Gå til innhold

Den store BRØDBAKER-TRÅDEN! (for oss harde GUTTA). Kaker er ikke LOV!


Skævvens_Mann

Anbefalte innlegg

beklager ot, men nåe traff du Krieger Tore ?  Gikk glipp av han på Frysja i Oslo i 96. Senere gikk det rykter om at han vae død. Men noen år senere dukka han opp igjen med ny bok..

En av de gamle heltene mine, og er synonymt med fluefiske på linje med pionerene. (Nei ikke Halford !  ;D)

I Denver i 2005. En utrolig hyggelig fyr! Det var han som foreslo bildet. Mel hadde en filosofisk og poetisk tilnærming til fluefiske som jeg har stor sans for. Og han betydde mye for utviklingen av det moderne fluefisket. En av de store, som du sier. Han gikk bort i 2008.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fant en jerngryte i boden i dag, så jeg tror jeg skal kaste meg over jerngrytebrødet ditt, Skævven! Det ser glimrende ut, og det er kult å prøve noe nytt.

Her er kveldens brød, enkle og vanlige gjærbakster med ca 20% rug og bittelitt havre.

Neste brød blir med mer havre, det er saftig og godt.

Null surdeig her, jeg glemte å "mate" surdeigen i dag tidlig.

Har du noengang sett en slank baker? Ikke kjøp brødene hans.

Hei Lars, og takk for inspirerende innlegg :D. Veldig fint at noen andre også kan være

litt med her med oppskrifter og "expert-innlegg"... ;D

Jeg vet at jeg skriver litt bastant, det er mest for å poengtere, legge trykk på det som

er viktig, hehe.

Jeg har skjønt at du også er en brød-fanatiker og det er sååååå brAAAAA!

Kan du fortelle meg hvordan jeg kan regulere syrligheten i surdeigsbrødet?

Jeg synes mine surdeigsbrød blir litt for syrlige.

Selv tenkte jeg at jeg skulle bruke varmere vann i deigen neste gang slik at

deigen hever raskere og syrligheten blir mindre utpreget. Hva mener du?

Veldig koselig med innspill her.... :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Seneste bakeopplevelser:

Surdeigen min har fått kjørt seg i det siste, det har blitt mange surdeigsbrød i det siste. Har gitt bort masevis til venner vi har besøkt - det blir godt mottatt som en førjulsnacks.

Regulere syrligheten? Jeg tror det hjelper å ikke la brødene heve for lenge. Deigen blir surere på smak jo lengre den står, og hevingen når et visst punkt der det begynner å gå ned igjen. Hvis du opplever brødet som for syrlig, prøv å brukle mer surdeigsbase men kortere heving.

Et annet alternative er å bruke mindre surdeig og heller ha oppi litt gjær.

Jeg tilsetter gjær i omtrent alle mine surdeigsbrød - ikke i selve surdeigsbasen, men i eltingen av brøddeigen.

GRYTEBRØD!

Takk SkævvensMann - jeg har nå prøvd grytebrød to ganger og det ble jækla bra. Lett som bare det. Jeg fant en video på YouTube også, kan virkelig anbefales.

Dette får alle til, og om du setter deigen om kvelden, har du ferskt brød til julefrokosten.

DET imponerer familien, det.

Bare husk å kjøpe fersk / ny mel og pass på at gjæret ikke er gammelt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unknown User

Ser utrolig godt ut. Inspirerende tråd. Topp Skævven. Kult at du begynt å legge ut litt bilder. Enda mer inspirerende.

Her er en fyr som lagt mye tid i baking og til meste del surdegsbrød. Han begynte med det som et pappapermprosjekt, men har nå blitt så populær at han måtte gi ut to bøker.

http://paindemartin.blogspot.com/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Hei og hei! Godt nytt år folkens... ;D

Vi må ikke glemme formålet vårer, å lage bedre brød en den driiiten vi kjøper

for 30 kroner på rema! Det er lite mat og mye luft!

Jeg vil fremover nå gjøre nye tester og forteller om de ble miss/vellykket, med bilder.

Men HUSK grunnoppskriftene i begynnelsen av tråden.

LarseLars her er også en mann og spørre da han er like entusiastisk som meg,

men mer på rugbrød-fronten.

Håper dykk har eti dere FEITE i jula og drekki MYE AKEVITT!! SkÅÅÅÅL!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Jeg fant en jerngryte i boden i dag, så jeg tror jeg skal kaste meg over jerngrytebrødet ditt, Skævven! Det ser glimrende ut, og det er kult å prøve noe nytt.

