Jump to content

Recommended Posts

Jeg hadde plan om å opprette tråden rett og slett for dem av dere som lurer på saker og ting (det gjør jeg også nemlig

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />) rundt mystikken under vannets avslørende overflateaktivitet.

All min inspirasjon til nymfefiske med kortline, er hentet fra landslagssamlinger, VM i Slovakia (micronymfing). VAnskelig å komme utenom Erik Eikre, mine brødre Cato og Erlend.

Vi har spart masse tid på å gå sammen ut i elven, gjøre forskjellige ting, for så å finne svar.

Sosialt og lærerikt

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Jeg skal først etterlyse JB, hvor er du mann? Du som var så fornuftig å opprette tråd om nymfing ifjor...den gikk dessverre over flere sider, og ble tunglest grunnet mye tullete innspill.

Denne blir forhåpentlig mer lettlest, og kanskje til og med et nytt tilskudd i fiskingen for noen av dere.

Ting jeg gjør er ikke absolutt, og det finnes mange veier til Sinsekrysset, dette er bare tips til deler av nymfefisket som forøvrig passer godt i små elver, med relativt grunne strekk.

og ikke minst; det er pinlig nøyaktighet i oppsett, slik at også den bitte små fisken som man klarer kroke på "dragfri" drift under vann, faktisk gir deg en indikasjon på at du fisker rett

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Harr og småørret er vanskelig noen ganger å kjenne/se utslag på. Stor fisk er meget enkel hvis den tar..den bare strammer alt opp litt for kjapt...med muligheter for sjokk og fortomsbrudd på slik kort avstand.

Også var tanken tenkt at man skal være glad for norske aktører som gjør slike nisje produkter tilgjengelig og driver opplysende info i forhold til bruksområde.

Vil komme til å anbefale spesifike saker, som fungerer.

"Man tager hva man haver"...likevel greit å være obs på en del ting underveis.

Fisket

"Kortline" begrepet er brukt for å illustrere at det faktisk handler om fiske på relativt kort hold.

Alt fra "tsjekkisk" på 2-4 meters hold, og inntil ca 10-12 meter. Dette er ihvertfall mest vanlige lengder å opptre innenfor.

Likevel er lengder hvor man kan løfte flueline og deler av fortom ut av vannet, det mest effektive i forhold til oppnå maksimal dragfri flyt og samtidig kunne ha kontakt med fluer. Snakker da om ca 5-7 meters hold...stående i vannskorpen med en 10' stang for en person på 180 cm.

Nok kjedelig tallmateriale

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Jeg bruker aller mest tungsten hoder til fortynging...noen ganger sammen med bly, på f.eks større monstre som husbyggende vårfluer.

OBS! På sommerlavt vann og ellers hvis forhold er meget "skjøre", kan det utmerket fiskes med meget lett dressede fluer i nøytrale/duse farger uten messing/tungstenhode.

Ekselmpel på slik god fluemønster er ; fansanhale type flue (pheasant Tail).

Virker over alt hvor ørret befinner seg

Fisker egentlig ofte med relativt små fluer, noen ganger alene, noen ganger sammen med et "anker".

Hele poenget med oppsettet er å presentere nymfer under vannets overflatestrøm litt saktere enn overflatevannet. Dette oppdager man best ved å se en indikator i begynnelsen av drift gå like fort, for så å bremse rolig og plutselig drifte litt saktere enn f.eks skum på overflaten.

Det er dette fenomenet som avgjør hvilken str/tyngde på fluene jeg bruker.

Og om jeg evt vil fiske med liten flue som fanger fisk, men en større/tyngre på enden som skal sørge for at det hele drifter i riktig hastighet, slik at den mindre/lettere fluen skal fange fisk.

fortomslengder, presentasjonsvinkler og avstand på "kast" /lobb er viktig å fokusere på, dels for ikke å skremme fisk, men også for å oppnå den ønskede hastigheten.

jeg har to helt konkrete anbefalinger angående fortom som i tillegg til annet passer utmerket til nymfing;

Akron Heavy butt 4x 10'- den er myk og meget smidig...

For meg nye Hends French Camou leader 3.50 meter- myk og smidig, eventyrlig lite lysrefleksjon som kan være fiskeskremmer (helst på sommerlav og krystallklart vann).

Jeg har i tillegg til masse gode erfaringer med gull, sølv,kobber og sorte tungstenhoder, nå endelig fått i hende nærmest holografisk røde og grønne/olivne hoder. Samt en farge jeg virkelig digger (fisken også), en mocca farget variant. jeg har noen litt skittenkobber aktige som kan minne, og de har i alle år vært fenomenale på solrike dager og lavt vann.

Idag har jeg mocca, rødt og olivent på menyen...tider på året, og forskjellige steder vil helt sannsynlig få frem hvilken fisker best- og når.

ka dokk trur?

Kan dette bli forståelig?

jeg begynner med fortomsbilder, og prep her, på neste innlegg kommer kanskje litt mer bilder og dagens valg for fisken.

Og så er det fritt frem, bidra gjerne de som har gode tips og erfaringer, jeg ønkser lære mer selv samt bidra med det jeg har erfart så langt.

På bilder ser dere Tapert fortom, med microring i enden av den 3.5 meter lange fortommen.

I den knyter jeg ca 0.18 fluor stroft som jeg har tredd innpå en 2 cm backing bit og limt. Synlig indikator som ikke er i veien for presentasjon og fortomsoppbygging.

I enden av fluor stroft, enda en microring.

fetter inn alt fra fluorindikator til flueline.

6x fortom er grei tykkelse, noen ganger må jeg ned i 7 og 8x (flatt vann)

Akron er mitt soleklare valg av produkt for tiden. Sterkt og godt ,med riktig dimensjon (virker ihverftall slik).

Skal man fiske èn flue eller flere?

Forhold avgjør det i stor grad. Vanndybde, vannfilm(brutt eller helt glatt) og ikke minst hastighet.

Avstand til første flue fra indikator, avhenger av vannklarhet/strømhastighet og fluestørrelse.

Som en regel; Man justerer som regel ALLTID etter første par kast. I elven oppdager man hva som er feil. Flua sunker i fort nok, for lang fortom på valgt sted etc.

På denne fisketuren var det knehøyt vann, en del mer strøm enn vanlig på stedet, brutt vannflate.

Jeg valgte litt over en meter tippetlengde idag til kun èn flue i krok 16, rødt hode

Fisket ikke mange kast før jeg skjønte at jeg måtte justere til tyngre, ikke mye tyngre.

vannet var også såpass brutt i overflaten at jeg turde sette på enda en kulehodenymfe, uten frykt for å skremme fisken.

Ca 60 cm fra den første fluen (skjøtet med kirurg knute) satte jeg på en litt større flue i krok 14 og et hakk opp på tungsten mm. Ende fluen hadde annen farge på hodet, mocca.

Av og til får man flere svar ved å ha ulike tyngder som ulike mønstre.

Til og med fiskens evt preferanser til farge på messing/tungsten hoder kan komme godt frem ved å bruke flere fluer.

resultat denne gangen; 13 fisk på 45 minutter.

Flest på rødt hode.

Jeg gleder meg allrede til "olive" time til våren. Tror den grønnfargede og mocca fargede da kanskje kan være bedre.

Det vil tiden vise.

Ordinære sølv og gullhoder er fremdeles meget gode...spesielt på dager med "tungt" vær og litt røffe vannforhold kombinert med litt farge på vannet.

men her er altså ingen fasit, man må forsøke seg frem.

Ikke gjør det mye komplisert, viktigst er teknikk/driften, spesielt når fisken ikke er veldig aktiv.

