Gå til innhold

inspirasjonstråd: Døgnfluer, døgnflueklekkere og døgnfluenymfer


Tom Tomassen

Anbefalte innlegg

den var skikkelig nice kjetil :D aldri laget forlenget kropp med hjortehår jeg, du har vell ikke en steg for steg på lur ;D

 

Tror ikke jeg er den rette til å publisere en steg for steg på denne, ettersom jeg aldri har fiska flua i praksis. Er nok andre som vet bedre enn meg hvordan disse best bindes for å bli solide, men her har du beskrivelsen:

 

Starta med ei nål på stikka, spissen ut. Starta med spissen på en liten bunke hjortehår, og festet bindetråden inn rundt disse så håra spriker mens jeg holdt spissen av håra nede. Så surret jeg meg oppover mot spissen på håra, festet inn fibetts, og surra meg tilbake mot spissen av nåla og la på et veldig forsiktig lag lakk (pass på du ikke lakker fast til nåla). Deretter tok jeg de sprikende hjortehåra og la dem opp langs nåla, her passet jeg på å få etpar hjortehårsfibre innimellom fibettsene for å få de til å sprike litt. så surra jeg noen turns ved roten av fibettsene, og surra meg oppover halen, og slo etpar halvstikk. Nå la jeg på litt lakk på surringene ved roten av halefibrene, og trakk ut nåla (forsiktig..).

 

Deretter var det vare å feste kroken i stikka, binde inn tråden, feste haleseksjonen, legge paraloopløkka og cdc-hacklet på løkka, så festa jeg vingen, dubbet framkroppen, og dro frem paraloopløkka.

 

Har fisket en del med hjortehår-vulgataer og de tåler jaggu litt ;). Er klart den får jo mye juling i og med at ørreten går helt canacas når disse popper opp 8).Nå kjente jeg hvor mye jeg savner dette fisket gitt :'(!!!

 

Hehe, høres ut som du har gode erfaringer med disse  :) Bare føles så utrolig lenge til denslags klekker... Får kose oss med litt fluebinding i vinter, så er vi ihvertfall klare når tiden er inne ;)

 

Kjetil

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Crash Test :)

Det vil si at jeg ville finn ut hvordan jeg kunne redde en hekla ST flue hvis ST´n ryker under hekling, noe som kan skje innimellom når man drar til knutene og

det for eksempel er et hakk i ST´n.

 

Dette funka veldig greit. Jeg røyk ganske langt nede og bandt inn ny ST for hekling. Da blir flua nesten litt sånn "ledda" i looken. Jeg avslutta heklinga litt over

midten og gjentok for å se hvordan det ble. Bandt inn ny ST og fortsatt. Funker helt greit å blir en grei tapert klekker :)

 

Terje!

post-0-13949868062135_thumb.jpg

post-0-13949868062607_thumb.jpg

post-0-13949868063293_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du er en jævel på bindinga Dag. Pen den spinneren.

 

Terje har du prøvd de "nye" fluene dine. Jeg lurer da på om du flyter noe særlig bra?

 

Ser veldig snop ut med den stretch tub kroppen.

 

Sigve

 

Jeg lurte på det samme, så jeg prøvefiska punk-rock-marginata’n fra forrige side, uten impregnering. Denne kan ikke sammenliknes med Terje’s fluer, da tubingen er mye tjukkere og gir større vekt – men flua fløyt greit første kastet, og andre. Tredje kastet trengte den dryshake, det holdt ikke med luftkasttørking. Men i og med at dette var ei steroideflue sammenliknet med Terje sine ville jeg bli veldig overrasket om ikke fluene hans fløyt ganske så bra. Var ikke mye som manglet før jeg ville klassifisere overnevnte flue som fiskbar.

 

Kjetil

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Du er en jævel på bindinga Dag. Pen den spinneren.

 

Terje har du prøvd de "nye" fluene dine. Jeg lurer da på om du flyter noe særlig bra?

 

Ser veldig snop ut med den stretch tub kroppen.

 

Sigve

 

Den delen som skal flyte flyter utmerket og den delen som skal synke synker utmerket :D

Det er ingen forskjell på disse klekkerne sammenliknet med klekkere som har hekla antron kropp og de har jeg fiska med i 10 år+ :D

 

Testa noen av dem i Rena i sommer og de oppførte seg akkurat sånn jeg ville :)....... det gjorde forresten ørreten også ;D

 

Terje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du er en jævel på bindinga Dag. Pen den spinneren.

 

Terje har du prøvd de "nye" fluene dine. Jeg lurer da på om du flyter noe særlig bra?

 

Ser veldig snop ut med den stretch tub kroppen.

 

Sigve

 

Det var kraftige ord, takk for det. I år har jeg stort sett vinklet vingene litt oppover og synes det har fungert veldig bra.

 

Dag

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Snekra i hop en prototyp på ei ”døgnfluestikke” som jeg tenker å tweake litt på utover i de kalde måneder. Et gammelt nøkleknippe med fjærbelastet kjetting mistet kjettingen og ble satt opp med tynn wire i stedet, via ei lita trinse fra en gammel ødelagt sølvsuper-radio spenner den opp ei bindetrådløkke til en strekkfjær i andre enden. Da er det bare å knyte ei bindetrådløkke av passe størrelse, hive den på stikka og alt er klart. Foreløpig er alt bare løse tråder for å bruke det uttrykket, en del oppheng og slikt som kommer litt etter hvert blant annet til paraloop. Har ikke helt bestemt meg hvordan jeg avslutter disse fluene. Tanken  er å lage forlenget hekla bakkropp også på mindre døgnfluer, ikke primært danica og vulgata. Hekling blir fort litt kompakt og tungt til å ligge på overflatehinnen, men kikker litt på noen hule polyfibre til formålet. Med andre ord ikke noe veldig håndfast foreløpig, men dette er jo en inspirasjonstråd…

 

PS: Heklenåla som henger i bindetrådløkka henger der bare for å stabilisere flua så den ikke spinner for mye rundt under bindinga.

post-3869-13949868261527_thumb.jpg

post-3869-13949868262008_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker for det, Staffan. Kikka akkurat litt på kroker og fant Tiemco 212 Y. De ser ut som de er skapt for ei slik flue..