Her er kveldens brød, enkle og vanlige gjærbakster med ca 20% rug og bittelitt havre.

Neste brød blir med mer havre, det er saftig og godt.

Null surdeig her, jeg glemte å "mate" surdeigen i dag tidlig.

fremgangsmåte:

Jeg blandet vann og hvetemel+sammalt rug+fint rugmel (0,65 liter vann på totalt 1000 gram mel), sukker, salt og litt maltekstrakt. Så fikk deigen hvile mens jeg lagde middag. Etter 30 min tilsatte jeg gjær oppløst i resten av vannet og satte deigen til elting i 30 minutter mens jeg og guttungen spiste middag. Jeg bruker en vanlig eltemaskin som jeg har kjøpt brukt for 250.-. En vanlig kjøkkenmaskin funker sikkert, men det har jeg ikke.

Etter ca en time - halvannen heving ble all luften slått ut, brødene formet og fikk heve en gang til. Deretter inn i ovenen på 225grader i 6 minutter (med en skvett vann i bunnen av ovnen for å lage damp) og 40 minutter på 180 grader.

Det funker fint, det her. Smaker godt gjør det også.

Neste brød blir grytebrødet til skævvens mann. Eller surdeig. Eller begge.

Har du noengang sett en slank baker? Ikke kjøp brødene hans.

Det brødet der så sjukt godt ut, Lars Erik.

Jeg er brødfreak men har den "uvanen" at jeg liker at brød har mørk skorpe, og utifra bildet så ser dette ut til å være spot on :D

Hvis brødet ikke er mørkt så skipper jeg det.

Kjøper forøvrig alltid brød fra skikkelige bakere og ikke fra hylla på Rimi ;D

........ jeg burde kanskje snart se til å bake sjæl :D

Terje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fant en jerngryte i boden i dag, så jeg tror jeg skal kaste meg over jerngrytebrødet ditt, Skævven! Det ser glimrende ut, og det er kult å prøve noe nytt.

Her er kveldens brød, enkle og vanlige gjærbakster med ca 20% rug og bittelitt havre.

Neste brød blir med mer havre, det er saftig og godt.

Null surdeig her, jeg glemte å "mate" surdeigen i dag tidlig.

fremgangsmåte:

Jeg blandet vann og hvetemel+sammalt rug+fint rugmel (0,65 liter vann på totalt 1000 gram mel), sukker, salt og litt maltekstrakt. Så fikk deigen hvile mens jeg lagde middag. Etter 30 min tilsatte jeg gjær oppløst i resten av vannet og satte deigen til elting i 30 minutter mens jeg og guttungen spiste middag. Jeg bruker en vanlig eltemaskin som jeg har kjøpt brukt for 250.-. En vanlig kjøkkenmaskin funker sikkert, men det har jeg ikke.

Etter ca en time - halvannen heving ble all luften slått ut, brødene formet og fikk heve en gang til. Deretter inn i ovenen på 225grader i 6 minutter (med en skvett vann i bunnen av ovnen for å lage damp) og 40 minutter på 180 grader.

Det funker fint, det her. Smaker godt gjør det også.

Neste brød blir grytebrødet til skævvens mann. Eller surdeig. Eller begge.

Har du noengang sett en slank baker? Ikke kjøp brødene hans.

Det brødet der så sjukt godt ut, Lars Erik.

Jeg er brødfreak men har den "uvanen" at jeg liker at brød har mørk skorpe, og utifra bildet så ser dette ut til å være spot on :D

Hvis brødet ikke er mørkt så skipper jeg det.

Kjøper forøvrig alltid brød fra skikkelige bakere og ikke fra hylla på Rimi ;D

........ jeg burde kanskje snart se til å bake sjæl :D

Terje!

Du bestemmer sjøl hvor tjukk, tynn, mørk, lys skorpa skal bli på brauet.

Det er null problem. Men jeg varierer veldig med skorpa, for at det ikke

skal bli kjedelige brød....hooohOOOO!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Heisann folks:-)

Synd det ikke er noen som har fulgt opp denne tråden. Har ikke vært her inne

på 1 1/2 år nå, men er tilbake etter langt fravær.

Ingen som er interessert i proff brødbaking her?.... ;D

Fluefisker og brødbaker, joda...

Derfor tenkte jeg det atte...atte...jeg kunne bidra med med

noe jeg virkelig kan, BAKE BRØD.

