøk, og den snille tanta har gjort i stand et "herremåltid", med aller ypperste Salma-loin....

Jeg har løsningen for de her inne som sliter litt med slike situasjoner, og sikkert tar en beta slikt, selv om de ikke innrømmer det:

Allergi! Jeg påstår jeg er allergisk, jeg. De fleste i familie/vennekrets vet jo at jeg er allergisk mot b.l.a. nøtter, så jeg kommer greit ut av en slik hvit og viktig løgn.

Det blir riktignok litt beklemmende da alle synes så synd på meg, og verten/innen løper ut på kjøkkenet og hastetilbereder en biff eller noe sånt til meg.

Men jeg pleier å nevne hva jeg synes om oppdrettsnæringa, og den ekle fisken vi kan kjøpe her på berget sånn ca. ved kaffen.

Lavt, så ikke snille tante Anne hører...

Forøvrig er jeg knallforbanna for at ikke alle "feinschmeckere", tv-kokker, og andre tosker ikke kan boikotte Scampi. Det er gjennomført den verste møkka man kan ha på tallerkenen/grillspydet.   

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

I Sverige så er scampi og tigerreker bannlyste fra butikker. Om jeg ikke husker feil så er det til og med ulovlig og selge dem.

Jeg skal være den første i tråden å tilstå at jeg "støtter" næringen, fordi jeg spiser sushi. Jeg lager den ikke selv av selvfanget fisk uten kjøper den på forskjellige sjapper. Jeg støtter ikke opp under næringen som den ser ut i dag. Jeg er en av de som poster og informerer om at næringen bør jobbe på andre måter. Lukkede anlegg. Anlegg på land osv. Jeg plager folk nesten daglig med linker til artikler som omhandler både Marine Harvest, Lerøy og så videre. Jeg har til og med sagt til sjefen at jeg sier opp hvis vi inngikk et samarbeide med en oppdretter som ønsket å støtte oss med penger. Den avtalen ble det ikke noe av. Japp, jeg biter meg selv i halen. Hypokrat? Muligens. Og ja, samvittigheten slår meg alt for ofte. Vi har samtaler om det rundt middagsbordet når vi spiser sushin. Jeg var med når Don Staniford var i byn og demonstrerte mot oppdretten utenfor hovedkontoret til Cermaq. Var det noen andre her som var det? Å andre siden kjøper jeg også klær fra H&M til tross for at jeg vet at de som har sydd klærne ikke tjener som de burde gjøre. Hvor kjøper dere klær? Er dere sikker på at de ikke er sydd av et par barnehender eller folk som lever under slavlignende kontrakter? Har kona din diamant i gifteringen? Hvor kommer den fra? Vi lever i en alt for kompleks verden for å være så bastante og kun si NEI rett opp og ned. Det vi må se på er løsninger snarere enn boikotter. Av og til er boikotter den eneste løsningen, men da er det utrolig viktig å få med seg mange. Være med på å spre budskap om bedre alternativer og hvor råtten bransjen er. Som Demir nevner så er dessverre Norge en droppe i havet for oppdrettsnæringen, men da mye av oppdrettsnæringen styrs fra Norge gjennom bedrifter OG regjeringen så er vel vi de som bør stå opp og i ifra om hva faen som er feil?! Vi er de som har mulighet å påvirke våre politikere. Hvor mange vet at den norske regjeringen eier 50 % av Cermaq som er en av de største drittbedriftene i bransjen? Vi kan begynne med å vise vår forakt mot at fiskeriministeren er storeier i oppdrettsindustrien og derigjennom kommer det knappest noen forandringer. Tvertimot så motvirker hun alt som har med miljøvennlig utvikling av bransjen. Visste dere at oppdrettsnæringen eier store deler av de kontrollorgan som skal kontrollere oppdrettsnæringen? Det er snarere der vi skal begynne å stille krav. Støtter dere foresten WWF, Verdensnaturfonden? Gjett hvor langt ned i lomma de er på opdrettsnæringen?!

Jeg er på ingen måter en ekspert i emnet. jeg prøver å lese mye og henge meg på av linker som deles. På FFS så har vi noen fantastisk kunnige folk i evnet. Blant andre Nils Kvisgård og Kaffe som jeg lært utrolig mye av.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Støtter du oppdrettsnæringen?" NEI. Det er sju år siden jeg boikotta oppdrettslaks og alt som har med det å gjøre, inkludert å køpe billige oppdrettprodukter i butikken! Men det skal sies, en og annen sushibit har jeg synda med...  :-X Man kan ikek støtte en så skitten, lite bærekraftig og ødeleggende næring som den norske oppdrettslaks-næringa

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er en del oppdrett av andre fiskeslag enn laks også har jeg erfart. Bl.a. torsk, kveite, steinbit og sikkert mer til. Man må nok sjekke nøye hva man spiser er merket med - villfanget. Holder nok ikke bare å styre unna den "røde fisken" og importert sjømat.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

Det er svært lite villfanget laks å finne i butikker i dag. Kun en liten prosent om en gang det. Så hvis man vil spise laks så er man dessverre nødt til å enten fange selv eller kjøpe oppdrettslaks. Noen som har villfanget laks lokalt eller vet hvor man får kjøpt det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg støtter ikke næringen slik den drives i dag.

