Gå til innhold

Støtter du oppdrettsnæringen?


Gjest Mergus Merganeser

Har du kjøpt produkter fra næringen siste året?  

83 stemmer

  1. 1. Har du kjøpt produkter fra næringen siste året?

    • Nei!
      33
    • Andre i husstanden kjøper
      11
    • 1 gang siste året
      2
    • Flere ganger siste året
      42


Anbefalte innlegg

  • Svar 210
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

dabugy2a.jpg

Noen som har hørt om pelletssei?

Det er sei som vanker under anleggene og spiser spillfor fra oppdrettsnæringen.

Dette er ikke kystbefolkningen så veldig glade for. De har min fulle forståelse.

Spillforet inneholder også medikamenter som er beregnet på oppdrettslaks, ikke mennesker!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Videoer

Sjøørret med lakselus, Dirdal:

http://www.youtube.com/results?search_query=lakselus&oq=lakselus&gs_l=youtube.3...1289.2161.0.2369.8.8.0.0.0.0.68.463.8.8.0...0.0...1ac.1.11.youtube.naDIEbKDJg8

Postsmolt med lakselus, Melkstadvassdraget, Hitra:

Sjøørret med lakselus, Melkstadvassdraget:

Sjøørret med lakselus, Hardangerfjorden:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vel og bra at vi diskuterer dette på forumet. Ikke minst for å få fakta vi trenger, så takk for den jobben Nils og dere andre. Men vi må ikke lene oss tilbake og mene at diverse organisasjoner skal gjøre hele jobben. Send mail til politikere, ikke minst dem som kaller seg miljøpolitikere for det er en kjensgjerning at de ikke gjør noe som helst med oppdrettsindustrien. Still dem spørsmål. Snart er det valgkamp hvor de stiller opp og svarer på spørsmål i div media,eller rett og slett dukker opp på et torg nær deg. Still dem spørsmål og ikke godta politikersvar.

Når det gjelder Kurt Oddekalv er han trolig en av dem i Norge som oftest har blitt vurdert anmeldt. Hvorfor gjøre ikke oppdrettsindustrien alvor av sine trusler. Redd for å tape? Ja hva ellers.

Friluftsfjorden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mergus Merganeser

Bra eller anus får vi svar på om 7 år!

Vet ikke helt hva de legger i dette, men det er en av de få selverkjennelser jeg har sett fra næringen!

Jøss tenker jeg da...  Mener de virkelig dette, eller kjøper de seg tid?? 7 år er jo like mange år som generasjoner i våre lakseelver og innen den tid kan det være enda flere lakseelver som er stengt, sjøørretstammer som er "tilintetgjort" mv..

Det ønskelige hadde vært at dette skjedde for 7 år siden slik at vi kunne evaluert tiltakene i dag og forhåpentligvis sagt oss fornøyde!! Mulighetene har vært der, men næringen har kategorisk avvist det meste!

Registrerer at de også skal være 100% bærekraftig.. Jaha..???? Skal de da slutte å fly laks til Japan, rense kloakk mv?? DET vil jeg se før jeg tror det! Uansett hvis de forplikter seg til dette vil det ganske sikkert fremprovosere en del tiltak som f.eks lukkede anlegg. Tror det har vært nevnt før i debatten  :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

Jeg tenker vel at det i utgangspunktet er bra at de samarbeider. Sen kan jeg ikke la være å lese artikkelen som en pressemelding som da mest trolig skulle kommet ifra Marine Harvest. Med tanke på at WWF får bidrag fra næringen så tenker jeg at vinklingen på artikkelen ikke er så objektiv. Vems penn er det egentlig som skriver her? Og det er jo anus.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mergus Merganeser

Jeg tenker vel at det i utgangspunktet er bra at de samarbeider. Sen kan jeg ikke la være å lese artikkelen som en pressemelding som da mest trolig skulle kommet ifra Marine Harvest. Med tanke på at WWF får bidrag fra næringen så tenker jeg at vinklingen på artikkelen ikke er så objektiv. Og det er jo anus.

Ble mye anus her nå da..  ;D

At intensjonen om forbedringer er der er det ikke det samme som at de bretter opp ermene og omsetter dette i praksis. Pressemeldinger som dette kan bidra til at næringen får pusterom og kanskje en oppadgående kurve ift tillitten i markedet.

I grunnen er min tillitt til næringen så tynnslitt - ja rett og slett på minussiden at jeg tar ikke dette som god fisk! Hvis næringen har målsetninger om å forbedre seg bør og må dette måles i de neste syv årene! De blir ikke brått 100% bærekraftig i 2020. Alle virksomheter som jobber etter forbedringsprinsipper etablerer målereferanser som de beviselig kan dokumentere og vise sine forbedringer fra! Jeg antar sterkt at lakselus også vil finnes i 2020, likeså vil laksen fortsette å drite i havet i tillegg til forspill. Da blir min konklusjon veldig enkel! Oppdrett må inn i former hvor man har kontroll på dette - DVS LUKKEDE ANLEGG!!