For ordens skyld må jeg presisere at dette er på ren hobbybasis,

jeg er ingen proff. MEN;

Jeg har baka brød ukentlig nå i 2,5 år. Eksprimentert mye, måtte

kaste mange misslykka brød før jeg endelig TRAFF FORMELEN!

Jeg har selvfølgelig rappet mange tips på nettet, men mye er

også egne opptagelser og erfaringer.

Og dii som mener at brødbaking er FEMI!!

Fuck it! 90% av alle bakere i verden er MENN med schvÆÆÆre muskler!

Det er jævlig mandig å baka brød. Det oooser mann av deg...

Fluefiske er langt mer kjerring! Så det...

Så derfor tenkte jeg det atte...atte...jeg kunne spare de

interesserte her for mye frustrasjon SÅ, kom igjen og BAK BRØD!

Det kan bli en besettelse like mye som fluefiske, i know.....

Jeg skal ikke gå inn på alle de vitenkapelige tingene rundt brødbaking,

men heller fortelle deg hvordan du får til ekstremt gode brød, ENKELT.

Og med godt resultat, HVER GANG!

Ok, da setter vi i gang.....:

Finbrød/helgebrød (driiitgodt, farlig, farlig godt)

Dra til IKEA og kjøp deg en brødbakerOVN, rettere sagt en

støpejerngryte 3,5L til kr,500. Denne gryta må du ALDRI bruke til anna

enn brødet ditt. Annen mat vil sette smak i brødet.

Vel hime hiver du 500G rent hvetemel i ei bolle. Nå kommer det viktige:

Tilfør ca 5-10g tørrgjær (ca 1/3 teskje), ja ikke mer. Deretter 1 ts salt.

Bland det tørre veldig godt saman.

Hell på ca 1/2L lunka vann og rør rundt. Du skal ikke behøve å røre mye, bare

ca 2-4 min. Deigen skal være FAST, ikke blaut og rennende.

La deigen heve under lokk i ca 12-15 timer. JA, det er riktig med lang heving,

tolv-til-FEMTEN-til-ATTEN timer (ettersom hvor varmt miljøet er der du

hever deigen).

Jeg selv er blitt så proff på dette nå at jeg lett

regulerer miljøet rundt deigen i forhold til hvor god tid jeg har.

IKKE gjør den store megafeilen ved å tilføre mer GJÆR dersom du har dårlig tid.

Tilfør heller varmere vann for å forkorte hevetiden. Jeg kan noen ganger

bruke glo'hett vann å blande deigen med (NEI, gjærcellene dør ikke av hot vann!)

Eller jeg gjør motsatt: Kaldt vann for å øke hevetiden. Du lærer deg

fort å regulere dette selv.

MEN, regelen er; Jo lenger hevetid, bedre BRØD! Merk deg dette!!!

Her er en link til det perfekte helgebrød (ikke sunt, men jævelig godt!)

Her er linken til "dårlig tid-brød":

Som du ser på videoen skaper jerngryta en perfekt damp-ovn.

Det er defor du får den krem-overflaten og smaken i brødet pga

laaaang hevetid.

Ut fra denne oppskriften har jeg alternert med diverse melblandinger,

og det fungerer utmerket. Men husk at finbrød og mellomgrovt fungerer

best i jerngryta, IKKE RUGBRØD.

Husk at deig med mye rugmel hever dårligere enn deig uten rugmel. Det er helt normalt.

Påenget med lang hevetid og lite gjær ar at du slipper knaing og jobbing med deigen,

samt at brødet utvikler MYE MER SMAK ved lang hevetid.

Jeg slutter her nå, men du kan eventuelt spørre meg i denne tråden dersom

det oppstår problemer eller du lurer på någet.

Altså, den store BRØDBAKER-TRÅDEN! Ikke en DRITT fluefiske her! ;D ;D

GUTTA! Imponer kjerringa! Nå baker vi!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

Ja da har jeg vært på Ikea og handla jerngryta, smelt sammen finbrøddeigen og den har hevet i 20 timer, etter denne oppskriften:

Finbrød/helgebrød (driiitgodt, farlig, farlig godt)

Dra til IKEA og kjøp deg en brødbakerOVN, rettere sagt en

støpejerngryte 3,5L til kr,500. Denne gryta må du ALDRI bruke til anna

enn brødet ditt. Annen mat vil sette smak i brødet.

Vel hime hiver du 500G rent hvetemel i ei bolle. Nå kommer det viktige:

Tilfør ca 5-10g tørrgjær (ca 1/3 teskje), ja ikke mer. Deretter 1 ts salt.

