Espen T Skrevet 10. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 10. mars 2009 Kikka litt rundt for å finne ut hvordan man best oppbevare fisk på turer, sål angt er det begrave den i myr og evt grave en liten grop et skyggefylt sted å pakke den inn i folie. Har ikke akkurat vært plaget av å ha formye fisk på tur så har ingen erfaring med dette, men lurer da på hvordan dere gjør det om dere skal være ute noen dager. tenker da mest på bevaring over natten og kanskje 2 dager. på forhånd takk ET Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest erland fjell Skrevet 10. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 10. mars 2009 Et stykke nedover i fortellingen i linken er det en oppskrift på gravørret som er enkelt å lage på tur - med en helt tett boks, og en ørret av litt størrelse - kilosfisk er utmerket. http://www.erlandfjell.no/bokVillmark.htm Prøv pannebrøedene som beskrives også - ferske bakevarer fjerner ethvert snev av hjemlengsel. red.....ble kanskje et sidespor med en gang dette her, mer en måte å få fisken til å holde seg noen dager mens man er ute....også smaker det så godt. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Igor Soldo Skrevet 10. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 10. mars 2009 de få som kakkes blir vanligvis tilbredt med en gang. rå fisk ville jeg ikke pakket i jord med mindre jeg er 100000000000000000000% sikker på at det den pakkes inn er tett. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
flyalf Skrevet 10. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 10. mars 2009 Her er en 98% sikker oppbevaring; sett den tilbake, også kjent som catch&release. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Eirik Nævdal Skrevet 10. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 10. mars 2009 i magesekken :D Dette spørs vel hvor lenge denne turen varer... En kompis har en litt stor pose med noen isklosser i. Da holder den seg fra morgen til han kommer hjem om kvelden. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Eirik Nævdal Skrevet 10. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 10. mars 2009 Her er en 98% sikker oppbevaring; sett den tilbake, også kjent som catch&release. og du kan lese topic... selv om jeg er enig med deg Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Espen T Skrevet 10. mars 2009 Forfatter Rapporter Del Skrevet 10. mars 2009 Nå er det det mest C&R her også men skal på en ukes tur å håper nå å kunne spise mere fisk en frystørket mat derav spm. om oppbevaring, ville jo vært unektlig dumt om tatt fisk ikke kan spises om det blir lagret feil Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tormod Wie Skrevet 10. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 10. mars 2009 de få som kakkes blir vanligvis tilbredt med en gang. rå fisk ville jeg ikke pakket i jord med mindre jeg er 100000000000000000000% sikker på at det den pakkes inn er tett. Spiller liten rolle. Botulintoxin må nok ha noe mer tid før det blir farlig. Om du er redd for det må du uansett aldri la fiske sprelle på bakken før du kakker den Da spiller det liten rolle om du pakker den tett, bakterien overlever uten oksygen. Lagring i en vanlig vanntett pakkpose i myra holder i massevis. Om fisken har vært på bakken spiller som sagt ikke noen rolle når den spises inne de nærmeste dagene. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Igor Soldo Skrevet 10. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 10. mars 2009 de få som kakkes blir vanligvis tilbredt med en gang. rå fisk ville jeg ikke pakket i jord med mindre jeg er 100000000000000000000% sikker på at det den pakkes inn er tett. Spiller liten rolle. Botulintoxin må nok ha noe mer tid før det blir farlig. Om du er redd for det må du uansett aldri la fiske sprelle på bakken før du kakker den Da spiller det liten rolle om du pakker den tett, bakterien overlever uten oksygen. det er akkurat det, men liten vits i å ta sjansen synest jeg. kakk den og stek den enkelt og greit Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tormod Wie Skrevet 10. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 10. mars 2009 de få som kakkes blir vanligvis tilbredt med en gang. rå fisk ville jeg ikke pakket i jord med mindre jeg er 100000000000000000000% sikker på at det den pakkes inn er tett. Spiller liten rolle. Botulintoxin må nok ha noe mer tid før det blir farlig. Om du er redd for det må du uansett aldri la fiske sprelle på bakken før du kakker den Da spiller det liten rolle om du pakker den tett, bakterien overlever uten oksygen. det er akkurat det, men liten vits i å ta sjansen synest jeg. kakk den og stek den enkelt og greit Som sagt, det er ingen fare. Vesentlig større sjanse for at man sklir og slår bakhodet i en stein Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest staffan@epost.no Skrevet 10. