Gå til innhold

Priser på fiske i Norske vassdrag.


Tor

Anbefalte innlegg

Klarer ikke å dy meg

Som også en av de andre i styret er det et innlegg vi satt igjen med, som var litt overraskende. Dette Handler om Lars Lenth, og Andreas Fismen med Tørrfluelandet. For det første så har både Lars og Andreas vært med å bidra til at Hemsil har blitt det den er i dag. Begge kom oppover hver sommer med et mål om å få en av de store. Dette gjaldt ikke bare dem, men også mange fler av oss. Denne praksisen startet før vi innførte regler om "fredning " av stor fisk. Den jobben som vart gjort for Hemsil midt på 90'talet var svært viktig. Glemmer ikke Andreas en gang nede på Dassen, en liten halvkilosfisk blødde så mye at den burde vært avlivet. Dette i seg selv var en tragedie, "den burde vært drept", noe jeg ga uttrykk for. Andreas såg på meg, sette fisken i vannet, og snudde ryggen til. For Andreas var dette hans måte å begrave den på, kansje levnet den til live, og lever den dag i dag !? Kansje vart den med og førte genene videre som gytefisk. Fra midten av 90'talet, til slutten av 90'talet var det svært lite stor fisk i elva, fisken var rett og slett borte/nedfiska. Vi Hemsedøler hadde bare ett mål på denne tida, nemlig å springe i elva føre "svensken" for å kroke/redde så mange som mulig. Endelig, i 1999, vart "vår" praksis innført i reglene.

 

Kan på denne tid nevne at det fremdeles var et brukbart fiske i Hallingdalselva, noen år tidligere enda bedre, og i dag en skam for vassdraget. Gudene vet, men antagelig er jeg så dum at jeg ikke skjønner hva som har skjedd i Hallingdal, Hmm, regulanten ja, den er jo en fin syndebukk, tenker vi dytter problemet over på dem, ja, sånn var det ja, godt å være ferdig med dette.

 

Om du lever i takt med naturen/fisken er det svært lett å forstå konsekvenser. Hadde jeg og Andreas praktisert som Andreas gjorde i Tørrfluelandet "Skrukkedalsrenna", så hadde Hemsil i dag vært død, eller overbefolket på småfisk. La det ikke være tvil om dette?

 

Lars, Lars, Bård, og nå også Andreas bør sette seg bedre inn i forvaltning av vassdraga og formidle denne budskapen. Kansje burde de lage en egen film som gjengir viktigheten av å forvalte frem et vassdrag riktig, for å få det tilbake i gammel god stand. Jeg har god forståelse for høstningsprinsippet. Om beskatninga blir så hard at genene til stor fisk blir borte, får du en ubalanse i vassdraget mellom stor og liten fisk (Du mister økosystemet, der bestanden regulerer seg selv). Uforstand har i mange tilfeller ødelagt mange vann og vassdrag fordi "vi" har vært for grådige, og fjerna den store fisken fra bestanden.

 

Mange gjennom denne spalta har kommet med flotte og gode argument. Men det er også slik som i "alle foreninger", ikke alle er enige. Denne spalta har iallefall i klartekst vist seg at selv "fluefiskere" ville få problemer med å samarbeide med hverandre. Nesten rart at vi har klart dette så godt blant ca. 170 grunneiere i Hemsedal.

 

Når "Lars og CO" slipper tørrfluelandet 2, viser de til fulle hvorfor de kommer til Hemsedal. Opplevelsene de fikk i Hemsedal, har de selv bidratt til gjennom mange år i Hemsila. Vær snill, ikke skru klokka 20 år tilbake i tid. "Høstningslandet" Norge kan være en riktig tittel på deres neste film om den rette fokusen blir gitt

 

Andreas er selvfølgelig inne på et godt poeng, nemlig den stakkars fisken som må oppleve "alle" oss. Jeg hadde vært villig til å gjøre noe med dette, jeg vet hva som må til, men som i alle "store forsamlinger" er det vanskelig å få til !! Vi har bevist at vi har lykkes, da burde vi også bevise at vi vil ta hensyn. Jeg synes ikke "texasen" fra Auriivillien i fjor var helt bra.(fisket ikke på Hjelmen i Auriivilliien i fjor med samvittighet for dette) Det er andre enn fluefiskere som også følger med oss, derfor bør vi forvalte med fornuft.

 

Jeg har vært leder av foreningen under hele prosessen med Hemsila, jeg har vært sta som et Esel, og det har vært nødvendig. Jeg trekker meg både fra styret, og som leder fra Hemsedal Fiskeforening ved dette årsmøtet. Jeg er ikke lenger interessert i å gjøre en jobb i Hemsedal Fiskeforening, samtidig som jeg driver guidevirksomhet. Til det er bygda vår for liten, sjalusien for stor. Jeg trakk meg etter "press" fra "Hemsedal Sport"

 

Med Hilsen Tor Grøthe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest nicolaj brekke

Greit nok det at Tor har provosert og til tider oppført seg på en litt merkelig måte her på forumet, men vi skal ikke glemme den jobben han (og de andre) har gjort for Hemsil. Dumt at han må slutte på en slik måte uansett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes dette er dårlige nyheter Tor!

En grunneierforening/fiskeforening som forvalter en så mye brukt ressurs trenger en sterk leder/frontfigur. Og det er ingen tvil om at du er en sterk person som tør å stå på egne meninger i alle fora. Om du så er litt sta til tider så vet jeg at du alltid tar andres meninger med, lytter og diskuterer ærlig. Det er synd for foreningen at en person som deg Tor med så mange gode lederegenskaper takker for seg. Men jeg skjønner godt dilemmaet ditt. Man skal ikke glemme sitt eget og sine satsningsområder. Det er drivkraften!

 

Snakkes!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg må si meg enig med Rams her og det han har vist i dette forum er alt annet enn gode lederegenskaper men snarere en som skriver/snakker før han tenker.

 

Men jeg kan sjønne hvorfor Tor er bekymret, det er tross alt en grunn til at Hemsil har det fisket de har i dag, og det blir ikke oppnådd gjennom at alt for mange fiskere skal holde tritt om grunntanken ved fiske som fismenismen snakker om. Slike filmer har enorm påvirkningskraft er med og formidle holdninger og verdier.

 

Men det hjelper ikke sitte oppe på sin høye hest og rope: Dette er meninga mi...og det er den RETTE!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har bare lyst til å komme med følgende, så jeg ikke blir misstolka.

Jeg trakk meg fra styret fordi jeg mente det var riktig. Dette var noe jeg tok opp i styret også i fjor, før og under årsmøtet med de samme motiv, nemlig at jeg driver en guidevirksomhet. Ingen andre mente dette var noe problem, bare jeg selv. Det var derfor veldig lett for meg å frasi meg desse verv, da Hemsedal Sport ved daglig leder som også er grunneier bad om et møte, og mente jeg burde trekke meg.

Når det gjelder mitt forhold til Hemsedal Fiskeforenings lederverv, så mener jeg det ga en god påvirknings kraft, men isolert sett det å være leder har hatt lite å bety for meg. Det har imidlertid vært en stor ære å få muligheten sammen med mange gode styremedlemmer å skape noe for Hemsila og grunneierne langs vassdraget. Styret har hele veien fram til i dag skjønt arbeidet mitt, og hele tiden gitt meg full tillit. Dette er prisverdig, også har de hele tiden vært flinke til å "rette" meg de ganger jeg har vært "litt/mye" rett på og for rask.

Når det gjelder mine egne satsningsområder, så har dette hele tiden blitt gjort for å skape noe nytt, og da helst for Hemsedal og oss som bor her. Det blir mange som vil nyte godt av dette i framtida. Jeg tror vel ikke alle i Hemsedal har sett denne verdien, og selv hadde jeg sikkert vært mye rikere om jeg bare hadde tengt på meg selv, ikke brukt så mye tid på andre og til fluefiske, men angrer det gjør jeg ikke.

 

Hilsen Tor Grøthe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg slutter meg helt til det Rune sa. Dette er dårlige nyheter. Du eg jeg er nok ikke 100% enig i alt, men det vi er uenig i er nyanser. Har selv hatt ”min elv” som utganspunkt for debatten og ikke Hemsila. Det vi er 100% enig om er at du/dere har gjort en fantastisk jobb med Hemsila. Synes du skal ”krumme ryggen og stå blesten av”. Er det støtte fra dette forum du trenger for å fortsette så er jeg sikker på at den kommer.

 

Mvh Stig

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg slutter meg helt til det Rune sa. Dette er dårlige nyheter.

Er det støtte fra dette forum du trenger for å fortsette så er jeg sikker på at den kommer.

 

Enig i dette jeg også !

 

Jeg blir litt små-nervøs nå, fordi man ikke vet hvem som skal ta over "lederskapet", eller hvilken retning foreningen i fremtiden vil ta mhht fiskereglene i Hemsila :roll: . Håper du fortsatt (som grunneier) vil påvirke kultiveringen i samme bane som i de siste 4-5 årene Tor....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Valget jeg har gjort er til Hemsedal Fiskeforenings beste. Jeg har ingen behov for å krumme rygg. Jeg er heller ikke ute etter sympati. Det gjør meg ingen verdens ting om jeg forteller "hele verden" hva som skjer og hva jeg ønsker. "Dere" får litt mer å snakke om, også kan det jo hende at det for noen av dere har blitt lettere å forstå hvordan naturen fungerer.

 

Naturen er rar den: Glemmer ikke Telefonen jeg fikk i slåtten fra Andreas Fismen for noen år siden, JEG HAR STOR FISK PÅ KROKEN, vil du komme og se? spurte han. Selvfølgelig ville jeg det, jeg la fra meg traktoren og la på sprang!

Da jeg endelig kom ned til elven og fant Andreas, så var han i ferd med å skulle hove fisken. Endelig fikk han fisken i hoven, og vart litt skuffa, den var ikke mer enn 2 kilo! Uff, tenk å dra meg ut av traktoren for en 2 kilos fisk!! Dette var jo egentlig bare gøy! Siden "vi" kjenner elva så godt, kunne jeg ikke unngå å spørre Andreas: Denne fisken din, det er vel ikke en stamfiskhunn, som har et hakk øverst i høyre gjellelokk fisken sett ovenfra? Andreas var jo fremdeles stolt av fangsten, men han måtte jo bare snu fisken i hovnettet og titte. Andreas reiste seg opp og såg mot oss, JO DET ER DET, sa han ! Du kunne lese uttrykket og skuffelsen hans på lang avstand.

 

Er det ikke rart hvor mye "gleder" man kan gi hverandre, ved å ta vare på "naturen", og samtidig la "naturen" få en sjanse til å produsere og leve videre for framtida!? Det er sånne hunnfisker som er viktige for et vassdraget!

 

Mvh Tor Grøthe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tor ! Det du skriver er ikke så galt, synes jeg. Du har helt rett i at uvettig uttak av stor fisk vil føre til at det blir færre av de store - og at balansen mellom stor og liten fisk blir forrykket. Hvis man ikke i noen grad tar hensyn til dette vil vassdraget raskt forringes. Total mangel på forvaltning er det ene ytterpunktet.

Det andre ytterpunktet er konsekvent C&R. Alle store fisker(>40cm) blir satt tilbake. Sistnevnte ytterpunkt høres umiddelbart ut som "det eneste rette".

Før satt jeg ut all fisk jeg fikk - fordi jeg trodde jeg var alene om å gjøre det. Jeg skulle ihvertfall gjøre mitt for å bevare bestanden. (Også baksnakket jeg slukfiskerne - og ikke minst svenskene med fiskekurv på ryggen)

Nå som C&R er regelen - og ikke unntaket - har ting forandret seg. Det har blitt litt tegneserie-aktig, som Lars L sa. Alt blir på liksom. Naturen ligger der og du kan bruke den, men ikke helt likevel. Jeg setter mer og mer pris på totalopplevelsen, fra det første vaket til fisken ligger på middagsbordet. Jeg er ikke like opptatt av "hvor mange og hvor store" som jeg var før. Det er en naturlig modningsprosess som jeg sikkert ikke er alene om. Totalopplevelsen representerer noe gammeldags - og litt sunt. Motsetningen er C&R på en god dag hvor en og samme fluefisker kroker og sliter ut tolv fisk over kiloen - for å bare sette dem tilbake igjen. Det er kanskje verre å fylle fryseren med de tolv ørretene, men likheten er der likevel. Noe vettløst.

Løsningen tror jeg er å finne en mellomting. Feks en baglimit uten begrensing på størrelse. Jeg tror ikke jeg kommer til å fylle kvoten hver gang, men jeg kommer til å ta en og annen fisk. Hvis man tar det derfra har man kommet litt lenger, selvom man har gått bakover i dine øyne.