 

Knallstilig flue, Kjetil!

 

Synes å huske at jeg leste en artikkel for et par år siden om et par (Italienske?) brødre som heklet extended body på samme viset, bare med nylon i ulike fargenyanser.

Knallstilig er det i hvertfall, og litt utenom det vanlige! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker så mye for feedback, gutta!

 

Plukka opp noe materialer i dag og kunne ikke vente hehe. Skravla forresten litt med en kar på Nordisk (Lysaker) om diverse materialer da jeg kom til å nevne stretch tubing, hvorpå han henviste meg til ei hylle i gulvhøyde med micro diameter stretch tubing (!). Har ikke fått prøvd meg på den enda, men tenkte jeg skulle nevne det i.o.m tidligere diskusjon her i tråden.

 

Uansett - her er ei prøveflue, Leptophlebia marginata (dun).

 

Krok: Tiemco 212Y #15

Tråd: Benecchi 12/0, brown

Hale: 2x2 fibetts split tail, dark dun

Bakkropp: Heklet, Guideline Dry Wing Hollowfibre yarn, medium tykkelse. 12 fibre dark brown over, 12 fibre medium dun under (dark dun passer nok bedre men var utsolgt fra leverandør). Eksakt samme materiale som TMC Aero Dry Wing.

Thorax: cdc dubbing, sedge brown

Vinger: to cdc-fjær rygg mot rygg, dark dun

Hackle: whiting saddle, dark dun

 

Kan ikke kommentere flyteegenskapene enda, håper på det beste  :rolleyes:

 

Var litt vanskelig å få skikkelige bilder av denne, jeg er ikke helt dreven på foto enda..

 

Kjetil

 

EDIT: Når jeg kikker på flua ser hackelet alt for kort ut. Tror lengre hackel er nøkkelen til riktig flyt her...

post-3869-13949868265169_thumb.jpg

post-3869-13949868265651_thumb.jpg

post-3869-1394986826638_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det skal jeg gjøre, Erot. Må få litt tid først til å plukke opp brukbare teknikker, litt kronglete fortsatt.. Lærer jo noe nytt hele tiden, men så fort jeg føler jeg kan presentere en brukbar teknikk og har tid, så skal jeg smelle opp en steg for steg ;)

 

En ting jeg alt har tenkt på til neste rigg er å rett og slett bruke to strekkfjærer, og et tilmålt pappkort å knyte trådløkka rundt slik at man får den akkurat passe stor (trengs ikke med det oppsettet jeg har nå men er jo ikke noe stress). Litt enklere enn den riggen jeg har styra med og burde gjøre akkurat samme nytten.

 

EDIT: duh.. eller én strekkfjær haha. Fysøren så tungvint jeg tenker iblant  :P Løkkeankeret trenger jo ikke være ei fjær...

 

EDIT2: Du skjønner hvorfor jeg venter litt med steg-for-steg'en?  ;D

 

Kjetil

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker for mange flotte tilbakemeldinger, det varmer et fluebinderhjerte  :) Riktignok ikke helt fersk på fluebinding, men blitt mange år siden jeg la ned arbeid i denne skalaen ned i ei enkeltflue, og med all den flotte inspirasjonen som er å hente her på forumet er det skikkelig artig å føle enselv kan være med å bidra.

 

Etter kløneløsninga jeg åpnet med noen poster tilbake, og aha-opplevelsen når jeg skrev svar til Erot, så kokte hele suppa ned til denne enkle riggen. Ankerskruen har øyet løsna opp litt, så det er egentlig en krok og ikke et øye. Pappbiten brukes til å måle opp trådløkka. Det kan virke vanskelig å få løkka festa på fjæra hvis du bruker fingerne da fingre er relativt tjukke, prøv å hekte løkka på fjæra med heklenåla! No problem. Har ikke slått opp knuter enda, brukte kirurgen tidligere da størrelsen var uvesentlig, men det finnes et hav av knuter som kan brukes. Velg selv.

 

Tversoverpinnen er for støtte siden jeg ikke har limt (bare borra og brukt treplugger), hadde ei øyeskrue i bånn til å forankre bindetråden, på riggen på bildet kan det forankres til tversoverpinnen. Sett opp øyeskruer og oppheng etter behov. Tror ikke den blir stort enklere enn dette, dvs lim godt og du kan fjerne tversoveren.

 

Kjetil

post-3869-13949868302147_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den riggen så jo kjekk ut. Prøvde i går å sette stikke mi på skrå/vannrett i en stolrygg og bruke paraloop-galgen for strekke en vannrett tråd. Det gikk helt fint, men jeg fikk ikke til å binde noe på tråden. Alt spant bare tilbake og datt av. Så jeg skjønner egentlig ikke åssen du får bindt noe til den tråden du har strekt der? Bruker du bindetråd, eller knyter du bare på antron og hekler?

 

Eirik

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...