Gå til innhold

Kortlinefiske


Stig Vivelid-Nilssen

Anbefalte innlegg

Nice  :)

ser den store der ja  8)

gytefisk dette sikkert...?

Ja mulig det,men hvor kommer de fra ?

Veldig langt til vannene på oversiden,nedenfor er det en foss som den kanskje kan komme opp,men hvorfor skulle de det,det er flotte gyteplasser der nede.Nedenfor der igjen er det en gammel steindam og eneste veien opp der er blokkert av gammalt trevirke,så det er antakelig ikke sjøørret(Oselven).

Bare lurer. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei  :) Kult å se at det faktisk er stor fisk i kortlinebekken. Moro det da  :) Og man får, som du gjør her, ofte se spesielle ting om man tar det med ro og setter seg litt ned  :)

Har du rett i,har fått endel pene "kaffefisker" ;D i år,ventet ut med god tålmodighet og ro. ;)

Bedre det enn å kaste dem ihjel.

Men dette er litt spesielt,i det meste av bekken så rekker ikke vannet lengre enn til knærne når jeg må uti.

Så forresten sånn fisk i Atna også,og de sto og nymfet,hadde desverre ikke tid til å prøve på dem,og ikke vet jeg om jeg hadde riktige nymfer heller,da.

Kanskje jeg har nå ? :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg var ute å testet min nye fario i helgen, og hadde samme opplevelse. Plutselig stod det en bamse (sammenlignet med de andre) på sikkert 50-cm (om det går ann å si! hehe).

Var ute en tur i god-bekken til pappa, fra den gang han var ung og sprek. Det var første gang jeg nymfet meg opp gjennom kulpene og "strykene" i denne bekken. Fikk masse fin småfisk, men plutselig dukket det opp en dundre av en plugg! Den stod godt plassert i strømkanten, men ville verken ha det ene eller det andre. Etter nesten en halvtime satt jeg meg ned og innså at slaget var tapt. Først da jeg var klar for andre omgang og gled på ene grønskedekte steinen ble det liv i den og den svømte håvmodig forbi meg med en typisk "kom igjen når jeg er sulten"-holdning.

I helgen skal Bremafoten på Hardangervidda kortlines ut av sitt gode skinn (med noen innslag av tørrflue og streamer)! Gleder meg! Rapport kommer...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Jeg kortlinefiska i Ottaelva i dag - ved utløpet av Vågåvatnet  :) Det må vel være omtrent den perfekte plassen for kortlinefiske, og ved å ta noen steg opp og ned så kan man selv velge helt strømhastighet.

Dette er liksom mi barndomselv dette, der far lærte meg å fiske med flue. Og jeg kjenner denne plassen så sykt ut og inn med steiner og alt. Moro å ta en nostalgisk tur tilbake hit et par ganger i året, synes jeg nok, og denne helga dro vi opp for å besøke min far. Jeg snek meg til noen timers fiske idag lørdag. Ikke så stor fisk her da vanligvis, men det er 200-300 gr. som er greia, og 70-80% harr og 20-30% ørret akkurat i utløpet.

Riggen min til nymfefiske i elv var som vanlig Opti Peak- stanga. Ei klasse 3-stang på 11 fot. Med ei Evotec G4 snelle av minste modell (FW 3/5) som vektmessig matcher godt synes jeg, for da blir balansepunktet akkurat slik at man kan ha en finger ut på stangemnet ytterst på korken. Akkurat ved tsjekkernymfing synes jeg vekt/balansen er viktig ellers så blir man så sliten i hånda etterhvert. I dag kjørte jeg noen Jiri Klima- nymfer samt Aura Larva, og det var godt butikk  :D

MEN det triveligste som skjedde i dag, var at min kjære samboer Hege ringte meg på tur ned fra en morgenfjelltur, og spurte om jeg ville ha litt besøk langs elva. De hadde tatt en morgentur i fjellet, dattera vår Amalie og Hege. Lommekjent som jeg er ved Lemonsjøen, så hadde jeg gitt dem ei flott fjellrute rundt Gråhø kvelden før som de hadde gått på morgenen (Jeg liker å sove litt om morgenene i helgene, og de liker å stå opp grytidlig). Men nå var de altså på tur ned igjen, og lurte på hvor jeg var. Og om jeg ville ha besøk langs elva.

- Selvsagt, sa jeg. Supertrivelig å få besøk av jentene mine i elva.  :)

- Ja, skal vi se deg i dag, så må vi jo komme til elva, sa Hege med en god latter.

Så kom de, og hadde med kakao, brus og noe å bite i, og i tillegg hadde de med mye godt humør.

Vi koste oss langs elva alle tre  :) Flott dag - og det som gjorde den flott var ikke at jeg tok noen harr, men at jentene mine kom blide som noen soler for å "besøke meg i elva".

Rart hvordan slike små ting kan bety så mye.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er nettopp kommet tilbake fra tur til Polen med J&FF, der vi bl.a. fisket San River sammen med flere fra det polske landslaget i fluefiske. Veldig lærerikt og artig å fiske sammen med folk som er skikkelig dyktige på kortlinenymfing. De brukte stort sett veldig små fluer (18 - 24), gjerne i tospann, og et lignende fortomsoppsett som Stig beskriver her. Men oppsettet varierte mye - i de raske partiene var det mere tjekkisk nymfeteknikk, og under sightfiske ble det brukt klassisk oppstrøms nymfeteknikk ala Frank Sawyer.

Vi fikk også testa den fransk/polske teknikken med bare nylon line (altså ingen flueline) og 12 fots stenger. Sistnevnte ble litt vel mye langbambus for meg... men effektivt er det.

Kommer en sak om dette på J&FF etterhvert, og ikke minst film litt utpå vinteren.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kortline fisket svikter ikke, selv om det ikke vaker. Eller, det er vel nettopp den type fiske som fungerer under slike forhold. Og kortline fiskevær har det vært MYE av i sommer.

Har vært "redningen" på mer enn 1 fisketur i og junior har blitt så dreven på kortline nå at han foretrekker det fremfor tørrt :)

Jeg liker begge deler, og tipsene i denne tråden har vært GULL for meg!

:)

bjorni

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har vært "redningen" på mer enn 1 fisketur i og junior har blitt så dreven på kortline nå at han foretrekker det fremfor tørrt :)

:)

bjorni

;D

Sånn har det ikke vært der jeg har vært i år,og jeg har fisket bra på buzzere,nymfer/pupper og tørt.Det er skulderen som har holdt meg igjen,men nå ser det ut som om det er helt greit,selv om jeg kanskje bør være forsiktig med enkelte vinkler og strak arm.

Der jeg fisket i går er det mer enn nok med 2 fluer.Begynte med tungstennymfer som anker.Testet etpar,før jeg fant ut at det ble for tungt de fleste steder.Og,selvom det ikke fisket så værst,forandret det hele seg da jeg gikk over på to olivengrønne tsjekkere(en # 16,og en #14),innspirert av en viss bjorni,som hadde gravd dem fram fra elvebunnen en senvinterdag for etpar år siden  ;) .Det er ei flue som har gitt meg endel fisk,både harr og ørret,så den må jeg binde meg et arsenal av,forskjellige størrelser og fortyngninger.

Så,bjorni,du har jammen vært med å grave fram gullet du også. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe, trivelig å høre Willy. Håper vi kan dele en turopplevelse en dag. Fikk faktisk noen 500 grammere på kortline i Tokkeåi i sommer. Skal love deg at det er moro når bånn begynner å le'e på seg! Blir alltid like forundret over hvor nærme fisken vi ofte står. Jeg stod utvadet til midt på livet og fisken tok 4 meter fra meg.

I kveld ble det en fuktig tur i gjennomblaut natur. Småbekken var vokst til en flomstor elv og elvetåka hang tung over myrene. Vannet var sterkt humusfarget og sikten knappt 30 cm. Jeg fikk lurt opp 5-6 stykker, men måtte jobbe for å få dem til å bite.

B.R. sin rosa nymfe har gjort susen i hele sommer og gjorde det i kveld også. Erlend Vivelid's "Seljord spesial" ville den også ha. Fungerer veldig godt som toppflue.

I skumringen tok ei stor furu den siste nappindikatoren min og ville ikke gi den fra seg. Den får stå som et lite juletre med 3 glittrende nymfer frem til neste år.

:)

bjorni

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel, den ene er B.R sin lille "hemmelighet" som han delte med meg i all vennskapelighet. Det må bli med hans velsignelse i så fall. Jeg savner innleggene han på forumet her. Han hadde MYE å gi, men det var det ikke alle som forstod desverre.

Den andre er Erlend Vivelid sin. Den flua har jeg aldri sett i noen bøker og er vel resultat av mange hundre timer utprøving i vestlandsbekker. En av gledene jeg høstet på samling med landslagsgutta. Jeg håper du forstår Willy, det blir feil av meg å publisere dem her nå.

