Gå til innhold

Sjøørretfiske i sjøen


Toggi

Anbefalte innlegg

Ja til Loch style også. Med popper har du rett i at det trengs justering av fortommen. Behøver ikke gå så langt ned hvis man bruker stiv fl. karbon spiss, men litt er ikke feil.... Riktig det du sier om mørkefisket. Synk 1 og boobies etc. med oppdrift og is i magen er en giftig kombo :) Men det er her jeg må innrømme at på visse årstider etc. at ren flyt ofte fisker helt overlegent hvis det er gruntområder, og da mener jeg grunnere enn 1,5 meter

Jo jeg er helt enig i det og på natta så fisker jeg mye flyt. Ikke så mye ellers, mer bestemte situasjoner blir det for meg.

Jeg har aldri ment at en flyteline ikke har sin plass i sjøen, det har jeg fisket for lenge til å kunne mene.

Det jeg har ment og forsatt mener, er at det ligger for mange begrensninger i flytelina til at jeg kan være med å anbefale den som den beste allround lina i sjøen. Men for de som ikke fisker så mye salt, og kanskje bare gjør det utenom andre sesonger. Så holder det nok med flyt.

Men for meg som bare fisker i sjøen, så finner jeg større nytt i andre liner, synk 1 f.eks.

Det har vært min personlige mening hele tiden, enig der Pål?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

Kan forsikre deg om at det er gøy :) foresten har jeg fått plenty av ørret, og tidvis havabbor sammen med horngjelen... Der hvor jeg fisker får jeg legge til :)

Best å legge til det. Hehe. Vel ja den er der, jeg syns bare den er vanskelig å få. Det går omtrent 100 horngjel på en ørret er min erfaring. Hvert fall når det er som vildest inne i buktene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Pål Andersen

Visst er jeg enig. Det hører med til historien at jeg fisker oftest i skumring fordi jeg trives best da, dessuten er det oftere vindstille og visuelt... De første 5-6 åra i saltvann hadde jeg ikke annet enn flyt, og fikk mye fisk tidvis da å. Mye stor torsk på flyt å.. Klart int/synk 1 er viktig å ha.... Er jo dette som kommer i bruk når flytesnora svikter :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva med klasse 2, hareørenymfer og horngjel? :)

Har lekt med den tanken et par ganger. Vi er å fisker i de samme områdene og til tider er der syke mengder med horngjel. Ikke for at jeg fisker spesifikt etter den men de ganger da arten er der har jeg hatt lyst til å klasse meg ned realt da det er meningsløst å lete etter sø ved slike tilfelder. Men det har blitt med tanke.

Har hatt med 3'er-stanga noen ganger men ikke rigget den opp...  Bekvemmelighetsfaktor gjør at det gjerne blir jakt med kun en stang og da er det helst en allround #5 eller #7 som blir førstevalget.  Vektet ifht vind.

Men kilosfisk på myk femmerstang er digg - Video fra desember i fjor   ;D :

http://player.vimeo.com/video/33918918

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Pål Andersen

Kan forsikre deg om at det er gøy :) foresten har jeg fått plenty av ørret, og tidvis havabbor sammen med horngjelen... Der hvor jeg fisker får jeg legge til :)

Best å legge til det. Hehe. Vel ja den er der, jeg syns bare den er vanskelig å få. Det går omtrent 100 horngjel på en ørret er min erfaring. Hvert fall når det er som vildest inne i buktene.

Kan bli trangt da ja. Ørreten tar da gjerne bedre på natta..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde for noen år siden en sjøørret på i ca 45 min. Den var mellom 7 og 8 kg, sent på sommeren og i sin aller beste kondisjon. Jeg var ikke mye herre over situasjonen da :'(

Det er også en av grunnene til at jeg velger litt kraftigere stenger til mitt sjøfiske, for man vet liksom aldri helt hva som slenger seg på flua.. Jeg har fått både laks og sjøørret på rundt 5 kg på femmer og det går greit.. Men de helt store gutta krever litt mer bare..

Og det er såå jævlig surt når de bare stikker og man sitter igjen på stranda tom som et påske egg..