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 10. mars 2009 kjenner en som legger fra seg takrennenedløp over alt etter å ha bygget en liten røykovn.....røkt fisk holder en stund Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lillevann Skrevet 10. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 10. mars 2009 Kikka litt rundt for å finne ut hvordan man best oppbevare fisk på turer, sål angt er det begrave den i myr og evt grave en liten grop et skyggefylt sted å pakke den inn i folie. Har ikke akkurat vært plaget av å ha formye fisk på tur så har ingen erfaring med dette, men lurer da på hvordan dere gjør det om dere skal være ute noen dager. tenker da mest på bevaring over natten og kanskje 2 dager. på forhånd takk ET Skal du ha oppbevare fisk i 2 dager på sommeren må du filetere, strø på grovt salt og legge i plastposer. Deretter bør du skylle/vanne filetene før du steker. Dersom de ligger lenger blir det spekeørret. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest staffan@epost.no Skrevet 10. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 10. mars 2009 og spekeørret er veldig bra for på knekkebrøet......tror trådstarteren bør gå for det!! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lillevann Skrevet 10. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 10. mars 2009 og spekeørret er veldig bra for på knekkebrøet......tror trådstarteren bør gå for det!! Hvis du i tillegg har med litt søt sennep, øl og en klunk akkevitt blir det ganske så bra. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest staffan@epost.no Skrevet 10. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 10. mars 2009 yess....veldig bra.....tror jeg skjærer meg en bit sylta laks Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest storfemti Skrevet 10. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 10. mars 2009 Ikke glem å oppbevar den på et kaldt sted, enten i myra, i skyggen eller lignende. At den ligger i sekken i 2 dager tror jeg neppe blir noe suksess. Går fint å oppbevare fisk i flere dager om du salter den og har den på et kaldt sted, har selv oppbevart fisk i 3 dager uten at den ble ødelagt på denne måten. Men ørreten smaker best når den spreller på panna da, sprøstekt med en skvett rømme til Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Espen T Skrevet 11. mars 2009 Forfatter Rapporter Del Skrevet 11. mars 2009 så med andre ord, om jeg sløyer, salter og pakker den inn i folie + en evt plastpose, legger den under bakken i skyggen så er frokosten reddet? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest storfemti Skrevet 11. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 11. mars 2009 Ja, den er nok det Aller beste er å legge den i myra, men så lenge det er kaldt og skygge, går det bra.. Edit: Pass deg for eventuelle smådyr som kan komme på besøk, de vet å forsyne seg om det ligger tilgjengelig Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
omland Skrevet 12. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 12. mars 2009 Traff en kar fra OFA i nordmarka for noen år siden. Han hang fisken på en gren til den var tørr. Pakket fisket i avispapir og plast for deretter å presse den ned i en myr uten soltilgang. Mente det tilsvarte kjøleskap. Har ikke prøvd det selv. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ruffen Skrevet 12. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 12. mars 2009 Traff en kar fra OFA i nordmarka for noen år siden. Han hang fisken på en gren til den var tørr. Pakket fisket i avispapir og plast for deretter å presse den ned i en myr uten soltilgang. Mente det tilsvarte kjøleskap. Har ikke prøvd det selv. Det å "tørke" fisken er i alle fall viktig, holder seg mye bedre da. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest erland fjell Skrevet 12. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 12. mars 2009 En halvmeter ned i myra er det jevngodt med ethvert kjøleskap, samme hvor varmt det er i været. For kortere kjøling i sterk varme bruker gamlekara ved lakselevene nordpå en streiesekk som pakkes rundt fisken og gjennomvætes. Fordampingen av vannet i stria tar også varme fra laksen og holder den nedkjølt. Prøv det med ei brusflaske en het sommerdag - det fungerer. Går man 50 år bakover i tid var det helt vanlig å bare rense fisken uten å skylle den i vann engang, bare tørke av, for ikke å få inne fremmede mikroorganismer. Det å soltørke fisken så den får en tynn tørr "skorpe" er også en grei løsning som har vært barnelærdom helt fram til våre egne tradisjoner og kunnskaper ble fortrengt av det amerkanske reklamegnålet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