Link to post
Share on other sites
  • Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Hei gjest! For å se skjult innhold må du være medlem av foreningen. Klikk her for å lese om medlemskap.   Noen bilder fra turen til Tsjekkia hvor jeg var på en workshop med gutta fra det tsjekkiske landslaget.    Lærte mye der:)   Skal ned igjen nå i mai på vm. Blir spennende:) Hei gjest! For å se skjult innhold må du være medlem av foreningen. Klikk her for å lese om medlemskap. Hei gjest! For å se skjult innhold må du være medlem av foreningen. Klikk her for å lese om medlem

Etter endelig å ha tatt meg tid til å forsøke å visualisere det jeg innledningsmessig ønsket med tråden, å videreføre min entusiasme rundt dette fisket, har jeg nå en video liggende...og kommer selvsagt flere rettet spesifikt mot "den ene fluen", "de konkrete forholdene" etc.   Når jeg også i år måtte takke nei til det ærefulle oppdraget å lede det Norske Fluefiskerlandslaget som kaptein-  så er det i grunn mitt hjerte nærmest å "videreføre kunnskap" her, liksom jeg ville gjort det i Bosnia i

Jeg hadde plan om å opprette tråden rett og slett for dem av dere som lurer på saker og ting (det gjør jeg også nemlig Hei gjest! For å se skjult innhold må du være medlem av foreningen. Klikk her for å lese om medlemskap. /emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />) rundt mystikken under vannets avslørende overflateaktivitet. All min inspirasjon til nymfefiske med kortline, er hentet fra landslagssamlinger, VM i Slovakia (micronymfing). VAnskelig å komme utenom Erik Eikre, mi

Posted Images

Stig, du er en liten glødelampe som virkelig varmer og lyser i November mørket. Dette var et fint innlegg og jeg forstår det blir mer 

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" /> :)

Nå har jeg vært så heldig å oppleve entusiasmen din på nært hold i Bø elva i sommer og det var bare en opplevelse, det smitter. Her var det FLUEFISKE både på utpust og innpust 

;D.

Noen spørsmål melder seg med en gang. Hvor får du tak i Hends French Camou leader og slike fargede tungsten hoder?

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" /> :)

bjorni

Link to post
Share on other sites

Herlige bilder,det så spennende ut!

/emoticons/ohmy@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Det der,Stig burde du prøvd på Hamre,........eller.......trur kanskje jeg gjør det selv.

Svært informativt,og veldig greit og ha det på trykk.

..eh,tør nesten ikke spørre;(du vet hvorfor)men kommer det noen flere bilder eller bindebeskrivelser av nymfene du bruker?

Har en agenda som du ikke får frem,men har jo fisket endel dypt opp igjennom årene(både kort og langt snøre),og det er fisken man ofte får ved å gå på dypet med nymfene.

Min erfaring fra dypt fiske er jo at selv i elver hvor jeg ved vanlig overflatefiske var overbevist om at her finnes ikke fisk over kvartkiloen,så har en nymfe på dypet ofte avslørt fisk opp mot kiloen.

Det jeg vil fram til er at metoden kan gi kontakt med den fisken som står ved bunnen hele sitt liv(og dem er det mange av)og som aldri løfter nesa mot en klekker eller ferdig utviklet insekt.

Og den fisken kan være stor!

Jeg kan ikke mye om disse metodene,så jeg har ingenting å bidra med ang. dette,men ville bare sette lys på en av sidene ved å lære seg og utføre metoden.

Willy

Link to post
Share on other sites

Utrolig inspirerende stig 

/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20" />

må ha noen røde skaller jeg da skjønner jeg 

/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20" />

det som er det sikreste til harren? 