Kun fordi du føkket opp selv, for det er aldri noen andre å skylde..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

Nettopp det har jeg tenkt på nå som jeg skal ned i klasse. Jeg innbiller jeg at tilslagene oftere kan bli dårligere med lavere klasser som ned mot klasse fem. Ligger det noe i det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jiggy du er vel ikke på jorde, men vinterfiske med skyteline er utfordrende. Da skytedelen ofte har minne. Da særlig mono som amnesia.

Det at skytedelen er clear er bare positivt sånn jeg ser det.

Enig. En annen sak er at det er vanskeligere å håndtere tynne monoliner når fingrene er stive og blåfrosne....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Personlig er jeg ikke så veldig interessert i å vite hvem som var først ute med hva, vi er uansett alle sammen "walking talking copy maschines".

Det jeg derimot er veldig interessert i å få høre mer om hvor, når og hvordan dere fisker. Og hvorfor dere fisker som dere gjør...

Skål!

Grunde

Hvor og når:

Fisker er SØ året rundt. Mest i Etnefjorden og fjordene rundt. En og annen tur ut til kysten blir det og.

Etnefjorden er terskelfjord med Etneelva som hvoedlevrandør av ferskvann. Innderste pollen er vel nærmest som brakkvann å regne. Gjengen som jeg fisker med har satt noen grenser hvor nærme vi fisker mot elven. Ca 400m. Fjorden er artsrik.

Området har flere biotoper hvor vi fisker og de ligger tett på hverandre. Markanter med mye ålegress hvor bunnen ligger på 6 til 10 meter utenfor.Flat sandbunn. Noen hundre meter i fra er det berg med dyp ned i mot 30 meter. Bukter med sandbunn. Nes med mye strøm. Noen plasser er kun tilgjennelig med fjære sjø. Har omtrent like godt fiske før og etter flo eller fjære. Timen rundt skifte er ofte dødt. Omtrent likt året rundt

En stor våg som er 6 til 20 meter dyp med holmer og viker. Potongområde.

Hvordan:

Utstyr:

Stenger og snøre:

Bruker 9’6’’ stenger i klasse 6 og 7. 40% med intermediate (Rio outbound en klasse under stanga). 40% med Vision exstrem distance flyt synk 4. Ute av produksjon, men helt klart et snøre som passer områdene som jeg fisker i. Resten er flyt, synk5 og synk7 alt etter hvor jeg fisker og etter hva. (HA). Grunnen til jeg bruker 9’6 er at det passer fiske mitt da jeg vader en del. 10’ blir for tungt å fiske med over lengre tid for meg.

Fortom:

På flyt og intermediate bruker jeg fra 1,5 – 2 stanglengder fortom. Nesten alltid med spiss 0.28.(Lopper 0.24 eller litt mindre) For å kunne ta fisken hardt inn. Viktig med tanke på C & R.

Flyt synk 4 varier litt. Allt fra 1m med 0.33 til 1,5 stanglende med 0.28. Litt etter fluevalg og årstid. Og ikke minst magefølelse.

Fortommene min er ferdigtaperte 9’ eller 12’ spiss (fluorcarbon) 0.30-0.33 hvor jeg har en oval o-ring som jeg fester med vanlig dobbel sluk-knute. Fortomsspiss videre. Enkelt å bytte spiss, spesielt når det er kaldt og fluene slår fint over. Trenger ikke gjøre forandringer på fortommen med overganger fra store og små fluer.

Fluer.

Generelt bruker jeg naturlige farger sommer og høst. Vinter og vår bruker jeg ofte farger som rødt, rosa og hvit. Alle typer fluer, bytter ofte når jeg fisker. Spesielt når det er mye følgefisk. Reker, decivere, buggere og børstemark blir mest brukt.