Vi får vente å se om hvilke forbedringer som de målbart kan bevise de neste årene...??!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når man ser alle filmer og innslag om oppdrettsnæringen, så er det mye jævelskap og dritt. Jeg liker selvfølgelig ikke dette jeg heller. Tror imidlertid vi må innfinne oss med at oppdrettsnæringen har kommet for å bli, og derfor bør vi være positive til alle tiltak som kan gjøres for å minimere skadene. At vi får urørte fjorder, rene elver og 100% bukt med lakseslus tror jeg imidlertid er en utopisk tanke. Vi må nok leve med noen bieffekter, og kjempe for å minimere dem.

Dagens fiskeriminister er imidlertid 100% på fiskerinæringens side i ett og alt, og en mer balansert minister er på sin plass. Hun slipper også billig unna. Så f.eks. nylig et innslag om minstemål på sei ved kystfisket. Ministeren forkastet forslaget til stor glede for et fiskemottak et sted på Vestlandet. NRK-innslaget viste en blid fiskemottaksleder som fikk det glade budskap fra ministeren. Positiv PR for sistnevnte ift næringen, men innslaget manglet totalt en røst som fortalte om hvorfor forslaget i det hele tatt hadde kommet på bordet. Hvor var marinbiologen og de forvaltningsmessige argumentene for en heving av minstemålet? Hva jeg skal mene vet jeg ikke, for jeg fikk aldri innblikk i argumentene for/mot. Slett journalistikk, og utelukkende med vekt på arbeidsplasser. Når mediene er på den måten, så blir det ingen opplyst debatt. Det er veldig synd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mergus Merganeser

Som trådstarter har jeg selvfølgelig lest innleggene med interesse og en ting slår meg! Hvilket ansvar ligger på oss som forbrukere? Hver enkelt kan ta et valg uansett vare og enhver tilbyder er overgitt tillitt fra forbruker!

Nils har kommet med mye info i tråden - TAKK TIL DEG! Du viser en ansvarsfølelse ved å gi oss andre dokumentasjon ang denne næringen som bør/kan påvirke oss til å bidra med vår eneste maktmiddel i denne saken - VÅR FORBRUKERMAKT! Ved å ta avstand fra et produkt vil det ha en synergieffekt ved at andre velger det samme. Næringen selv vil slite med lav kundetilfredshet og etter hvert bli påtvunget til å ta ansvar for sine fotavtrykk. Innen dette skjer kan vi ikke forvente at næringen selv tar ansvar så lenge det ikke legges føringer fra de regulerende myndighetene. Så da vil de fortsette sin propaganda om sin egen viktighet; det være seg arbeidsplasser, verdiskaping, sunne produkter mv..

Det er jo vår tids svøpe at vi er overlatt markedskrefter som med sin makt bl.a bestemmer hva vi skal ha på middagsbordet!

Personlig har jeg ingen egeninteresse i villaksnæringen! Men det gjør meg vondt at mine barn ikke vil få samme muligheter som jeg hadde. I 8-9 sesonger (15 år siden) jobbet jeg som Ghillie i Nord-trønderske elver og den utviklingen jeg har sett de senere årene er skremmende!! Lusepåslag, innvandring av oppdrettslaks, forsvunnet sjøørret mv forteller meg at næringen absolutt ikke har kontroll på sin produksjon! Vi vet de negative konsekvensene av dette, vi vet også at næringen ikke trenger å gjøre noe med dette iom at de fortsetter dagens driftsform upåvirket av de regulerende myndigheter. Men det er jo ikke annet å forvente iom at de som regulerer bransjen også sitter med økonomiske interesser i dette.. Også kjent som bukken og havresekken.. Eller korrupsjon??

Egentlig hadde jeg forventet at resultatet av pollen hadde blitt helt annerledes.. Vi er da opptatt av naturen er vi ikke?? Jeg fisker ikke i Hemsila eller "Skrukka", men jeg er da opptatt av fiskens vel og ve på de lokalitetene!! Det skulle da bare mangle... Hva om disse elvene skulle blitt regulert og resultatet hadde blitt en utarmet elv sett med en fluefiskers øyne? Nei faen, da hadde jeg i alle fall ikke forholdt meg likegyldig til det! Eller sagt på en annen måte; "Hadde jeg da kjøpt kraft fra selskapet"?? NEI!!! Men noen kjøper altså fortsatt oppdrettlaks...... Har vi tapt kampen mot de negative konsekvensene fra oppdrettsnæringen fordi vi egentlig er likegyldige til dette?? Hadde resultatet av pollen blitt annerledes hvis vi først hadde satt oss litt mere inn i saken før vi stemte??