Men, jeg er ikke prinsippielt mot oppdrett. Næringen gir mange viktige arbeidsplasser i distriktet, og inntekter til landet.

Hvis den kan bli bærekraftig, ikke forårsake skade på annen natur og uten giftstoffer, har jeg ikke motforestillinger. Spørsmålet er om det går an?

Jeg oppforderer andre i husholdning, venner og familie til ikke å kjøpe oppdrettsprodukter.

bjorni

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er mange grunner til å ikke spise oppdrettslaks:

Miljømessige:

- Slipper ut kloakk tilsvarende 20 millioner nordmenn, som bidrar til eutrofiering i fjordene våre.

-Mye av forfisken kommer fra Peru. Overfiske av kvoter så det holder!

-Denne forfisken fraktes så til Norge => Høyt CO2 utslipp

-Produksjon av pellets => Høyt CO2 utslipp

-Mye av oppdrettslaksen sendes til Asia med fly for videreforedling. Skipes tilbake til Norge/Europa.

-Utslipp av medikamenter, blant annet teflu-og diflubenzuroner som har vist seg å være dødelig for skalldyr i

opptil en kilometer fra oppdrettsanleggene.

-Rømming av oppdrettslaks. Nylig prøvefiske utenfor Svalbard viste 8% norsk oppdrettslaks. Dette ødelegger den genetisk sammensetningen i villaksbestanden, og fører til lavere produksjon av laks per gyting. Oppdrettslaksen gyter også senere enn villaks, og graver opp igjen gytegropene hvor det allerede ligger befruktede egg.

-Produksjon av oppdrettslaks fører til at verden får mindre mat. Det brukes 3-4 villfisk for å produsere en kg oppdrettslaks.  

-Spredning av sykdommer: Pt. er over 100 oppdrettslokaliteter befengt med PD. Dette smitter over på villaksen, og gjør at den dør.

-Oppdrettsanleggene fungerer som enorme produksjonsfabrikker av lakselus. I fjordene hvor vi har oppdrett, går det også kraftig ut over sjøørretbestanden!!

Matmessige:

-Oppdrettslaks inneholder 23 av 25 POP (Persistente organiske miljøgifter). Det er langt flere og mer miljøgifter i oppdrettslaks enn de aller fleste andre matvarer.

-Forsøk har vist at mus som har spist oppdrettslaks, har utviklet overvekt, fettlever og diabetes 2. Det er ikke usannsynlig at oppdrettslaksen har den samme virkning på mennesker, selv om dette ikke er bevist.

Det finnes garantert mange andre grunner til å ikke spise oppdrettslaks.

Finnes veldig mye annen god fisk å få kjøpt, men vi fisker den vel selv!  <<l

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For at oppdrettsnæringen skal bli bærekraftig, må den fores med vegetabilsk for (som ikke kan brukes til menneskemat). I tillegg må fisken inn i lukkede anlegg.

Det er gjort forsøk med lukkede anlegg i Norge, med svært godt resultat. Dessverre setter fiskeriministeren seg som sedvanlig på bakbeina, når det er snakk om tiltak for å bedre situasjonen for villaksen, sjøørreten og den marine faunen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mergus Merganeser

Her var det mange engasjerte - BRA!!!

Saken er vel slik at det er vi forbrukerne som sitter på makta, men det hjelper ikke mot sterke markedskrefter som i vitende vilje forleder oss til å tro at et produkt er bra.. Eller er denne bransjen rett og slett så lite selverkjennende at de faktisk mener fordeler veier opp for bakdeler? Her kan man tro hva man vil! Jeg velger å tro at de er bevist på sine problemer, men parallelt er ruset på sin egen suksess og dermed ikke ser lengre enn i et kort perspektiv! Raske penger er bra for noen, og hvis "noen" også regulerer bransjen da er vi overgitt til mottoet "bukken og havresekken"!!

Selv om innenlandsmarkedet er lite i oppdrettssammenheng har vi rett til å bruke vår makt å velge bort dette produktet. Globalt tror jeg akvakultur på sikt vil slite pga en ressursutnyttelse og miljøstatus som blir mer og mer viktig den enkelte bransjeprofil. Hvorfor??? Jo, fordi vi forbrukere blir mer og mer bevisst på våre handlevaner og velger ift våre preferanser og overbevisning!! Noen vil sikkert hevde at forbrukerne er dumme, men vi blir faktisk påvirket av negativ mediaomtale og ikke bare av markedsføring..

De langsiktige vekstmålene for næringen er rett og slett latterlige da de vil slite med å finne råstoff til sin produksjon samt å nyte godt av tillit i markedet. Vi sitter jo å skriver bl.a. på dette forumet og påvirker andres kjøpevaner og vi er da vel ikke så forbannet dumme at vi ikke lar oss affektere av det?? Det blir moro når bransjen før eller siden sitter innmalt i et hjørne og  fortsatt hyler om sin egen fortreffelighet..

Jeg kan garantere at jeg ikke kjøper oppdrettslaks! Ei heller lar jeg meg "friste" av gravlaksen på julebordene.. Den eneste gangen jeg har vært i kontakt med oppdrettslaks var da vi fikk div matvarer som et julegratiale på jobben, men den kastet jeg....

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...