Annet. Knuteløs håv, snørekorg og termos med kaffe

Fiske:

Prøver å variere fluer å inn-trekk så mye jeg kan. Men har nok et mønster/erfaring etter årstid i valg av fluer og metoder. Ikke minst valg av plasser. Litt forenklet fisker jeg på ene siden av fjorden på høst og vinter, andre siden sommer og høst. Kunne nok vært flinkere til å prøve litt andre plasser, men det er blitt slik etterhvert at jeg fisker der som jeg har erfaringer virker etter parameter som årstid, vind, nedbør (farge i vannet), flo og fjære. I Etnefjorden flytter ofte fisken seg mye etter hvor fjordstrømmene presser byttedyr opp eller inn i mot land. Her er det lokal kunnskap kommer inn. Ofte er det kun en halvtime til en time det er gang i fiske for å så det blir roligere til neste gang fjordstømmene eller stimen kommer forbi. En typisk turer er beskrevet på bloggen min http://www.fluefiske.net/forum/blog/18/entry-26-sj%C3%B8%C3%B8rretfiske-den-gylne-timen/ og http://www.fluefiske.net/forum/blog/18/entry-49-gode-dr%C3%B8mmer-og-en-fin-morgen-%C3%B8kt/

Egentlig ikke så lett å beskrive akkurat hva en gjør alltid. Favoritt fiske er uten tvil om morgningen, helst være ute før det blir lyst.

Mye av sjøørreten i antall vi får er mellom 200 til 600 gram. En del fisk over kiloen og noe få  over 2 kilo i året. Ekstremt skjelden over 3, mindre en hvert 4 år.

Hvorfor?

Antall turer mellom 50 og 100 etter SØ og HA på et år. Bor ca 3-5 minutter fra fiskeplassene mine.

Tidligere rapporterte vi direkte inn til fiske-alarmen (luse overvåking) med Kjetil Skår. Nå driver vi overvåking av luse-påslaget mest for UIB og UNI. Dette er en av grunnene til vi fisker mye. Selv er jeg med i sjøørretambassadør programmet til Hardangerfjord Villfiskelag og Havforskningsinstituttet hvor vi har fagsamlinger om sjøørreten. Alt fra kartlegging av gytebekker til anatomi.

Miljø!

Vi er en gjeng på 5-6 fiskere som treffes gjennom sesongen på jakt etter sjøørreten. Miljøet vil jeg påstå har ganske høy kompetanse på fiske generelt og det er med på løfte ditt eget nivå og erfaringer på fiske.

Skriveleift er med gratis..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

swede elvis bor du på sofienberg ?? så en kar for en måned tid siden i full gru på 31 bussen :D

Hehe nope. Bodde på Adamstuen fram til for tre uker siden. Men jeg har nok aldri tatt bussen med fullt utstyr noen gang. Kanskje bør prøve.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til fiske på vindfulle dager på steder med relativt dypt vann er s1-s2 helst klump fine på måten at du får mer fart på lina da snøret er tynnere.

Dessuten får du en følelse av å dekke mer vann når du kan la flua gå dypere også med høy fart.

At du kommer ned i varmere vann der de jager.

Nattfiske var vi tidlig ute med i Mandal, det var de "voksne" som drev med dette og de var nok blant de første som dyrket nattfisket.

De kunne selvsagt ikke så mye som vu vet idag om byttedyr og de hadde en enorm tro på mørkefiske.

Fluene var svarte med sølvkropp, bundet på trebler med langt skaft. De fikk svært mye sjøørret.

Hvor man bor betyr mye....På østlandet er det knapt sandstrender og det er heller ikke så mye skjærgård...og heller ikke så mange gode elver og bekker som på sørlandet.

Det er rett og slett mye mer urørt kyst på sørlandet og for fluefiske etter sjøørret er det mye finere forhold. Har møtt en haug med fiskere som blir sjokkert over mulighetene her nede.

Det er klart vi lærer masse, vi har mildere vintre så når dere ikke har vann å fiske i har vi det helt greit her.

Derfor er sørlendinger uten tvil de mest allsidige fluefiskerne i landet. Lengre sesong, mer fisk, mer natur....Brunørretsjefene tror jeg er østlendinger.....

De har et mer wow forhold til ørret generelt.

Vestlendinger tror jeg kan være drøye.....trønderne er laksefiskere og nordlendinger gir faen.

Som fiskedestinasjon i Norge sett året under ett er jeg heldig som ikke bor verken langt fra kyst eller innland eller lakseelv.

Det viktigste er å lære av andre og lære tegnene i naturen

Generelt er de fleste fluefiskere ekstremt opptatt av å nevne merkene på snører og stenger osv....Det syntes jeg er  irrelevant..