  • Lik 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest nicolaj brekke

Det er klart at elva må ha slike regler og prisen man må betale er at alt blir som du sier "tegneserieaktig". Man får heller ta beina fatt og opp på fjellet om man skal oppleve den virkelige naturen. Og da trenger man jo også litt matfisk ikke sant.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest nicolaj brekke

Det er klart at elva må ha slike regler og prisen man må betale er at alt blir som du sier "tegneserieaktig". Man får heller ta beina fatt og opp på fjellet om man skal oppleve den virkelige naturen. Og da trenger man jo også litt matfisk ikke sant.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei vet du hva. Du kan ikke mene at tegneseriefølelse er greit!? Hemsila har alltid klart seg godt uten C&R regler. Det var kanskje ikke like mange fisk over kiloen før om årene, men hva gjorde vel det ? Hemsila var like fordømt et fantastisk sted å fiske.

En del av tegneserieproblemet er at gamle gode Hemsila blir solgt på nettsteder i Mellom-Europa som storørretelv. Gå inn på nettsiden til Tor og se hva jeg mener.

Det er disse fiskene som hanker inn KUNDER. En slik som har reist i dagevis og betalt mange tusen kroner forventer stor fisk. At fisken ikke er riktig frisk er mindre viktig for han.

Jeg forventer ikke stor fisk. Jeg har verken betalt mye eller reist langt. For meg er det viktigere at elva ligger der - og at det vaker på ordentlig. Sånn som det gjorde før - før tegnseriefølelsen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest nicolaj brekke

Joda, jeg var vel kanskje litt rask å dra en slutning der. Jeg er på langt nær noen ekspert på Hemsil. Det meste jeg vet derfra er det jeg har lest meg til. Hemsil har fascinert meg mest på grunn av at den er den mest kjente ørretelva i Norge. Det som skjer der kan man i ytterste konsekvens regne med skjer i andre elver også. Jeg synes det er morsomt å se utviklingen der og alle forksjellige meningene folk har om denne elva. Det viser at dette slett ikke er noen modell for hvordan andre elver i Norge skal kultiveres og reguleres. Dermed står jo egentlig fremtiden til andre elver som tidligere nevnt f.eks Tunna helt åpen. Det virker som offensiven Tor kom med i de første innleggene har spaknet litt i forhold til hva som er oppskriften på en god ørretelv. Det har denne tråden bidratt til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erik Eikre

Kan ikke si at jeg er helt enig i at Hemsila har blitt en tegneserie. I den mest besøkte perioden er det en del folk, ja. Men det er en ganske så kort periode, og resten av sesongen er så absolutt ingen nedtur. At Fismenismen har vært med på å bidra til at Hemsila har fått mer omtale er hevet over enhver tvil. Og neimen om jeg tror han er helt ferdig med bidraget sitt heller, så han bør kanskje ikke klage for mye.

 

Det er, slik jeg ser det, mye bedre fiske i elva nå enn det var for noen få år siden. Før var det mye færre original fisk og mer såkalte krokodiller (stor utsatt fisk eller på folkemunne - turistfisk). Disse krokodillene er nå så å si borte og vi har fått en mer naturlig bestand. Det vi ikke må glemme er at uten begrensning av uttak av fisk, vil vi være tilbake til tiden med krokodillene. Naturen vil alltid ligge der og turistene vil komme uansett. Det er vel ikke ønskelig å la tyskere, nederlendere og andre, (som ikke bryr seg om hva slags ørret det er) få elva og krokodillene for seg sjøl, er det vel?

 

I mellomtiden er jeg lykkelig som tegneseriefigur!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest nicolaj brekke

La oss si at det er baglimit på 3 fisk pr. dag uansett størrelse. Jeg tror det ville fått konsekvenser ganske raskt for elva sin bestand. Småfisken ville bli satt tilbake og de store ville blitt middagsmat. Tror kanskje det ikke er så dumt med størrelsebegrensniger på uttak av fisk i en elv med såpass hardt fiskepress.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hermansen
La oss si at det er baglimit på 3 fisk pr. dag uansett størrelse. Jeg tror det ville fått konsekvenser ganske raskt for elva sin bestand. Småfisken ville bli satt tilbake og de store ville blitt middagsmat. Tror kanskje det ikke er så dumt med størrelsebegrensniger på uttak av fisk i en elv med såpass hardt fiskepress.

 

Hadde det ikke vært bedre å gjøre noe med holdningene til folket istedet for å påtvinge de lover og regler?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...