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Link to post
Share on other sites

dette er veldig gøy lesing og er mye å lære. når en først har funnet dybde og flua dunker i bunn syns jeg det kan være litt vanskelig å skille fisk fra bunn napp i begynnelsen, men føler det er bedre å gjøre tilslag en gang for mye

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" /> hadde stor hell med nymfene til Stig når en først fant dybde og teknikken satt litt bedre.

ser ut som det kanskje blir en nymfe tur igjen snart

/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Link to post
Share on other sites

Var skikkelig fin bekk det der ass!

/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20" />

PS: Arild, gidder du ikke å oppdatere med nytt år lengre?

/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Link to post
Share on other sites

Som sagt: meget interesang lesning Stig. Her har jeg mye å lære. Tror jeg har mye å hente på å skifte mer fluer og fortommsspisser.

Føler litt for lite kontroll når jeg driver med dette. Skifter litt for lett over til vante takter. Dette SKAL forskes mer på til våren.

Takker så meget for utfyllende svar.

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Link to post
Share on other sites

Noen som vil tipse om slike bekker som dette i området ikke så alt for langt vekke fra Stavanger? Jeg er særdeles flink til å holde kjeft om fiskeplassr jeg får beskjed om å holde kjeft om

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Link to post
Share on other sites

Om du får tid en dag så komgjerne med mere av hva harren liker av slike fluer

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

og kan du utdype litt mere med valg av slike nymfer til hvilke forhold , været, klartvann etc...

/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20" />

hva vil funke bra i det grønne isvannet i g.lågen forresten?

Takk for svar

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Link to post
Share on other sites

Du vektlegger kulehodene veldig mye. Har litt problemer med å tro at det kan bety så mye?

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Men så har jeg vel heller aldri brukt noe annet enn gullhoder

Og det har jeg faktisk brukt lite.

Hva med str. på flua? Er ikke det viktigere en farge på kulehodet?

Nok en gang: Super tråd Stig

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Link to post
Share on other sites

Utrolig inspirerende stig 

/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20" />

må ha noen røde skaller jeg da skjønner jeg 

/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20" />

det som er det sikreste til harren? 

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Her er det som Stig sier,ingen fasit,kan bli noen fluebytter.

/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Den flua som fanget som fy den ene dagen,kan nesten skremme den neste,fisken er lunefull,vet du,men vi diskuterer ikke intellegens!

Link to post
Share on other sites

Hvor var vi?

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Jo, forskjellige fluetyngder og farger på skallen.

ting virker til ulike tid/ulike forhold.

Idag litt farget vann, og mye sterkere strøm.

"tung" værtype.

samme fisketid som igår, samme sted.

Ikke noe på de mindre fluene med rød skalle..

8 fisk kun, mye mer krevende enn igår...mer tsjekkisk tilnærming,

1 fisk på oransje hode relativt stor endeflue

3 på stor Green tag med sølvhode

Og gladmelding; 4 fisk på relativt stor flue med gullhode.

Og fisken stod mye nærmere midten av strømmen, i overgang mellom raskt og saktere vann, enn jeg først trodde. fisket liksom mer mot andre bredden..tok tre steg tilbake i dn harde strømmen jeg stod å fisket ifra. Da fant jeg plutselig fisk.

viktig å dekke mest mulig vann, la fluer drifte gjennom ulike spots mange ganger før man tasser videre.

Plutselig ser man nyanser i driftene, og får svarene ved fast fisk

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Skal jeg vise et bilde av fluene mine fra idag?

De som ikke bryr seg, vennligst snu dere bort og fri dere fra behov om å kommentere

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Link to post
Share on other sites

Supert

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Det du skriver om her kjenner jeg at skurrer litt hos meg. Tenker på mine erfaringer og hvor ofte jeg står og grubbler på om det står fisk der eller om jeg fisker feil. Er nok oftest det siste. Det du skrev om å få fluene til å "henge" i stømmen fikk et lys til å gå opp for meg.

Ofte er jeg litt redd for å gå videre oppover så jeg skremmer fisken.

Du bruker for det meste fluer med lite "liv" i? For å få de ned hurtig?

Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...