Idag er det meste bra og det er tilgjengelig for alle, men å lære å fokusere på hva som er viktig for å lykkes der bommer mange.

Jeg har møtt veldig mange som tror altfor mye på stanga og snøret som utslagsgivende og de rigger det meste feil i forhold til kasting og fiske.

Fortommene til folk er ofte for korte og de får verken fart på speykastinga eller dempet overhodekastinga.

Dessuten skal jeg vedde på at kun et fåtall vet hva bevegelig fiske på kysten er for noe.....Jeg har sett folk på sommeren som er turister som prøver seg på sjøsanden.

De står bomstille og kaster....

Strender er min favorittbiotop til tider og det er utrolig morsomt å treffe de gode dagene. Her er ikke revirhevdende fisk. De samarbeider omtrent om å ta tobisen!

Det er dog avhengig av lange strender for å kunne romme nok fisk. Små strender er bare for en eller to fisk....Norges festete sjøørretplass er Lista, en time fra Mandal omtrent.....

Helt sykt med 1 mil strand av mest sand, men også rullestein. Her er det en strand du kan vade og vade på, det er monotont på et vis.....men når plogen reiser seg og alt du ser er land himmel og hav....Fytti for en opplevelese.

Mye vind så det er ikke alltid mulig, havet slår rett inn.

http://kart.gulesider.no/m/npNVL

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marbakken hva med de flotte rullesteinstrandene i Tanum og Bohuslen kysten? I luft linje snakker vi kanskje 2mil til mine lokale SØ Plasser. minste størrelsen i Sverige er 45 cm og i østfold er det 35 dersom vi tar bort idefjorden i Halden hvor det 40.

Rart at størrelsen varierer så jævlig på så kort avstand? Det må jo bety at SØ er ekstremt stedegen i hvertfall fisk opp mot 2kg?

Edit: vanlig størrelse i Sverige er 8-9 hg (Flest) Vanlig med fisk opp mot 1,5kg I Østfold nedre deler mot svenskekysten er snittet 3-7 hg med noen opp mot 1,5 men det er ekstremt sjelden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Minstemålet er forskjellig og fiskene under 45 er ikke lovlig å ta der....Om det er riktig å øke minstemålet vet jeg ikke. Mye glede for  folk å lage mat av sjøørretene de fanger. Halvkiloser er fin fin stekefisk.

Jo det er bra steder den veien og helt klart, men for mange er det langt og faktisk i utlandet. Du bor jo heldig til da....Det gjør forsåvidt mange i dette landet, men jeg tror Oslo er noe av det værste.

Flekkefjord- Vestfold er krem strekket vil jeg si. Da mtp på vakker natur og fiskemuligheter. Et utall av plasser som man aldri får prøvd alle sammen.

Liker meg allikevel aller best fra Mandal-Farsund pga mindre folk og ikke så mye arrogante hyttefolk som stenger veier med bommer osv.

Noe mer av det nå dessverre og det ser ut til å bli mer av den typen mennesker....Som ikke er opptatt av annet ennå brife med penger.

Den gode gamle skjærgårdskulturen på kysten er truet av forretningsfolk som ikke engang kan fiske med rigle.

De fiskene som blir sluppet ut får jo vokse seg større, så for min del kunne minstemålet vært 40 cm....Og jeg tror helt klart snittet ville økt og fisket enda mer spennende.

Om du får muligheten så er ikke Lista en dum plass å prøve, vrien er det, men vakrere natur skal du lete lenge etter.

Og så er det mye stor brunøørret også ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skitt fiske i morgen da Stig :)

Takk Tony :)

Vi søkte blanke aurer idag, om de var brune skulle de fått blitt vist frem også :)

Vi fikk ikke sol som meldt, istedet en bitende kald vind og lavt skydekke med snødrev.- skikkelig vinterstemning, hvor det magiske lyset uteble- følte vi var blånisser i den blå timen :)

første misjon med turen var å sjekke om det knallharde fallet jeg hadde søndag før jobb og fåfølgende sykemelding, hadde gitt ryggen varige mèn....men surmagrede oppstøt gjennom tastaturet hele søndag på sofa har gitt resultater..he-he..sorry for ledig gang- er roten til alt vondt sies det :)

Ryggen funket, selv om pattis sko og brodder ga den tryggehet jeg trengte på stålis med nysnø oppå- skummelt.