Bland det tørre veldig godt saman.

Hell på ca 1/2L lunka vann og rør rundt. Du skal ikke behøve å røre mye, bare

ca 2-4 min. Deigen skal være FAST, ikke blaut og rennende.

La deigen heve under lokk i ca 12-15 timer. JA, det er riktig med lang heving,

tolv-til-FEMTEN-til-ATTEN timer (ettersom hvor varmt miljøet er der du

hever deigen).

Med en gang så jeg det var for lite mel ELLER for mye vann, så jeg måtte tilsette 100 g mel.. Etter 20 timer syda og koka det i deigen, som var omtrent rennende... Prøvde å redde den med nye 100-150 g mel, men det blei bare gris.. Skrapa deigfaen ned i gloheit gryte (250C er maks på vår ovn) og venter nå på å ta av lokket om 10 min, så halvtime til i ovnen... MEN! Alt kommer ikke seilende på ei fjøl FØRSTE gangen man prøver å lage mesterbakeverk regner jeg med! Oppdatering følger om 40 min..  :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja da har jeg vært på Ikea og handla jerngryta, smelt sammen finbrøddeigen og den har hevet i 20 timer, etter denne oppskriften:

Finbrød/helgebrød (driiitgodt, farlig, farlig godt)

Dra til IKEA og kjøp deg en brødbakerOVN, rettere sagt en

støpejerngryte 3,5L til kr,500. Denne gryta må du ALDRI bruke til anna

enn brødet ditt. Annen mat vil sette smak i brødet.

Vel hime hiver du 500G rent hvetemel i ei bolle. Nå kommer det viktige:

Tilfør ca 5-10g tørrgjær (ca 1/3 teskje), ja ikke mer. Deretter 1 ts salt.

Bland det tørre veldig godt saman.

Hell på ca 1/2L lunka vann og rør rundt. Du skal ikke behøve å røre mye, bare

ca 2-4 min. Deigen skal være FAST, ikke blaut og rennende.

La deigen heve under lokk i ca 12-15 timer. JA, det er riktig med lang heving,

tolv-til-FEMTEN-til-ATTEN timer (ettersom hvor varmt miljøet er der du

hever deigen).

Med en gang så jeg det var for lite mel ELLER for mye vann, så jeg måtte tilsette 100 g mel.. Etter 20 timer syda og koka det i deigen, som var omtrent rennende... Prøvde å redde den med nye 100-150 g mel, men det blei bare gris.. Skrapa deigfaen ned i gloheit gryte (250C er maks på vår ovn) og venter nå på å ta av lokket om 10 min, så halvtime til i ovnen... MEN! Alt kommer ikke seilende på ei fjøl FØRSTE gangen man prøver å lage mesterbakeverk regner jeg med! Oppdatering følger om 40 min..  :D

Det samme sliter jeg med, at deigen bare er grøt. Lurer på å prøve med 600g mel, som blircdet samme som du har, bare fra begynnelsen. Trur jaggu jeg gjør det nå med en gang.

Tilleggspørsmål: i filmen fra NYTimes strør han noe melgreier på håndduken etter å ha flippa brødet 4 ganger. Åssen mel er det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skulle tro det. Blir tyngre deig av rug men jeg synes rugmel smaker veldig godt. Rugbrød er noe av det beste jeg vet. Var jo ikke mye du hadde i. Blir sikkert snart satt på plass av skogsmannen ;D

Brød blir det og godt smaker det helt sikkert men det blir nok ikke en lett loff.

Skaumann: Jeg synes ikke det normalt hever så mye som jeg ønsker i gryten? De blir ofte litt tunge.

Veldig gode men litt tunge. Hever ikke nok 2 gang føler jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok, er INGEN grunn til å kaste deigen om den ikke blir perfekt!! Brødet mitt ble faktisk kanonbra, med gyllen skorpe og fin form! Og smaken er det ikke noe å utsette på! Dette hadde jeg IKKE trodd da jeg skrapa den melbomba deigen nedi gryta med slikkepotta for en time siden..  <<l

Edit: har tatt noen bilder av brødet med iphone, str 600 kb, men grensa her er jo bare 200 kb, noen tips om å komme rundt dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe, skjær i brødet og gjør som man vil, det ble ikke noe til eller fra for skorpas del denne gangen.. Ganske solid og god skorpe... Men om brødet skal vare i noen dager blir det nok en annen sak, da bør man vente til brødet er avkjølet før man skjærer i det ja..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...