Igjen, mye å lære av å fiske sammen med landslagsgutta. En må bare drite i at en blir banka i konkurransen. Det gjør jo egentlig ingenting. Ble ikke uthengt som en stor taper i lokalavisa engang. :)

Fluefisket mitt har uansett hatt stor glede av det.

:)

bjorni

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Før konkurransen så fikk jeg høre at noe av det verste en kunne oppleve var å få sone som nettopp var fisket av Erik eikre og Erlend Vivelid. Må si jeg var litt skeptisk til dette, kunne da vel ikke være så ille tenkte jeg.

Hehehe, der tok jeg feil.... igjen.

Nå har de lært opp Kalle også, blir vel ikke stort bedre han... Og så er det enda et blad Vivelid på gang. Han har noen farlige gener, det ble vel tydelig i siste Norgesmesterskap. Tror de gutta er glad for at de blir mobbet for småfisken på Vestlandet. Det er der de utvikler grunnlaget sitt.

:)

bjorni

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Hei!

Jeg lurer på hvordan dere "merker"tsjekkernymfene deres som har forskjellig tyngde?

Jeg antar at dere bruker forskjellig farge på bindetråden?

Jeg har Hends lead wire i fem forskjellige tyngder...0,2-0,4-0,6-0,8-1,0.

Hvordan deler dere inn de?

0,2og0,4 en farge/lett  - 0,6 en farge/medium  - 0,8og1,0 en farge/tung?

eller bruker dere flere/mindre ant farger -- flere/mindre ant tyngder?

Mvh

Roger J

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Roger

Smart idè å bruke ulike farger på bindetråd...men for min egen del handler det om å bruke ulik fortynging på ulik krok strørrelse...for det meste.

Og man kjenner igjen fluene sine og hvor de skal være i boksen.

Også ulik tykkelse på fluene kan gi gjennkjennende faktor.

Og ved å "vippe" dem i hånden...ikke minst gi dem et drift i vannet avgjøres det for min del om den blir på fortom eller ikke :)

Så dessverre har jeg ikke et eksakt system ....men i hodet og i boksene mine vil jeg raskt finne frem til hva jeg øsnker prøve/feile med.

HAr jeg ikke muligheter til masse prøving og feiling grunnet fare for å skremme fisk, så prøver jeg alltid det letteste alternativet først (for unngå mistenkelig kroking av bunn og sådan skremme fisk).

Sorry for lite systembeskrivende. Slik er det for meg, men vet andre har satt ting mer i system...kanskje det funker for dem ;)

Stig

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar..

Hvilken str på blyet bruker du til de forskjellige krok str da?  #4/1,0-#6/0,9-#8/0,8 osv?

Jeg er veldig usikker på hvor tunge de forskjellige krok str skal være...

Hvis jeg bør bruke noen av de str på lead wire som jeg ikke har,så er det jo ikke

værre enn og kjøpe de :).

      Roger J.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...
Gjest Pål Andersen

Ved kortline nymfefiske bør man bevege seg nedstrøms eller oppstrøms ?  

Jeg forflytter meg rolig oppstrøms når jeg fisker tjekkisk.   Ble forundret når jeg leste at en viss nymfe-ekspert bevegde seg nedstrøms ved tjekkisk nymfefiske.  Hva mener dere ?

Vitsen med å gå i svak sikksakk nedstrøms er at man sparker opp masse bunndyr som setter fisken i spisemodus. Er av samme årsak man alltid skal rygge å fiske der man nettopp sto. Her er et filmklipp som hviser hvordan det ser ut 10cm fra vadeskoa på 1,5 m dyp. Disse fiskene var umulig å se med øya ovenifra

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ved kortline nymfefiske bør man bevege seg nedstrøms eller oppstrøms ? 

Jeg forflytter meg rolig oppstrøms når jeg fisker tjekkisk.  Ble forundret når jeg leste at en viss nymfe-ekspert bevegde seg nedstrøms ved tjekkisk nymfefiske.  Hva mener dere ?

Vitsen med å gå i svak sikksakk nedstrøms er at man sparker opp masse bunndyr som setter fisken i spisemodus. Er av samme årsak man alltid skal rygge å fiske der man nettopp sto. Her er et filmklipp som hviser hvordan det ser ut 10cm fra vadeskoa på 1,5 m dyp. Disse fiskene var umulig å se med øya ovenifra

Veldig kul snutt!! er ikke lett for den som filmer å fiske på disse ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...