Sølvblank fisk uteble, men feite "brune og gyteklare" fisk (om mulig i recoverysone også :P) (sorry, skal ikke tulle det til nå.. :)), med prikker på tok, to ganger.

HEnholdsvis 5.8 kilo og 5 kilo blank.

torskene var grei bifangst i sjøørretjakten vår...Vi besluttet kakke dem i hodet, dvs løfte dem og banke dem mot en fjellvegg- hardhauser disse karene.

vanvittig tunge i tidevannstrøm/gruntvannsområder som ble oppsøkt få synkende sjø- med overflateline.

Jiggi og Pattegris (salmon pink utg) ble fiskens bane, de valgte Pattegrisen.

(ja, fisker med to fluer samtidig, er jo i grunnen den enkleste måten å finne ut hva disse vinterbassene foretrekker :)

se også på bildet at kun èn superflue (tobis) lå i magen til fisken, mange krabber dog... :)

På synkende vann vader vi på grunt områder, kastende i vifteform foran oss, og noen ganger biter blank fisk, andre slike gyteklare monstre :)

CR og jeg tok hver vår fisk med hjem- nå er det liksom unnagjort- matauk for iår.

greit med slike dager også- ikke alltid alt går på skinner.

Nydelig å være ute ved skjærgården med snørammen rundt seg....vinteren er kommet :)

post-1338-13949893923711_thumb.jpg

post-1338-13949893924312_thumb.jpg

post-1338-1394989392479_thumb.jpg

post-1338-13949893925169_thumb.jpg

post-1338-1394989392546_thumb.jpg

post-1338-1394989392594_thumb.jpg

post-1338-13949893926379_thumb.jpg

post-1338-13949893926908_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skitt fiske i morgen da Stig :)

Takk Tony :)

Vi søkte blanke aurer idag, om de var brune skulle de fått blitt vist frem også :)

Vi fikk ikke sol som meldt, istedet en bitende kald vind og lavt skydekke med snødrev.- skikkelig vinterstemning, hvor det magiske lyset uteble- følte vi var blånisser i den blå timen :)

første misjon med turen var å sjekke om det knallharde fallet jeg hadde søndag før jobb og fåfølgende sykemelding, hadde gitt ryggen varige mèn....men surmagrede oppstøt gjennom tastaturet hele søndag på sofa har gitt resultater..he-he..sorry for ledig gang- er roten til alt vondt sies det :)

Ryggen funket, selv om pattis sko og brodder ga den tryggehet jeg trengte på stålis med nysnø oppå- skummelt.

Sølvblank fisk uteble, men feite "brune og gyteklare" fisk (om mulig i recoverysone også :P) (sorry, skal ikke tulle det til nå.. :)), med prikker på tok, to ganger.

HEnholdsvis 5.8 kilo og 5 kilo blank.

torskene var grei bifangst i sjøørretjakten vår...Vi besluttet kakke dem i hodet, dvs løfte dem og banke dem mot en fjellvegg- hardhauser disse karene.

vanvittig tunge i tidevannstrøm/gruntvannsområder som ble oppsøkt få synkende sjø- med overflateline.

Jiggi og Pattegris (salmon pink utg) ble fiskens bane, de valgte Pattegrisen.

(ja, fisker med to fluer samtidig, er jo i grunnen den enkleste måten å finne ut hva disse vinterbassene foretrekker :)

se også på bildet at kun èn superflue (tobis) lå i magen til fisken, mange krabber dog... :)

På synkende vann vader vi på grunt områder, kastende i vifteform foran oss, og noen ganger biter blank fisk, andre slike gyteklare monstre :)

CR og jeg tok hver vår fisk med hjem- nå er det liksom unnagjort- matauk for iår.

greit med slike dager også- ikke alltid alt går på skinner.

Nydelig å være ute ved skjærgården med snørammen rundt seg....vinteren er kommet :)

Dæsken for en feit fin torsk, Stig  <<l

Det blir vel som å banne i kirka, men faktisk den beste matfisken jeg vet er torsk  :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...