John

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fåreslår at folk som er veldig opptatt av denne næringa selv tar en tur til ett annlegg for å se hvordan ting fungerer i virkeligheten anno 2013. Mange av linkene jeg har sett stemmer veldig dårlig med bilde jeg har av næringa idag.

Jeg kan ikke snakke på vegne av hele landet men kom til vikna så får dere se et mere sant bilde av hvordan forholda er.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som så mye annet som skjer i havet ser vi bare overflaten og den kan se ok ut. Vil vil ikke engang se opptakene Oddekalv har tatt av havbunnel under og rundt anleggene. Vi vil ikke snakke om medisinrester og gift man slipper ut og er kun opptatt av hvor mange lus det er pr oppdrettsfisk for så lenge det målet er nådd kan man ikke laste oppdrettsindustrien for at sjøørret i de mest oppdrettstunge områdene er fulle av lus. Jeg er ikke imot oppdrett, men dagens utgave er jeg imot. De har råd til å rydde opp men gjør det ikke så lenge de ikke blir pålagt det. Dessverre er det ingen politisk partier som vil pålegge denne industrien de samme rensekrav man stiller til annen industri og ikke minst deg og meg.

Friluftsfjorden!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mergus Merganeser

Jeg fåreslår at folk som er veldig opptatt av denne næringa selv tar en tur til ett annlegg for å se hvordan ting fungerer i virkeligheten anno 2013. Mange av linkene jeg har sett stemmer veldig dårlig med bilde jeg har av næringa idag.

Jeg kan ikke snakke på vegne av hele landet men kom til vikna så får dere se et mere sant bilde av hvordan forholda er.

Har du lest riksrevisjonens rapport??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mergus Merganeser

Du er vag når du skriver "mye av det som står der stemmer nok", men mer konkret når du legger til at noen gir F.....

Hva mener du stemmer??

Rømmingsproblematikk??

Luseforekomst??

Arealbruk??

Smitteproblematikk??

Utslipp av næringssalter??

Dyrevelferd??

Uttak av fisk til forproduksjon??

Kjemikaliebruk??

Forvaltning (Roller og ansvar)??

Og hva er så annerledes (Bedre????) på Vikna???

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok, er egentlig ikke så veldig interressert i å diskutere når folk er så forutinntatt. Haters gonne hate som di sier..

Men jeg skal svare på di tinga jeg vet, som jeg ikke allerede har snakka om tidligere i denne tråden.

Når det gjelder rømming har d kommet en ny forskrift, nytek, som skal godkjenne lokaliteter for utsett. Dette medfører at alt av komponenter ned til minste sjakkel skal være sertifisert og merka og godkjent for dette annlegget.

Rømming kan man aldrig gardere seg 100 prosent mot. Det kan alltid forekomme menneskelig svikt eller det kan være ekstremvær.poenget er at annlegget i utgangspungtet er sertifisert for å tåle å ligge på akkuret denne plassen.

Lus situasjonen føler jeg at jeg har svart nok på tidligere i tråden.

Arealbruk har jeg svart på tidligere.

Smitteproblematikken har det vært forsjellig tidligere..vikna har nå egne brønnbåter som ikke er i kontakt med fisk fra andre områder. Vikna er delt inn i soner. Store områder blir lagt brakk i lange perioder, merder blir spylt.

Utslipp av næringsalter. Her blir det hvert år tatt grabbprøver av bunnforhold. Ved ikke tilfredstillende prøver blir lokaliteten lagt brakk.

Dyrevelferd. Oppdrett må sees på som hvilken som helst annen kjøttproduksjon. Gris, kylling, fe osv har det på samme måte. Bli vegetarianer hvis du vil ha dyra som kjæledyr.

Uttak av fisk til forproduksjon. Som sagt tidligere, jeg har hørt av en skretting representant at pr idag brukes 1,3 kg vill fisk til å produsere 1 kg for. Dette har jeg ikke fått bekrefta ennå.

Kjemikaliebruk. Minimalt bruk. Kun h2o2 samt alphamax/salmosan blir brukt ved avlusing.

Forvaltnig er vel et samla begrep på overstående, med jeg mener at næringa er på god vei til å bli bærekraftig.

Nå er ikke jeg noen form for utnevnt representant for oppdrettsringa. Jeg er bare en vanlig person som har interresser på begge sider. Og jeg er opptatt av at både miljø og oppdrett skal bli enda bedre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...