hmm.. Skrevet 12. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 12. mars 2009 En halvmeter ned i myra er det jevngodt med ethvert kjøleskap, samme hvor varmt det er i været. For kortere kjøling i sterk varme bruker gamlekara ved lakselevene nordpå en streiesekk som pakkes rundt fisken og gjennomvætes. Fordampingen av vannet i stria tar også varme fra laksen og holder den nedkjølt. Prøv det med ei brusflaske en het sommerdag - det fungerer. Går man 50 år bakover i tid var det helt vanlig å bare rense fisken uten å skylle den i vann engang, bare tørke av, for ikke å få inne fremmede mikroorganismer. Det å soltørke fisken så den får en tynn tørr "skorpe" er også en grei løsning som har vært barnelærdom helt fram til våre egne tradisjoner og kunnskaper ble fortrengt av det amerkanske reklamegnålet. har vært et par turer på hardangervidda med en kar som konsekvent brukte en striepose / tøypose som han la fisken i, før den ble puttet i myra. Han refererte også til at dette var "gammelmåten" å oppbevare fisk på tur. Avispapir vet jeg også brukes til samme formål. Morten Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Trond Kjærstad Skrevet 12. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 12. mars 2009 de få som kakkes blir vanligvis tilbredt med en gang. rå fisk ville jeg ikke pakket i jord med mindre jeg er 100000000000000000000% sikker på at det den pakkes inn er tett. Spiller liten rolle. Botulintoxin må nok ha noe mer tid før det blir farlig. Om du er redd for det må du uansett aldri la fiske sprelle på bakken før du kakker den Da spiller det liten rolle om du pakker den tett, bakterien overlever uten oksygen. det er akkurat det, men liten vits i å ta sjansen synest jeg. kakk den og stek den enkelt og greit Som sagt, det er ingen fare. Vesentlig større sjanse for at man sklir og slår bakhodet i en stein Det Tormod sier er helt korrekt. Clostridium botulinum (bakterien som forårsaker botulisme) trenger mer enn 2 dager på å danne toxin. Botulisme er et større problem under rakfiskproduksjon. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Håvard Stubø Skrevet 14. mars 2009 Rapporter Del Skrevet 14. mars 2009 En halvmeter ned i myra er det jevngodt med ethvert kjøleskap, samme hvor varmt det er i været. For kortere kjøling i sterk varme bruker gamlekara ved lakselevene nordpå en streiesekk som pakkes rundt fisken og gjennomvætes. Fordampingen av vannet i stria tar også varme fra laksen og holder den nedkjølt. Prøv det med ei brusflaske en het sommerdag - det fungerer. Går man 50 år bakover i tid var det helt vanlig å bare rense fisken uten å skylle den i vann engang, bare tørke av, for ikke å få inne fremmede mikroorganismer. Det å soltørke fisken så den får en tynn tørr "skorpe" er også en grei løsning som har vært barnelærdom helt fram til våre egne tradisjoner og kunnskaper ble fortrengt av det amerkanske reklamegnålet. Jes! Hvis man er på litt lengre turer i villmarka, og ønsker å sikre kosten med en matfisk til morgendagen er det, som Erland sier, veldig lurt å ikke skylle fisken i vann etter sløying, men bare rense den og tørke godt av den med papir e.l. Kom over dette i en gammel bok av Iakob Sømme (ikke Ørretboka) for et par år siden, og har siden praktisert dette med stor suksess. Poenget er å unngå at vann trenger inn i fiskekjøttet og tar med seg bakterier på kjøpet. Da forringes nemlig kvaliteten på fiskekjøttet veldig fort. Så soltørkes fisken litt, og etter dette kan den, ifølge Sømme, oppbevares opptil en uke i sommervarmen! Jeg har aldri prøvd å oppbevare fisken så lenge, men en dag eller to funker veldig bra. Pakker man en fisk man har skylt grundig i vann i en tett plastpose blir den, som kjent, slimete og "slasen" i løpet av noen timer, og nokså uappetittelig - det har jeg nemlig prøvd mange ganger :'( NB! Dette spiller ingen rolle hvis man tenker å tilberede fisken samme kveld, og det blir selvsagt noe helt annet hvis man ønsker å grave/speke/røyke, for da tar jo saltet seg av konserveringen. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg